• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Gevriesdroogd eten

Maar is de houdbaarheid ook hetzelfde gebleven? Want 25 jaar is toch nèt iets meer dan de 7 jaar welke ik vaak zie staan..
Geen idee, sommige producten zijn 1 op 1 overgenomen, maar voor hoelang weet ik niet.
Wel weet ik dat het is overgenomen door een bedrijf in de UK, dat land van de Brexit...of die Brexit gevolgen heeft voor de verkoopprijs kan ik niet inschatten, maar lijkt me logisch als de te verwerken ingrediënten vers ingevoerd moet worden om te vriesdrogen voor een outdoormaaltijd, of als groenten duurder worden omdat er in UK tekorten zijn door problemen met invoer.
 
Pas op met gevriesdroogde producten wanneer je een gezondheids freak bent.
Wat veel mensen niet weten is dat de ingrediënten bestraald zijn met Gamma straling. Dat doen ze om het kiemgehalte van mogelijke bacteriën zo laag mogelijk te krijgen.

In Nederland is bestralen verboden dus stuurden ze het halffabrikaat eerst naar België om te bestralen. Daarna werd de term bestralen verwisseld door "behandeld".

Toen ik in de voedingsindustrie werkte heb ik veel hiervan langs zien komen en dan praat ik over de gerenommeerde bedrijven die dit doen. Bij ons werden pallets ingeseald met halffabrikaten en dan deden ze er een gele sticker op. Als de pallets terug kwamen waren de stickers rood geworden. Daaraan kon men zien dat het behandeld was.
 
Ook in Nederland is doorstralen toegestaan, met ontheffing.
Info over doorstralen voedsel https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/doorstralen.aspx

Ik denk dat je niet perse een gezondheidsfreak hoeft te zijn om te begrijpen dat het gezonder is om zonder pakjes en zakjes te eten. Ultrabewerkt voedsel eten blijkt steeds weer een ongezonde keus (genoeg info over te vinden)
En als je gezond eet, is af en toe een kant-en-klaar-maaltijd in de vakantie niet zo'n probleem.
 
Ok voedsel, gedroogd, wordt bestraald. En dan ? Wat is nu de strekking van het verhaal ?
Ik kan me niet voorstellen dat er nog rest straling in het voedsel zou zitten dat slechter is voor je dan normaal behandeld voedsel met pesticiden. of de grond uit gejaagd zijn met allerlei middeltjes of als zaadje "behandeld" zijn of genetisch gemmanipuleerd.
Zoals onze Stuud als schrijft: eten uit een zakje is per definitie niet gezond.
Overigens staat die grote straaldoos hier in het dorp als ik mij goed kan herinneren.... :fluit:
 
Ook in Nederland is doorstralen toegestaan, met ontheffing.
Info over doorstralen voedsel https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/doorstralen.aspx

Ik denk dat je niet perse een gezondheidsfreak hoeft te zijn om te begrijpen dat het gezonder is om zonder pakjes en zakjes te eten. Ultrabewerkt voedsel eten blijkt steeds weer een ongezonde keus (genoeg info over te vinden)
En als je gezond eet, is af en toe een kant-en-klaar-maaltijd in de vakantie niet zo'n probleem.

Eens, ben er vooral op zoek naar omdat het zo lang houdbaar is.

En in een SHTF doe ik niet moeilijk over zakjes :)
 
Bestralen met gammastraling ga je geen straling van oplopen oid. 't Werkt wat dat aspect betreft net als een lamp. Staat hij aan is het licht en als je hem uit doet meteen weer donker.

Deze hoog energetische straling kan idd wel degelijk de voedingswaarde aantasten, waar @Harry Nack op doelt vermoed ik.

Zelf zie ik toch weinig nut om spul 25 jaar te gaan bewaren. Wie prept daadwerkelijk voor een dergelijke termijn? Volgens mij alleen Amerikaanse doomsday gekkies met hun bunkers.

Na zeven jaar hoop ik toch dat de SHTF voorbij is, of ik reeds op een betere plek ben aanbeland. Het vooruitzicht om 25 jaar lang gevriesdroogd eten te happen, is al genoeg om levensmoe te worden en een SHTF op zich. :lol:

Als ik het na zeven jaar nog niet op heb en gerouleerd, zal het trouwens ook wel niet te vreten zijn.:p
 
@Ray
Ik denk idd dat velen hier niet preppen voor een shtf die jaren duurt, maar dat ze het makkelijk vinden om voedsel in huis te hebben wat ze kunnen vergeten. Dan hoeven ze niet te rouleren. Dat zou voor mij een reden zijn om eten te kopen wat 25 jaar houdbaar is.
 
Bestralen met gammastraling ga je geen straling van oplopen oid. 't Werkt wat dat aspect betreft net als een lamp. Staat hij aan is het licht en als je hem uit doet meteen weer donker.

Deze hoog energetische straling kan idd wel degelijk de voedingswaarde aantasten, waar @Harry Nack op doelt vermoed ik.

Zelf zie ik toch weinig nut om spul 25 jaar te gaan bewaren. Wie prept daadwerkelijk voor een dergelijke termijn? Volgens mij alleen Amerikaanse doomsday gekkies met hun bunkers.

Na zeven jaar hoop ik toch dat de SHTF voorbij is, of ik reeds op een betere plek ben aanbeland. Het vooruitzicht om 25 jaar lang gevriesdroogd eten te happen, is al genoeg om levensmoe te worden en een SHTF op zich. :lol:

Als ik het na zeven jaar nog niet op heb en gerouleerd, zal het trouwens ook wel niet te vreten zijn.:p
Ik zie er op zich het nut wel van in. Gemakzucht, 1 keer kopen en er 25 jaar niet meer naar omkijken. En over 25 jaar heb ik mijn beste tijd wel gehad.
 
