• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.
Dijken hoeven niet te breken, een maandje geen stroom en de polders lopen onder. Misschien is dit wel een opstapje om de mensen wakker te maken voor de komende poolshift. Verwachting in Nederland plus 70 meter! WATER. Ik hoop dat jullie daar rekening mee houden met het preppen. Ben zelf bezig met een soort tsunami bol met een doorsnede van 2.40 cm. Zou zomaar kunnen dat het nieuwe Nederland een soort varende gemeenschap wordt. Beschouw mezelf overigens niet als Noach.
 
Onze dijken hoeven niet te breken....als in Duitsland een waterprobleem is(en daar zijn ze nog niet zover dat alle slechte rivierdijken aangepakt worden) dan hebben wij hier een probleem, hoe hard we onze dijken ook versterken(daar zijn ze mee bezig)

Als aan de Duitse kant van de grens in het stroomgebied van de Rijn een dijk doorbreekt, kan het oosten van Nederland tot aan Zwolle onder water komen te staan.
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/waterschap-vreest-ramp-nederland-door-duitse-dijk
 
Dijken hoeven niet te breken, een maandje geen stroom en de polders lopen onder. Misschien is dit wel een opstapje om de mensen wakker te maken voor de komende poolshift. Verwachting in Nederland plus 70 meter! WATER. Ik hoop dat jullie daar rekening mee houden met het preppen. Ben zelf bezig met een soort tsunami bol met een doorsnede van 2.40 cm. Zou zomaar kunnen dat het nieuwe Nederland een soort varende gemeenschap wordt. Beschouw mezelf overigens niet als Noach.

Vers van de pers...
Vandaag ook een podcast over dit onderwerp te beluisteren. Klik hier voor mp3.
Wetenschap Vandaag van BNR. Het is maar ruim 7minuten over een simulatie van dijkdoorbraken.
 
Overstroming is al altijd mijn grote vrees geweest. Daarom heb ik hier het materiaal geprept om een vlot te bouwen. Ook heb ik een paar rubberboten liggen en een paar buiten boordmotoren .
 
Laatst bewerkt:
Overstroming is al altijd mijn grote vrees geweest. Daarom heb ik hier het materiaal geprept om een vlot te bouwen. Ook heb ik een paar rubberboten liggen en een paar buiten boordmotoren .

vlot-bouwen1.jpg


Hier ook 8 tuinpalen en 4 grote plastic kratten / tonnen kunnen ook gebruikt worden als drijvers hele handel met touwen vast zetten en als het even kan twee bouwplaten er bovenop schroeven en een tent opzetten.
Rubber schijn je niet ver mee te komen door de scherpe rommel wat rond drijft.

Aantal uur geleden was er een interview met de hoofdrolspeelster een van de vragen was, wat moet je niet doen bij een overstroming. Haar antwoord was in de auto stappen, als iedereen dat gaat doen komt niemand ergenst, na het werk sta je al in de file laatstaan als er een ramp plaats gaat vinden.
 
