• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

groot inslaan van voedingswaren.

lindaja

Specialist
Laatst bewerkt:
na de vraag waar gebruik je de voertonnen bedacht dat het wel een topic waard was.

per maand koop ik 1 ding groot in ( dit is waar ik de tonnen voor gebruik )
- zak rijst van 20 kilo voor 35 euro ( 200 porties )
- cashewnoten 10 kilo voor 118 euro ( dit doe ik samen met een groepje )
- meel voor boeren volkorenbrood 25 kilo voor 31 euro

- doos bamboe 6 x 1800 gram goed voor ( 100 porties )
Ik ben van plan om nog meer dingen op te zoeken die ik groot in kan kopen.
en ik ben nieuwsgierig wat jullie groot inkopen. misschien kunnen we elkaar op goede ideen brengen.
 
@lindaja kan jij eens een foto plaatsen van het soort ton dat jij gebruikt?
Ik koop suiker in grote hoeveelheid in daarvan heb ik 50kg staan. Ook zout heb ik veel in voorraad. Denk dat ik nu rond de 200kg staan heb.
Azijn ook van verschillende sterktesen smaken. En alcohol als ruilmiddel.
 
@Flos , ik heb de link naar waar ik de tonnen heb gehaald op het forum geplaatst bij aanbiedingen. in de winkel.
Ik heb de link gevonden en bekeken. Mooie tonnen. Maar met zoveel korting vind ik het nog steeds veel geld. En wat moet je met zoveel schepjes.
De tonnen die ik gebruik krijg ik gratis. Ze zijn wel simpeler en niet zo mooi. Moet ze ook nog eens uit wassen voor ik ze gebruik. En 10km voor rijden.
 
Ik gooi er zo maar even snel wat uit...

Ik heb ook wat 20 kg baaltjes rijst gekocht, maar zag later dat de Aldi toch voordeliger is. En kleinere verpakkingen heeft, en dat lijkt me ook niet gek, qua houdbaarheid.

Ik heb bij Action van die vochtvreter-doosjes gekocht. Daarin zit een zak met calciumchloride, dat je eenvoudig om kunt vullen in kleinere zakjes, en zo als vocht-absorber kunt inzetten. Pas wel op voor contact met metalen want het spul is roestbevorderend, en denk er aan dat het behoorlijk wat water opneemt, dat ook weer weg kan lekken. Ik doe dit op proef in open plastic zakjes, met de opening boven natuurlijk. In een gesloten zak of ton, houd je de rijst e.d. zo mooi droog.

Wat denken jullie van ... vitamine-C? Is echt onbeperkt houdbaar, en een paar potten van 1 kg elk, kosten niet veel als je even door zoekt. Wel goed nagaan hoeveel daarvan te gebruiken. Meer dan een mespuntje per dag is ruim voldoende.
 
Ik gooi er zo maar even snel wat uit...

Ik heb ook wat 20 kg baaltjes rijst gekocht, maar zag later dat de Aldi toch voordeliger is. En kleinere verpakkingen heeft, en dat lijkt me ook niet gek, qua houdbaarheid.

Ik heb bij Action van die vochtvreter-doosjes gekocht. Daarin zit een zak met calciumchloride, dat je eenvoudig om kunt vullen in kleinere zakjes, en zo als vocht-absorber kunt inzetten. Pas wel op voor contact met metalen want het spul is roestbevorderend, en denk er aan dat het behoorlijk wat water opneemt, dat ook weer weg kan lekken. Ik doe dit op proef in open plastic zakjes, met de opening boven natuurlijk. In een gesloten zak of ton, houd je de rijst e.d. zo mooi droog.

Wat denken jullie van ... vitamine-C? Is echt onbeperkt houdbaar, en een paar potten van 1 kg elk, kosten niet veel als je even door zoekt. Wel goed nagaan hoeveel daarvan te gebruiken. Meer dan een mespuntje per dag is ruim voldoende.

Vocht is idd het allerbelangrijkste om te vermijden bij je droge voedingswaar zoals rijst, pasta, e.d. Beneden een bepaalde luchtvochtigheid kan geen bacterie of schimmel meer groeien.

Mocht je zilvervliesrijst opslaan, daar zit in het schilletje wat vetten, dus die worden ranzig op termijn onder invloed van zuurstof. Eventueel daar dus zuurstof absorbeerders bij gebruiken, uit de handel of DIY volgende de vheeswijk methode (zoek op preppers.nl). Ranzige rijst is overigens alsnog simpel eetbaar te maken door deze goed uit te wassen, dan schijnt verreweg het meeste van de vieze smaak te verdwijnen (zelf nooit kunnen testen). De pakken zilvervliesrijst die ik prefereer zijn rustig een jaar of twee, drie houdbaar. Ik hoop ze per tree (of twee of drie) en bij pakken van twee jaar oud merk ik geen verschil met een 'vers' pak.

