• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Hoe aan eten te komen

Bij een kort durende SHTF maakt het uiteraard niets uit, je loopt niet zomaar een tekort op. Bij een langdurige SHTF (jaren), zal vlees uitermate schaars worden, nadat de kat van de buren en het beetje lokale wild verorberd zijn.

Het zal dan eerder regel zijn dan uitzondering, een vegetarisch dieet. Helaas is dat dan ook niet meer af te vangen met allerlei exotische producten als pinda's en vele andere soorten noten.

Honger: Ik denk dat echt weinig mensen in NL honger kennen en wat het doet met een mens. Uit ervaring weet ik dat je na een dag of vijf, met smaak kijkt naar alles wat beweegt. Geef het twee weken en je eet alles, werkelijk alles.


Aan het einde van WOII was er in NL nog steeds geen voedseltekort, de boeren produceerden ondanks de beperkingen nog meer dan voldoende. Transport naar de randstad was het grote probleem. Ik ben benieuwd hoe dat nu zou gaan, met een veelvoud aan inwoners op een klein hoopje daar en de grote afhankelijkheid van techniek en middelen waar boeren nu mee te maken hebben.

Als bv landelijk de stroom uitvalt, krijgen we bizarre taferelen. Eerst komen we om in het vlees en al snel komen we letterlijk om in het vlees, als meer dan 30 miljoen varkens en een 100 miljoen kippen sterven en beginnen te rotten......
 
Vet en suiker zijn schaars in de natuur, naast mensen zullen ook allerlei dieren (eekhoorns bv) van o.a. die noten snoepen (en die zijn vaak iets minder kieskeurig/afhankelijk van 100% rijp om veilig te kunnen eten. En je nodige oppervlakte is giga, begin maar eens met 10km2/per persoon. Niet voor niets is geen enkel primitief volk vrijwillig vegetarier, laat staan veganist. De kennis van wat meer dan 1x ;) eetbaar is, is heel groot, maar vlees = reden voor feest, enkel al omdat het een zeer geconcentreerde energiebron is en uitgaande van de oude boerenlevensstijl zal je dan ook wel zo'n 1000 Kcal per dag hoger zitten dan je basismethabolisme. Goed als crashdieet, niet als leefstijl.
Als nu je tuin, etc. al draait en je kan door blijven verbouwen (waterbron!), dan is er niet zo vreselijk veel aan de hand, denk je met een boekje en ooit gekochte voorraad zaden bij shtf pas aan een moestuin te beginnen, dan ga je goed nat. Leercurve is zo al 3-5 jaar en op een nieuw stuk loop je zeker weer tegen problemen aan buiten het klaar maken van alles om, want elk stukje land is anders en enkel uitproberen verteld je die dingen. Ga je verstandig te werk, dan is een groot deel van je voedsel afkomstig van vaste planten, maar die hebben een paar jaar opstart nodig, afhankelijk van de soort en de grond. De mens heeft al zoveel overleefd door flexibiliteit, niet door specialisatie. Als je naar de diersoorten kijkt die het nu nog steeds goed doen en wat er op de rode lijst staat, dan zie je die les ook uitgespelt.
 
Als bv landelijk de stroom uitvalt, krijgen we bizarre taferelen. Eerst komen we om in het vlees en al snel komen we letterlijk om in het vlees, als meer dan 30 miljoen varkens en een 100 miljoen kippen sterven en beginnen te rotten......
En dan niet de koeien en schapen te vergeten wij zien steeds maar grote open hallen verschijnen met nog meer koeien.
 
Zomaar een opmerking, en deze werkt ook zonder SHTF.
Koop sla met wortelstelsel eraan.
Als de sla afgesneden is, deze in de bloempot en je kweekt opnieuw sla.
Door laten schieten, en je hebt sla tijdens een SHTF periode.
Dus altijd sla in huis in een bloempot en je bent aan het preppen.
 
Klopt, niet te laag afsnijden en goeie bemeste aarde gebruiken. goeie tip...:)
 
Tja, niemand zal beweren dat een slakrop een soort van "perpetuum mobile" zal worden...
Het houdt een keer op....;)
 
Ik heb dierentuinen en kinderboerderijen nog niet voorbij zien komen. Hebben ook genoeg eetbaar spul rond lopen. Die sneuvelen ook massaal bij een langdurige shtf.
Wijngaard slakken zijn ook heel goed zelf te kweken ;) Laat ze de laatste dagen op alleen bloem leven tot de poep wit is en ze zijn goed eetbaar (volgens kenners)
Zolang ons veestapel nog gevoerd kan worden (zomers buiten, 's winters deels binnen) hebben we nog lang vlees tot onze beschikking bij een goed management. (lees oude kennis) Het voer zal voor veel vee veranderen van kant en klare brok naar gras en tuin en keuken afval.

