• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Welke voltages instellen op laadregelaar

Erik78

Prepper
Hallo,

Ik ben voor de hobby bezig met 2 zonnepanelen met een laadregelaar en en een accu om een tuinhuis van stroom te kunnen voor zien. Het lukt al heel goed, maar ik heb een vraag over welke voltages ik in moet stellen om zodoende de accu niet te overladen. Het systeem ziet er als volgt uit;

142415-setup-zonnepanelen.png


Ik heb nu een 80A laadregelaar waarbij ik de "High voltage disconnection" kan instellen. Welke waarde kan ik volgens jullie het beste instellen? Ik heb begrepen dat als een accu geladen of ontladen wordt deze niet de accurate waardes aangeeft wanneer je deze meet met de multimeter. De accu heeft als het ware even de tijd nodig om tot rust te komen.

Er zijn veel schema's online te vinden van wanneer een accu "Vol" is, maar dit is dus in rust-toestand lijk mij. Toen de accu net niuw was gaf deze ook veel hogere waardes aan dan 12,72 V.

100% 12,72 V
80% 12,52
60% 12,30
40% 12,09
20% 11,88
0% 11,64
 
  • Leuk
Waarderingen: J.J
Rare manier van capaciteit meten. :fluit:
Een accu die in een auto geladen wordt krijgt 13,6 tot wel 14 volt als laadspanning. Dit zal je denk ik ook wel uit je regelaar aangeboden krijgen om de accu op te laden.

Er is een grens waarop je afnemers het niet lekker meer doen, onder die waarde wil je je accu niet “ontladen”.
Ik denk dat daar jouw waardes naar refereren. De spanning regelaar schakelt af om je de accu en je apperaruur te beschermen.

De spanning die jij meet 12,7 volt is een normele spanning van een geladen (volle) accu.

Ik denk dat er nog wel meer postings komen met vragen over onder andere wat voor type accu je hebt.

Suc6 met je project
 
Bedankt voor jullie reacties.

@Flos op de laadregelaar kan ik de "PV OFF" instellen van 12,9 V t/m 15,0 V. Ik heb even een foto van de technische gegevens van de laadregelaar gemaakt, daar zie ik deze range overigens niet terug.

IMG_20180726_203421.jpg

h6EaW8


@MiniE Ik ben nieuw met deze materie, dus hoe zou jij de capaciteit meten? :)

Tijdens het laden wordt er volgens mij automatisch een laadspanning geselecteerd, volgens mij gaat dat wel goed. Als 12,7 als "vol" wordt aangenomen, bij welke maximum zal ik de laadregelaar dan instellen? Als de accu na het laden of ontladen even een kwartiertje met rust geladen wordt dan zijn de waardes toch altijd weer anders, vandaar mijn vraag.

Het is overigens deze accu: https://www.amperewinkel.nl/semi-tractie-accu-12v-230-ah-heavy-duty-96803-96801
 
maar ik heb een vraag over welke voltages ik in moet stellen om zodoende de accu niet te overladen.

Als eerste is 80A wel erg fors om 550WP op aan te sluiten.
(1500WP zou je hier op kunnen aansluiten)
Maar als je van plan ben om uit te breiden kan het een slimme zet zijn om een 80A laadregelaar te gebruiken
Zover ik weet moet je helemaal niks instellen in jouw opstelling.
De naam "laadregelaar" zegt het eigenlijk al, dat word geregeld in dat ding.
Dat staat ook redelijk goed uitgelegd in de handleiding.
Afhankelijk van diverse condities zal er een zo optimaal mogelijke laadspanning worden afgegeven naar de accu.
Bij mij zit deze laadspanning meestal rond de 14V, maar als de accu ver leeg is en de zon is wat minder dan kan deze makkelijk terug zakken naar een laadspanning van 12.

Je kan in ieder geval nog 1 of 2 accu's parallel er overheen zetten indien je in de praktijk vind dat je accu's te snel leeg zijn.
En als je vind dat het te lang duurt voordat ze vol zijn dan kan je nog 900WP aan panelen extra aansluiten.
 
