• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Highway

Last (wo)man standing
HippocratesQuote.jpg

Groeien, genezen en ontwikkelen zijn eigenlijk 3 woorden met 1 dezelfde lading. Een van de beste combinatie's van voedsel die dat ondersteunen in een breed spectrum, ga ik hier voor je beschrijven. Het is te gebruiken als onderhoud en als geneesmiddel bij kwalen of zwakte, maar ook omdat het heel smakelijk kan zijn. Woorden of termen die je niet kent, mag je zelf googlen. Met een recept zal ik afsluiten. Overigens mag je het recept geheel naar eigen idee aanpassen, het gaat om de bereiding en om de samenstelling.

De basis is biologische broccoli en tomaten.
Biologische broccoli en tomaten versterken elkaars werking met ongeveer factor 5 !!
Als je die 2 als basis neemt, dan kan je verder andere hoogwaardige ingredienten toevoegen. Hier zal ik slechts knoflook en vis toevoegen en beschrijven. Maar ga zelf gerust verder met ook ui, wortel, paprika toe te voegen. Of gebruik kip of ander eiwit.. wat jij wil!

Broccoli
bevat een ruime hoeveelheid vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium. Broccoli bevat ook de stof sulforafaan dat bacteriedodend werkt en een gunstige werking heeft bij de bescherming tegen bepaalde soorten kanker.
Tomaten bevatten de rode stof lycopeen, een krachtige antioxidant die beschermt tegen hart en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Tomaten hebben een positieve werking op de ogen, bij het achteruitgaan van het zicht van dichtbij. De stof lycopeen komt beter vrij als je de tomaten verwarmt en combineert met olijfolie of cocosolie.
In knoflook zit diallyldisulfide, deze stimuleert extra aanmaak van glutathion wat als antioxidant functioneerd. De allicine in knoflook helpt de bloeddruk verlagen en verbetert de bloedsomloop en het cholesterolniveau. Bij regelmatig gebruik verminder je de kans op hart- en vaatziekten. Knoflook werkt ook nog antiviraal en antibacterieel. Knoflook geeft ook energie en remt veroudering!
Vis, wat rijk is aan eiwitten en vetzuren, zoals zalm, makreel, forel, sardines en haring bevatten stoffen die helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Twee keer per week vis eten is voldoende. Kies bij voorkeur wild gevangen vis.

Het recept :
(overigens mag je dit recept tot in de eeuwigheid herhalen, dit in tegenstelling tot recepten van een apotheek)

Neem 1 struik broccoli, 4 tomaten en 2 tenen knoflook en roerbak deze 5 minuten.
Dan iets water er bij en samen met de vis zachtjes laten gaar stoven, zo'n 10 minuten.
Doe de extra wortel, ui paprika of prei er dan ook gelijk bij.
je hebt nu de basis ... voeg er kruiden aan toe die je lekker vind: provencaals, italiaans, cajun, zout, pepers..

Eigenlijk heb je nu een pasta saus. Dus met een pasta kan je dit serveren, maar ook met gebakken aardappel is het erg lekker. Maar ook kan je er linzen doorheen doen! Of bruine bonen.
Een extra salade er bij van sla, tomaat, komkommer, ui, gekookt ei, waar wat balsamico overheen zit.. hemels lekker en super gezond!!

Als de saus verder indikt, dan kan je deze ook op een pizza smeren, of op een geroosterd broodje, of op een toastje als je preppers op bezoek hebt!

Als drank kan je de broccoli/tomaten saus ook gebruiken:
Doe er flink water bij en blenderen! Afgekoeld heb je dan een stevige drank wat handig is als je een verzwakt persoon moet voeden, iemand zonder gebit, of met andere slik problemen.

