• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

EMP - Aurora Warning

Hoe staan jullie tegenover EMP en het daaraan verbonden risico?

  • ik vind dit geen echt risico; dit interesseert mij niet zo

    Stemmen: 0 0.0%

  • Totaal aantal stemmers
    17
@joepmeloen Plastic folie kan inderdaad opgeladen worden, maar het gaat dan bij de kleine zakjes waar we het hier over hebben, maar om zeer kleine ladingen. De meest gevoelige IC's zouden daardoor (los) kunnen worden beschadigd, en gaan daarom vaak in ESD zakjes die ik hierna genoemd zie. Maar het is geen probleem om gebruiksvoorwerpen zoals een radio, zaklamp of USB-stick in een gewone plastic zak te stoppen. Die zijn niet gevoelig voor dergelijke minieme ladingen. En als er al gevoelige IC's in zitten, dan zijn die immers al ESD afgeschermd.
Van die ESD zakjes beschermen zelf niet tegen EMP maar kunnen natuurlijk wel worden gebruikt, hoewel de stugheid dan weer een nadeel is in zo'n stuk buis. Een gewoon stevig diepvrieszakje is voor dit doel net zo goed, en in de regel plooibaarder. Als alternatief kan zo'n buis inwendig natuurlijk ook van een kunststof laag worden voorzien, maar is wel ietwat bewerkelijk.

Plastic folie zoals van polyetheen, is immers een uitstekende elektrische isolator, en daarom gaat het hier. Om te isoleren tegen elektrische spanning van een aangrenzend vlak, zoals hier de gesloten metalen EMP-afscherming.
Natuurproducten zoals hout en leer kunnen behoorlijk wat vocht bevatten, en een stuk stof kan ook geleidende vezels bevatten, en is dan een onzekere factor. Terwijl een kunststof folie (zoals van een stevig diepvrieszakje) in de regel volledig van nieuwe kunststof is gemaakt, zonder veel risico op aanwezigheid van geleidend materiaal. Zakken van hergebruikte kunststof, zoals die grijze huisvuilzakken, zou ik daarentegen niet nemen, omdat ze van alles kunnen bevatten, zelfs stenen (zand;)kijk maar eens goed naar zo'n zak...).
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@Arie Dat kan, maar biedt m.i. (behoudens stevigheid) geen echte voordelen, tenzij je al een stapel van die zakjes hebt natuurlijk. Ze zijn relatief duur, en stevige diepvrieszakjes zijn zeker niet slechter voor het beoogde doel.

Je zult het niet hebben bedoeld, maar het is toch ook goed om te weten dat dergelijke ESD zakjes alleen, niet tegen (de golflengten/frequenties van) een EMP beschermen. Spulletjes in (alleen) zo'n zakje in de binnenzak of BOB, krijgen het dan evengoed hard te verduren. Aluminiumfolie of zo'n metalen koker, biedt echte bescherming daartegen. Ik vond daar een aardig filmpje over
 
@pjotr78, ik denk dat de mazen wat aan de grote kant zijn.
Dat zou kunnen, maar als een magnetron gezien wordt als voldoende faraday kooi zou dit toch ook moeten werken? desnoods ontwikkelen met 1x1cm gaas? En natuurlijk de plaat stalen binnenkant als volledige afsluiting.

Bedenk dat nóg simpeler de stalen kledinglockers of kantoor kasten zíjn. bekleding er in en gáán.

Greetz,
Pjotr78
 
Wat houdt je tegen om dit in dit mooie topic dan eens uit te leggen? Ik lees vaak een hoop commentaar en sarcasme in je posts maar echte uitgebreide en zinvolle informatie zie ik zelden van je? Of heb ik iets gemist hierin? :D

Inderdaad die zal je voorlopig nog wel even missen met dit soort opmerkingen.
Er zijn hier veel deskundigen die vaak dingen (ook buiten EMI) veel beter weten. Lees even goed en dan snap je het misschien wel.

Tipje: voor het gemak vergeten we de verschillen in benamingen maar en noemen we alles EMP.
 
Dat zou kunnen, maar als een magnetron gezien wordt als voldoende faraday kooi zou dit toch ook moeten werken? desnoods ontwikkelen met 1x1cm gaas? En natuurlijk de plaat stalen binnenkant als volledige afsluiting.

Bedenk dat nóg simpeler de stalen kledinglockers of kantoor kasten zíjn. bekleding er in en gáán.

