Harry Nack
Last (wo)man standing
Er was een verhaal dat een familie geweckte kip vond die tijdens WOll door hun (groot)ouderd ingemaakt was. 70 jaar na dato heeft de familie hem verorbert en technisch gezien was er niets mis met die oude kip.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
ik weet niet of ik na 20 a 25 jaar nog een blik open durf te trekken hoor.Indien er genoeg mensen in (je) omgeving ook preppen, is het gevaar dat jullie als groep alles kwijt raken al en stuk kleiner.
Verder wens ik degene die alles uit mijn huis weet te halen, er heel veel succes mee..
In WW2 zijn er veel huizen leeggeroofd, maar nog veel en veel meer huizen niet..
De huizen die leeggeroofd zijn, waren vaak van mensen die meer hadden dan ze zouden moeten hebben, of anderszins in de gaten liepen.
Overigens is er waarschijnlijk meer kg aan voedsel van de Duitse militairen gestolen dan andersom.
Maar, en daar kaart je wel een puntje aan, je moet er inderdaad wel voor zorgen dat jouw huis er niet uit ziet alsof er veel te halen is.
Zoals al eerder gezegd, zolang het blik niet bol staat, gedeukt is, of erg geroest, of op een andere manier beschadigd is, is die erwtensoep na 15 jaar nog prima eetbaar..
En na 20 en 25 etc..
In principe is de houdbaarbaar gekoppeld aan de bewaartemperatuur.
Daar is een berekening voor waar uit komt dat bij elke 10 graden C boven kamertemperatuur (22C) de houdbaarheid halveert en bij elke 10 graden onder kamertemperatuur de houdbaarheid verdubbelt.
De formule hiervoor is:
Bekijk bijlage 11255
waarbij:
Q10=2
T1= de bewaartemperatuur (in C)
T2=kamertemperatuur = 22C
R1=de houdbaarheid zoals die op de verpakking staat (meestal in aantal jaren)
R2= de nieuwe houdbaarheid (als R1 in jaren is, dan is R2 ook in jaren)
Je wilt dus R2 berekenen, dit is de nieuwe houdbaarheid.
Bekijk bijlage 11257
Voorbeeld:
Op een blik staat een THT van 2-4-2021, dit is dus 3 jaar vanaf nu (=R1).
Je zet het is je garage, waar het 28C is (=T1) (we gaan er voor t gemak even vanuit dat dat constant is, wat in t echt natuurlijk niet zo is).
T2-T1= dus 22C-28C = -6
-6/10 = -0,6
2 tot de macht -o,6 = 0,659 (ja, hier moest ik ook mn rekenmachine bij pakken )
R2 (de 'nieuwe THT') is nu nog maar : 3jaar x 0,659 = 1,97 jaar
Omgekeerd geldt t natuurlijk ook: als je het koeler dan 22C bewaart, dan wordt de houdbaarheid langer.
Wil natuurlijk niet zeggen dat je t toch veel langer kunt bewaren, maar dan gaat de kwaliteit merkbaar achteruit.
heb je het dan over een constante stabiele temperatuur?
met andere woorden, stel een blik vlees heeft 10 seizoenen overleefd.
elk seizoen is het blik 30 graden warm geworden in de zomer en -10 koud geworden in de winter.
en dat 10x... heeft dat geen inpact op de houdbaarheid van het product?
Of misschien effect op het blik zelf doordat verschillende temp verschillen het blik in en uit kan zetten en zelfs kan scheuren?
Jeeeey, moet het even 3 keer lezen op de late avond.
Als ik het goed begrijp is R2= R1*(2*((T2-T1)/10))?
Dus als ik hem invul:
R2= 6jaar x (2 x ((15-22)/10)) =
Bekijk bijlage 11258
Als je dus de andere kant op gaat even de getallen T1 en T2 omdraaien?!
Handig dit...
heb je het dan over een constante stabiele temperatuur?
met andere woorden, stel een blik vlees heeft 10 seizoenen overleefd.
elk seizoen is het blik 30 graden warm geworden in de zomer en -10 koud geworden in de winter.
en dat 10x... heeft dat geen inpact op de houdbaarheid van het product?
Of misschien effect op het blik zelf doordat verschillende temp verschillen het blik in en uit kan zetten en zelfs kan scheuren?
Maar waarschijnlijk is na 10 jaar je voorraad wel op , dus geen enkele reden om het niet te preppen .Ik sprak ooit een meneer die bij Hero werkte en hij vertelde me dat zij hun sinas etc, rustig voor tien jaar garanderen.
Mocht alleen niet van Brussel.
En hun conserven zijn mits koel/droog/donker bewaard onbeperkt houdbaar.
Maar hij zei er ook bij dat na een jaar of tien de voedingswaarde achteruit kachelt.
Maar nog steeds eetbaar. Pas na twintig jaar kun je het net zo goed niet eten want dan is de voedingswaarde nagenoeg nul.
Aldus de Hero-meneer...