• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Ziekte onder dieren.

F

forumlid 1447

Gast
Vele van ons bereiden ons voor op "grote" en "kleine" rampen.
Maar wat zijn de gevaren die ontstaan door ziekte van de tuindieren.
Het Usutu virus dood vogels, gevolg meer rupsen , meer slakken, etc. etc.
Meer rupsen, slakken, minder voedsel (groente)
Teken veroveren onze wereld, egels zijn slachtoffer, gevolg meer slakken, etc
Gekke koeienziekte, H1N1, H5N1, en zo komen er nog vele voorbij.
Moeten we niet gaan kijken in de richting van voedselbescherming,
betere kweekmogelijkheden, gewasbescherming zonder gif, verbeteren tuinen,
vijanden van de diverse schadelijke rupsen beschermen, zonder het natuurlijk evenwicht
de andere kant op te laten slaan?
Ik zal de drinkbakken dit jaar weer dagelijks gaan vullen en verversen.
Fruit later hangen, (wespen eten muggenlarve), nestkasten voor mezen zijn half februari al gereinigd,
zo kan de tuin weer wat meer vogels herbergen.
Door buxusmot is de buxus weg, dus dit jaar de hagen wat meer laten verwilderen, betere nestmogelijkheden.
Wat kunnen we allemaal nog meer doen?
 
  • Leuk
Waarderingen: J.J
De pest en griep hebben de mensheid al meermaals uitgedund in het verleden en onder dieren is dat niet anders.

Momenteel lopen het aantal bijen enorm terug en zij zijn de bestuivers van de natuur. Dus ook de heide veranderd of verdwijnt.

Ik krijg het vermoeden dat het straks allemaal een geldkwestie zal zijn van wat we als mens "laten leven" of in leven houden. Kijk naar de Panda. Dit symbool dier voor de Chinezen wordt met miljarden in leven gehouden anders was het al uitgestorven. De speciale bamboe wordt gekweekt en fokprogramma's worden opgezet.

Wanneer er dus voldoende geld beschikbaar gesteld wordt zullen bijen het ook wel overleven. De voor de mens onbelangrijke soorten laten we uitsterven of verminderen.

Terwijl het enige wat verminderd moet worden de mens zelf is. Twintig jaar geleden zei een Engelse prins dat al en toen moest hij zijn woorden terugnemen. Nu wordt er al over gediscussieerd op sommige niveaus. Gezien de conflicten gaat dat vanzelf weer eens gebeuren.

Mijn vader, ooit slachter van beroep, had 50 jaar geleden al het vermoeden dat soms met opzet ziektes onder consumptie dieren werden verspreid zoals de varkenspest. Dat was uiteindelijk goed voor de vleesprijs en decimeerde in eerste instantie het aantal varkens.
 
Meer variatie in wat je plant en zoveel mogelijk door elkaar planten ipv blok dit en blok dat. Makkelijk in een tuin, niet op agrarische schaal, want dat werkt niet met grote machines. En plant ook meer vaste planten waar mogelijk, die hebben meer kans op overleven en volgend jaar nieuwe kans. Eenjarigen moeten alles in veel kortere tijd doen, heb je echt pech, dan heb je ook geen zaaigoed om het volgend seizoen opnieuw te proberen.

Er is ook zat spul dat zelfbestuivend is of op andere manieren zich voortplant dan via bestuiving door insecten, het is een stuk beperkter, maar er kan een boel (naast inderdaad met de hand/kwastje bestuiven zoals bv ook in een kleine kas zal moeten). Ook is er via gaas/vliesdoek veel mogelijk om bv rupsen van de koolsoorten af te houden evenals juist andere planten te zaaien om rupsen van de kool af te houden (verwarring door geur of juist aantrekkelijker dan de kool). Goed voeden van je bodem, bodemleven en dus uiteindelijk je planten doet ook veel. Evenals plekjes bieden waar iets als pad/kikker/hazelworm/etc. zich thuis voelt en dus niet alles perfect strak en opgeruimd.
Slakken ruimen na elk(e) regenbui(tje) in voorjaar helpt ook al een stuk, vroeg beginnen en bijhouden (slakkenvallen doen ook veel), om overlast te krijgen moeten beestjes de kans/tijd krijgen genoeg aan te fokken. Genoeg voedsel is er dan al, want anders fokt het niet zo rap aan.