Ipv gigantische voorraden rouleer ik alles en sla in wat ik normaal ook eet. Bv. pasta en rijst, heb hier zo een jaar of twee op voorraad in hun normale verpakking, droog en donker opgeslagen.
Gebruik je wel eens een blik erwtensoep als gemaksvoer, eens in de maand of zo, kun je daar ook rustig tientallen van in slaan bij een aanbieding, is het over een paar jaar alweer gerouleerd. :)

Qua groenten is rouleren best lastig, ik eet eigenlijk altijd vers, behalve tuinboontje en asperges buiten het seizoen en natuurlijk tomatendrap/puree/blokjes/hele tomaten in blik. Mijn vitaminen en mineralen zal ik voornamelijk bij elkaar sprokkelen uit de berm, onkruid dus, aangevuld met idd wat vitamine C uit de opslag. Ik ga ervan uit dat mijn moestuintje (zaden preppen en rouleren) snel zal worden geplunderd. Wat ervaring met telen van 'ongewone, niet snel herkende' gewassen is handig. Denk aan pastinaak, aardpeer, maar bv. die exoot die onze velden en bossen teistert, duizendknoop is ook eetbaar en kan je gewoon plukken. http://mevrouwonkruid.blogspot.nl/2014/05/onkruid-op-tafel-japanse-duizendknoop.html

Ik hou erg van kiemgroenten, waardoor het rouleren van zaden geen probleem is. Lees hier meer: http://preppers.nl/forum/threads/78...-cressonnette-tuinkers?highlight=cressonnette en http://preppers.nl/forum/threads/2204-Kiemen/
Linzen zijn bv. niet de meest smakelijke kiemgroenten (vergeleken met de lekkertjes), maar je snapt dat die juist in volle wasdom als plant een heel nuttig gewas is. Hier is de ervaring dat na drie jaar mijn kiemlinzen erg slecht worden. Echt netjes opgeslagen zijn ze echter niet.

Nou, kort samengevat is dit ongeveer mijn prepstrategie t.a.v. eten. Het beetje gespecialiseerd adventure food wat hier ligt is puur voor de rugzaktripjes en eventuele bug-out. Een cup-a-soupje, bamisoepje en droge pasta mix gebruik ik eigenlijk alleen op 'vakanties'.
 
Wat denken jullie van ... vitamine-C?

dat moet je sowieso bij hebben :)
om namelijk de gloor smaak van je water zuivering tabletten, of je dunne bleek weg te halen
LET OP pas toevoegen na de voorgeschreven wacht tijd. C ondermijnd namelijk niet alleen de smaak maar ook de werking van het gloor

Eventueel daar dus zuurstof absorbeerders bij gebruiken
ik zeg, handwarmers :)
is precies hetzelfde (ook roest ) , alleen vaak groter en soms goedkoper
 
Ik heb inmiddels heel wat potten en blikken geprobeerd. Op basis van persoonlijke smaak verzamel ik dat in mijn voorraad.

Aardappelen en rijst vind ik lastig en omdat ik een echte Chinees ben, koop ik niet zomaar de eerste de beste rijst. Ik hou van Jasmin of Basmati. Bij de toko of Surinamer hebben ze wel grote balen. Ik heb echter besloten voor kleinere verpakkingen te gaan. Zo nu en dan koop ik dus Jasmin rijst wat iets duurder is maar na verloop van tijd heb je een voorraadje.
 
Ik heb inmiddels heel wat potten en blikken geprobeerd. Op basis van persoonlijke smaak verzamel ik dat in mijn voorraad.

Aardappelen en rijst vind ik lastig en omdat ik een echte Chinees ben, koop ik niet zomaar de eerste de beste rijst. Ik hou van Jasmin of Basmati. Bij de toko of Surinamer hebben ze wel grote balen. Ik heb echter besloten voor kleinere verpakkingen te gaan. Zo nu en dan koop ik dus Jasmin rijst wat iets duurder is maar na verloop van tijd heb je een voorraadje.
Je kunt beter een paar knaken meer uitgeven voor je voorraad, dan dat je nu bezuinigd en als SHTF je uiteindelijk op iets kan teren wat helemaal niet smaakt. Dan ben je in principe ook wel genaaid.
(Ben zelf een beginnende prepper maar ik zou gewoon halen wat je langer kan bewaren en toch iets wat je normaal ook zou eten, kost je op korte termijn misschien een paar centen maar dan kan je gewoon je voorraad rouleren.)
 
Wij zelf hebben een grote voorraad eten en drinken(en ander dingen die niet vermeld mogen worden) voor ons gezin,ook is het hebben van een voorraad cash ook goed mocht er iets ergs gebeuren kan je zeker nog de eerste 2 dagen veel inkopen ook als de pasjes niet meer werken en de banken dicht blijven.
Kan je veilig thuis blijven en hoef je niet de straat op als anderen aan het plunderen slaan.
 
Ik ga eens wat informeren over wecken, weet er toevallig iemand hoe ik pepers kan drogen in de oven?

Waarom in de oven?

Gewoon de pepers aan een draad rijgen en ophangen op een plek waar flink wat luchtstroming is.
Op deze manier duurt het iets langer, maar na een week of 4 zijn ze prima gedroogd.
Ik droog ze zonder de zaden er uit te halen, en ze schimmelen niet (wel als je ze ophangen in een ruimte waar geen voldoende luchtstroming is)

Het enige nadeel is dat ze kunnen verkleuren waardoor ze er wat minder aantrekkelijk uit zien.

Indien je dikke pepers heb, dan is er een kans dat je ze niet kan drogen in de buitenlucht (schimmel vorming)
Dan zet je de oven op 60 graden en laat je de deur van de oven op een kier staan.
Na ongeveer 8 uur (afhankelijk van de dikte) zullen de pepers voldoende droog zijn om ze jaren te kunnen bewaren.
Je kan beter niet uitrekenen hoeveel energie je dit zal kosten, vandaar dat de meeste mensen liever niet drogen in de oven.
 
Vorig jaar pepers gedroogd in open lucht. Ook aan de cv ketel. Niet echt een succes. Van mijn eerste oost heb ik sambal gemaakt van de volgende maak ik gedroogde. Maar dan in de oven.
 
Terug
Bovenaan