• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Snelkookpannen ter bezuiniging in energiekosten .

F

frans81

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik merk dat ik de laatste tijd onbewust naar snelkookpannen( tjes ) jaag . Vooral bij kringloop .
Wel ga ik voor de rvs versies en laat de bekraste Aluminium meuk liggen .

Ik heb er nu 3 in rvs en 1 nieuwe Hongaarse 2 liter aluminium met ook zo'n deksel( ovaal ) dat je in de pan kantelt en met hevel strak trekt .
Twee ervan zijn van hetzelfde principe .
Zwaar deksel met soort van bajonet sluiting .
Mijn één na laatste aanwinst was een flinke Tefal Maitre rvs pan .

De vandaag bemachtigde was ietsje kleiner en een heel ander ontwerp .

Zeer dun rvs flexibel deksel dat je geheel in de pan steekt en uiteindelijk door spanhevel strak trekt aan de binnenzijde van de pan .
Alle ventielen voor veiligheid aanwezig en werkend .
Deze laatste pan is van het merk Lagostina - Thermoplan made in Italy .
Ben nu dus van plan om effectief met dit pannen model dagelijks aan de slag te gaan .

Er mee leren omgaan lijkt mij een van de belangrijkste dingen .
Vooral het niet teveel kookvocht ( Water ) doseren .

Ik ga er vanuit dat meerdere mensen ( Preppers ) een vorm van nut ziet in deze pannen soort .
Ik heb al mensen gezien bij scouting oa die ze gebruikten op houtvuur / kampvuur / openvuur .
Moet wel een geschikt model zijn ivm wegbranden van je handvaten .

Nu al tijdens koken zet ik vaak het vuur al uit voordat het gaar is . Laat het na garen in eigen vocht .

Vroeger en nu waren / zijn er mensen die de oude en vertrouwde gaarkist gebruike(n)ten . Hen die dat nu nog doen zijn dus bekend met de simpele werking van opgesloten/geisoleerde hitte . Isoleren van de warmte en er gebruik van maken zonder dat er nog een vlammetje aan te pas komt .

Dat kan dus ook met een snelkookpan .

20190914_202025.jpg 20190914_201815.jpg 20190914_201839.jpg20190914_220604.jpg
 
Ik heb een aantal recepten die ik standaard met de "Hooimadam" maak. Kan je ook zelf maken, en een verhuisdoos met een oude wollen deken doet het ook. Wel doe ik dan de pan eerst in een oude theedoek, zodat de wollen deken schoon blijft.
 
Een snelkookpan kan best handig zijn voor bepaalde zaken, maar veel geld aan energie ga je er niet mee besparen. Dat is zo weinig.... Zeker als je nog op gas kookt, dan is de totale rekening maar 1 a 2 euro per maand. 10% daarop besparen schiet niet echt op voor de portemonnee of het milieu.

Een snel kookproces op hogere temperatuur behoudt voedingswaarde beter, ideaal voor groenten en natuurlijk wecken boven de 100 graden.

Hooimadam bespaart meer, maar is dan ook een compleet andere manier van garen, langzaam garen op lage temperatuur. Ook ideaal als je meer gerechten/pannen dan warmtebronnen hebt, zoals vroeger vaak het geval was. Tijdens het kamperen als ik maar 1 pitje heb, gebruik ik deze techniek wel. Halve kooktijd rijst met afgepast water, dan handdoekje er omheen en in de slaapzak. Groenten idem, dan je vleesje bakken en alles weer uit de slaapzak vissen. :)
 
Een snelkookpan kan best handig zijn voor bepaalde zaken, maar veel geld aan energie ga je er niet mee besparen. Dat is zo weinig.... Zeker als je nog op gas kookt, dan is de totale rekening maar 1 a 2 euro per maand. 10% daarop besparen schiet niet echt op voor de portemonnee of het milieu.

Een snel kookproces op hogere temperatuur behoudt voedingswaarde beter, ideaal voor groenten en natuurlijk wecken boven de 100 graden.

Hooimadam bespaart meer, maar is dan ook een compleet andere manier van garen, langzaam garen op lage temperatuur. Ook ideaal als je meer gerechten/pannen dan warmtebronnen hebt, zoals vroeger vaak het geval was. Tijdens het kamperen als ik maar 1 pitje heb, gebruik ik deze techniek wel. Halve kooktijd rijst met afgepast water, dan handdoekje er omheen en in de slaapzak. Groenten idem, dan je vleesje bakken en alles weer uit de slaapzak vissen. :)

Gelijk heb je , en ach misschien heb ik ook een pannen Tik erbij gekregen :eek::lol:

Ook zo'n beest van een high pressure Canner ben ik nog naar op zoek :hug:

Wie o wie heeft er een voor verkoop :D

915.jpg
 
Nu vraag ik mij af hoeveel van jou maaltijden die je wekelijks klaar maakt moeten gekookt worden en niet gebakken gestoofd of gestoomd. Dus is een massa bezig van snelkookpannen wel interessant.
Ja natuurlijk heb ik er een maar die staat ergens in de kelder stof te vergaren. En heel soms wordt die eens gebruikt.
 
Voor de prep zou ik ook niet zo snel een snelkookpan aanschaffen eerlijk gezegd.
Wellicht als je een grotere groep mensen moet voeden, maar dan nog, afdichting, storingsgevoeliger, dan doe mij maar een grote RVS ketel.

Maar als de voedingsstoffen er beter in bewaard blijven word het wel interessant buiten de prep om vind ik...
 
Nu vraag ik mij af hoeveel van jou maaltijden die je wekelijks klaar maakt moeten gekookt worden en niet gebakken gestoofd of gestoomd. Dus is een massa bezig van snelkookpannen wel interessant.
Ja natuurlijk heb ik er een maar die staat ergens in de kelder stof te vergaren. En heel soms wordt die eens gebruikt.

Toch een pannen TIK opgelopen :oops:

Massa heeft geen zin natuurlijk , maar gezien één de laatst bemachtigde een ander type is wil ik wel gaan vergelijken .

En 1 is Geen .

Ook wil ik beslist een keer zo'n pressure canner voor vlees / vis te conserveren .
Maar ben nog leek .

Voor te stoven heb ik tevens ideale pannetjes.
Lekker ook die stoofpotten:hug:

Ik heb zoveel ideeën en interesses , maar weinig komt ten uitvoer op dit moment .

Maar eens is de tijd en dan heb ik het spul wel staan :rolleyes:

Misschien dan toch maar een keer een snelkookpan Karma @Flos :lol:
 
Mijn ouders kookten altijd in de snelkookpan, aardappels meen ik.
En dan omdat dit sneller zou gaan dan in de gewone pan.

Zelf geen ervaring met de snelkookpan, magnetron daarentegen.;)
 
Terug
Bovenaan