• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

aardappelen in pot/blik

drempler

Elementary prepper
Hallo,

Is er iemand die een idee heeft waar er in Nederland aardappelen in pot of blik te kopen is? In belgie zie ik het genoeg aangeboden worden maar woon niet bepaald in de buurt van Belgie.

Bedankt alvast.
 
Ik snap dat je er niet op zit te wachten, maar......
Ik heb ooit flink wat aardappelen in een glazen pot verzameld.

1740863968619.jpeg

Ik kan je vertellen dat het echt niet lekker is na een jaartje of 10.
En ik denk dat het ook niet echt lekker is na een dag of 10.

Vergeet die aardappelen en denk na wat belangrijk voor je zal zijn.

Aardappelen zijn niks meer dan koolhydraten. En koolhydraten die kun je ook halen uit pasta of rijst.
En laat dit nou prima lang houdbaar zijn.

Dus focus je op pasta en/of rijst.

1740864699417.png

1740864733599.png

En als je teveel tijd hebt dan kun je die spaghetti vermalen en een poging ondernemen om van dit poeder een brood te bakken.
 
Over smaak valt niet te twisten zo vindt ik pasta dus niet te vreten. Uiteraard kopen we dan eerst gewoon een potje om te proberen.
 
Over smaak valt niet te twisten zo vindt ik pasta dus niet te vreten. Uiteraard kopen we dan eerst gewoon een potje om te proberen.

Ik wil hier toch even op reageren op een irritante en belerende manier. (ja, ik ben ik een kut humeur, heb weer eens flink last van nek/rug/schouder pijn)

Je hebt bepaalde zaken zoals voedingsstoffen.
Die zijn belangrijk om te kunnen overleven.

Koolhydraten zijn wel het meest belangrijk en dan kom je uit op rijst, gedroogde bonen, linzen, havermout, of pasta. Aardappelen ga je niet eens tegenkomen want dat is eigenlijk een voedselsoort wat men aan vee zou voeren.

En je zult deze voedingsstoffen moeten aanvullen met vetten en eiwitten.

Dan zit je nog met de noodzaak van vitamines en mineralen.
En dat je water nodig zult hebben is denk ik wel duidelijk.

Als je pasta niet te vreten vind dan is dat niet zo raar. Pasta is ook niet te vreten zonder een juiste toevoeging van kruiden en/of specerijen.
Een aardappel heeft de redelijk unieke combinatie dat er een bepaalde smaak aanwezig is die je zonder toevoeging zou kunnen waarderen. Denk hierbij aan het bakken van een aardappel, het frituren of het pureren.

Een reiskorrel of een pasta (spaghetti) heeft vrijwel geen smaak.

De uitdaging (minimaal) zit hem in het vinden van toevoegingen om het alsnog smakelijk te maken.
Ik wil hierbij benadrukken dat het totaal niet noodzakelijk is. Je lichaam heeft alleen maar die koolhydraten nodig en het maakt niks uit of het lekker is, of neutraal.

Maar dat is hetzelfde als alle andere zaken. Je kunt prima met een glas water en een bord bonen de dag overleven.
Maar met een goed glas wijn, een lekkere curry en een gegrilde kip met witte rijst kan het toch net wat betere ervaring zijn als een bak voedingstoffen met dezelfde waarde.

Mijn advies zou zijn om eens wat te gaan experimenteren met voeding. Het is leuk om te doen en je gaat mogelijk ervaren dat zelfs een neutrale witte rijst verrukkelijk te combineren zal zijn met een zelfgemaakte curry die (qua basis ingrediënten) 10 jaar houdbaar is.
 
Ik wil hier toch even op reageren op een irritante en belerende manier. (ja, ik ben ik een kut humeur, heb weer eens flink last van nek/rug/schouder pijn)

Beste @martin
Als je dat vaker hebt heb ik een waardevolle tip voor je, die tip kregen we van onze tandarts.
De ouderwetse rode lamp van Philips daar ken je uitsteken vele pijnen zoals wat je aan geeft verbeteren of zelfs totaal laten verdwijnen,
wij hebben daar ontzettend veel baat bij gehad.:D

Een aardappel fanaat wrijft de plekken misschien in met rauwe aardappelen uit pot, maar dat heeft bij lange na niet het zelfde effect. 😉
 
What about aardappelpuree?
Er zijn zakjes waar alleen nog water bij hoeft.
Ik ben geen rijstfan, maar er zijn genoeg andere opties voor koolhydraten zonder een daadwerkelijke aardappel denk ik.
 
