• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Zout water drinkbaar maken.

Dit is echt een hele belangrijke doorbraak, dankzij het nieuwe materiaal grafeen. Zoet water wordt steeds zeldzamer, maar de behoefte steeds groter (meer mensen, meer voedselproductie). Zo te lezen is deze techniek al behoorlijk ver ontwikkeld en hopelijk over niet al te lange tijd al beschikbaar in de praktijk.
Dank voor het posten, was hem zelf nog niet tegen gekomen.
 
Mooie ontwikkeling. Laten we hopen dat dit ook in een portable versie komt a la de Sawyers en aanverwanten zodat wij preppers ons ook niet meer zorgen hoeven te maken over brak water of zelfs (zoals ik dichtbij de kust) gewoon de zee kunnen gebruiken als waterbron. (zal wel ven duren en ook aanvankelijk duur zijn vermoed ik)
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
Het mooie van grafeen is dat het zout in het water ook meteen energie op wekt, vandaar dat de benodigde energie relatief laag is.
Daarom zijn er ook plannen om grafeen te combineren met PV-panelen, waardoor deze als het regent door de Ionen (zouten en zuren) in de regen zitten extra energie opwekt, ook 's nachts...
De mogelijkheden van deze relatief nieuwe stof zijn dan ook nog lang niet allemaal ontdekt! :)
 
Dit soort artikelen doet me denken aan de zoveelste claim van een "nieuwe superbatterij die 100 keer sneller oplaad, en 100 keer kleiner is"

Het artikel is ouder dan 3 jaar, en hoewel het in theorie allemaal klopt, zijn we na 3 jaar nog niet veel verder.

De transistor van grafeen is nog veel ouder
http://physicsworld.com/cws/article/news/2009/jan/05/graphene-transistor-speeds-up
In 2004 een werkend POC, maar toen was het stil.


Zodra grafeen eenvoudiger/goedkoper kan worden gemaakt kan het interesant worden.

http://www.nu.nl/wetenschap/2772787/goedkopere-manier-grafeen-maken-.html

Hier nog heel veel leuke dingen die met grafeen mogelijk zijn.


http://www.nu.nl/tag/grafeen
 
Het is wel een oud topic maar als ik een nieuw topic maak ik het de zoekfunctie moeilijk denk ik?
Zijn er al kant en klare filters waar mee je zout water drinkbaar kan maken?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Beste @Candyman het is interessant dit te lezen.
https://www.kijkmagazine.nl/nieuws/nieuwe-methode-maakt-zeewater-drinkbaar/
Door distillatie krijg je ook zuiver drinkwater H2O

Nog een benadering : https://www.demorgen.be/wetenschap/...er-om-zout-water-drinkbaar-te-maken-bc0f0b6b/
Het lijkt onmogelijk dat een tiener een oplossing kan vinden voor een probleem waar de wetenschap al decennia aan werkt, maar er blijkt toch wat in te zitten. Zo won Chai al een beloning van 10.000 dollar van de US Agency for International Global Development. Hij werd ook tweede op de TechCon Conference van de prestigieuze universiteit MIT. Daar kreeg hij meer fondsen om zijn werk voort te zetten, want hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, is er nog heel wat werk aan de winkel.

Ook interessant te lezen:
http://preppers.nl/forum/threads/7843-Urine-drinkbaar-maken
Het gaat ook over zee water;).

http://www.lauradekker.nl/LauraDekker.html
Je zou het haar moeten vragen hoe ze van zee water drinkwater maakte, ze had vast geen grootte installatie aan boord van haar zeilbootje hebben gehad.
 
Het is wel een oud topic maar als ik een nieuw topic maak ik het de zoekfunctie moeilijk denk ik?
Zijn er al kant en klare filters waar mee je zout water drinkbaar kan maken?

Moet je even in de maritieme hoek zoeken/googlen. Veel schepen zijn er mee uitgerust en er zijn ook kleine noodsystemen die je bv. met de hand moet bedienen voor op zeiljachten. Schrik niet van de prijzen (eerder duizenden euro's dan een paar tientjes) en zeer beperkt volume vergeleken met wat we gewend zijn van zoetwaterdeeltjesfilters.
 
Zo eenvoudig als het zoetwater drinkbaar maken is het inderdaad niet.
Het zout water moet met een zeer hoge druk door een heel fijn filter geperst worden.
Dit is technisch een behoorlijk stuk duurder dan een zoetwaterfilter, het begint inderdaad bij enkele duizenden euro’s, voor de kleinste pompen, en voor meer capaciteit ben je zo tienduizend euro kwijt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Niet overdrijven, het is niet onbetaalbaar, wel gewoon duur: https://www.osmoseapparaat.nl/
Beste @markske dat ziet er echt goed uit, maar er word niet over zee water tot drink water maken gesproken:rolleyes:, zelf niet dat je natuurwater tot drinkwater kun filteren, een voorfilter op om de installatie niet direct te verzadigen heb ik niet gezien.
Ook heb ik niet kunnen ontdekken hoeveel water in totaliteit per filter eenheid gefilterd kan worden.