Greetz,
Pjotr78
@pjotr78 Voor zover ik heb gelezen, biedt een magnetron geen bescherming tegen de golflengten/frequenties van een (H)EMP. Ik vermoed dat het met speciaal metaalgaas wel zal kunnen onder bepaalde voorwaarden, maar dat daarvoor zeer kleine maaswijdten nodig zijn. Ik ga maar even uit van het zeer fijne gaas dat ik achter het uitleesvenster van een militair dosimeter-uitleesstation vond: dat waren maaswijdten van enkele tienden van mm. En het aanbrengen daarvan is dan meer uit nood geboren: dat venster moest er immers in, maar is klein gehouden.
Jouw gesloten plaatstalen binnenkant is natuurlijk wel een echte afscherming (en als je het geheel aardt, die dan sowieso aarden), maar dan het beste de plaatranden in elkaar felsen of volledig solderen. Of iets dikkere plaat en dat zorgvuldig lassen.

Een kast of locker... De ontluchtingsgaten die daarin zitten zijn wel af te dichten (plaat er op lassen/solderen) maar ik heb een hard hoofd in de "deur". Wat eigenlijk nodig is, is een nauw sluitend deksel, en dan het best met een omgezet boord rondom (zodat je als het ware nooit door een spleet in de kast kunt kijken). Achter dat boord is dan wellicht nog iets te fabrieken met een aaneengesloten rij buigzame bronzen lippen of ander geleidend materiaal (staalwol, of fijn metaalgaas om een rubberen koord?) om rondom metallisch contact te hebben tussen deur en kast. Op die sluitvlakken dan sowieso de lak weghalen.

Je hebt gelijk dat je zoekt naar iets bestaands dat eigenlijk al dezelfde vorm heeft als de stalen of aluminium "doos" die we nodig hebben. En er zijn er best een hoop te vinden. Denk aan RVS-vaten (CV-warmtewisselaars) die vaak al een mooi service-deksel of flens/plaat afdichting hebben. Of wie er aan kan komen: een stuk wijde pijp met opgelaste flenzen; blindplaten er op en ... klaar.

Misschien is een eenvoudig brandkastje, of gewerenkast;) nog zo gek niet. Die zijn redelijk dik, dicht en bomvrij:eek: en hebben een mooie getrapte deur. Dan wel een met sleutelgat dat met alu-tape af te dichten is (dus niet elektronisch:confused:, maar ook omdat ik achter die plastic knoppendozen behoorlijke lekken vermoed). En de deurspleet rondom afdichten met alu-tape. De montagegaten ook niet vergeten natuurlijk;)

Of, toch maar gewoon een...
hobbock-20-liter.jpg
;)
 
mijn deskundigheid op dit gebied is ook nul, maar ging uit van de gedachte magnetron/faradaycage en dan zou het wel werken. maar de hier opgedane info doet inderdaad anders vermoeden... Dus toch maar een ander soort container (verfblik/oliedrum etc) en een liner er in van yoga matjes.

GreetZ,
Pjotr78
 
Laatst bewerkt:
Met al het werk dat iemand in het aanpasen van zou steken zou je ook kunnen kijken naar 2de hands elektrokasten die EMI goed gekeurd zijn.

Iemand al de gratis cursus gevolgd bij kasten bouwer Rittal ?

Hier nog een plaatje dat ik al eensgepost heb met de contactvingers zoals gebruikt bij deuren. je ziet ook duidelijk dat er niet geschilderd is.
Voor de dhz'er kijk of je metalen V-vormige tochtstrippen kan kopen.

EMI_web.jpg
 
Mos
mijn deskundigheid op dit gebied is ook nul, maar ging uit van de gedachte magnetron/faradaycage en dan zou het wel werken. maar de hier opgedane info doet inderdaad anders vermoeden... Dus toch maar een ander soort container (verfblik/oliedrum etc) en een liner er in van yoga matjes.

GreetZ,
Pjotr78

Mosselpan voor een paar knaken en alu-tape om de deksel vast te tapen.
Kan je er achteraf nog mee koken mocht er nood aan de man zijn.

Ik dacht door er een telefoon in te leggen en deze te bellen en wanneer die wel overgaat moet je nog even verder knutsellen. Kan iemand bevestigen of dit een goede / juiste test is?
 
Nederland gaat meedoen aan een onderzoeksprogramma naar de gevolgen van zonnestormen op stroom en telecommunicatie.

Dat staat in de nota ruimtevaartbeleid 2016 die minister Henk Kamp (Economische Zaken) op vrijdag naar de Kamer heeft gestuurd.

Het onderzoeksprogramma van de European Space Agency (ESA) kijkt wat de exacte risico’s zijn op onze infrastructuur bij een zonnestorm. Een dergelijke storm kan stroomsystemen en communicatienetwerken mogelijk laten uitvallen.

http://www.nu.nl/internet/4356260/nederland-helpt-bij-onderzoek-effect-zonnestormen-telecom.html
 
Terug
Bovenaan