Roomse Kervel - Bruune Berend / Kruizemunt
https://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Roomse_kervel
Roomse Kervel: Ja, die had ik. Mijn vader had deze altijd succesvol op de moestuin staan. Prachtige plant.
En soms werd er van deze Kervel een aloud Gelders recept gemaakt: de Kruudmoes. Hier had je dus Roomse Kervel en Bruune Berend voor nodig. Bruune Berend is een soort Kruizemunt (of gewoon hetzelfde?).
https://culinairgeheugen.nl/kruutmoes-recept-overrijssel/
De Bruune Berend gaf geen problemen, die groeit, net als elke woekerende munt ongeveer, wel lekker door. Past daarmee ook in dit topic want is een winterharde vaste plant.
Maar de Roomse Kervel had het op mijn tuin helemaal niet naar zijn zin. Achteraf denk ik dat het toen gewoon veel te vaak en te lang te nat was en de wortels zijn weggerot. Gezien het nu een stuk droger is op de tuin moet ik misschien maar weer eens een poging wagen deze te telen. Al is het alleen maar voor het sentiment.
Maar het opkweken uit zaad is dan ook weer niet zo gemakkelijk. Heb dit namelijk ook geprobeerd.
De zaden hebben een stratificatie periode nodig en kiemen daarna ook nog eens erg moeilijk. Het is mij niet gelukt deze tot volwaardig planten op te laten groeien.
Mocht iemand een plantje of wortelstok voor mij hebben? Dan heel graag.
Daslook
https://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Daslook
Dol op Daslook. Hier in Groningen is (of was, geen idee of dit bosje de nieuwe Julianaplein-snelwegaanleg-praktijken heeft overleefd) een klein bosje en daar loopt een fietspad doorheen, elke keer als ik daar doorheen fietste rook ik bieslook... dus ik noemde het Het Bieslookbosje.
Wat blijkt: het bosje staat dus vól met Daslook.
En gelukkig was dat jaren later ook op het tuincomplex te vinden en vandaar heb ik het in mijn tuin gezet. Nu heb ik mijn eigen Daslookveldje.
Afgelopen week kon ik zien dat het alweer mooi, ongeveer 15 cm, boven de grond staat.
Het fijne aan Daslook is dat deze, vroeg in het jaar, oogstbaar is, als de andere looks nog niet verschenen zijn.
Ik oogst de jongere blaadjes en doe deze door mijn eten, ik maak er soms pesto van. Op het moment dat de plant bloeit oogst ik bloemtopjes voor de heerlijke intense looksmaak. En als de bloemschermpjes veranderen in groene zaadbolletjes dan oogst ik deze om ook door het eten te doen. Want dit zijn ook weer kleine smaakbommetjes. Ook leuk om in te maken trouwens.
Wel laat ik ook genoeg over zodat de Daslook zich verder uitbreidt. Het geen hij vrolijk en zonder problemen doet.
Qua zaaien raad ik dan ook aan: op de plek zelf vóór de winter zaaien, zaad heeft stratificatieperiode nodig, en dan zullen vanzelf de kiemen in het voorjaar verschijnen. Deze kiemplantjes zijn trouwens ook weer erg lekker, Daslookcress.
In het wild is de Daslook beschermd, dus niet zomaar in het wild wegplukken.
Look-Zonder-Look
https://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Look-zonder-look
Ook in het begin van het jaar te oogsten is de Look-Zonder-Look. Groeit gewoon in het wild. Te herkennen aan de knoflookgeur. Als je eenmaal weet hoe deze plant eruit ziet zal je hem op steeds meer plekken zien staan.
Het beste oogst je deze als de blaadjes/toppen nog jong zijn. Zodra er bloemen komen ben je te laat.
De blaadjes smaken naar: Look. Beetje knoflook-achtig. Prima voor door salades en om pesto mee te maken.
(Heb zelf nog Look-pesto-blokjes in de vriezer liggen).
Ondertussen heb ik deze Look ook in mijn voortuintje kunnen verwelkomen, na uitstrooiing van zaad. Hoop dat ie blijft.
Watermunt
https://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Munt
En wat ik tijdens Rondje met het Hondje ook regelmatig nu tegenkom in de watergebieden is de Watermunt.
Sterke munt maar prima te eten. Had het in mijn teil-vijver niet naar zijn zin, erg begrijpelijk gezien de waterkwaliteit daarin. Maar in een onderhouden vijver/waterplek zal deze het prima doen.
Zou hem graag naar de sloot op de tuin exporteren maar de groenonderhoudslui komen steeds langs om die oevers zonder aanziens des plants te maaien.