Laatst bewerkt:
Voor iedereen die in gebied woont waar je onderwater kan komen te staan door dijkdoorbraak bijvoorbeeld, zorg dat je kan zwemmen in eerste instantie, klinkt misschien gek, maar er zijn er nog genoeg die niet of goed kunnen zwemmen, onderschat dit niet.
Daarnaast zijn laarzen, lieslaarzen en een waadpak, het liefst een zomer en winter uitvoering iets waar je jezelf een hoop ellende mee kan besparen.
Het is betaalbaar schat ik in en het neemt bijzonder weinig plaats in op de zolder of bovenverdieping.
Heb je de ruimte en mogelijkheid om een kano of kajak aan te schaffen en te bergen, zeker doen, liever ook dan een rubberboot.
Vaak ruimen kanoverhuurbedrijven aan het einde van een seizoen hun oude verhuur materialen op voor aangename prijzen, ben jij zuinig op je kajak of kano, dan gaat die je leven lang mee.
Polyester is ook nog eens goedkoop en makkelijk zelf te repareren.
Mijn voorkeur zou uitgaan naar een sit on top kajak, deze kunnen niet vollopen met water en je stapt er makkelijk op en af, ook met een dik waadpak aan en bijv een dikke winterjas, i.c.m. waterdichte tonnetjes een prima vervoersmiddel.
Een Canadees van bijv. Kunstof is ook een prima alternatief zeker met meer personen, bijv, vader, moeder en een kind(eren) en bepakking.
Beide zijn daarnaast ook goed te transporteren over land en kunnen als goede basis dienen voor een shelter.
En een bb motor is prima, maar vergeet vooral geen set roeispanen bij de boot te houden, deze doen het namelijk altijd, mits jij het zelf ook nog doet natuurlijk.
Mocht een polder/ gebied onderwater komen te staan, dan verdwijnt het meeste van wat je normaal gesproken ziet dus onderwater; hekjes, scherpe struiken, paaltjes, afrastering van palen en prikkeldraad, allerlei ronddrijvend afval zoals hout etc, noem maar op, allemaal zeer risicovol om schade aan je bootje op te lopen.
Met een polyester of ander soort kunstof vaartuig, zoals een kano of kajak is dit risico veel kleiner daar het tegen een behoorlijk stootje kan.
Waterdichte handschoenen, lang, kort maakt niet uit, beter iets dan niets.
Het grootste risico bij overstromingen is het ontstaan van ziektes verspreid via het water, denk maar aan bruine ratten en nu dan ook nog eens vaak veel dode dieren in het water.
En voor alle gebieden die kans lopen om overstroomd te raken door zout water ( de zee), dan is al het zoete water waarschijnlijk meteen brak op enkele gebieden in de duinen na dan, dus je waterfilter is op dat moment ook niet meer het goud dat je altijd dacht in handen te hebben, dus gewoon keihard flessen water op zolder en andere plaatsen waar je zo goed als zeker weet dat het niet onderstroomt.
En een zwemvest is absoluut geen overbodige luxe, zelfs al kan je fantastisch zwemmen, let erop dat je er een koopt met nekondersteuning, anders en zeker kinderen, kan men als nog verdrinken, doordat er gedraaid kan worden in het water wanneer dit niet aanwezig is, met als gevolg dat je met je hoofd in het water komt te hangen/ liggen.
Een niet noodzakelijk maar wel zeer fijn is een zonnebril, polaroid bijv., die zijn er al vanaf zo'n 25 € dacht ik en scheelt je een berg koppijn wanneer het felle zonlicht in het water weerkaats.
Bovendien kan je ook beter in het water zelf kijken, waardoor het zoeken naar dingen ook vergemakkelijkt wordt.
 
@Rataplan mooie post , maar ik mis onderkoeling want zoiets als een dijkdoorbraak ed zal zelden of nooit gebeuren
middenin de zomer als het 30 graden is :rolleyes: , eerder in een jaargetij waar het kouder is met regen en wind . Een waadpak
of lieslaarzen is een mooi iets en handig maar ook daar kleeft een gevaar aan waar men bij stil moet staan ,zelfs
met gewone korte laarzen zwem je al een héél stuk minder en met een waadpak of lieslaarzen is dat denk ik helemaal
uit de boze . Persoonlijk denk ik enkel bij groot gevaar of echt om heel noodzakelijke reden door het water zou gaan
lopen want naast zwerf puin ,wat u al aangaf als hekjes, afrasteringen prikkeldraad , fietsen etc kun je er ook van uitgaan
dat er hier en daar door stroming putten en geulen zullen ontstaan die er niet waren en je niet goed kunt zien .
Putten van rioleringen zijn helemaal levensgevaarlijk want eerst zal door de opwaartse kracht het deksel ervan omhoog
komen en opzij gedrukt worden en als je in zo'n open put stapt dan wordt er doordat het water nog altijd stroomt door
het rioleringssysteem letterlijk erin gezogen .Al bij al dingen goed over na te denken voordat je in het water gaat lopen .
Een goed regenpak is ook erg handig .het is licht van gewicht , houd je lichaam ook droog want ook al heb je hoge
(gewone)laarzen aan als je door water loopt wordt je broek ed toch ook nat . desnoods tape je de regenbroek aan je laarzen vast .
Naast een zwemvest zijn dingen als zo'n ''lichtgevend '' hesje ook praktisch want je valt er goed mee op .
IK denk dat het slim is om plastic dingen ed tonnen ed met een laag purschuim te besdekken aan binnen of buitenkant . dit schuim als er een scherp voorwerp door gaat dan als je dat eruit zou trekken dan is het gat
aanzienlijk kleiner want het purschuim neemt zijn oude vorm weer aan . Tevens heeft het schuim zelf ook drijfkracht en kan niet zinken .
gr will
 
Even een vraag tussendoor,
Stel je zit vast op je dak, kan je dan gaan vissen?
Is dit veilig klaar te maken (vuurtje / bbq?) Ivm ziektes etc.
 