Eet smakelijk! ;)
 
Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken in een topic over voeding en gezondheid is zeewier. Gedroogd lang houdbaar, in Nederland natuurlijk ook inheems langs de kust te vinden, jodiumrijk, te gebruiken als zoutvervanging en nog voor legio andere dingen. Enige gevaar van het gebruik van zeewier is overdosering. De smaak is wel wat wennen. Hier een informatieve site met recepten en uitleg over verschillende soorten :
http://www.zeewierwijzer.nl
 
Voeding als medicijn, ben ik helemaal voor.
Steeds meer wint het idee dat koolhydraatbeperkt eten Diabets2 omkeert. Een kwestie van anders eten, volle zuivelproducten, meer vet(ja meer) en minder koolhydraten.



Goede uitleg over koolhydraatbeperkt eten en recepten vindt je onder andere in de boeken van dietiste Yvonne Lemmers.
 
Grappig ja, eindelijk begint het besef door te dringen dat volle, echte en liefst onbewerkte producten goed voor je zijn, in tegenstelling tot de zwaar bewerkte industriële producten die worden geadviseerd.
Mijn persoonlijke voedingspatroon kent nu geen suiker, geen bewerkte producten, geen ijs, geen ijsthee, geen melk enz. maar wel volle en voedzame producten. Geen rood vlees, beperkt kip/kalkoen en wel vis, liefst ook vrij gevangen vis, dus geen gefokte fabrieksvis..
En ja, het doet me goed... voor de geïnteresseerde kan ik mijn lijstje met toegestane en verboden producten wel toezenden, hoewel het wel een persoonlijk advies is dat op mijn lijf is geschreven.... Inmiddels ben ik me aan het verdiepen in de traditionele Chinese voedingsleer... (voeding volgens de vijf elementen) heel interessant en het sluit goed aan bij het bovenstaande...

Oh en een leuke boekentip, Het verborgen leven van bomen (Peter Wohlleben) Prachtig boek en mooi geschreven over de dynamiek in een echt oerbos...
 
Laatst bewerkt:
Geneeskrachtige wijnen

wat zegt u? :confused: geneeskracht in wijn?? Jazeker! :)

Er zijn een aantal soorten wijn die heel gezonde eigenschappen hebben. Zo heeft een aantal druivensoorten een erg hoog gehalte aan ijzer en een aantal mineralen opgenomen uit de grond, en die drink je dus gewoon lekker op tijdens de borrel.

Er zijn er een paar die er toren hoog uitschieten, en dat zijn: Bordeaux wijnen, Bourgogne wijnen en Medoc wijnen. Allen zeer rijk aan ijzer en mineralen.

En dan hebben we de jonge Beaujolais nog! Die doet het uitstekend bij verkoudheid en griepjes! Hoe toevallig dat deze jonge wijn precies gedronken moet worden als de herfst is toegeslagen en de winter in zicht is. De Beaujolais Primeur of Nouveau wordt vrijgegeven op de derde donderdag van november.

En we knallen er uit met een heerlijke Champagne! ;) Niet die goedkope bubbeltjes limonade uit de buurtsuper, maar de echte Champagne dus! Nou hoef je echt niet alleen maar Bollinger te gaan drinken om je vervolgens alsnog ziek te betalen natuurlijk! Maar het is wel een heul lekkere en heul fijne Champagne, dat wel.
Champagne is bevorderlijk voor versoepelde spieren, en zorgt voor verhoogde zuurstof opname. Om die reden is een champagne in de ochtend uitstekend om je ontbijt mee af te sluiten.
Een prachtige nieuwe dag zal er voor je open gaan! :lol:

ohja...:oops: even een disclaimer:

.... ik wil echt niet dat je dit hierboven als reden gaat zien om te gaan zuipen, of je drank probleem aan op te hangen. Want in de gevallen hierboven hebben we het over slechts 1 glaasje per dag! Alleen dan pas zal het effect optimaal zijn, en is het kleine beetje alcohol prima te verwerken, voor een gezond lichaam.
Je bent al, en blijft ook, ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor je handelen.

