• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Het voedsel van de toekomst.

Dus geen bestrijdingsmiddelen, een schoon kweekmedium, beste voeding, schoonste water, schone lucht, co2, licht temperatuur etc etc.

Het is alleen jammer dat nog steeds niet bekend is van een heleboel mineralen en sporenelementen, wat ze doen in een plant en bij een dier en mens. Kijk bijvoorbeeld naar het topic van V Heeswijk over Borium. In Nederland zit het weinig in de grond. In Israel veel. In Nederland komt veel Artrose enz. Voor, in Israel niet. Wie bepaald wat goede voeding voor de plant is? Biologen? Farmaceutische bedrijven? Bayer? Monsanto?

Ik ben er persoonlijk sowieso al geen voorstander om spullen van ver te halen en geloof in lokale economieën. Al haal of breng ook ik wel eens speciale dingen naar of vanuit Nederland.

Dat ben ik helemaal met je eens.
 
Dat bepaalt een gewas zelf natuurlijk. Ieder gewas heeft een bepaalde voedingsbehoefte in een bepaald stadium en de kweker heeft die schema's en eigen ervaringen.

Een echte kweker werkt echt niet met een voeding die door een fabrikant is gemaakt, maar maakt die zelf afhankelijk van het gewas en de voedingsbehoefte.

Dus met zijn voedingscomputer bepaald een kweker de N, K, P, Ma, Ca, etc en de zuurgraad. Toen ik ruim 30 jaar geleden in de kassen vakantiewerk deed, werkte men al voedingscomputers.

De vergelijking tussen Nederlanders en Israëliërs begrijp ik al helemaal niet zo eigenlijk. Dat men in bepaalde gebieden op aarde ouder wordt, meer of minder kanker krijgt of andere ziekten krijgt is bekend maar de reden hiervan kan niet zomaar toegewezen worden aan een stofje in de grond.

Dieet, genetica, klimaat, manier van leven, hygiëne en nog vele andere zaken spelen hierbij een rol. Ik kan ook ziektes oprakelen die juist veel voorkomen bij Israëliërs en minder bij west Europeanen.

En als bewezen is dat het toevoegen van bepaalde spoorelementen of stoffen verbeteringen aanbrengen in het gewas, dan doe je dat toch gewoon in de voeding. Dat gebeurt ook al decennia nl.
 
@Harry Nack dank je voor je informatie. Ik ben eens gaan googelen en zie dat er zelfs geen substraat meer nodig is om bv sla te telen. Dat kan alleen op water. Ook heb ik nu ontdekt dat bekend is dat planten 17 essentiële nutriënten (voedingsstoffen) nodig hebben om te kunnen groeien. Terwijl er 60 soorten chemische verbindingen in planten kunnen worden aangetroffen die niet allemaal gezond zijn als je als mens daar te veel van binnen krijgt.

Wat ik schreef over Nederland en Israël bedoelde ik om te verduidelijken dat het uit maakt wie gaat bepalen welke voeding een plant krijgt. Maar jij geeft aan dat iedere kweker dat zelf gaat doen. Dat stelt me gerust. Ik ben blij dat het complot, wat gelijk door mijn hoofd schoot, dan vast niet uit komt.

Als ik dan denk aan wat ik vroeger op de landbouwschool leerde houd dat in dat de kweker voor een optimale productie gaat. Met zo min mogelijk kosten een zo hoog mogelijke opbrengst halen. Is dat voor de consument ook de optimale voeding?

Ik ben blij dat ik nog steeds kan kiezen voor groente van de volle grond.
 
Een kweker zal voor gewassen kiezen waar vraag naar is. Het heeft commercieel gezien geen nut om blauwe tulpen te kweken als er geen vraag is en de vraag naar rode rozen bijvoorbeeld groter is dan het aanbod.

De toekomst zal uitwijzen wat "gezonder" voor de mensheid zal zijn. Als ik denk aan de vervuiling van land, zee en lucht sinds de industriële revolutie dan vraag ik me oprecht af of er nog wel een onbevuild stukje aardkloot bestaat waarop je op grote schaal landbouw kunt toepassen.

Maar we moeten iets doen als we straks nog een paar miljard "vervuilers" moeten gaan voeden.
 
Maar we moeten iets doen als we straks nog een paar miljard "vervuilers" moeten gaan voeden

Mischien moeten we er over gaan filosoferen wat er mogelijk is om de groei van de wereldbevolking te verminderen, in plaats van proberen de gevolgen van een groeiende wereldbevolking op te lossen. Maar ik ben bang dat dat te complex is. Maar net als alles begint het met bewustwording.
 
Mischien moeten we er over gaan filosoferen wat er mogelijk is om de groei van de wereldbevolking te verminderen, in plaats van proberen de gevolgen van een groeiende wereldbevolking op te lossen. Maar ik ben bang dat dat te complex is. Maar net als alles begint het met bewustwording.

Dat zou mooi zijn maar dat gaat zichzelf uiteindelijk regelen ben ik bang voor.
 
Terug
Bovenaan