Laatst bewerkt:
@Rataplan mooie post , maar ik mis onderkoeling want zoiets als een dijkdoorbraak ed zal zelden of nooit gebeuren middenin de zomer als het 30 graden is :rolleyes: , eerder in een jaargetij waar het kouder is met regen en wind . Een waadpak of lieslaarzen is een mooi iets en handig maar ook daar kleeft een gevaar aan waar men bij stil moet staan ,zelfs met gewone korte laarzen zwem je al een héél stuk minder en met een waadpak of lieslaarzen is dat denk ik helemaal
uit de boze .

Klopt deels wat je zegt, onderkoeling; daarom gaf ik aan zowel een zomer als winteruitvoering te nemen, mocht je maar 1 willen of kunnen, dan absoluut een winteruitvoering kiezen, daar het zelfs zomers in het water flink afkoeld wanneer men zich hier lang in begeeft.
De winteruitvoering die ik heb is van dik maar toch flexibel neopreen, echt fantastisch materiaal, ook goed te herstellen/lijmen.

Zwemmen met een waadpak is zeer veilig te doen;

Stel je raakt te water met je waadpak, i.p.v. te willen gaan zwemmen zoals je normaal zou doen, doe je dit dus absoluut NIET.....je pakt loopt vol water en je zinkt naar de bodem.....of je moet je zelf uit je pak weten te wurmen of indien je een mes bij je draagt, je broekspijpen afsnijden boven je laars zodat het water niet meer in je waadpak kan blijven zitten....al met al zeer vervelende noodgrepen, waarvan niet zeker is of dit haalbaar is.

Wat je dus WEL moet doen is, zodra je te water raakt met je waadpak, direct keren met de rug naar het water en je benen naar de oppervlakte brengen.....je vormt met de lucht die in je waadpak wordt verzameld 2 drijvers van de schachten.....vervolgens peddel je rustig met je handen naar de kant....en tuurlijk loopt er water in je pak en zal het op de kant komen best energie kosten, maar je kan niet zinken op deze manier.
En een andere veilige manier is er niet zover ik weet.

Persoonlijk denk ik enkel bij groot gevaar of echt om heel noodzakelijke reden door het water zou gaan lopen want naast zwerf puin ,wat u al aangaf als hekjes, afrasteringen prikkeldraad , fietsen etc kun je er ook van uitgaan dat er hier en daar door stroming putten en geulen zullen ontstaan die er niet waren en je niet goed kunt zien .
Putten van rioleringen zijn helemaal levensgevaarlijk want eerst zal door de opwaartse kracht het deksel ervan omhoog komen en opzij gedrukt worden en als je in zo'n open put stapt dan wordt er doordat het water nog altijd stroomt door het rioleringssysteem letterlijk erin gezogen .

Dit is zeker iets om rekening mee te houden, goed punt, zelf zou ik dan ook niet zomaar blindelings de straat over gaan, maar zoveel mogelijk langs de gevels van gebouwen e.d. blijven lopen, hier heb je vaak nog houvast en de putdeksel liggen vaak aan de rand van de stoepen of midden op straat.
Gevaarlijk blijft het altijd dat klopt, vaak is er simpelweg geen keus.

Naast een zwemvest zijn dingen als zo'n ''lichtgevend '' hesje ook praktisch want je valt er goed mee op.

Goede zwemvesten zijn al voorzien van reflectie banden en noodfluit etc, let erop bij de aanschaf inderdaad, het kan net dat verschil maken tussen wel of niet opgemerkt worden.



Ik heb geprobeerd je post in stukken te knippen en te beantwoorden, dit is niet gelukt op de tablet, ik hoop dat je eruit komt.
p.s. als iemand mij via Pm kan uitleggen hoe dat werkt, dan is mijn dank groot

[MOD]voor je aangepast omdat ik zie dat je niet online bent[MOD]
:)
 
Hierboven las ik een angst voor aankomende poolshift. Maar het is toch wetenschappelijk aangetoond dat alle eerdere shifts weinig tot geen invloed hadden op het leven op aarde? Welke problemen verwachten jullie? Volgens mij is het enige gevaar een toenemende blootstelling aan zonnestraling...
 
Even een vraag tussendoor,
Stel je zit vast op je dak, kan je dan gaan vissen?
Is dit veilig klaar te maken (vuurtje / bbq?) Ivm ziektes etc.

