Ik gooi er zo maar even snel wat uit...
Ik heb ook wat 20 kg baaltjes rijst gekocht, maar zag later dat de Aldi toch voordeliger is. En kleinere verpakkingen heeft, en dat lijkt me ook niet gek, qua houdbaarheid.
Ik heb bij Action van die vochtvreter-doosjes gekocht. Daarin zit een zak met calciumchloride, dat je eenvoudig om kunt vullen in kleinere zakjes, en zo als vocht-absorber kunt inzetten. Pas wel op voor contact met metalen want het spul is roestbevorderend, en denk er aan dat het behoorlijk wat water opneemt, dat ook weer weg kan lekken. Ik doe dit op proef in open plastic zakjes, met de opening boven natuurlijk. In een gesloten zak of ton, houd je de rijst e.d. zo mooi droog.
Wat denken jullie van ... vitamine-C? Is echt onbeperkt houdbaar, en een paar potten van 1 kg elk, kosten niet veel als je even door zoekt. Wel goed nagaan hoeveel daarvan te gebruiken. Meer dan een mespuntje per dag is ruim voldoende.
Vocht is idd het allerbelangrijkste om te vermijden bij je droge voedingswaar zoals rijst, pasta, e.d. Beneden een bepaalde luchtvochtigheid kan geen bacterie of schimmel meer groeien.
Mocht je zilvervliesrijst opslaan, daar zit in het schilletje wat vetten, dus die worden ranzig op termijn onder invloed van zuurstof. Eventueel daar dus zuurstof absorbeerders bij gebruiken, uit de handel of DIY volgende de vheeswijk methode (zoek op preppers.nl). Ranzige rijst is overigens alsnog simpel eetbaar te maken door deze goed uit te wassen, dan schijnt verreweg het meeste van de vieze smaak te verdwijnen (zelf nooit kunnen testen). De pakken zilvervliesrijst die ik prefereer zijn rustig een jaar of twee, drie houdbaar. Ik hoop ze per tree (of twee of drie) en bij pakken van twee jaar oud merk ik geen verschil met een 'vers' pak.
Ipv gigantische voorraden rouleer ik alles en sla in wat ik normaal ook eet. Bv. pasta en rijst, heb hier zo een jaar of twee op voorraad in hun normale verpakking, droog en donker opgeslagen.
Gebruik je wel eens een blik erwtensoep als gemaksvoer, eens in de maand of zo, kun je daar ook rustig tientallen van in slaan bij een aanbieding, is het over een paar jaar alweer gerouleerd.
Qua groenten is rouleren best lastig, ik eet eigenlijk altijd vers, behalve tuinboontje en asperges buiten het seizoen en natuurlijk tomatendrap/puree/blokjes/hele tomaten in blik. Mijn vitaminen en mineralen zal ik voornamelijk bij elkaar sprokkelen uit de berm, onkruid dus, aangevuld met idd wat vitamine C uit de opslag. Ik ga ervan uit dat mijn moestuintje (zaden preppen en rouleren) snel zal worden geplunderd. Wat ervaring met telen van 'ongewone, niet snel herkende' gewassen is handig. Denk aan pastinaak, aardpeer, maar bv. die exoot die onze velden en bossen teistert, duizendknoop is ook eetbaar en kan je gewoon plukken.
http://mevrouwonkruid.blogspot.nl/2014/05/onkruid-op-tafel-japanse-duizendknoop.html
Ik hou erg van kiemgroenten, waardoor het rouleren van zaden geen probleem is. Lees hier meer:
http://preppers.nl/forum/threads/78...-cressonnette-tuinkers?highlight=cressonnette en
http://preppers.nl/forum/threads/2204-Kiemen/
Linzen zijn bv. niet de meest smakelijke kiemgroenten (vergeleken met de lekkertjes), maar je snapt dat die juist in volle wasdom als plant een heel nuttig gewas is. Hier is de ervaring dat na drie jaar mijn kiemlinzen erg slecht worden. Echt netjes opgeslagen zijn ze echter niet.
Nou, kort samengevat is dit ongeveer mijn prepstrategie t.a.v. eten. Het beetje gespecialiseerd adventure food wat hier ligt is puur voor de rugzaktripjes en eventuele bug-out. Een cup-a-soupje, bamisoepje en droge pasta mix gebruik ik eigenlijk alleen op 'vakanties'.