Op je gezondheid! :wave: salut!
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
Focus-huisarts-moet-anders-minder-medicijnen-maar-goede-voeding
"Artsen hebben geen idee wat de mogelijkheden van goede voeding kunnen zijn", zegt ze tegen RTL Nieuws. "In mijn spreekkamer krijg ik veel jonge mensen tussen de 25 en 45 met een chronische aandoening die vastlopen. Medicatie heeft bij hen weinig effect. Met pillen alleen los je een chronische ziekte nooit op. Door het voedingspatroon bij patiënten aan te passen, bereik je veel meer."
 
Laatst bewerkt:
De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben :)

Let wel, ik ben geen arts en probeer het eens als je last hebt van ademhalingsproblemen, gepiep in je longen en benauwdheid die niet ernstig zijn, maar tot het niveau zwaar irritant. Bij zware acute klachten consulteer je huisarts!

Zelf heb ik last van astma en hooikoorts, relatief mild - alleen zo rond juni, juli begint het penibel te worden.
Ik heb dit al gepost bij het hooikoorts topic, maar ik wil deze tip toch meegeven. Nadat ik wederom een klein vermogen moest aftikken aan medicatie die ik volgens de huisarts dagelijks en preventief moest innemen, ben ik op zoek gegaan naar natuurlijke alternatieven. Ik raad niet aan om zomaar aan zelfmedicatie te doen, maar goed, ik ken mijn lijf wat dit betreft en weet hoe ver ik kan gaan. Dit werkt voor mij, en is het proberen waard als je klachten niet al te ernstig zijn.

Ik heb het nu over nigella (n. sativa) zaad, een zaadje dat veel wordt gebruikt in de Turkse keuken. Het zijn die kleine zwarte zaadjes op het Turkse brood. Ook bekend als zwarte koriander. Is ook gewoon te koop bij de appie. Elke dag een theelepeltje malen en innemen (ik kauw er nog ff op) en spoel het weg met water. Lekker is het niet echt in deze vorm. Deze tip kwam ik ergens tegen toen ik op zoek ging naar een alternatief voor astma medicatie. Het werkt vooral preventief, dus het zal acute klachten over het algemeen niet oplossen.

Er is is beperkt onderzoek naar gedaan, maar ik heb het idee dat men liever een pompje voorschrijft. Een busje van die zaden kost een paar euro, doe er al een jaar mee. Je kunt ze ook in grootverpakking kopen bij een Turkse winkel, maar als je ze niet gebruikt in gerechten zou ik dat niet doen. Heb het in een malertje van de Ikea gedaan. Zo fijn mogelijk malen. Dosering: 1 theelepel per dag, dat is voldoende voor mij. Verwacht niet een directe verbetering, maar geeft het een aantal dagen tot een week om te werken.

Bovendien heb ik het idee dat de constante mist in mijn hoofd wat optrekt door dit spulletje.

Nigella seeds and oil are highly nutritious and have a long tradition of medicinal use. Few controlled studies in humans have been conducted, but their results are encouraging. Much further research with more patients is needed before some of the claims being made about the seeds can be accepted. The seeds and oil can be recommended as a source of essential fatty acids and vitamins, but whether they effectively prevent or treat any specific disease remains to be seen.
http://www.irishtimes.com/news/health/does-it-work-can-nigella-seeds-help-with-asthma-1.561338


All asthma symptoms, frequency of asthma symptoms/week, chest wheezing, and PFT values in the study group significantly improved in the second and third visits compared with the first visit (P < 0.05 to P < 0.001). In addition, further improvement of chest wheezing and severity of disease on the third visit were observed compared with the second visit in this group (P < 0.05 for both cases). In the third visit all symptoms in the study group were significantly different from those of the control group (P < 0.01 to P < 0.001). However, in the control group, there were only small improvements in some parameters in just the second visit. The usage of inhaler and oral beta-agonists, oral corticosteroid, oral theophylline and even inhaler corticosteroid in the study group decreased at the end of the study while there were no obvious changes in usage of the drugs in control subjects. The results of phase I study generally suggest a prophylactic effect of N. sativa on asthma disease and warrant further research regarding this effect.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17868210