Hoi Erik,

Er staat low voltage / disconnect, dit betekent 2 dingen
1 als je panelen onder de 42.8 volt leveren zal je de unit geen vermogen meer afnemen van je panelen, je accu’s worden niet meer geladen.
2 is je accu spanning nog maar 10,7 volt dan stopt de regelaar met leveren van “vermogen” (vermogen = stroom x spanning) aan de verbruikers.
Je accu zal dus niet verder ontladen worden. (Beveiliging)

Low voltage reconnection : de volgende 2 dingen gaan/kunnen gebeuren.
1 Je panelen leveren meer dan 50,4 volt en gaan je accu(s) weer opladen.
2 als je accu weer een spanning (niet verwarren met mijn eerder genoemde laadspanning!) van 12,6 volt heeft gaat de regelaar weer spanning/stroom aan de verbruikers leveren.

Ik hoop dat ik het zo begrijpelijk uitleg.
Dus eerst zal je accu ontladen richting de 10 volt door je verlichting etc. dat schakelt de unit af. Pas als de accu weer een een drempelwaarde van 12,6 V heeft zal de unit weer vermogen naar je lampen etc sturen.

Excuus voor het “random” gebruik van spanning en vermogen, maar anders moet ik verder in de materie duiken om het duidelijk te maken, maar ik ben dan bang dat het voor “niet electro- fielen” nog onduidelijker zal worden.

Het staat een ieder vrij om mij te verbeteren :D ik ben mens en maak zeker schrijvauten :oops:
 
@Erik78, jouw vraag is afhankelijk van wat voor soort accu je gebruikt. Heb je loodzuur, agm, gel, lithium, tractie, semi tractie?

Ik heb een 48 volt tractie systeem en die staat ingesteld op 62 volt maximaal!

Bij een eenvoudigr loodzuur accu van 12 volt moet je de laadregelaar instellen op 14.5 volt. Met de eerder genoemde 12/13.7 wordt je accu nooit helemaal vol geladen.
 
Als je ondanks de goede tips, nog een stukje zekerheid wilt hebben, kan je de Accu dokter schrijven.
http://www.batgroningen.nl/
Maar dan zal je toch echt de juiste gegevens moeten op geven, wat je tot nu toe nog niet op het forum het gezet,
wat @Harry Nack nog even onderstreept.

Mocht je twee accu's parallel willen aansluiten dan moeten ze van de zelfde capaciteit, fabrikant, en zelfde serie zijn.
Maar neem contact op met de specialist, en beschrijf alles tot in de puntjes.
 
Bedankt voor jullie reacties, echt super!

@martin Ik begin nu ook te twijfelen. De laadregelaar moet een vermogen aankunnen van (2x275=) 550 watt vanuit de panelen. Op een 12 volt accu betekent dit een laadregelaar met een stroomcapaciteit van tenminste 550/12 = 45,8 ampère. Zo was mijn berekening in ieder geval. Als ik kijk achterop het zonnepaneel dan is de maximale stroom 8,84A. Aangezien ik nu een ladregelaar van 80 A heb zou ik dus wel (80/8,84=) 9 van deze zonnepanelen aan kunnen sluiten. Dat heb ik overigens niet nodig, maar het is wel fijn om te weten welke berekening klopt en welke niet. Hoe heb jij de 1500 Wp trouwens berekend als ik vragen mag?

Wat je zegt klopt inderdaad, maar dit gaat over de "laadspanning". Ik wil graag weten wat ik moet instellen zodat de laadregelaar wordt uitgeschakeld, zodat de accu niet wordt overladen.

@MiniE Superbedankt voor de heldere uitleg. Ik heb je post even uitgeprint zodat ik hem erbij kan pakken als ik alles door elkaar begin te halen :)

@petroman Bedankt, ik zal me komende week even voorstellen!