Er is flink wat bekend over welke planten je juist wel of niet naast of na elkaar plant en veel daarvan is al heel oud. Samen met welke planten die wij nu onkruid noemen ook eetbaar is, al zou ik die niet in grote hoeveelheden of vaker dan 1-2x/week op het menu zetten.
 
Die dikke (wijngaard)slakken kan je ook eten :lips:

Van een aantal vee ziektes is bekent dat het gewone normale dierziektes zijn waar maar een klein percentage aan overlijd.
Neem MKZ, vroeger heel normaal, nu worden er complete veestapels in een straal van ..... geruimd! En waarvoor? Is voor de mens niet schadelijk ook niet na het eten van het vlees, niet alle dieren op een bedrijf krijgen het, dieren hebben er een paar weken goed last van, een enkeling overlijd (te zwak), en ze zijn daarna immuun.
Alle griep/pest soorten zijn ook maar van tijdelijk duur, treffen niet alle dieren alleen de zwakken en is niet schadelijk voor de mens. Zelfs het vlees/melk en eieren niet. Toch worden hier ook weer hele bedrijven geruimd. (op de ene dierarts in 2003 na die overleden is aan H7N7)
Gekke koeienziekte blijkt een foutje in een eiwit te zijn. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/gekke-koeienziekte-eiwit-stimuleert-aanmaak-hersencellen/ Komt ook bij mensen voor in de vorm van de ziekte Creutzfeldt-Jakob. Aangezien deze mensen variant nog steeds voorkomt en je van gekke koeien niks meer hoort .......
Q-koorts is bewezen schadelijk voor de mens. Volgens Q-support (die door de overheid in het leven is geroepen) heeft de Q-koortsepidemie, die heerste tussen 2007 en 2011, 65 sterfgevallen tot gevolg gehad. Door zowel chronische Q-koorts als gevolg van acute Q-koorts. Komt vooral bij melkgeiten en schapen voor.
Ben je houder van een of meer verschillende diersoorten en er word wat ziek, of uit hun lijden verlossen en opeten of verzorgen en hopen dat het weer beter word.

Zorgen dat zowel mens als dier gevarieerd voedsel krijgt en schoon water. Mest minimaal 2 jaar laten liggen voor het weer te gebruiken in tuin of land ivm (her)besmetting. Denk ook aan wormen!
Permacultuur moestuin/kleinschalige gevarieerde akkerbouw/ voedselbossen aanleggen en daarmee ook weer een gezond leefklimaat creëren voor gewenste dieren en insecten.

Voor wie geïnteresseerd is hier een mooie blog over de 12 principes van parmacultuur en vele andere interessante tuin tips om diversiteit in de tuin te krijgen.
https://irisgardenecologyblog.com/2017/01/31/de-12-permacultuur-ontwerpprincipes/
 
Waarschijnlijk gevalletje van discriminatie. :p

Nou ja, de reuzepanda is zowel wit, zwart als Aziatisch. Lijkt me vrij waarschijnlijk dat als er een dier gediscrimineerd zou worden, het de panda zou zijn.

Denk eerder dat het er mee te maken heeft dat er wel degelijk enorm veel tijd, aandacht en geld gestoken is in het behoud van de witte neushoorn, maar er niet op te boksen viel tegen de stroperij/illegale handel.
 
Zeker weten, als de panda zijn piemel lust opwekkend zou zijn in het Chinese bijgeloof, was ie eeuwen geleden al uitgestorven...:(
 
Zou je denken dat het daar aan ligt of dat misschien een ander soort zoogdier hem een tikje in de weg zit?
Hoe moeizaam ook, ze hebben het al die tijd kunnen redden, tot wij een beetje meer land dachten nodig te hebben dan zij konden missen...tja...:(
Maar goed, uitsterven is de regel, overleven de uitzondering...
 
Ik doelde met de discriminatie op de witte neushoorn maar goed. Laten we het erop houden dat de witte neushoorn in Afrika slecht zichtbaar is op sommige delen van het Zebrapad. :D:p
 
Terug
Bovenaan