Ik heb contact gehad met Adventure Food. Ze geven aan dat hun maaltijdzakken een t.h.t. hebben van 4 jaar. Daarna is het nog wel goed te eten, alleen gaat de kwaliteit van het voedsel achteruit en kunnen de vetten ranzig worden.

Advies:
Droog en onder de 23 graden Celsius bewaren.
Koop geen maaltijden met noten, i.v.m. de vetten.

Zoals @Marcov aangeeft, ben ik van plan om er niet meer naar om te hoeven kijken. Het neemt minder ruimte in, hoeft niet gerouleerd te worden en je kan het 'vergeten'.

Mountainhouse had blikken welke 25 jaar lang goed bleven. Maar deze worden, zoals eerder in dit topic besproken, niet meer verkocht.
Iemand die gevriesdroogde maaltijden kent welke wel langer houdbaar zijn dan 4 jaar?

Grtz,
Zoom
 
Ik heb contact gehad met Adventure Food. Ze geven aan dat hun maaltijdzakken een t.h.t. hebben van 4 jaar. Daarna is het nog wel goed te eten, alleen gaat de kwaliteit van het voedsel achteruit en kunnen de vetten ranzig worden.

Advies:
Droog en onder de 23 graden Celsius bewaren.
Koop geen maaltijden met noten, i.v.m. de vetten.

Zoals @Marcov aangeeft, ben ik van plan om er niet meer naar om te hoeven kijken. Het neemt minder ruimte in, hoeft niet gerouleerd te worden en je kan het 'vergeten'.

Mountainhouse had blikken welke 25 jaar lang goed bleven. Maar deze worden, zoals eerder in dit topic besproken, niet meer verkocht.
Iemand die gevriesdroogde maaltijden kent welke wel langer houdbaar zijn dan 4 jaar?

Grtz,
Zoom
Amazon.com heeft het nog wel, als je er hier in de EU niet uit komt. Mocht je wat vinden, laat het dan weten.
 
Biscuits en gravy is eigenlijk niets anders als brood(jes, vergelijkbaar als kaizerbroodjes) met ragout ..... zeer normaal ontbijt in de (vooral zuidelijke staten) usa.

Het jammere is dat er zo goed als geen productie voor buiten de usa available is op dit moment .... corona ‍♀️
 
Mountainhouse had blikken welke 25 jaar lang goed bleven. Maar deze worden, zoals eerder in dit topic besproken, niet meer verkocht.
Iemand die gevriesdroogde maaltijden kent welke wel langer houdbaar zijn dan 4 jaar?

Zoals in vorige berichten al gemeld: Conserva.de uit Duitsland https://shop.conserva.de/en/211-main-meal
Hun blikken hebben een tht van 2045 :thumbsup:

Ik heb er zelf diverse met zowel complete maaltijden als met alleen kippenvlees of geruld gehakt. (https://shop.conserva.de/en/117-meat-and-veggies-freeze-dried)
Allemaal goed te eten :p
 
Vriesdroog maaltijden heb ik eigenlijk alleen in mijn BOB zitten. Inmiddels Adventure Food en Adventure Menu geprobeerd.
Die laatste leek me vooral handig, omdat je geen vuur nodig hebt om de maaltijden te verwarmen, maar naast de chicken tandoori (die matig was) vond ik het niet echt lekker :confused:

Adventure Food wil ik meer van testen na een zeer lekkere Pasta Funghi te hebben gehad, ik was aangenaam verrast dat vriesdroog eten zowaar lekker kon zijn.
Vooralsnog niet even lekker als vers uiteraard, maar echt een heel goed alternatief. Volgende om te testen zijn de couscous en de pasta bolognese.

Voor mijn BIK heb ik voornamelijk pasta, rijst, bonen, erwten en ingeblikte tomaten en melkpoeder om sauzen mee te kunnen maken.
Aanvullend gevriesdroogde groentes zoals champignons, nasi groente, paprika, wortel, prei, ui, knoflook, kruiden etc.
Daarnaast kilo zakken groentes in de vriezer en ook wat blikgroentes natuurlijk om de kansen en mogelijkheden te verspreiden.

Ik heb er niet perse veel verstand van, maar ik denk dat gevriesdroogde groentes aangevuld met vitamine pillen een redelijk alternatief kan zijn voor een nood scenario.

Vlees laat ik geheel links liggen bij mijn preps, ik ben niet perse vegetarisch, maar het boeit me te weinig en al dat ingeblikte vlees vind ik er te smerig uit zien.
Al vind ik het gedroogde rulgehakt en de baconbits van Globetrotter er nog wel ok uit zien om te proberen voor de bolognese en carbonara pasta sauzen, wel kapot duur.

Volgens mij ben je op de lange termijn beter af door zelf in een vriesdroger en vacuum sealer te investeren en zelf aan de slag te gaan.
 
Om een ouder item weer eens af te stoffen: de vooruitgang heeft niet stilgestaan! (uh.. dúh! 😄)
Waarschijnlijk zijn ze in Europa nog niet/slecht/duur te verkrijgen, maar als ik die zie zou ik er bijna plek voor vrij maken 😛😛

: filmpje op YT over de Harvest Right Freeze Dryer voor thuis

 
Terug
Bovenaan