• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Supermakkelijk Turks Brood recept zonder oven

@Flos :

500 g meel
150 ml warme melk
150 ml warm water;
1 tl zout
2 tl drige gist;
3 tl olijf olie;
Gehakte peterselie,
chili vlokken.

Mix de bloem met het zout en gist. Doe de warme melk en water er bij en kneed tot dat de vloeistoffen geabsorbeerd zijn. Doe de olijfolie er bij en kneed tot dat er een glad deeg is gevormt (+- 10min). Kneed de deeg tot een bal, smeer in met een beetje olie en laat deze reizen tot dat het deeg in volume is verdubbeld. Wanneer het deeg is gerezen, verdeel je dezr in 6 ballen. Vervolgens rol je deze uit tot een platbrood en leg deze in een voorverwarmde pan op gemiddelde warmte. Bak de broden zo'n 2.5-3 min op beide zijden. Het midden moet omhoog komen tijdens het bakken, dan kan je eigenlijk zien dat het tijd word om deze om te draaien. Kwast de warme broden in met olie en strooi er wat chili en/of peterselie op.

Wij bakte deze in een gietijzeren pan welke we indirect verwarmde op de smoker, na de eerste keer omdraaien strooide wij er wat kaas over.
 
Wat fijn dat jullie het recept ook bevallen is. Wij hebben het eergisteren ook gemaakt en de broodjes gevuld met heerlijke lams shoarma. Gewoon in de koekenpan op een middelhoog vuur gebakken, werkte prima. Dit recept is voor ons een blijvertje. Wij gebruikten pul biber in plaats van de chili vlokken (of is dat hetzelfde?) en wat ijsberg sla voor het frisse.
https://www.kruidenkaravaan.nl/prod...peper-fijn-pul-biber-chilipeper-online-kopen/
 
We hebben ze weer gemaakt vandaag en zongedroogde tomaten uit olie door het deeg gedaan. Meneer zonnebrood vond het heerlijk
 
Ook erg lekker Paratha. Ook zonder oven te bakken in een pan.

paratha is a flatbread that originated in the Indian Subcontinent. Everyones favourite here ...people call it with different names in different regions .parantha, forota (in Sylheti), parauntha, prontha, parontay, porota (in Bengali), palata (pronounced: [pəlàtà]; in Burma), and farata

 
@Flos :

500 g meel
150 ml warme melk
150 ml warm water;
1 tl zout
2 tl drige gist;
3 tl olijf olie;
Gehakte peterselie,
chili vlokken.

Mix de bloem met het zout en gist. Doe de warme melk en water er bij en kneed tot dat de vloeistoffen geabsorbeerd zijn. Doe de olijfolie er bij en kneed tot dat er een glad deeg is gevormt (+- 10min). Kneed de deeg tot een bal, smeer in met een beetje olie en laat deze reizen tot dat het deeg in volume is verdubbeld. Wanneer het deeg is gerezen, verdeel je dezr in 6 ballen. Vervolgens rol je deze uit tot een platbrood en leg deze in een voorverwarmde pan op gemiddelde warmte. Bak de broden zo'n 2.5-3 min op beide zijden. Het midden moet omhoog komen tijdens het bakken, dan kan je eigenlijk zien dat het tijd word om deze om te draaien. Kwast de warme broden in met olie en strooi er wat chili en/of peterselie op.

Wij bakte deze in een gietijzeren pan welke we indirect verwarmde op de smoker, na de eerste keer omdraaien strooide wij er wat kaas over.

Het is niet verstandig het zout al met het gist te mengen. Zout doodt nl. het gist of de werking zal niet optimaal zijn. Dus beter het zout op het laatst toevoegen en het gist eerst in het lauwe water roeren.

"Het helpt het brood om kooldioxide gas dat wordt gevormd tijdens het rijzen vast te houden en ondersteunt zo een goed volume. Zout vertraagt fermentatie en enzymactiviteit in deeg. ... Wanneer zout en gist concurreren voor water, 'wint' het zout en wordt de werking van het gist vertraagd."
 
Het is niet verstandig het zout al met het gist te mengen. Zout doodt nl. het gist of de werking zal niet optimaal zijn. Dus beter het zout op het laatst toevoegen en het gist eerst in het lauwe water roeren.

"Het helpt het brood om kooldioxide gas dat wordt gevormd tijdens het rijzen vast te houden en ondersteunt zo een goed volume. Zout vertraagt fermentatie en enzymactiviteit in deeg. ... Wanneer zout en gist concurreren voor water, 'wint' het zout en wordt de werking van het gist vertraagd."

Harry, ik heb dit recept direct vertaald van de website dus ik ga niet de auteur verbeteren met dit soort dingen. @Flos vraagt mij om een vertaling, ik vertaal en verbeter/corrigeer dus niet ;)

Wij maken het brood overigens zonder zout aangezien wij zoutloos eten.
 
Terug
Bovenaan