• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Doorlevende winterharde gewassen/groentes/kruiden

Met groeipoeder kan je snel meerdere plantjes bewerkstellen.

Heb je het ooit zelf getest?
Dit soort zaken zie ik graag getest zodat we het ook echt het verschil kunnen bepalen met en zonder stekpoeder

@Erny
Ik denk dat als die plant zonder extra hulp niet te stekken is dan hoeft het voor mij niet want dan zal het ziezo niet het scherpste mes uit de lade zijn. (of het snelste konijn uit het bos).

Ik heb net een bestelling gedaan bij "den oude kastanje" voornamelijk om die brave hendrik eens echt te testen.
Bij de vorige bestelleing heeft ongeveer 40% het eerste jaar overleeft. Ik ben benieuwd hoe het nu gaat uitpakken.
 
Heb je het ooit zelf getest?
Dit soort zaken zie ik graag getest zodat we het ook echt het verschil kunnen bepalen met en zonder stekpoeder

Ik heb in een ver verleden dat pokon stekpoeder getest toen ik destijds op zolder wat 'kruiden' liet groeien. Zonder stekpoeder kregen van de 10 stekken er ongeveer 3, hooguit 4 wortels en groeiden dus prima. Met stekpoeder tussen de 8 en 10 van de 10 stekken die uitgroeiden tot prachtige kruidenplantjes. Dus kan het van harte aanbevelen. Los van het feit dat de kans op goede wortelvorming flink toeneemt, voorkomt het ook wortelrot wat meestal de oorzaak is van afstervende stekken.

Nu is het zo dat bij de stekken die ik produceerde het belangrijker was dat die ook uit zouden groeien dan dat je hebt bij je groenten plantjes. Maar ik zou het gewoon proberen.
 
Ik heb in een ver verleden dat pokon stekpoeder getest toen ik destijds op zolder wat 'kruiden' liet groeien. Zonder stekpoeder kregen van de 10 stekken er ongeveer 3, hooguit 4 wortels en groeiden dus prima. Met stekpoeder tussen de 8 en 10 van de 10 stekken die uitgroeiden tot prachtige kruidenplantjes. Dus kan het van harte aanbevelen. Los van het feit dat de kans op goede wortelvorming flink toeneemt, voorkomt het ook wortelrot wat meestal de oorzaak is van afstervende stekken.

Nu is het zo dat bij de stekken die ik produceerde het belangrijker was dat die ook uit zouden groeien dan dat je hebt bij je groenten plantjes. Maar ik zou het gewoon proberen.

misschien zijn die zolder ''kruiden'' nog wel handig om mee te ruilen na shtf 🤣 🤣
 
In mijn tuin staat al jaren een toef Turkse zuring. De blaadjes zijn, zoals de naam al laat blijken , zuur. Erg lekker om een paar blaadjes door de sla te doen. Ik weet niet wat de officiële naam is. Ik denk tuinzuring ofzo.

20230306_111206.jpg
 
Alvast de "teaser" m.b.t. de bestelling die ik heb gedaan

ZEEASTER (Aster tripolium) 2 €5.00
EEUWIG MOES : Groen eeuwig moes 2 €4.00
EEUWIG MOES : Bont eeuwig moes 2 €4.00
BRAVE HENDRIK (Chenopodium bonus-henricus) 5 €10.00
CITROENKRUID (Artemisia abrotanum) 1 €2.00
HOP (Humulus lupulus) 1 €2.50
HYSOP (Hyssopus officinalis) 1 €2.00
OREGANO : Wilde marjolein 2 €4.00
OREGANO : Griekse oregano 2 €4.00
OREGANO : Oregano 'Compact' 2 €4.00
WIJNRUIT (Ruta graveolens) 1 €2.00
Pimpernel : Kleine pimpernel 2 €4.00
GEWONE HUISLOOK (Sempervivum tectorum) 2 €4.00

Bij de vorige bestelling moet ik eerlijk bekennen dat ik flink wat zaken heb verprutst.
Maar daar leer je het meeste van is mijn motto. Dus deze keer hoop ik de andere 2 soorten eeuwige moes wel de juiste standplaats te geven.
En die brave hendrik die ga ik dus op 5 verschillende plekken planten zodat ik gelijk weet wat wel of niet goed werkt
(zandgrond/klei/zon/schaduw/halfschaduw)
En waarom mijn Oregano mij in de steek heeft gelaten is denk ik een gevalletje van emmertje chloor op de verkeerde plek leeggieten.

Het zal voor mij dus gaan om die brave hendrik en de 2 soorten eeuwige moes. De rest is puur voor de ervaring.
De reden dat ik de prijs heb laten staan is om een indicatie te geven dat het verstandig kan zijn om via enthousiaste hobbytuiniers zaken te ruilen i.p.v. te kopen.
 
Ik weet niet wat de officiële naam is. Ik denk tuinzuring ofzo.

Ik denk dat de officieel naam
Rumex arifolius
zal zijn.

Dit is zover ik kan zien de gewone zuring.
Ik doe even een copy/paste van een andere site:

- bermzuring,
- bloedzuring,
- geoorde zuring,
- goudzuring,
- kluwenzuring,
- krulzuring,
- moeraszuring,
- paardenzuring,
- ridderzuring,
- schapenzuring,
- Spaanse zuring,
- spinaziezuring,
- veldzuring,
- waterzuring,
- wilgzuring.

Dus voldoende keuze.
Maar toch even een waarschuwing over zuring (dat is ook geldig voor heel veel andere kruiden).
Ik zie steeds vaker de meest vage claims m.b.t. kruiden en gezondheid.
Je geeft keurig aan "een paar blaadjes" en dat is prima.
Maar wat je dus niet moet doen is een complete salade van zuring maken.
Dat is verre van gezond. Dat is net zo ongezond als 7 keer per week sla eten. (oké, het is zelfs nog ongezonder)
Zuring bevat een hoog gehalte aan oxaalzuur. Dat is niet echt goed voor de nieren. Veldzuring kun je beter helemaal niet eten tenzij je het gebruikt in een saus voor bijvoorbeeld "paling in het groen" en dan alsnog niet teveel.
Als

Het laatste wat ik wil zijn is een moraalridder, maar iets wat "boordevol met VIT C" zit betekend niet per definitie dat het gezond is.
Cyanide is ook een natuurproduct maar daar kun je beter ook niet teveel van innemen.
Maar aan de andere kant zou Cyanide wel eens de bouwsteen kunnen zijn van ons bestaan.

Hoe gek kunnen sommige zaken mogelijk soms lopen.

https://www.volkskrant.nl/wetenscha...elijk-cruciaal-ingredient-voor-ontstaan-leven
 
De verzending is binnen en ik heb de volgende zaken:
1678465981449.png


Oftewel 2 keer eeuwige moes bont met als 3e een wijnruit

Dan:
1678466070118.png
Rechts een mini oregano en links huislook
Die huislook zou " kunnen worden toegevoegd aan salades" maar gras kun je ook toevoegen aan salades dus dat is voor mijn geen argument. Ik wil dat graag wel eens zelf ervaren of dat een goed of slecht plan is.

1678466297564.png

Nog wat soorten oregano, hysop, en citroenkruid

1678466487122.png
links 2 keer kleine pimpernel en rechts onherkenbare Hop.


Ik dacht het gisteren alvast (na 24 uur acclimatisatie buiten in de doos) te gaan planten maar het geweldige weer gooide roet in het eten en hopelijk vanavond of morgen tussen de regendruppels door kijken hoeveel van deze kruiden/planten het deze keer gaan overleven.


Die brave hendrik staat blijkbaar niet op de foto en zet ik er straks nog wel bij, ik zie die standaard eeuwige moes (groen) ook niet dus blijkbaar was is zo ongelooflijk chagrijnig dat ik in een wolkbreuk zat dat ik een paar foto's ben vergeten.
 
Die huislook zou " kunnen worden toegevoegd aan salades" maar gras kun je ook toevoegen aan salades dus dat is voor mijn geen argument. Ik wil dat graag wel eens zelf ervaren of dat een goed of slecht plan is.

:lol: Ja precies, dat is net zoiets als: "Gebruiken als spinazie". Je kan al het groene spul wel bereiden als spinazie, maar of het ook te eten is?

Vandaag ook veel binnen gekregen. Moest de hele middag thuis zijn voor de Energiewachtmonteurs die het ventilatieapparaat (afgeschreven?) kwamen vervangen. Deze zou stiller zijn.
Dus kwamen ook opeens alle bezorgers aan de deur. Met pakketjes voor MIJ. Ook degenen die via de mail hadden laten weten vertraagd te zijn, of zowiezo pas maandag te komen óf 's avonds.
Trrrinnngggg: Postnl met AliX verzamelzak. Toch weer leuk alles uit te pakken.
Trrrinnngggg: DHL:Lavameel, Guano en vermiculliet van Wormen Wasse. Lavameel erg zwaar, arme bezorger, vermiculliet daarentegen weer erg licht maar dat hadden ze dan weer los in een doos gedaan ipv in een zak. Dus had bijna mijn woonkamer daarmee besneeuwd.
Trrrinnnggg: DHL Matras en broeikas van Lidl. Die zouden dus pas maandag of later, komen.
Trrrinnnggg: Energiewachtman op de stoep: ik zei: Hee, jij bent géén pakketje. :)
Ondertussen heb ik totaal geen overzicht meer over of er nog wat moet komen of niet...
Trrrinnnggg: Aha... de ledlampjes van de Lidl die 's avonds zouden komen maar vertraagd waren naar maandag.
KlepperPlok: brievenbus: nasturing zaadjes van Fruitlent, met 2 extra uit te testen nieuwe resistente tomatenrassen.

Nou, ik ga echt nooit een Post Service pakjes punt beginnen zeg. Wat een gedoe. ;)
 
WIJNRUIT (Ruta graveolens) 1 €2.00
Die heb ik ook...
Heel nuttig; De zeer bijgelovige Romeinen gebruikten de plant ook om weerwolven te verjagen en vloeken zoals het boze oog af te weren.(wikipedia)
Nog geen weerwolf gezien!

Fijne plant om katten en honden uit de tuin te weren, ook nog andere nuttige toepassingen.
Geen omkijken naar, na de zomer knip ik hem kort, in het voorjaar loopt het weer uit...beetje houtige ondertakken, net als lavendel/rozemarijn.
 
Ben je echt lui zoals ik en hou je ervan dat het ook mogelijk zou kunnen mislukken dan doe je een paar stekjes lostrekken en prop je ze zo in de grond.

E0N0---Znwp0bsSisli2JptWnluJJx38j2xpvQ0cRkPV9bg8L5p7jntEFUSlarPHe0ePgtxl5ZIDSg1YeQxnA6Wx43r3sHLOlxksI6v38Sk8cz3qRcROeHKcQz9YoWY8t10MtNycczzw8C8ke3QEyH8


Dit zijn 3 stekjes waarvan die linksboven de grootste is, die rechts was redelijk mini en rechtsonder is bijna dood. Ik doe over een week of 3 nog wel een update hoe ze eruit zien.

Omdat het zo ongelooflijk k*T weer is geweest (op gisteren na, wat een mooie dag) had ik wel een stuk polycarbonaat bovenop die bak gedaan zodat de regen niet gelijk de plant zijn laatste Fotosynthese zou uitblazen.

