• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Inmaken in het algemeen.

Russen blikken alles in, hier de voorraad voor in het veld
209537909_4094599223909535_6574951999309046768_n.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: will
Vandaag kreeg ik 6 paksoi mee van de moestuin. Dus maar gelijk gaan fermenteren.
20220521_143951.jpg

De linker ronde pot is 1,5 kg paksoi, 1 liter water 50 gr zout. Dit is de natte fermenteer manier.
De rechter vierkante pot is 2 kg paksoi, 50 gr zout, paar tenen knoflook en wat gember. Dit is de droge methode. Dwz de groenten en her zout worden gekneed. Het vocht wat je ziet komt allemaal uit de paksoi.

Nu geduld.
 
@Tanfana Heb je die deksels voor de foto ff dicht? Want er moet nu toch zuurstof bij kunnen?

Ziet er goed uit. Ben benieuwd hoe het gaat worden. :)
 
Ik zou dit ook in de rubriek,, wat heb jij aan preppen gedaan vandaag,, kunnen plaatsen.
Maar ik denk dat het hier ook past.
Wel.
Ik heb vandaag tientallen glazen potten uitgewassen de oude etiketten er afgewassen en de metalen deksels gecontroleerd. Daarna allemaal in de vaatwasser gedaan en een rondje laten draaien.
Ik opteer voor de zelfde maat van deksel wel verschillende soorten potten. Deksel maat is 82mm.
Zo heb ik als het inmaak seizoen begint al een hoop propere potten klaar staan.
Ik heb eens een zak deksels gekocht van maat 82 maar daar staat een,, bij ,, op dat vind ik dan zonde om deze te gebruiken om bv spinazie in te maken of pasata.
Dus een deze dagen ga ik neutrale deksels aanschaffen.
 
@Tanfana op welke temperatuur ga je dat nu weg zetten?

Het moet bij 18-20 graden staan. Bij mij in huis is het 19 graden.

@Tanfana Heb je die deksels voor de foto ff dicht? Want er moet nu toch zuurstof bij kunnen?

Ziet er goed uit. Ben benieuwd hoe het gaat worden. :)

De deksel zit dicht. Er hoeft geen zuurstof bij. Ik doe eens per dag de deksel even open om het koolzuurgas er uit te laten
 
@Mayo Verschillende grote websites en speciale YouTube kanalen zeggen dat het kan en dat je het daarna nog 10 minuten moet verhitten (dus niet koud eten). Maar ik ben nog eens goed gaan zoeken en je hebt mij nu sterk in twijfel gezet en volgens verschillende expertise centrums moet het echt op 120 graden in een pressure canner. Ruim 95% van de besmettingen in de wereld ontstaat door verkeerd wecken heb ik inmiddels gelezen. Als ik fabrikanten lees, dan verhitten zij de groentes met lage zuren ook voor 3 minuten op 120 graden. En lees ik de meer Amerikaanse sites, dan geeft men ook aan dat dit helemaal niet kan.

Mijn vermoeden is nu, dat deze sites alles klakkeloos van elkaar overnemen en dat de informatie dus helemaal niet klopt welke ik voor waar heb aangenomen.

Ik ga geen onnodig risico nemen en heb het potje nog in de koelkast staan, dus breek hem morgen aan en weet dan in ieder geval of het wel vacuüm is getrokken, want dat betwijfel ik ook door mijn geknoei. Als ik op het dekseltje tik, dan klinkt het erg hol.

Ik zal het beter uitzoeken en ben blij dat je mij waarschuwt. 👍
 
Ik heb ooit stoofvlees ( in Nederland noemt dit wel eens draadjes vlees) geweckt en na als ik mij niet vergis 10 jaar geconsumeerd. En dat is nu ook al x aantal jaren geleden. En ik ben hier nog steeds.
De grootste vijand van zelf geweckte producten is botulisme.
Dat kan je voorkomen door het product min. 15 minuten te verhitten voor het consumeren.
Ik heb hier nog preskop staan geweckt. Dit is gemaakt om koud te eten. Vandaar dat het blijft staan.
 
@Mayo Verschillende grote websites en speciale YouTube kanalen zeggen dat het kan en dat je het daarna nog 10 minuten moet verhitten (dus niet koud eten). Maar ik ben nog eens goed gaan zoeken en je hebt mij nu sterk in twijfel gezet en volgens verschillende expertise centrums moet het echt op 120 graden in een pressure canner. Ruim 95% van de besmettingen in de wereld ontstaat door verkeerd wecken heb ik inmiddels gelezen. Als ik fabrikanten lees, dan verhitten zij de groentes met lage zuren ook voor 3 minuten op 120 graden. En lees ik de meer Amerikaanse sites, dan geeft men ook aan dat dit helemaal niet kan.

Mijn vermoeden is nu, dat deze sites alles klakkeloos van elkaar overnemen en dat de informatie dus helemaal niet klopt welke ik voor waar heb aangenomen.

Ik ga geen onnodig risico nemen en heb het potje nog in de koelkast staan, dus breek hem morgen aan en weet dan in ieder geval of het wel vacuüm is getrokken, want dat betwijfel ik ook door mijn geknoei. Als ik op het dekseltje tik, dan klinkt het erg hol.

Ik zal het beter uitzoeken en ben blij dat je mij waarschuwt. 👍

Iedereen moet altijd voor zichzelf bepalen wat je wel of niet wilt doen, daar ga ik gelukkig niet over :)
En het zal inderdaad meestal goed gaan als je dit soort dingen op 100C verhit, MITS je het dan inderdaad vlak voor het consumeren 10-15 minuten op hoog vuur verhit.
Maar mijn gedachte is altijd geweest dat ik liever het risico niet neem.

En ook: als je dit doet om tijdens een SHTF-situatie te kunnen eten, wil (en kún) je dan voor ieder potje 15 minuten van je kostbare gasvoorraad (of waar je dan op kookt) hiervoor gebruiken?
 
Terug
Bovenaan