Nog meer links naar onderzoeken naar dit zaadje:
https://examine.com/supplements/nigella-sativa/
 
Focus-huisarts-moet-anders-minder-medicijnen-maar-goede-voeding
"Artsen hebben geen idee wat de mogelijkheden van goede voeding kunnen zijn", zegt ze tegen RTL Nieuws. "In mijn spreekkamer krijg ik veel jonge mensen tussen de 25 en 45 met een chronische aandoening die vastlopen. Medicatie heeft bij hen weinig effect. Met pillen alleen los je een chronische ziekte nooit op. Door het voedingspatroon bij patiënten aan te passen, bereik je veel meer."

Grappig. In het artikel staat eerst dat huisartsen maar een paar uur les hebben over voeding. En dan staat onderaan in de disclaimer dat je niet zelf moet gaan experimenteren met voeding maar dit in overleg met je huisarts te doen....... :confused:
 
Zelfs de gezonde bak muesli blijkt niet zo gezond. In veel merken werden pesticiden aangetroffen, niet in de bio-merken.

All Bran Fruit ’n Fibre van Kelloggs en Muesli de Luxe van het Britse Jordans komen het slechtst uit de bus: beide soorten bevatten tien verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. In Kelloggs Country Store telden de onderzoekers er negen. In Jordans Country Crisp werden zes soorten aangetroffen.
http://www.telegraaf.nl/gezondheid/26788088/___Kom_muesli_vol_pesticiden___.html
 
Laatst bewerkt door een moderator:
En het is toch zo simpel; ziende blind!
De 13-jarige Cian Moore uit Perth in Australië werd langzaam blind. De medische wereld tastte in het duister waarom. Tot een professor in Sydney een onwaarschijnlijke diagnose stelde.
'Het is een vitamine A-tekort'."
"Wanneer je bijvoorbeeld chips eet en cola drinkt, krijg je amper voedingsstoffen binnen maar voel je je wel voldaan. Maar mist dus erg belangrijke voedingstoffen.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buiten...-wordt-Dan-achterhaalt-arts-wat-hij-eet.dhtml
 
Onder begeleiding van een medisch team proberen zes deelnemers van hun diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht of stress af te komen door simpelweg gezond te leven.
In deze aflevering bereiden de eerste vier deelnemers zich voor op de start van hun nieuwe leven. Het doel is honderd worden. Dat gaat niet lukken met de manier waarop de deelnemers nu leven, de welvaartsziekten waar ze aan lijden en de medicatie die ze daar voor slikken. Het roer moet om.
http://www.omroepmax.nl/hoe-word-ik-100/uitzending/tv/hoe-word-ik-100-zaterdag-12-november-2016/

Ik heb enorm gelachen én me verbaasd om de reactie toen ze dingen uit de keuken/koelkast haalden, om weg te doen, omdat deze niet bij de gezonde leefstijl pasten. Dus alle melk, snacks, kroketten, flessen frisdrank, melk werden op tafel gezet en toen zei een van hen: "Jee, de koelkast is bijna leeg".
Een schep zout die over de aardappels ging deed me schrikken, zoveel zout gebruik ik in een jaar nog niet. Maar, en daar gaat het om, al twee fragmenten voorbij zien komen waarin de medicatie voor diabetes weg kon, niet meer nodig. Alleen met leefstijlverandering dus, gezonder eten en wat meer bewegen.Ik hoop dat het programma veel mensen motiveert.
Goed dat er weer een levensstijlprogramma is over gezondere leefstijl opzetten. Afvallen, zonder medicatie kunnen, maar vooral, je beter voelen en gezonder zijn.

