martin
Mankinds only hope
Het is soms even zoeken hoe je bepaalde hobby's kan laten samensmelten. Met onderstaand recept is een petroleumstel gepromoveerd van een passief prep-item, tot een nuttig kookinstrument.
Wat gaan we maken?
Stoofvlees is een recept wat ik graag maak in een snelkookpan. Maar waarom zo‘n haast, als je ook met een petroleumstel het gerecht in een uurtje of 4 a 6 kan laten stoven?
En als we dan toch bezig zijn, dan maar eens een Indonesische variant dat in 2011 door CNN is verkozen tot de nr 1 van het lekkerste gerecht ter wereld (staat nu op nr 11)
Aan de slag:
Voor de boemboe:
Dit gerecht is niet geschikt indien je snel wat op tafel wil zetten. Dit is een gerecht wat je beter 1 dag vooraf kan klaarmaken. Je zou ook de boemboe (de “natte” curry) 1 dag vooraf kunnen maken, en dan het stoven rond 13:00 kunnen starten zodat je rond 17:30 kan gaan eten.
Vooraf:
Snij de gedroogde pepers open, en probeer alle zaden uit de peper te halen
Hierna week/wel je de gedroogde pepers in heet water.
Maak de knoflookteentjes en sjalotjes schoon en snij in kleine stukjes.
Snij het vlees (niet te klein) in mooie blokjes met wat peper/zout.
Vervolgens pak je een pan met antiaanbaklaag en bak je de kokos, korianderzaad kemirienootjes en komijn (zonder boter of olie) 2 a 3 minuten.
Indien het een SHTF situatie is, dan ga je met een vijzel aan de slag en maak je een fijne pasta door 1 voor 1 de ingrediënten toe te voegen. (Knap overigens dat je de ingrediënten heb weten te bemachtigen tijdens een SHTF)
Indien het geen SHTF situatie is, dan doe je alle ingrediënten in een mengbeker, beetje olie toevoegen, en pureer je met een staafmixer het geheel tot een smeuïge massa.
Dus we hebben het dan over alle ingrediënten die je kan terugvinden onder de rubriek boemboe.
Deze pasta ga je ongeveer 5 minuten aanbakken (met een beetje olie) in een pan.
Hierna voeg je de het vlees toe.
Even flink door husselen, en giet ongeveer ⅔ deel van de kokosmelk in de pan.
Vervolgens kneus je het citroengras (pletten met de zijkant van je koksmes) en voeg je deze toe, samen met de limoenblaadjes. Als laatste rasp je nog wat van een limoenschil, maar alleen de schil, en niet te ver raspen want het witte van een limoen is bitter.
En nu kan je eindelijk je petroleumstel nuttig gebruiken door hem in te zetten als de perfecte slowcooker. Het was nog even een vraag of een 1 pitter voldoende warmte zou afgeven om te kunnen stoven, maar dat kan ik na enkele experimenten positief bevestigen.
Een uurtje of 4 stoven, en om de 30 minuten het geheel omroeren.
Als je merkt dat het iets te droog word, dan wat extra kokosmelk toevoegen. Als het op is dan water toevoegen. Na 4 uur zou het geheel een beetje plakkerig moeten zijn.
(dit was na 3 uur, na 5 uur was het geheel bijna volledig ingekookt , maar ben vergeten een foto te maken)
Bij dit gerecht past een witte rijst, en ik heb er peultjes bij geserveerd.
Koken van de witte (Surinaamse)rijst.
Voor het koken van de “perfecte” rijst gebruik ik de absorptie methode.
Dit wil zeggen dat je 1 eenheid rijst gebruikt op 1,5 eenheid water. (en een snufje zout)
Hierna de rijst laten koken, als het kookt de warmtebron iets minderen ,deksel op de pan en 5 minuten laten doorkoken. Hierna zet je de warmtebron uit, en laat je de pan (met deksel) minimaal nog 12 minuten staan. Het voordeel is dat je rijst nooit meer kan aanbranden en dat je geen druppel water verspilt want je moet niet afgieten (en je gooi hierdoor ook de smaakstoffen niet weg). Na 12 minuten roer je de rijst door met een vork (niet met een lepel) en doe je het deksel weer op de pan. De rijst kan je nu ongeveer serveren, of maximaal 1 uur later op tafel zetten.
Hoe smaakt het?
Omdat ik nog nooit redang heb gegeten weet ik niet hoe het zou moeten smaken. Ik denk wel dat het heel goed gelukt is. Het is zeer “rijk” van smaak, en het is flink pittig. Ik hou van pittig. Als je niet van (erg) pittig hou zou ik er wat minder pepers in doen.
De structuur van het vlees is zeer goed. Het heeft de structuur van “draadjesvlees” en is vele malen beter als het stoofvlees wat ik uit de snelkookpan haal.
Al met al goed gelukt. Het is voor herhaling vatbaar.
Wat gaan we maken?
Stoofvlees is een recept wat ik graag maak in een snelkookpan. Maar waarom zo‘n haast, als je ook met een petroleumstel het gerecht in een uurtje of 4 a 6 kan laten stoven?
