Harry Nack
Last (wo)man standing
Wat mij is opgevallen is dat maar weinig preppers de tijd nemen om lekker te koken. Het lijkt wel of de meesten blijven hangen op koken op het brandertje, een kampvuur of de DO. Er zijn natuurlijk veel manieren eten te bereiden en het sudderen van de maaltijd (slow cooking) is er één van.
Zelf heb ik meerdere slowcookers op elektra en verder kan ik sudderen op gas, de BBQ, de houtkachel en zelfs de DO kun je hier goed voor gebruiken. Wanneer je tijdens een SHTF je weckpotten aan moet breken zul je ook langere tijd moeten verhitten om ziektes te voorkomen.
Een elektrische slowcooker gebruikt meestal maar tussen de 150-300 watt, dus dat kun je zelfs op een omvormertje in de auto (onderweg) doen. In Australie gebruikt men zelfs de hitte van de motor van een auto om de gerechten te sudderen bij een lange rit. Er zijn dus tal van technieken en mogelijkheden maar je moet even de tijd nemen.
Een elektrische slowcooker kost hooguit een paar tientjes, maar het kan ook op een oud petroleum stelletje zoals @martin een keer heeft aangegeven.
Enige uitleg:
Wat is slowcooking
Slow cooking is een kooktechniek waarbij je de tijd neemt om een goed gerecht te maken. Dat betekent bereidingstemperaturen tot maximaal 99 °C, maar meestal zelfs hooguit 80 °C.
De gedachte rond Slow Cooking is dat je de tijd moet nemen om te koken, te eten en te genieten. In het gemiddelde Nederlandse huishouden wordt minder dan 10 minuten besteed aan het bereiden van een maaltijd, met vlug-klaar producten en snelle technieken als het roerbakken. Magere vleesproducten als filetlapjes en reepjesvlees lenen zich goed om snel te bereiden, maar hebben minder smaak dan stoofvlees dat tijd heeft gehad om smaak echt te laten ontwikkelen.
Veel mensen zien er tegenop om ‘uitgebreid in de keuken te staan’ en een stoofgerecht te maken, omdat het tijd zou kosten. Feitelijk kost het maar een kwartiertje of halfuurtje om in de braadpan (of oven) een lekkere, gezonde maaltijd te bereiden. Aanbakken, afblussen, op een laag pitje zetten. De tijd doet de rest.
Lagere temperatuur zorgen voor smaakontwikkeling, omdat alle ingrediënten tijd hebben om smaak af te geven. ’s Avonds opzetten, voor het naar bed gaan uitzetten en de volgende dag alleen nog maar opwarmen. Dat komt de smaak ten goede omdat alle specerijen en kruiden zich kunnen ontwikkelen. Ook in de oven kun je heerlijke gerechten maken op lagere temperaturen.
Het enige topic wat ik op het forum tegen kwam komt van @martin: https://www.preppers-shelter.nl/for...op-een-petroleumstel-rendang.1412/#post-21161
Ik hoop dat meerdere preppers de mogelijkheden gaan bekijken en dat de lekkerste recepten worden gepost.:thumbsup:
Zelf heb ik meerdere slowcookers op elektra en verder kan ik sudderen op gas, de BBQ, de houtkachel en zelfs de DO kun je hier goed voor gebruiken. Wanneer je tijdens een SHTF je weckpotten aan moet breken zul je ook langere tijd moeten verhitten om ziektes te voorkomen.
Een elektrische slowcooker gebruikt meestal maar tussen de 150-300 watt, dus dat kun je zelfs op een omvormertje in de auto (onderweg) doen. In Australie gebruikt men zelfs de hitte van de motor van een auto om de gerechten te sudderen bij een lange rit. Er zijn dus tal van technieken en mogelijkheden maar je moet even de tijd nemen.
Een elektrische slowcooker kost hooguit een paar tientjes, maar het kan ook op een oud petroleum stelletje zoals @martin een keer heeft aangegeven.
Enige uitleg:
Wat is slowcooking
Slow cooking is een kooktechniek waarbij je de tijd neemt om een goed gerecht te maken. Dat betekent bereidingstemperaturen tot maximaal 99 °C, maar meestal zelfs hooguit 80 °C.
De gedachte rond Slow Cooking is dat je de tijd moet nemen om te koken, te eten en te genieten. In het gemiddelde Nederlandse huishouden wordt minder dan 10 minuten besteed aan het bereiden van een maaltijd, met vlug-klaar producten en snelle technieken als het roerbakken. Magere vleesproducten als filetlapjes en reepjesvlees lenen zich goed om snel te bereiden, maar hebben minder smaak dan stoofvlees dat tijd heeft gehad om smaak echt te laten ontwikkelen.
Veel mensen zien er tegenop om ‘uitgebreid in de keuken te staan’ en een stoofgerecht te maken, omdat het tijd zou kosten. Feitelijk kost het maar een kwartiertje of halfuurtje om in de braadpan (of oven) een lekkere, gezonde maaltijd te bereiden. Aanbakken, afblussen, op een laag pitje zetten. De tijd doet de rest.
Lagere temperatuur zorgen voor smaakontwikkeling, omdat alle ingrediënten tijd hebben om smaak af te geven. ’s Avonds opzetten, voor het naar bed gaan uitzetten en de volgende dag alleen nog maar opwarmen. Dat komt de smaak ten goede omdat alle specerijen en kruiden zich kunnen ontwikkelen. Ook in de oven kun je heerlijke gerechten maken op lagere temperaturen.
Het enige topic wat ik op het forum tegen kwam komt van @martin: https://www.preppers-shelter.nl/for...op-een-petroleumstel-rendang.1412/#post-21161
Ik hoop dat meerdere preppers de mogelijkheden gaan bekijken en dat de lekkerste recepten worden gepost.:thumbsup: