• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Droogte in Nederland

Preppertt

Senior Prepper
Het viel me op dat er nog geen topic over de lange droogte in Nederland, maar ook Duitsland en België hebben er last van, was gestart.

Preppen jullie nu extra of gaan jullie gewoon door met de dagelijkse beslommeringen? Waar houden jullie bijvoorbeeld extra rekening mee of hoe sproeien jullie de moestuin?

Voor mij is deze droogte eindelijk tot mijn vriendin doorgedrongen dat het hele preppen toch niet zo raar is als ze dacht. Ik deed altijd mijn ding en ze vond dat ik maar raar dacht "want zoiets gebeurd in Nederland toch niet". Nu is ze gisteren naar de supermarkt gereden om 20 liter water te halen, speciaal om de flesjes van de kleine mee te maken want ze had gezien dat ergens in Groningen het water afgesloten was en dat er helemaal geen water meer te krijgen was in de supermarkt. "Waarom denk je dat ik altijd grootverpakkingen water inkoop, schat?" was mijn eerste vraag. Zelfs de mogelijkheid genomen om haar te laten nadenken over de aanschaf van een waterfilter.
 
Moestuin bewater ik met plastic 2 liter tankjes. Die vul ik met regenwater (bijna op, moet zo op kraanwater over) en zet deze op de kop tussen de planten. Ze lopen dan langzaam leeg zodat de planten het water goed kunnen benutten. Wat ook help is een scherm boven de planten te plaatsen. Ik heb als test nu boven mijn vijvertje (verdampte ook heel erg) antiworteldoek van de action hangen. Dat spul is op de grond zo weg, maar hangend doet het goed dienst :thumbsup: Zelfs de honden liggen er graag onder. In mijn nieuwe tuin ga ik dit spul in de zomer ook boven de moestuin plaatsen. Wel licht, maar geen alles verdorrend direct zonlicht.
In warme streken hebben/hadden ze poreuze aardewerken potten tussen de planten ingegraven met de deksel net aan de oppervlakte. Deze vulden ze met water, deksel er weer op en wat aarde er over. Die potten lopen langzaam leeg, verdampt niet en spoelt niet gelijk weg/door. Water blijft koel. In tankjes bovengronds word het water warm.

Tja, eerst moet er wat gebeuren voor het besef komt dat er toch wel nut inzit om te preppen/voor te bereiden.
 
Ook vorig jaar hadden we zo een droge periode.
Ook toen werd het de boeren verboden water uit de sloten te pompen.
Dat is nu nog niet overal van kracht in vlaanderen dus ook de boeren beginnen te preppen.
Ik zelf heb een buffer van 32000 l water als alles vol staat. Ik zit nu ongeveer op de helft.
Bij mijn moeder is de regenwater voorraad al 2 weken op.
 
Gazongras tussen de groente en op paden, zorgt voor lagere verdamping, s'avonds laat water geven, nooit sproeien, en alleen de planten die het nodig hebben.
5000 Liter regenwater en 3/4 is nog over. Planten water geven en niet de hele omgeving.
Vergeet ook geen water voor Uw egel te zetten, en s'morgens water voor de vogels.
En de planten die het nu goed doen, zaad van kweken, dit is goed voor volgend oogsten,
mocht het weer droog zijn , volgend jaar.
 
Hier is nog steeds water genoeg, ik ben echter wel het jonge bos wat hulp aan het geven d.m.v. beregenen.
De bron hier haalt water van 9 meter diep en staat bijna 24 uur per dag aan. Goede pomp, die het 250 meter ver weg kan brengen.
Beetje koud, dat wel, maar het lijkt de bomen en struiken goed te bekomen...:)
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
Inderdaad tuin nooit sproeien, dit is waterverspilling want het water dringt niet door tot de onderste lagen in de aarde. Beter is om gericht te gieten bij de voet van de planten die het nodig hebben en dan liever 1x per drie dagen veel dan elke dag een beetje.
Of de methode die @Lai beschreef toepassen.
Ook is het goed om ervoor te zorgen dat er geen kale grond te zien is. Dus dat er een laagje mulch opligt (gemaaid gras/uitgetrokken onkruid/stro/hooi/dood blad etc) waardoor er minder verdamping plaatsvindt. Onder de mulch is het dan duidelijk vochtiger en koeler dan de stukken zonder mulch.

In Groningen Stad was er inderdaad even een waterprobleem, ik zat op het tuincomplex nog binnen de stadsgrenzen maar gelukkig hadden wij wel (lekker koel) water, anders had ik het daar niet uitgehouden zonder koelkast.
In nood had ik daar wel een 5 L tankje met water staan en thuis (waar er dus geen water was) had ik ook wel een watervoorraadje staan.

Wat wel opviel is dat mijn buurvrouw vroeg terug was van haar werk. Want: waterstoring is een calamiteit en dus mocht er niet verder gewerkt worden.
Hetgeen betekend dat in geval van waterstoring er dus ook veel andere storingen gaan komen omdat de werkplekken onbezet zijn en mensen hun werk dus niet kunnen doen.
 
Die droogte is niets zeldzaams pfff .
Het probleem ligt elders .
En vooral niet bij de hebzuchtige en verspillende mensheid ;)

In de Ruime zin gezien .
Breedt kijken aub .
 
Ik vraag me wel af of er hier mensen zijn die nu anders omgaan met het water? Denk bijvoorbeeld aan je handen wassen boven een bak/ emmer. Het water wat in de bak valt kun je weer gebruiken om bv planten mee te bewateren. Ik heb het dan niet over het preppen van water via regentonnen etc. Maar vooral over hoe ga je ermee om.

Gisteren heb ik bv het vocht van de pasta opgevangen in een emmer. Ook het koud omspoelen opgevangen in een emmer en bij de planten leeggegooid (‘s avonds). En onder de kraan staat een emmer om het water op te vangen. Verder blijven er bij ons regelmatig glazen staan, half vol met water, wat dus bij de planten gaat (ook de binnen planten hebben dorst). Ben benieuwd wat julllie doen of gaan doen, mocht de droogte voorlopig even aanblijven.
 
Door een aantal regentonnen te voorzien, ben ik anders naar waterbeheer gaan kijken.
Geen kale grond, grasmaaisel in de moestuin, planten water geven i.p.v. sproeien,
Fijn grind rond moestuin, ter verminderen van verdamping, en meteen veel minder slakken.
(scherpe steentjes zijn ze gevoelig aan)
Planten beter uitsorteren, vijver als waterbuffer, etc.
Wat blijkt: door maatregelen te nemen tegen verspilling, heb ik massa's water "over".
Er is alleen 1 ding waar ik niet op bezuinig, en dat is elke avond vers water voor de Egel(s).
Heb vangkooien waar ik deze regelmatig in vang (2 a 3 keer per zomer) en hen vrij maak van teken.
Het avondwater wordt overdag zeer gewaardeerd door de (jong) vogels.
Mijn gras sproei ik niet.
Onkruid is even dor als het gras, heb in grote stukken van de tuin het gras laten groeien,
volgend jaar worden dit weidebloemen.
Van 3300 m² maai ik nu nog minder dan de helft.
Minder werk, meer bijen etc, meer bevrucht fruit, egel en andere slakken verdelgers zijn meer aanwezig.
Veel jonge vogels in de tuin. Nu alleen de ratten onder de duim blijven houden.
Buren composteren ,namelijk, hun BBQ en ander etensafval graag in de open compostbak.
En ja dat brengt "gasten".
Ik zelf heb op een betonplaat, bakstenen in de rondte opgestapeld tot 1 meter met minimale kieren (2 a 3 mm).
Houten deksel met handvat en baksteen erop.
Maak ze rond en ze zijn visueel minder storend.
Is de ene "ton" vol bouw ik de volgende,, is deze ook vol dan breek ik de eerste af , en dit is dan goede compost.
 
Inderdaad tuin nooit sproeien, dit is waterverspilling want het water dringt niet door tot de onderste lagen in de aarde. Beter is om gericht te gieten bij de voet van de planten die het nodig hebben en dan liever 1x per drie dagen veel dan elke dag een beetje.
Hier inderdaad ook, in de moestuin krijgen de planten 1 a 2 x per week een goede slok, alleen de tomaten krijgen dagelijks een beetje om te voorkomen dat de planten het vocht aan de vruchten gaat onttrekken. Op het balkon moet ik wel dagelijks, max om de dag wateren, daar hangt nu ook een schaduwlaken aangezien de zon er de hele dag op staat te beuken, eind ochtend hang ik m op en iets voor zonsondergang weer af.


Na de berichten over Groningen (binnen een uur de supermarktschappen leeg, jikes!) heb ik voor de zekerheid wel eindelijk mijn twee 2ehands foodgrade jerrycans schoongemaakt en gevuld, die er samen met de flessen bronwater voor zorgen dat er nu 35L drinkwater klaarstaat. Eigenlijk nog niet genoeg naar mijn zin, maar al een stuk beter dan alleen die 15L die er eerst stond. Met de boodschappen nu steeds weer een paar extra meenemen om verder aan te vullen.
 
Gisteren heb ik bv het vocht van de pasta opgevangen in een emmer. Ook het koud omspoelen opgevangen in een emmer en bij de planten leeggegooid (‘s avonds). En onder de kraan staat een emmer om het water op te vangen.

Haha, ja dat ook natuurlijk, maar dat doe ik altijd al. :cool:
Opgevangen kookwater:
Pastawater lekker voor de soep
Rijstwater goed verdikkingsmiddel voor saus en soep
Aardappelwater naar buiten, eventueel om groene aanslag tegen te gaan op de tegels
Groentekookwater ook voor de soep of de plantjes
 
@Erny en @DO-it . Hebben jullie dan geen last van ik weet niet welke soort vliegen of andere vervelend insecten als je kook water op of aan planten giet. Ik gebruik dit ook voor in de soep of saus als ik op hetzelfde moment dit klaar maak maar ik ga het er niet voor sparen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
De moestuin sproeien doe ik ook niet hoor, geef altijd met de hand water direct rond de wortels van de plant. Het is natuurlijk wel zo, hoe langer het droog blijft hoe minder water er beschikbaar blijft. Bij ons moestuincomplex wordt het water uit de naastgelegen sloot gepompt, deze wordt natuurlijk leger en leger. Op een gegeven moment zit je dan met een probleem. Hoe kun je dit tijdens langdurige droogte oplossen?

Voeren jullie nog algemene veranderingen door in watergebruik? Korter douchen, wc niet doortrekken als je alleen geplast hebt. Dat soort dingen?
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
Omdat de droogte nu behoorlijke extremen gaat aannemen, heb ik de regenton van 230 liter verder afgevuld met kraanwater om een buffer te hebben. Dat gaat nog door een filter heen want het restje regenwater is iets wat vervuilt. En in de kelder staat direct 25 liter helder kraanwater klaar voor direct gebruik voor drinken, wassen en koken.
De tuin sproei ik zoals @Erny beschreef: soms, kort en gericht.

Maar sanitaire zaken gaan gewoon door, want juist met deze temperaturen gaat de hygiene aandacht vragen. Uiteraard bewust en niet meer dan nodig is... maar dat was al zo, ook zonder droogte.

Het enige wat ik nog ga doen is een paar pakken mineraal water halen voor in de auto. Kraan water heeft te weinig mineralen, en als je in een auto stil staat en je zweet de tent uit dan kan je wel wat mineralen gebruiken. Thuis vang je die wel weer op met voeding.
 
Die droogte is niets zeldzaams pfff .
Het probleem ligt elders .
En vooral niet bij de hebzuchtige en verspillende mensheid ;)

In de Ruime zin gezien .
Breedt kijken aub .
Nederland was al een kaartenhuis.
Maar nu ik weer een tijdje terug ben, heb ik het idee dat er de laatste jaren steeds meer kaarten uitgetrokken zijn.
Terecht natuurlijk, want geld is nr.1. (Klinkt dat sarcastisch genoeg? Is er een emote voor sarcasme?).

'Maatschappij ontwrichtend weer' is een term die ik na terugkomst hier geleerd heb. Prachtig!
Van hittegolf en 7 dagen vorst, t/m blaadje op de rails. De term dekt het allemaal.
Nederlands is een mooie taal.

Wel een mooie uitdaging en test voor iedereen die bezig is met zelfvoorzienend leven en preppen.
Ik zie hier prachtige tips en suggesties voorbij komen.

En ook een prachtige wake-up call voor iedereen die nog niet met zelfvoorzienend leven en preppen bezig is.
Ook vorig jaar hadden we zo een droge periode.
Ook toen werd het de boeren verboden water uit de sloten te pompen.
Dat is nu nog niet overal van kracht in vlaanderen dus ook de boeren beginnen te preppen.
Ik zelf heb een buffer van 32000 l water als alles vol staat. Ik zit nu ongeveer op de helft.

Nog 1 tip uit persoonlijke ervaring: Zorg er ajb. voor dat je voldoende water binnenkrijgt!
Minstens een litertje of 3 per dag. Gooi er desnoods wat siroop bij.
(Gezoet water wordt sneller door het lichaam opgenomen).
Denk aan je zout. En drink niet teveel vochtafdrijvende zooi. (Koffie, alcohol bv.).
Proost!
 
In alle eerlijkheid @Flos lijkt het nu niet meer uit te maken waar de vliegen vandaan komen. Zeker die stomme fruitvliegjes zijn niet meer weg te denken. Iedere keer als ik denk dat ze weg zijn, zijn ze ineens verdubbeld :(.
 
  • Leuk
Waarderingen: Flos
In alle eerlijkheid @Flos lijkt het nu niet meer uit te maken waar de vliegen vandaan komen. Zeker die stomme fruitvliegjes zijn niet meer weg te denken. Iedere keer als ik denk dat ze weg zijn, zijn ze ineens verdubbeld :(.
Dan heb ik veel "geluk". Teveel muggen en geen fruitvliegjes. ik kwam net wat "vergeten" fruit tegen. Normaal een walhalla voor fruitvliegjes, nu helemaal niets.

P.S. terwijl ik dit tik 2 keerdoor een mug in m'n voeten gestoken. :(
 
In alle eerlijkheid @Flos lijkt het nu niet meer uit te maken waar de vliegen vandaan komen. Zeker die stomme fruitvliegjes zijn niet meer weg te denken. Iedere keer als ik denk dat ze weg zijn, zijn ze ineens verdubbeld :(.

Hier ook veel last van fruitvliegjes, gek wordt je er van. Maar, sinds ik een fruitvliegjesval heb gemaakt vang ik er elke dag zeker een stuk of 15 en heb ik bij het fruit eigenlijk weinig last meer. Hoe maak je een fruitvliegval: https://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/last-fruitvliegjes-maak-fruitvliegjesval
 
Terug
Bovenaan