Cloud is per definitie niet veilig qua privacy. Het is alsof je je sleutel in de auto laat zitten en een jongetje geld geeft om op je auto te passen. Hoe meer geld je geeft hoe groter de kans dat het jongetje dat netjes doet (oftewel hoe meer je betaald aan het bedrijf). Daarnaast natuurlijk hoe duurder de auto hoe sneller men het zal willen stelen (oftewel hoe waardevol is jouw data voor een ander).
Echter de cloud is wel gewoon ideaal en praktisch, vandaar dat veel mensen het ook gebruiken; en dit worden er steeds meer (veel jonge mensen/studenten die het daarna ook blijven gebruiken uit gemak). Als je een gratis cloud service wilt gebruiken en je zet er iets privacy-gevoeligs op dan raad ik je aan om het op zijn minst te encrypten. Welke en wat dat is aan jou, mocht het dan ineens op straat liggen dan ligt het in ieder geval niet volledig open en bloot.
Er is ook de optie om zelf een NAS o.i.d. te kopen en te gebruiken. Je kan het zo instellen dat je van buitenaf er bij kan, maar ook dat je enkel back-upt als je thuis verbonden bent met je thuisnetwerk. In hoeverre dit veilig is ligt aan je thuisnetwerk/router en je kennis (+ wil) om het goed in te richten; het kan vrij veilig maar het kan ook een grote flop zijn zonder de juiste kennis.
Andere opties zijn al genoemd; usb, papier, externe HDD.
Qua jouw eerdere probleem met een externe HDD die kapot is gegaan; als je zelf je data op gaat slaan (maar ook als je het in de cloud opslaat), zorg ervoor dat je je data altijd minimaal 2x opslaat. Dit kan ook een combi zijn van bijv. de cloud + externe HDD. Ideaal hierin is om te zorgen dat beide opslag ten alle tijden op 2 afzonderlijke geografische locaties bevinden, dit simpelweg i.v.m. brand; heb je je data op 2 usb's gezet die netjes naast elkaar in de keukenla liggen dan is je data foetsie als er een brand is in je huis.
Ook kan je met bijv. een NAS 2 of meerdere HDD's in RAID zetten (meerdere mogelijkheden) om ervoor te zorgen dat mocht 1 HDD defect raken de data niet weg gegooid is maar weer opgebouwd kan worden. (Totale hoeveelheid beschikbare opslag wordt wel minder, tot wel 50% maar exact % ligt aan welke RAID opstelling.)
Ookal heb je je data in eigen beheer (dus niet d.m.v. een cloud opgeslagen) is het raadzaam om je data te encrypten. Ik weet niet om wat voor data het gaat maar houd er wel rekening mee dat encrypten tijd en gemak in de weg zit. Simpele text bestandjes zijn vrij vlot geëncrypt en gedecrypt maar grotere bestanden kunnen een tijdje duren (ligt ook aan de encryptie).
Samengevat:
Redundantie (2 geografische onafhankelijke locaties!)
Niks is gratis, gratis service is betalen met je data
Encrypten tenzij onmogelijk