En aangezien ik mijn nieuwsgierigheid niet kon bedwingen toch maar even gekeken. (die bovenste foto is dus van 4 maart)
En wat denk je? (ik dacht hartstikke dood)

1678623145047.png
Dan zie je ook gelijk dat stuk polycarbonaat wat ik 1 jaar geleden al in de vuilnisbak had willen kieperen maar nu toch wel van past is gekomen. Ik denk dat door de paar dagen zon en de drang om als plant te willen leven toch kans van slagen heeft gehad.

Die linkse gaat het gegarandeerd overleven, die rechtsboven vermoedelijk ook wel. En het zou me niks verbazen dat zelfs dat miniscuul kleine stekje wat er dood uitziet het ook nog gaat overleven maar dat zien we wel over 1 week.

In de tussentijd mijn brave hendrik gevonden ( 5stuks) maar die ga ik denk ik maar "verlegen hendrik" noemen.

1678623637340.png

Ik heb deze nu verdeeld over klein/zand/zon/schaduw en ik ga kijken wat het gunstigste zal zijn voor deze plant.

Ook nog 2 bessenstukjes geplant die ik zag staan bij de Aldi.
Een zwarte en een rode aalbes

1678624413314.png


Ik ga vandaag de rest proberen te planten en zal ook eens op zoek gaan naar enkele pogingen van vorige jaar die ik letterlijk uit het oog verloren ben. Voornamelijk mijn artisjokken die ik op mijn vorige locatie zonder enige moeite in de tuin had staan zijn hier tot nu toe niet gelukt. En ik mis ook nog een stuk of 4 doorlevende kruiden/groenten die letterlijk zijn ondergesneeuwd.


Als er nu mensen zijn die ook iets in de tuin hebben staat wat doorlevend is. En wat tevens eetbaar is en je zelf ook daadwerkelijk hebt geproefd dan kan je dit hier mooi kwijt.
Uiteraard met foto's (die je zelf hebt gemaakt en niet een stockfoto).
En als er nou bepaalde zaken compleet mislukt zijn qua opkweken/vermeerderen dan is dat minstens net zo interesant.
 
Laatst bewerkt:
Ow, ideetje...vroeger zette men over jonge planten cloches, glazen klokken, voor de warmte enzo, op de volle grond.
Ik doe dat met jong spul ook. Maar ik heb maar twee cloches.
Toen ik in Spanje was heb ik van die grote flessen water meegenomen, nee leeg dus he. Maar die plastic flessen, zonder bodem (eraf snijden) werken net als een cloche. (en ze zijn gratisch) Het houdt warmte vast en voorkomt verdampen van vocht door de wind. Voor jong spul kan het net dat zetje zijn om wel goed aan te slaan. (oude boerentruuk, wat paardemest onder de cloche zorgt voor genereren extra warmte...)
(fotootjes van het idee, komen van https://laidbackgardener.blog/2019/11/22/winter-use-for-glass-cloches/ en https://www.lowtechmagazine.com/2015/12/fruit-walls-urban-farming.html die laatste link zeker even aanklikken, zeer informatief en leuk!)

1678626940830.png
1678627648734.png
 
Die cloches zie ik wel eens bij de kringloop!

Ik heb net een kardoen gekregen. Maar yeb er dus nog geen ervaring mee. Daarvoor ga ik op zoek naar een cloche van aardewerk om hem te kunnen bleken.
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
Hier had ik toch minimaal van @Stuudje een samenvatting verwacht van het filmpje over de 5 besproken "planten".

Maar ik had deze al eerder gezien dus hij bespreekt de volgende zaken:

1 - artichoke (jaja wrijf het er maar in dat ik nog steeds geen artichoke heb in mijn bostuin)
2 - Babingtons leek (oerprei) , en ja die krijg ik ook niet levend en na 3 pogingen moet ik het opgeven
3 - perennial kale oftewel die eeuwige moessoorten waar ik het al eerder over heb gehad. Die gaan echt heel erg goed en hier ga ik binnenkort een update over posten als ik terug in Nederland ben en ik ga zien of ze het overleeft hebben (Ik denk het wel)
4 - asperges oftewel heel lekker maar veel te veel werk. Die groene moet ik wel een gaan proberen.

