martin
Mankinds only hope
Vorig weekend eindelijk weer eens de wokpan uit de kast gehaald.
Wat is wokken?
Wokken is een synoniem van roerbakken. En roerbakken is een van oorsprong aziatische kooktechniek om voedsel om te schudden/scheppen in een bolvormige pan (wok) in sterk verhitte olie op een hoog vuur.
Waarom wokken?
Als je het goed doet is wokken een zeer snelle kooktechniek die zowel gezond als lekker is.
Binnen 3 a 4 minuten roerbakken is je gerecht klaar.
Wat kun je fout doen?
Heel veel mensen denken dat wokken bestaat uit het flink hoog verhitten van een woksaus, en er dan wat groentes en kip bij te mengen. Dit is niet alleen fout, maar ook ongezond en onsmakelijk.
Hoe moet het dan?
Wokken doe je op een relatief hoge temperatuur. (Ik sla de Bao techniek over, want dat gaat tot 700 graden) van ongeveer 200 graden. Dit betekent dat je dus beslist GEEN gebruik kan maken van (ongeraffineerde) olijfolie. Gebruik ook geen (ongeraffineerde) sojasaus, of woksaus.
Als je dit wel doet dan verbrand je alle kleur geur en smaakstoffen rond de 160 graden en het consumeren van dit soort zaken is extreem ongezond.
Welke olie?
Olie die een flink hoog walmpunt hebben zijn rijstolie, arachideolie sojaolie (GEEN sojasaus) en als je dat niet in huis hebt kun je prima gebruik maken van zonnebloemolie.
Ingrediënten.
Je kan eigenlijk alles wokken, maar je moet 1 ding onthouden, en dat is dat je de ingrediënten in stukjes snijdt zodat alles ongeveer dezelfde bereidingstijd nodig zal hebben. Dus stel je wil een combinatie van bloemkool , wortel en paprika, dan zal je de wortel in redelijk dunne plakjes moeten snijden, en de bloemkool in kleine roosjes. Je kan sommige zaken ook blancheren, maar eigenlijk vind ik dat teveel werk, en dan smokkel ik door de harde/grote groentes als eerste te wokken
Als eerste de kip in blokjes gesneden en met wat zout en vers geraspte gemberwortel wat laten rusten.
Dochterlief aan het werk gezet om de groenten te snijden.
Nu eerst de mie(noodles) koken voor 2 minuten of het water koken, en dan gas uitzetten en 3 minuten laten zitten.
Hierna gelijk in een vergiet afspoelen met koud water, want je mag dit beslist niet nagaren.
Het is eigenlijk erg lastig wokken op een keramische kookplaat, maar met een iets langere bereidingstijd dan met gas is het te doen.
Aanbakken van de kip met een klein beetje olie, maar wel eerst flink verhitten voordat de kip er in gaat.
Kip uit de pan halen (zodra het wit is) en het bak/kookvocht niet weggooien.
Eigenlijk moet je zo veel mogelijk vet aan de kipfile laten zitten, maar dat krijg ik niet verkocht aan mijn vrouw, dus moet ik een theelepel extra olie toevoegen en de pan doorwarmen.
Dan de groenten toevoegen, en ik begin met wortel, dan 30 seconden later de paprika, dan 30 seconden later de champignons en de taugé.
In de tussentijd alles blijven omroeren/omscheppen.
a
Als laatste de roerbakmie/noodles er nog even bij doen.
En nu is het moment waar je eventueel nog met extra smaakmakers zoals zout/peper/sojasaus/woksaus gaat toevoegen naar smaak.
Verbeterpunten.
Ik heb een echte wokpan nodig, en een wokpit. En uiteraard zelf een woksaus maken van verse gember, knoflook, vis saus, sambal, sesamolie en een paar druppels azijn.
Hoe smaakt het?
Door de kooktechniek is de smaak van bijvoorbeeld gewokte wortel niet te vergelijken met gekookte wortel. Dat komt door de zogenaamde Maillardreactie en de karamellisatie.
Persoonlijk vind ik het wokken van (bepaalde) groenten vele malen smakelijker dan het koken van groenten.
Het smaakt lekker en de groenten zijn knapperig maar niet te hard of rauw. Het is verleidelijk om te veel groentesoorten te gebruiken, probeer het te beperken tot 4 a 5 soorten.
Wat heeft dit met preppen te maken?
Niet zo heel veel, maar als je ooit op een zeer krachtige warmtebron (lees vuur) in een korte tijd een maaltijd moet bereiden dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor wokken ipv koken of bakken. Ook voor de mensen die graag koken op open vuur is wokken een prima alternatief in vergelijking met traditioneel bakken of koken. Je hebt geen water nodig. Met 1 a 2 theelepels olie kan je een maaltijd bereiden voor 4 personen, en het is nog lekker en gezond ook.