Dit lijkt met wel een set die ik voor mijn maatje zou kopen, kan ze eindelijk ook leidingwater drinken,
en niet geheel afhankelijk van de 2L Bar le duc pakken.

Ook als prepper zou ik graag zo'n set willen gebruiken voor onderweg om overal natuurwater tot de beste drinkwater te kunnen maken.
Wat nog steeds heb ik niet de beste filter kunnen ontdekken, terwijl het voor haar van levens belang is.
Ook voor het koken moet het met de 2L Bar-le-duc pakken zijn.
Met vakantie gaan dan moeten deze pakken water mee.

:thumbsup:Ik heb de stoute schoenen aan getrokken
en Laura Dekker de vraag per email gesteld over de filters :thumbsup:
Als ze een reactie stuurt schrijf ik er nog wel over.
 
Osmose is osmose.
Misschien is dit een ondersteuning van jou @markske
Biologische processen[bewerken]
Osmose is een belangrijk proces in de levende natuur, omdat celmembranen semipermeabel (halfdoorlatend) zijn. Water kan wel vrij in en uit de cel vloeien, maar opgeloste zouten, proteïnen en andere stoffen, kunnen dat niet. Veel biologische processen zijn erop gericht om deze scheiding tot stand te brengen en in stand te houden. Bovendien is de stevigheid van kruidachtige planten grotendeels op osmose (en op turgordruk) gebaseerd. Als buiten de cel een lagere osmotische waarde heerst dan in de cel gaat water de cel in en omdat de celwand uitzetting voorkomt verkrijgt de cel stevigheid (vandaar dat planten gaan hangen als ze niet voldoende water krijgen).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Osmose
Is hier door op te maken dat het hier gaat om echte zeewaterfilters voor goed drinkwater???
Maar dan toch de vraag hoe lang kan je er mee, en hoeveel water kunnen de filters in totaal filteren.
 
@J.J Ik weet niet of osmose water wel geschikt is voor je partner. Ze drinkt nu Bar le Duc, water met heel veel mineralen erin. Osmose water bevat juist zeer weinig mineralen.

Maar of loepzuiver osmosewater gezonder is om te drinken dan ‘normaal’ kraantjeswater… Nee, in veruit de meeste situaties niet. Heb je thuis een zeer effectief osmosefiltersysteem dat jouw kraanwater c.q. leidingwater filtert, dan zal jouw kraantjeswater vooral een afwijkende smaak hebben en daarnaast een vreemdsoortig mondgevoel teweegbrengen. Dat komt omdat het water volledig ‘leeg’ is en nul komma nul mineralen meer bevat.
Bron: https://gezondr.nl/osmose-apparaat-leidingwater-filteren-osmosefilter/

Ook ben je er niet met alleen een filter, je hebt ook een boosterpomp nodig omdat de leidingwaterdruk te laag is voor efficiënte werking. Daarnaast ben je nog een aantal meetapparaatjes nodig, om de werking van het filter te controleren.

Osmose is osmose.
Iedere osmose filter maakt gebruik van hetzelfde principe, maar het type membraan kan nogal verschillen, afhankelijk van toepassing. Bij zoutwaterfilters gaat de verhouding vuil/schoon water als snel naar de 10 op 1 en daarvoor heb je echt een ander filter nodig dan voor het nafilteren van leidingwater.
 
  • Leuk
Waarderingen: J.J
Denk dat de voor maritime doeleinden ontwikkelde filters toch niet voor niets zijn zoals ze zijn, degelijk gebouwd, goed filtersysteem met de bijpassende hoge prijs.
 
@J.J
I was surprised to learn that the boat had no water-maker, however, there's no shortage of tanks and containers, and Dekker can catch water when it rains.

Watermakers zijn nog niet standaard op alle jachten hoor. Een beetje oversteek duurt 30 dagen. Maak er 60 van. 4 liter per dag voor drinken en wat koken. Dan heb je dus 240 liter nodig.

Het "bootje" waar ze op voer is ruim 12 meter lang. Dat zit aan de bovenkant van waarmee de doorsnee vaarder de wereld rond gaat. In haar boot zitten twee watertanks met een totale capaciteit van 550 liter. Het dubbele can wat nodig is voor een hele lange oversteek.

Dit is overigens het kleinste en ongeveer wel het goedkoopste wat ik kon vinden.

https://www.katadyn.com/en/ch/149-8013418-katadyn-survivor-06
 
Ja Beste @FKAGB het is een mooi kleine filter, en bedankt voor je royaal info die je hebt op gezocht.
Ik neem aan dat ze mooi aangepast op de bodem zijn aan gebracht om de juiste balans te behouden,
vooral omdat het een zeilboot is.
Ik heb jammer genoeg geen reactie op mijn email gekregen van Laura Dekker,
maar dat geeft niets, jij hebt het al bovenwater gebracht.
 
Terug
Bovenaan