En wat die nr 5 is die is me niet helemaal duidelijk want ik zie er toch echt maar 4 in het filmpje.
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
Rabarber is iets wat het hier blijft doen, in tegenstelling tot ander planten die "winterhard" zouden moeten zijn. En kruiden als munt, salve, maggiplant doen het een paar jaar om dan opeens te verdwijnen of woekeren overal, behalve waar ze "moeten" staan. ( het ruikt heerlijk als ik het gras maai, alsof je een mojito maakt. ) Een rozemarijn vond het na een 5 jaar genoeg en legde het lootje bij de laatst vorst. En de zoektocht naar een andere die wintervast is valt tegen. De meeste komen maar tot min 12 en als dan vergeet in te pakken.........

En hoewel en steeds meer belangstelling is voor oude gewassen komt dit maar langzaam op gang. Maar groentes die hier eeuwen gekweekt werden hebben toch de meeste kans. Maar dan heb je het bij ons over wortelen, kool, uien.... Niet echt waar je "opgewonden" van raakt.
En hoewel deze niet "doorleven" komen ze wel ieder jaar terug als je ze vergeet. Vorig jaar heb ik de knoflook laten staan omdat het te klein was en de grond te hard door de droogte, en dit jaar lijkt het wel een grasveld van knoflook. Waaronder ook zeer dikke stengels. Van de pompoen daar integen is niets opgekomen, ondanks de vele zaden die ik heb laten liggen.
 
En vergeet niet dat de "oude" groentes een ander smaak hebben dan dat je van de "moderne" variant gewend bent.
30 jaar geleden waren de spruitjes niet zoet en was de witlof echt bitter. Om maar niet te spreken over postelein of tuinbonen
 
1 - artichoke (jaja wrijf het er maar in dat ik nog steeds geen artichoke heb in mijn bostuin)
2 - Babingtons leek (oerprei) , en ja die krijg ik ook niet levend en na 3 pogingen moet ik het opgeven
3 - perennial kale oftewel die eeuwige moessoorten waar ik het al eerder over heb gehad. Die gaan echt heel erg goed en hier ga ik binnenkort een update over posten als ik terug in Nederland ben en ik ga zien of ze het overleeft hebben (Ik denk het wel)
4 - asperges oftewel heel lekker maar veel te veel werk. Die groene moet ik wel een gaan proberen.

En wat die nr 5 is die is me niet helemaal duidelijk want ik zie er toch echt maar 4 in het filmpje.
Na kale en voor asperge zit ook nog aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok. Of yam,oca. In elk geval knollen die je als aardappel kan eten.
https://www.moestuinweetjes.com/wel...d/zonnewortel-helianthus-strumosus-5-knollen/
 
In elk geval knollen die je als aardappel kan eten.

Bedankt, ik zie hem inderdaad in het filmpje voorbij komen (hij had blijkbaar geen markering in dit stukje gezet)



Dit is wel de nummer 1 die niet kan mislukken. Ik heb ze echt moeten verplanten omdat ze zo makkelijk vermeerderen. Het is een flinke uitdaging om ze in bedwang te houden. Ze gaan heel snel woekeren. Als je dit risico niet wil lopen dan is het verstandig om ze in een ingegraven oude speciekuip te planten. Het is ook de ideale https://nl.wikipedia.org/wiki/Guerrilla_gardening

Als iemand bang is dat hij geen groene vingers heeft is deze knol ideaal voor het zelfvertrouwen. En er komen ook nog mooie gele bloempjes aan.
 
Hier groeit tuinmansverdriet of zevenblad en melganzevoet of tuinmelde. Beide gaan hier in kleine! hoeveelheden door de stoofschotels heen. Grootste deel gaat naar de konijnen die zijn er dol op (zevenblad, tuinmelde is nog te klein).
 
Terug
Bovenaan