Het resultaat na de vijf maanden noemt Cortvriendt ronduit spectaculair: “Onmiddellijk vlogen de overtollige kilo’s eraf. Binnen een aantal dagen tot weken verdween de diabetes, de verhoogde bloeddruk daalde, het cholesterol normaliseerde en gewrichtspijnen namen af of verdwenen zelfs geheel. Een van de deelnemers begon met negen verschillende medicijnen en na vijf maanden was er nog slechts één van over. Nu, een aantal maanden na het programma, verbetert de gezondheid van de voorheen zieke deelnemers nog steeds en het verloren overgewicht is niet meer teruggekomen.”
http://www.hpdetijd.nl/2016-11-09/william-cortvriendt-onmiddellijk-vlogen-de-overtollige-kilos-eraf/
 
Scheurbuik bij diabeten vastgesteld, als gevolg van te lang doorkoken groenten/niet weten hoe je moet koken.
"The irony is that it is possible for patients to have scurvy, even when they are overweight or obese. It highlights a danger that you can consume plenty of calories yet not receive enough nutrients."
http://www.abc.net.au/news/2016-11-...e-condition-of-scurvy-among-diabetics/8073136

Bizar he, tegenwoordig nog, gewoon door keuze, angst voor fruit/suiker, dieet, scheurbuik in Australië: http://www.nu.nl/gezondheid/4357825/australische-arts-ontdekt-gevallen-van-scheurbuik.html
 
Alleen met leefstijlverandering dus, gezonder eten en wat meer bewegen.Ik hoop dat het programma veel mensen motiveert.
Goed dat er weer een levensstijlprogramma is over gezondere leefstijl opzetten. Afvallen, zonder medicatie kunnen, maar vooral, je beter voelen en gezonder zijn.

Wat wel een "probleem" is wat ik begreep van dat programma is dat je echt heel strak het schema moet volgen en nooit meer een dag mag terugvallen in je oude patroon van slecht eten. Dat is voor veel mensen toch wel een belemmering om te beginnen.

Toevallig heeft de buurvrouw diabetes type 2 en die is sinds kort begonnen met het aanpassen van haar eten en levensstijl. Ze haalt haar dagrecepten uit dit boek en als ze zo doorgaat mag ze binnenkort als een pil laten vallen van de dokter.

Zelf heb ik vrij recent het boek "OERsterk" van dr. Richard de Leth gelezen en ook daar staat van alles in over bewegen, psychische aspecten en voeding volgens de natuur en wat dat met je gezondheid kan doen. Een mooie uitspraak vond ik wel dat we niet langer leven omdat we gezond zijn, maar omdat we in leven worden gehouden. Vroeger ging je gewoon dood als je echt ernstig ziek was, maar nu kan je in veel gevallen nog makkelijk 10 - 20 jaar doorleven als je maar vol gestopt wordt met pillen die vaak weer bijwerkingen hebben waardoor je weer meer pillen moet slikken om die te onderdrukken, want een bijwerking is geen bijwerking maar een werking van het medicijn op een ander gedeelte van het lichaam. Als we zo doorgaan is over een aantal jaar 95% van alle (oudere) mensen chronisch ziek. Wat dus op langere termijn ook weer niet goed is voor de populatie, want de zieke genen worden weer doorgegeven aan de kinderen en zo wordt het een mooie cirkel van ziektes en aandoeningen.
 
Als we zo doorgaan is over een aantal jaar 95% van alle (oudere) mensen chronisch ziek. Wat dus op langere termijn ook weer niet goed is voor de populatie, want de zieke genen worden weer doorgegeven aan de kinderen en zo wordt het een mooie cirkel van ziektes en aandoeningen.

Welke leeftijd bedoel je met oudere mensen?

Als de (oudere) mensen met 'zieke' genen eerder dood waren gegaan waren hun genen dan niet ziek geworden?

Hoeveel zwangerschappen komen er per jaar voor bij de chronisch zieke oudere mensen?
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
Terug
Bovenaan