Lees deze discussie nu pas, leuk maar mis eigenlijk 1 ding:
De keuze en de invloed die mensen zelf hebben:
Het is namelijk een grote cyclus: Mensen (en dan neem ik even de gemiddelde "Henk & Ingrid" in een Vinexwijk, 2 koters met een tablet op de bank en na het eten goede tijden kijken, dus de doorsnee nederlander) willen nu eenmaal veel voor weinig.
En de keten van leveranciers volgt dat: rassen die snel groeien, veel opbrengen, makkelijk te oogsten zijn etc: alles om de mensen veel voor weinig te geven. Resultaat: zaken als legbaterijen en enorme monocultures en veregaande industrialisering in de landbouw. Een jaar of 50 geleden was kip betrekkelijk luxe, je moest er als stadsbewoner voor naar de poelier, nu: kipfilet voor 8 euro per kilo...
Volgens het CBS besteede een Nederlands huishouden in 1969 zo'n 25% van het inkomen aan voeding, nu is dat zo'n 12.5%. We zijn meer gaan verdienen, maar de prijzen zijn ook flink meegestegen, het eten is relatief veel goedkoper geworden.
We kunnen wel hard roepen over de slechte grote bedrijven, maar die dwingen de mensen echt niet om die smakeloze "kip" te kopen, ze zorgen voor een zeer ruim aanbod en veeeeeel reclame. Maar de mensen kopen het toch echt zelf. Als vanaf vandaag heel Nederland besluit om te stoppen met b.v. industrie kip en echte kip wil gaan eten dan schakelen de aanleverende partijen ook als een malle om: ze willen blijven bestaan en blijven verdienen. Maar ja, dan betaal je ineens een stuk meer voor je eten, en dat wil de Nederlander nu net niet....