In mijn jeugd kookten de oma's soep, griesmeelpap, bloemkool met maizenasaus, en bakten zelf brood..alles zonder pakjes en zakjes, hadden ze een moestuin en deden spelletjes(want geen tv) Werkten ze in de buurt van huis.
Ik zie die dingen terugkomen, dus er is misschien een sprankje hoop dat de BB ook nog eens terugkomt.
Het was niet te vreten maar je kon er prima op overleven.
In een samenleving zo goed georganiseerd als de onze, vergeet men al snel dat het spinnenweb van afhankelijkheden toch vrij rap in elkaar kan storten, zelfs bij relatief beperkte verstoringen. Geen nucleaire oorlog of conventionele Wereld Oorlog, botsing met een komeet of andere grote SHTF maar het kleinste en simpelste basis blokje van het leven, een virus, schopt de hele boel overhoop.
De overheid wordt nu massaal aangeklampt, door burgers, zelfstandigen, bedrijven en multinationals, HELP! (Marktwerking als het goed gaat, de overheid als het slecht gaat, het dualisme in kapitalistische model, marktwerking alleen gedraagt zichzelf als een virus met ongecontroleerde groei ondanks de consequenties)
De overheid is beperkt, hoezeer beperkt wordt bepaald door de politieke stroming die de afgelopen decennia over Nederland heeft gewaaid. Dat is in Finland net anders, ondanks dat er daar zo waar nog meer vrijheden bestaan dan in Nederland. De VS met zijn zo klein mogelijke overheden, daar zijn de mensen voornamelijk op zichzelf aangewezen, de crisis gaat daar gaten slaan die nog jaren na 2022 gaan naklinken. Nederland met z'n 'diepe zakken' maar ook een Duitsland gaan dankzij iets meer overheid een stuk vlotter de boel weer op orde hebben.
Een uiterste is China, veel overheid die alles bepaalt, zonder rekening te houden met z'n bevolking. Dat kan soms schrikbarend effectief zijn, ook bij het bestrijden van dit corona virus. Dictatoriale landen idem, al lijken dictators in de praktijk meer charisma te hebben dan verstand.
Een beetje het midden in deze is zeer wijs. Niet te weinig overheid (VS), niet te veel (China). In veel gevallen, niet alleen bij de huidige corona problematiek. Systemische crises, zoals de banken crisis, de oliecrisis daarvoor, koude oorlog, WOII, Dertiger jaren economische crisis, WOI, meetstal komen de landen er het snelst bovenop met deels overheid sturing (Marshall plan bv.), deels individueel initiatief.
De balans daar in vinden is de crux voor maximale efficiëntie van een maatschappij.
De overheid kan derhalve nooit meer veiligheid bieden dan de burger daarvoor bereid was aan te willen bijdragen, zowel financieel (op lange termijn) of in doen en laten tijdens een crisis. Een kleine overheid betekent automatisch een overheid die jou niet kan redden als het echt mis gaat.