En als we dan toch bezig zijn, dan maar eens een Indonesische variant dat in 2011 door CNN is verkozen tot de nr 1 van het lekkerste gerecht ter wereld (staat nu op nr 11)
Aan de slag:
- 1 kg stoofvlees (rund)
- 3 stengels citroengras (sereh)
- 4 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
Voor de boemboe:
- 5 tl korianderzaad ketoembar, of 2 tl gemalen ketoembar
- 3 tl komijnzaad, of 2 tl djintan
- 6 kemirienootjes
- 1 eetlepel kokos
- 1 theelepel kurkuma / koenjit (of nog beter, een stuk verse geelwortel)
- flink stuk galangal / of 1 tl laos
- flink stuk verse gember (djahé)
- 1el tamarinde pasta
- 5 tenen knoflook
- zeezout
- 1 el garnalenpasta (trassi)
- 5 Thaise mini-sjalotjes (of 3 gewone sjalot)
- 5 gedroogde lomboks (rode peper) of 3 verse rode pepers
Dit gerecht is niet geschikt indien je snel wat op tafel wil zetten. Dit is een gerecht wat je beter 1 dag vooraf kan klaarmaken. Je zou ook de boemboe (de “natte” curry) 1 dag vooraf kunnen maken, en dan het stoven rond 13:00 kunnen starten zodat je rond 17:30 kan gaan eten.
Vooraf:
Snij de gedroogde pepers open, en probeer alle zaden uit de peper te halen
Hierna week/wel je de gedroogde pepers in heet water.
Maak de knoflookteentjes en sjalotjes schoon en snij in kleine stukjes.
Snij het vlees (niet te klein) in mooie blokjes met wat peper/zout.
Vervolgens pak je een pan met antiaanbaklaag en bak je de kokos, korianderzaad kemirienootjes en komijn (zonder boter of olie) 2 a 3 minuten.
Indien het een SHTF situatie is, dan ga je met een vijzel aan de slag en maak je een fijne pasta door 1 voor 1 de ingrediënten toe te voegen. (Knap overigens dat je de ingrediënten heb weten te bemachtigen tijdens een SHTF)
Indien het geen SHTF situatie is, dan doe je alle ingrediënten in een mengbeker, beetje olie toevoegen, en pureer je met een staafmixer het geheel tot een smeuïge massa.
Dus we hebben het dan over alle ingrediënten die je kan terugvinden onder de rubriek boemboe.
Deze pasta ga je ongeveer 5 minuten aanbakken (met een beetje olie) in een pan.
Hierna voeg je de het vlees toe.
Even flink door husselen, en giet ongeveer ⅔ deel van de kokosmelk in de pan.
Vervolgens kneus je het citroengras (pletten met de zijkant van je koksmes) en voeg je deze toe, samen met de limoenblaadjes. Als laatste rasp je nog wat van een limoenschil, maar alleen de schil, en niet te ver raspen want het witte van een limoen is bitter.
En nu kan je eindelijk je petroleumstel nuttig gebruiken door hem in te zetten als de perfecte slowcooker. Het was nog even een vraag of een 1 pitter voldoende warmte zou afgeven om te kunnen stoven, maar dat kan ik na enkele experimenten positief bevestigen.
Een uurtje of 4 stoven, en om de 30 minuten het geheel omroeren.
Als je merkt dat het iets te droog word, dan wat extra kokosmelk toevoegen. Als het op is dan water toevoegen. Na 4 uur zou het geheel een beetje plakkerig moeten zijn.
(dit was na 3 uur, na 5 uur was het geheel bijna volledig ingekookt , maar ben vergeten een foto te maken)
Bij dit gerecht past een witte rijst, en ik heb er peultjes bij geserveerd.
Koken van de witte (Surinaamse)rijst.
Voor het koken van de “perfecte” rijst gebruik ik de absorptie methode.
Dit wil zeggen dat je 1 eenheid rijst gebruikt op 1,5 eenheid water. (en een snufje zout)
Hierna de rijst laten koken, als het kookt de warmtebron iets minderen ,deksel op de pan en 5 minuten laten doorkoken. Hierna zet je de warmtebron uit, en laat je de pan (met deksel) minimaal nog 12 minuten staan. Het voordeel is dat je rijst nooit meer kan aanbranden en dat je geen druppel water verspilt want je moet niet afgieten (en je gooi hierdoor ook de smaakstoffen niet weg). Na 12 minuten roer je de rijst door met een vork (niet met een lepel) en doe je het deksel weer op de pan. De rijst kan je nu ongeveer serveren, of maximaal 1 uur later op tafel zetten.
Hoe smaakt het?
Omdat ik nog nooit redang heb gegeten weet ik niet hoe het zou moeten smaken. Ik denk wel dat het heel goed gelukt is. Het is zeer “rijk” van smaak, en het is flink pittig. Ik hou van pittig. Als je niet van (erg) pittig hou zou ik er wat minder pepers in doen.
De structuur van het vlees is zeer goed. Het heeft de structuur van “draadjesvlees” en is vele malen beter als het stoofvlees wat ik uit de snelkookpan haal.
Al met al goed gelukt. Het is voor herhaling vatbaar.