@Harry Nack Het is inderdaad een loodzuuraccu. Ik ga hem op 14,5 instellen, bedankt! Ik krijg inderdaad het idee dat de accu veel voller kan. Er werd helaas niet zoveel informatie bij de accu gegeven, wat ik erg jammer vond. Ik heb nog wat vragen bij Amperewinkel per mail proberen te stellen maar dit vond ik ook niet al te vriendelijk en erg onvolledig.

@J.J Bedankt. Ik heb laatst de poolklemmen voor mijn accu gekocht bij de Accu Dokter in Grunn, erg fijne winkel! Ik ga komende week op dit forum mijzelf even voorstellen en alle gegevens van mijn systeem erbij zetten.


Ik heb de 2 zonnepanelen overigens in series aangesloten. De maximale output is 31,1V per paneel, samen dus maximaal 62,2V. De "Float Voltage" van de laadregelaar mag overigens maar maximaal 54,8V zijn als ik dit goed lees??? (zie datasheet enkele posts eerder). Tot nu toe is het goed gegaa, de panelen hebben nog niet vol in de zon gelegen, maar misschien is het verstandiger om de paralel te schakelen. Heeft iemand hier ideeen of opmerkingen over?
 
  • Leuk
Waarderingen: J.J
Bedankt voor jullie reacties, echt super!

Wat je zegt klopt inderdaad, maar dit gaat over de "laadspanning". Ik wil graag weten wat ik moet instellen zodat de laadregelaar wordt uitgeschakeld, zodat de accu niet wordt overladen.

@petroman Bedankt, ik zal me komende week even voorstellen!
Haha die Erik,,, als je daar zo over moet na denken dat word ik een beetje achterdochtig.:D:thumbsup::thumbsup::thumbsup:
Geintje;)
 
Ik heb al meerdere malen een systeem van 4 panelen paralel aangesloten op een 12/24v smtp laadregelaar van de amperewinkel. Dan houdt je die +/-30V output van je panelen. De laadcontroller ziet vanzelf of het een 12 of 24v systeem is.

Overigens ook goede service is mijn ervaring. Ze stuurden zonder problemen een laadcontroller naar Spanje, maar ik sprak de eigenaar (Rene). Daarnaast heb ik hem pas betaald toen ik terug in Nederland was. Hij was het zelf vergeten maar eerlijkheid duurt het langst.

Alleen de accu's kocht ik bij https://www.autobatterienbilliger.de, AGM en onderhoudsvrij. Dus dieper te ontladen. Ook de omvormers kocht ik daar.

Belangrijk is goede dikke accu kabels te nemen.
 
Dat klinkt inderdaad wel als hele goede service. Ik kreeg een beetje het idee dat ik domme vragen stelde, vandaar :)

Wat is een beetje goeie dikte voor de kabels tussen de accu's? Ik heb nog een paar van deze accukabels liggen. Dikte van de binnenkant kan ik helaas niet meten maar buitenkant is 11,7 mm.

IMG_20180730_184556.jpg
 
Domme vragen bestaan niet maar ik krijg het vermoeden dat je niet elektrisch opgeleid bent en eigenlijk niet weet waar je mee bezig bent (geweest).
Want je hebt al panelen gekocht en gaat nu pas de vragen stellen. op een prepeprsforum en niet in de winkel waar je je panelen etc vandaan hebt.

Neem nou de kabeldikte: hoe moet iemand hier weten op basis van jouw foto hoe dik de kern dus de draad is ?
Waar komt die kabel vandaan je hebt toch iets gekocht voor een bepaalde prijs/kwaliteit ?
Staat er helemaal niets op die kabel geprint ?
 
@petroman Domme vragen bestaan inderdaad niet, fijn dat we het daar over eens zijn, Wim! Ik krijg van de mensen hier op het forum trouwens helemaal niet het idee dat ik domme vragen stel (nouja, van jouw krijg ik dat idee nu wel een beetje). Harry Nack en ik hadden het over een bepaald bedrijf waar ik wat vragen had gesteld, maar wellicht is je dat ontgaan.

Ik wil graag het een en ander proberen omdat ik dat gewoon erg leuk vind en daarbij graag van andere ervaringsdeskundigen wil leren, vandaar dat ik dit forum erg interessant vind.