De vegetariër of veganist die niet prept zal in een shtf ook niet aan hun exotische producten kunnen komen. Zijn dan afhankelijk van wat er plaatselijk te krijgen/vinden is. Die zullen het nog moeilijk krijgen. Heb het er wel eens met deze mensen overgehad. Zij zijn van menig dat ze het wel redden, er zijn er die er sterk van overtuigt dat zij het langer vol zullen houden dan de vlees eters. :confused:
 
Ik heb dierentuinen en kinderboerderijen nog niet voorbij zien komen. Hebben ook genoeg eetbaar spul rond lopen. Die sneuvelen ook massaal bij een langdurige shtf.
Ik denk dat zeker kinderboerderijen al snel op de go-to lijst staan van de gemiddelde non-prep piepeltjes. Tam spul wat je makkelijk te pakken krijgt, en zeker dieren als konijn en kip ook nog makkelijk hanteerbaar/vervoerbaar/killbaar.
 
Voor de lange termijn zul je levende dieren moeten houden als je van vlees of gevogelte houdt. Dus zul je ook diervoer moeten preppen of er over kunnen beschikken. Het mooiste is als je er dieren bij hebt die jouw restjes oppeuzelen.
 
Zou het aan de woonlocaties liggen van preppers dat de focus op voedsel zo vaak ligt op land/ bos i.p.v. op/aan de zee?

Volgens mij blijft dit één van de grootste voorzieners van voedsel en zeker op de lange termijn.
 
Zou het aan de woonlocaties liggen van preppers dat de focus op voedsel zo vaak ligt op land/ bos i.p.v. op/aan de zee?

Volgens mij blijft dit één van de grootste voorzieners van voedsel en zeker op de lange termijn.
Dat lijkt mij een logisch gegeven. :)
 
Zou het aan de woonlocaties liggen van preppers dat de focus op voedsel zo vaak ligt op land/ bos i.p.v. op/aan de zee?

Volgens mij blijft dit één van de grootste voorzieners van voedsel en zeker op de lange termijn.

En wat te denken van de sloten en kanalen die overal in NL te vinden zijn? Zelfs in de Amsterdamse grachten zit vis.
 
En wat te denken van de sloten en kanalen die overal in NL te vinden zijn? Zelfs in de Amsterdamse grachten zit vis.

Met 17 miljoen hengels zijn de sloten en plassen binnen een week leeg. Daarnaast zijn de meeste zoetwatervissen niet erg smakelijk.

Als kind viste ik veel en probeerde ik regelmatig mijn vangst op te peuzelen met mijn vismaat. Eigenlijk alleen de roofvissen zijn redelijk te eten mits je de grondsmaak eruit krijgt. Zo at ik snoek, snoekbaars, dikke paling en baars.

Uit zilt water kun je nog wel eens een platvis binnenhalen en die zijn ook te doen.
 
En zoals iedereen hoor te weten... "honger maakt rauwe bonen zoet"
Geldt denk ik ook voor zoetwatervis. Als de trek maar groot genoeg is, is alles eetbaar....
 
Bij een grote ramp, zijn de rivieren vaak het snelst vervuild en de kanalen daarna,
maar ook zullen er snel sleepnetten etc gebruikt worden, voor het grove geld.
Wolhandkrab is vaak vervuild, dus ik denk dat de kanalen, rivieren, meren en vijvers snel leeg,
of zwaar beveiligd worden. (lees beroofd)
Biesbosch is waarschijnlijk dichterbij dan de zee, dus vandaar is de zee niet echt een optie.
 
Slakken uit je tuin kan je opeten
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180606_03548142

Ze eten je moestuin of je kruidentuintje kaal, maar wist je dat je zelf ook de slakken uit je tuin kan opeten? “Al worden ze niet echt als culinair hoogstandje gezien”.

Zo, nog wat eten er bij ;)

Zeer goed doorkoken ,naaktslakken staan bekent om hun vele parasieten, dus ik neem aan de rest ook.
Naaktslakken zouden ook verschrikkelijk slecht smaken, (geef mijn rauwe bonen dus maar aan fikkie)
Wel een week op sla of iets dergelijks laten leven, zodat al het mogelijke gif uit hun lijf is.
 
Terug
Bovenaan