What about aardappelpuree?
Er zijn zakjes waar alleen nog water bij hoeft.
Ik ben geen rijstfan, maar er zijn genoeg andere opties voor koolhydraten zonder een daadwerkelijke aardappel denk ik.
@Superdeboer , dat is ook een idee..
Wel denk ik dat aardappelpuree, de aardappelvlokken dan, iets minder goed tegen oxidatie bestand zijn dan de super compacte pasta's, omdat die vlokken een veel groter oppervlak hebben. Zuurstofabsorbers erbij, lijkt mij zinvol.

Van aardappelvlokken is vast ook weer noodpatat te maken denk ik👍. Wie dat eens wil eten die moet maar eens een patatje kopen in Hoek van Holland bij de patatkraam aan het begin van de pier. Die bevindt zich in een bunker, en even verder is er een bunker-oorlogsmuseumpje, dus de ambiance is perfect. Daar extruderen ze iets dat op patat lijkt, direct in de pan met olie. SHTO patat! Shit Hits The Oil😂
 
Maar hoe zie je dat voor je met zuurstofabsorbers? Dat aardappelpuree poeder zit in afgesloten zakjes. Die zijn zomaar twee jaar houdbaar. Zou dat daarna ook niet nog goed blijven in een droge omgeving en bij een stabiele temperatuur?

Overigens had ik me die variant ook al bedacht: aardappelpuree maken en dan gewoon op bakken in een koekenpan. Dat zal vast smaken voor de verandering.
 
Al eens gedacht om zelf aardappelen te wecken?
Het staat in mijn voorraad in de vorm van friet.
En ik vind ze best lekker.
Dus als het aardappel aanbod groot is wecken maar.
 
Zoals ik al aan gaf ik vindt pastas niet te vreten, in mijn optiek honde voer wat je er ook door gooit.

Aardappelen eet ik daar entegen graag, en mijn maag en darm kunnen daar goed me over weg ook niet geheel onbelangerijk. 10 jaar bewaren zal ik ze sowieso niet ik roeleer de producten die ik heb.

Ook minder lekkere gekookte aardappelen zijn vaak bijvoorbeeld gebakken al stukken lekkerder.
 
Al eens gedacht om zelf aardappelen te wecken?
Het staat in mijn voorraad in de vorm van friet.
En ik vind ze best lekker.
Dus als het aardappel aanbod groot is wecken maar.

Over gedacht maar helaas de tijd en mogelijkheden ontbreken.

Mijn insteek is eerst kijken wat er al is en of dat goed genoeg is zo niet ga je het wiel zelf opnieuw uitvinden. Als ik de prijzen in Belgie zo zie van 1 tot 2 euro per pot kun je het bijna zelf ook al niet voor maken.
 
Maar hoe zie je dat voor je met zuurstofabsorbers? Dat aardappelpuree poeder zit in afgesloten zakjes. Die zijn zomaar twee jaar houdbaar. Zou dat daarna ook niet nog goed blijven in een droge omgeving en bij een stabiele temperatuur?

Overigens had ik me die variant ook al bedacht: aardappelpuree maken en dan gewoon op bakken in een koekenpan. Dat zal vast smaken voor de verandering.
@Superdeboer , het is even de vraag hoe diffusiedicht die zakjes zijn. Waarschijnlijk genoeg voor een of twee jaar, maar of men rekening houdt met langer bewaren (als je dat zou willen)?
Waarschijnlijk loopt het zo'n vaart niet, maar wil je optimaal zekerheid, stop dan de zakjes los in een luchtdicht vaatje met een zuurstofabsorber erbij. Je wint dan ook wat ruimte, zeker als je een serieuze voorraad wilt aanleggen. Zodra de lucht om de zakjes heen geen zuurstof meer bevat dan kan het immers ook niet meer in het zakje terecht komen.

Aardappelpannekoeken, precies, of Knödl of rösties met gebakken kikker of muis!😉
 
Al eens gedacht om zelf aardappelen te wecken?
Het staat in mijn voorraad in de vorm van friet.
@Flos , zie je, die vorm is toch echt geografisch bepaald. Ze staan bij jou vast in Vlaamse puntpotten, naast de mayonaise?😉

Maar, ik vind het wel een geinig idee en zo past er vast ook veel aardappel in een pot.
 
Laatst bewerkt:
Zoals ik al aan gaf ik vindt pastas niet te vreten, in mijn optiek honden voer wat je er ook door gooit.

Aardappelen eet ik daar in tegen graag, en mijn maag en darm kunnen daar goed me over weg ook niet geheel onbelangrijk. 10 jaar bewaren zal ik ze sowieso niet ik rouleer de producten die ik heb.

Ook minder lekkere gekookte aardappelen zijn vaak bijvoorbeeld gebakken al stukken lekkerder.