Wat is wokken?
Wokken is een synoniem van roerbakken. En roerbakken is een van oorsprong aziatische kooktechniek om voedsel om te schudden/scheppen in een bolvormige pan (wok) in sterk verhitte olie op een hoog vuur.
Waarom wokken?
Als je het goed doet is wokken een zeer snelle kooktechniek die zowel gezond als lekker is.
Binnen 3 a 4 minuten roerbakken is je gerecht klaar.
Wat kun je fout doen?
Heel veel mensen denken dat wokken bestaat uit het flink hoog verhitten van een woksaus, en er dan wat groentes en kip bij te mengen. Dit is niet alleen fout, maar ook ongezond en onsmakelijk.
Hoe moet het dan?
Wokken doe je op een relatief hoge temperatuur. (Ik sla de Bao techniek over, want dat gaat tot 700 graden) van ongeveer 200 graden. Dit betekent dat je dus beslist GEEN gebruik kan maken van (ongeraffineerde) olijfolie. Gebruik ook geen (ongeraffineerde) sojasaus, of woksaus.
Als je dit wel doet dan verbrand je alle kleur geur en smaakstoffen rond de 160 graden en het consumeren van dit soort zaken is extreem ongezond.
Welke olie?
Olie die een flink hoog walmpunt hebben zijn rijstolie, arachideolie sojaolie (GEEN sojasaus) en als je dat niet in huis hebt kun je prima gebruik maken van zonnebloemolie.
Ingrediënten.
Je kan eigenlijk alles wokken, maar je moet 1 ding onthouden, en dat is dat je de ingrediënten in stukjes snijdt zodat alles ongeveer dezelfde bereidingstijd nodig zal hebben. Dus stel je wil een combinatie van bloemkool , wortel en paprika, dan zal je de wortel in redelijk dunne plakjes moeten snijden, en de bloemkool in kleine roosjes. Je kan sommige zaken ook blancheren, maar eigenlijk vind ik dat teveel werk, en dan smokkel ik door de harde/grote groentes als eerste te wokken
Als eerste de kip in blokjes gesneden en met wat zout en vers geraspte gemberwortel wat laten rusten.
Dochterlief aan het werk gezet om de groenten te snijden.
Nu eerst de mie(noodles) koken voor 2 minuten of het water koken, en dan gas uitzetten en 3 minuten laten zitten.
Hierna gelijk in een vergiet afspoelen met koud water, want je mag dit beslist niet nagaren.
Het is eigenlijk erg lastig wokken op een keramische kookplaat, maar met een iets langere bereidingstijd dan met gas is het te doen.
Aanbakken van de kip met een klein beetje olie, maar wel eerst flink verhitten voordat de kip er in gaat.
Kip uit de pan halen (zodra het wit is) en het bak/kookvocht niet weggooien.
Eigenlijk moet je zo veel mogelijk vet aan de kipfile laten zitten, maar dat krijg ik niet verkocht aan mijn vrouw, dus moet ik een theelepel extra olie toevoegen en de pan doorwarmen.
Dan de groenten toevoegen, en ik begin met wortel, dan 30 seconden later de paprika, dan 30 seconden later de champignons en de taugé.
In de tussentijd alles blijven omroeren/omscheppen.
Als laatste de roerbakmie/noodles er nog even bij doen.
En nu is het moment waar je eventueel nog met extra smaakmakers zoals zout/peper/sojasaus/woksaus gaat toevoegen naar smaak.
Verbeterpunten.
Ik heb een echte wokpan nodig, en een wokpit. En uiteraard zelf een woksaus maken van verse gember, knoflook, vis saus, sambal, sesamolie en een paar druppels azijn.
Hoe smaakt het?
Door de kooktechniek is de smaak van bijvoorbeeld gewokte wortel niet te vergelijken met gekookte wortel. Dat komt door de zogenaamde Maillardreactie en de karamellisatie.
Persoonlijk vind ik het wokken van (bepaalde) groenten vele malen smakelijker dan het koken van groenten.
Het smaakt lekker en de groenten zijn knapperig maar niet te hard of rauw. Het is verleidelijk om te veel groentesoorten te gebruiken, probeer het te beperken tot 4 a 5 soorten.
Wat heeft dit met preppen te maken?
Niet zo heel veel, maar als je ooit op een zeer krachtige warmtebron (lees vuur) in een korte tijd een maaltijd moet bereiden dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor wokken ipv koken of bakken. Ook voor de mensen die graag koken op open vuur is wokken een prima alternatief in vergelijking met traditioneel bakken of koken. Je hebt geen water nodig. Met 1 a 2 theelepels olie kan je een maaltijd bereiden voor 4 personen, en het is nog lekker en gezond ook.