Er staat overigens niets op de kabel geprint, maar misschien zijn er wel standaarden voor. Kabeltjes heb ik gekregen, niet gekocht. Domme vragen bestaan niet! :)
 
Domme vragen bestaan niet !
Sorry als mijn schrijven jou dat gevoel geven.
Wat ik bedoel is stel de vragen in de juiste volgorde. Orienteer en leer voordat je iets aanschaft of krijgt.
Als ik het zo lees is mijn tip aan jou: leer eerst de basis elektrotechniek zaken. Als je zelf kan berekeken hoe dik je kabel moet zijn om een bepaald vermogen door te laten dan heb je daar meer aan dan vragen of deze kabels op de foto goed zijn.
Er zijn er vele hier die je kunnen helpen maar ik ben meer van iemand iets leren ipv antwoord geven.
 
@petroman Bedankt dat je hier nog even op reageert. Ik denk dat we het best wel met elkaar eens zijn.

Dit hele zonne-energie gebeuren vind ik echt super interessant dus ik ben eigenlijk al jaren bezig om te beslissen wat voor set voor mij zou kunnen werken. Ik heb zoveel dingen van tevoren uitgezicht dat ik door de bomen het bos niet meer zag. De zonnepanelen heb ik zeer goedkoop over kunnen kopen, en dat was voor mij het startpunt om er gewoon mee bezig te gaan en er "feeling" mee te krijgen... Tuurlijk kan ik een complete set kopen dat vooraf is samengesteld, maar ik beleef daar lang zoveel plezier niet van dan wanneer ik het zelf "leer". De enige manier waarop je het leert is het om te gaan doen. Draaddikte is net zoiets, ik heb hier iets liggen, waarom zou ik niet eerst kijken of dat geschikt is ipv direct naar een winkel te gaan? Ik wil het snappen, snap je? :) Ik heb nu al een paar supergoeie en behulpzame antwoorden van een paar mensen gekregen waar ik echt mee verder kan. Dikke plus voor dit forum!

Ik weet niet of je dat begrijpt, maakt verder ook niet uit, maar dit is voor mij de beste manier :)

@Arie Op de ogen staat inderdaad: 35 - 8. Dus 35mm2 en oogdiameter 8, thnx! :)
 
Weet je zeker dat jou lader ook 12v kan laden ik twijfel namelijk als ik naar de data sheet kijk onder de 80A lader.
Zo als ik hem lees kan de 60A, 12v en 24v en 48v aan en de 80A alleen 48v
Of hebben de 60A en 80A een uitbreiding op de spanningen volgens de data sheet.
Vind die sineese informatie vaak onduidelijk.
Alles wat je uiteraard direct op de accu aansluit heeft niks temaken met de DISconnect en REconnect spanningen over het afgeven vermogen van je pwm lader.
De diepe ontladings beveiliging geld alleen voor de 2 extra ACC aansluitingen rechts op de lader.
De minimale drempel waarde voor je zonnepanelen daar ontkom je niet aan.
En je lader heeft maar 25mm2 aansluitingen. Dus lader en accu dicht bij elkaar houden.
 
@Arie Hoe langer ik naar de data sheet kijk hoe meer vragen ik krijg. :) Wat jij zegt zou ook heel goed kunnen, echter denk ik dat de laadregelaar zelf herkent of het een 12V, 24V of 48V systeem is, ongeacht of het de 50A, 60A of 80A laadregelaar is. Vervolgens staan daaronder de bijbehorende voltages.

Ik heb nu namelijk 1 zonnepaneel op de laadregelaar aangesloten en die weer op de 12V accu en hij wordt goed opgeladen. Ik begrijp inderdaad dat de ontladingsbeveiliging alleen werkt als ik de load op de laadregelaar aansluit.

Ze zitten al erg dicht bij elkaar (30cm) maar waarom precies moeten de accu en de lader dicht bij elkaar geplaatst worden? Hoe langer de kabel hoe dikker deze moet zijn?
 
Terug
Bovenaan