Het is maar een idee wat misschien ook nog wel goed zal bevallen.
En het past ook nog goed in de topic aardappelen in (weckfles) pot.

Mijn moeder maakte nog wel een aardappelen pannenkoeken die vonden we heerlijk en die kan je waarschijnlijk ook invriezen en zo wat langer bewaren, mogelijk zijn ze ook te wecken dat zou verrassend lekkere kunnen zijn, met andere gebakken groenten, ja dat word smullen maar de garantie dat je het dan wel lang kan bewaren zit er volgens mij niet in, omdat ze te snel weer uit de pot worden gehaald op meer lekker op te bakken.
Je kan denk ik de aardappelen pannenkoeken in redelijk wat olie kan bakken als je het wilt wecken, want als je de pannenkoeken redelijk compact in de weckflessen doet dat blijft er een laagje olie boven op zitten dat is misschien beter om het nog wat langer te kunnen bewaren, met het opnieuw opbakken, zal het meeste olie er weer uitkomen en dat kan je dan weer gebruiken om je groenten er in te roerbakken.

Aardappelen pannenkoeken hoe maak je die overheerlijk.
Eerlijk gezegd heb ik ze nooit gemaakt, maar die lijk mij best heel lekker.
Het liefs denk ik dat roede aardappelen hier het smakelijkster zijn.
Schillen, raspen dan vermengen met ui, maar smaak zwarte peper en Himalaya zout.
En dan lekker op bakken, maak wel goed veel klaar zodat er wat over blijft om te wecken.

O ja je kan er ook nog een kies van ((en compleet gerecht)) maken ze zijn ook oven heerlijk. HUMOR.
Misschien weet onze kruiden specialist @martin het allemaal nog lekkerder te maken.
 
Je kan denk ik de aardappelen pannenkoeken in redelijk wat olie kan bakken als je het wilt wecken, want als je de pannenkoeken redelijk compact in de weckflessen doet dat blijft er een laagje olie boven op zitten dat is misschien beter om het nog wat langer te kunnen bewaren, met het opnieuw opbakken, zal het meeste olie er weer uitkomen en dat kan je dan weer gebruiken om je groenten er in te roerbakken.
In een crisis is de stoelgang dan voor niemand meer een probleem denk ik!
😉
Bij langduriger opslag vermoed ik wel dat de olie alle tijd heeft om in een pannenkoek te trekken @JJ&A , en het dan olielappen worden. En of ook de olie die het vocht heeft verdreven er bij het opbakken weer uit komt dat betwijfel ik. Het zouden erg vette flappen worden, maar misschien smaken die juist in crisistijd? Ook wordt het dan vast een hele uitdaging om pannekoeken weer heel uit een weckpot te vissen. Een lepel erin en lepelen maar, wordt het dan misschien?
 
In een crisis is de stoelgang dan voor niemand meer een probleem denk ik!
😉
Bij langduriger opslag vermoed ik wel dat de olie alle tijd heeft om in een pannenkoek te trekken @JJ&A , en het dan olielappen worden. En of ook de olie die het vocht heeft verdreven er bij het opbakken weer uit komt dat betwijfel ik. Het zouden erg vette flappen worden, maar misschien smaken die juist in crisistijd? Ook wordt het dan vast een hele uitdaging om pannenkoeken weer heel uit een weckpot te vissen. Een lepel erin en lepelen maar, wordt het dan misschien?

Ha beste @RockyFlats
Ik denk als het geheel in de koekenpan terecht komt samen met de groenten (vlees) maakt het niet meer zoveel uit hoe groot of klein de lappen zijn en de olie is dan in verhouding door het gerecht heen.
Ik zou het geheel toch goed fijn kauwen.

Misschien hebben we wel iemand in de zaal die het een uitdaging vind en het uit gaat proberen, misschien onze @Doperwt of @drempler wel.
 
Als je toch voor aardappelpuree gaat, dan kun je ook andere bronnen van koolhydraten proberen.
Lust je wel brood, cake, pizza, wraps, tacos of mais?
Dan zou ik dat soort producten (of de grondstoffen ervoor) gaan opslaan.
 
Als je toch voor aardappelpuree gaat, dan kun je ook andere bronnen van koolhydraten proberen.
Lust je wel brood, cake, pizza, wraps, tacos of mais?
Dan zou ik dat soort producten (of de grondstoffen ervoor) gaan opslaan.
@Hooiwagen , suiker moeten we dan zeker niet vergeten. Ook dat is een koolhydraat, en het doorstaat moeiteloos eeuwen. Ooit verlegen om iets van snoep in een SHTF? Brand er dan wat caramel van!
En, denk vooral ook aan erwten en bonen! Ook die zijn goed langdurig op te slaan.
 
Terug
Bovenaan