Volgens mij kun je gewoon gaan vissen, maar houdt er wel rekening mee dat het water verontreinigd kan zijn met je weet niet wat, en de vissen dus ook. Vuur maken moet je voorzichtig mee zijn. Zo moet je niet binnen gaan bbq-en ivm koolmonoxide. Heb je een dakterras, dan zou dat ideaal zijn. Gewoon een partytent neerzetten en gaan met die banaan!

Schipbreukelingen aten hun gevangen vis gewoon rauw. Bedenk wel dat je lichaam voldoende vocht nodig heeft om je eten te verteren, dus als je geen drinkwater hebt, moet je ook niet eten.
 
Laatst bewerkt:
@Rataplan Zo'n waadpak is dat van neopreen gemaakt dan ?? ik ken enkel maar de ''rubber'' uitvoering
Ik geloof je graag dat je ermee kunt zwemmen ( op de manier als met zo'n overlevingspak) ,
maar het lijkt me toch dood eng :eek: ;)
Wat zwemvest betreft een kleine aanvulling , mensen zoals u en ik weten wel wat we nodig hebben ,maar voor de leek :confused:
, er is een groot verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest en ik denk dat wat men nodig heeft is
eigenlijk een reddingsvest . een zwemvest is precies wat het zegt een hulpmiddel bij het zwemmen , het geeft je extra
drijfvermogen en het houdt je inderdaad boven water , maar zou je met je hoofd omlaag drijven dan blijf je
in die houding terwijl als je een reddingsvest (hetgeen een kraag heeft ) draagt dit ervoor zal zorgen dat je omgedraaid
wordt .Ook het is het drijfvermogen van een reddingsvest beduidend hoger ( zwemvest vest 70 tot 80 newton ,
reddingsvest 150 /275 Newton ) en ook bij golven ed zal het reddingsvest
je boven water houden .Ook zijn er reddingsvesten voor op open zee , deze hebben vaak ook nog een transparante kap die over je hoofd
gaat zodat je geen last hebt van water van overslaande golven en naast die fluit (waar men vaak om lacht maar gebleken is dat het geluid wat hij maakt
vele malen verder reikt als een stem ) zit op zo'n vest ook nog verlichting ( stroboscoop lampje of led )
( zag net deze link dus ik zet hem er maar bij https://nl.wikipedia.org/wiki/Reddingsvest )
gr will
 
Een surfpak kan een uitkomst zijn als je moet waden/zwemmen in combinatie van een goede reddingsvest, ook als het goed koud is houd die je warmte vast.
En beschermt je nog aardig tegen schaaf wonden en blauwe plekken.
Nog een duikermes er bij voor het geval je verstrikt raak of jij je moet beschermen.
En een rugzak met prepper spullen.
De rest is al beschreven.

Mvg,
J.J
 
Een surfpak kan een uitkomst zijn als je moet waden/zwemmen in combinatie van een goede reddingsvest, ook als het goed koud is houd die je warmte vast.
En beschermt je nog aardig tegen schaaf wonden en blauwe plekken.
Nog een duikermes er bij voor het geval je verstrikt raak of jij je moet beschermen.
En een rugzak met prepper spullen.
De rest is al beschreven.

Mvg,
J.J

op zich zeker niet verkeerd, de winteruitvoering van neopreen dan, het verschil met een waadpak is dat je daar droog in blijft en in een surfpak is juist het laagje water tussen je pak en je huid, die zorgt voor het isolerend effect.
een drybag met droge kleren daarin, is dan een welkomen/ noodzakelijke aanvulling en tevens handig om als drijver te gebruiken bij het zemmen/ waden.

een paar oude wandelschoenen kunnen goed dienst doen i.c.m. zo'n surfpak voor tijdens het waden, voor in het water hoef je geen 'mooie' schoenen te gebruiken, als ze nog stevig aan je voeten kunnen en ze voldoende bescherming bieden kan je hier veel kans op verwonding aan je voeten mee voorkomen.
 
Ik krijg ineens de vreemde behoefte om een paar containerzakken van 240 liter vol met pur te spuiten, als iemand me zoekt vanmiddag, ik ben aan het kajakken.
 
Op zich een goede tip om containerzakken met pur vul te spuiten. Beide producten nemen niet veel plaats in en zijn goedkoper dan een boot.

Heeft iemand dit al eens uitgetest? Smelten de zakken niet door de pur? Is het mogelijk om een vlot te maken van containerzakken, pur, hout en touw? Lijkt me leuk om eens uit te proberen op een SC aan het water.
 
Terug
Bovenaan