Henk88
Diehard Prepper
Beste Preppers,
Ik ben mijn lang houdbare voedselvoorraad aan het uitbreiden met producten zoals peulvruchten en granen in mylar zakken met zuurstofvreters. Nu had ik in mijn enthousiasme volkoren pasta en zilvervlies rijst gekocht en verwerkt in de zakken maar nu las ik dat zilvervlies rijst en volkoren pasta een stuk minder lang houdbaar zijn dan gewone rijst en gewone pasta. Dit zou komen vanwege het hogere vetgehalte in deze producten en dit is ook de reden begrijp ik waarom dingen zoals noten en olie minder lang houdbaar zijn.
Nu kan ik rekening houden met de kortere houdbaarheid maar het probleem is dat ik veel wisselende verhalen lees over de houdbaarheid. Zo lees ik op sommige sites dat volkoren rijst, zelfs onder goede omstandigheden maar 3 tot 6 maanden houdbaar zou zijn terwijl bijvoorbeeld deze site (bron 1) spreekt over een houdbaarheid van maximaal 5 jaar maar dan weer onderscheid maakt tussen mylar zakken (2 jaar) en food grade buckets (2-5 jaar). Deze uitgebreide forumpost (bron 2) legt uit dat bruine rijst wel degelijk langer houdbaar kan zijn maar het vereist een uitgebreide voorbereiding waar ik niet vrolijk van wordt.
Over volkoren pasta is minder informatie te vinden dan over rijst. Deze site (bron 3) spreekt bijvoorbeeld of 1 tot 2 jaar en deze sites (bron 4 en bron 5) benoemen dat volkoren pasta minder lang houdbaar is. Ik zag wel staan op de verpakking dat de houdbaarheid in de originele kartonnen verpakking die niet luchtdicht is al ruim 2 jaar is dus mij lijkt wel dat 1 tot 2 jaar wat pessimistisch is. Op dit forum (bron 6) is wel een discussie over de houdbaarheid van volkoren pasta maar er zijn weinig reacties en het lijkt erop dat er weinig informatie over te vinden.
Mijn vraag is dus, heeft iemand ervaring of misschien een betrouwbare bron met praktijkonderzoek waaruit duidelijker blijkt hoe lang volkoren pasta en zilvervliesrijst houdbaar zijn? Het is duidelijk dat het korter is dan gewone rijst en gewone pasta maar het maakt voor mij best verschil of het nu 1 jaar of 5 jaar is.
bron 1 - https://soulfulprepper.com/store-brown-rice/
bron 2 - https://www.survivalistboards.com/threads/how-to-store-brown-rice-for-7-to-10-years-or-more.747081/
bron 3 - https://www.primalsurvivor.net/store-pasta-long-term/
bron 4 - https://ezprepping.com/how-to-store-pasta-and-what-is-the-shelf-life/
bron 5 - https://soulfulprepper.com/how-to-store-dry-pasta-long-term/
bron 6 - https://www.survivalistboards.com/threads/whole-wheat-pasta-and-nuts.282981/
Ik ben mijn lang houdbare voedselvoorraad aan het uitbreiden met producten zoals peulvruchten en granen in mylar zakken met zuurstofvreters. Nu had ik in mijn enthousiasme volkoren pasta en zilvervlies rijst gekocht en verwerkt in de zakken maar nu las ik dat zilvervlies rijst en volkoren pasta een stuk minder lang houdbaar zijn dan gewone rijst en gewone pasta. Dit zou komen vanwege het hogere vetgehalte in deze producten en dit is ook de reden begrijp ik waarom dingen zoals noten en olie minder lang houdbaar zijn.
Nu kan ik rekening houden met de kortere houdbaarheid maar het probleem is dat ik veel wisselende verhalen lees over de houdbaarheid. Zo lees ik op sommige sites dat volkoren rijst, zelfs onder goede omstandigheden maar 3 tot 6 maanden houdbaar zou zijn terwijl bijvoorbeeld deze site (bron 1) spreekt over een houdbaarheid van maximaal 5 jaar maar dan weer onderscheid maakt tussen mylar zakken (2 jaar) en food grade buckets (2-5 jaar). Deze uitgebreide forumpost (bron 2) legt uit dat bruine rijst wel degelijk langer houdbaar kan zijn maar het vereist een uitgebreide voorbereiding waar ik niet vrolijk van wordt.
Over volkoren pasta is minder informatie te vinden dan over rijst. Deze site (bron 3) spreekt bijvoorbeeld of 1 tot 2 jaar en deze sites (bron 4 en bron 5) benoemen dat volkoren pasta minder lang houdbaar is. Ik zag wel staan op de verpakking dat de houdbaarheid in de originele kartonnen verpakking die niet luchtdicht is al ruim 2 jaar is dus mij lijkt wel dat 1 tot 2 jaar wat pessimistisch is. Op dit forum (bron 6) is wel een discussie over de houdbaarheid van volkoren pasta maar er zijn weinig reacties en het lijkt erop dat er weinig informatie over te vinden.
Mijn vraag is dus, heeft iemand ervaring of misschien een betrouwbare bron met praktijkonderzoek waaruit duidelijker blijkt hoe lang volkoren pasta en zilvervliesrijst houdbaar zijn? Het is duidelijk dat het korter is dan gewone rijst en gewone pasta maar het maakt voor mij best verschil of het nu 1 jaar of 5 jaar is.
bron 1 - https://soulfulprepper.com/store-brown-rice/
bron 2 - https://www.survivalistboards.com/threads/how-to-store-brown-rice-for-7-to-10-years-or-more.747081/
bron 3 - https://www.primalsurvivor.net/store-pasta-long-term/
bron 4 - https://ezprepping.com/how-to-store-pasta-and-what-is-the-shelf-life/
bron 5 - https://soulfulprepper.com/how-to-store-dry-pasta-long-term/
bron 6 - https://www.survivalistboards.com/threads/whole-wheat-pasta-and-nuts.282981/