• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Insecten kweken voor consumptie

Die link gaat ten eerste uit van bioindustrie en ten tweede uit van alle CO2 is gelijk. Probleem is CO2 uit fossiel wat toegevoegd wordt aan de korte cycli die normaal zijn. Wat er nu aan vee rondloopt was er eerder in aantallen wild, ook daar zijn de vergelijkingen krom.
Soja : 20% olie, de rest wordt inderdaad als veevoer ingezet. Maar reden om te verbouwen is in eerste instantie als oliebron, niet als veevoer.
Konijnen zijn beter bestand tegen kou dan hitte, en net als kippen trouwens hebben ze geen verwarming nodig anders dan als ze heel jong zijn en daar is een nest met moeders geplukte vacht voor of kruipen ze tussen haar veren. Wecken is een behoorlijk recente uitvinding, oude methodes is slachten in de winter, roken, drogen en enkel slachten wat je op kan eten voor het bederft. Vor mij een veel verstandiger uitgangspunt als preppen je doel is. Weckspul raakt bij shtf nog wel eens op en geeft ook weer afval, oude methodes leveren eerder een lading composteerbaar spul op ipv iets wat je woonomgeving vergiftigd waar ook je voedsel vandaan komt.
Afhankelijk van je dieren en wat je qua belasting acceptabel vindt, is 2-3 nesten/jaar zeker te doen, ook op enkel vanuit de tuin gevoerd. Kijkende hier is dat zo 5-7 kits per nest, ga uit van 1 dier aanhouden per nest voor vervanging/ruilen/uitbreiding en je zit per voedster al rap op 15 konijnen per jaar voor vleesvoorraad, kies het juiste ras (rex bv) en laat ze langer uitgroeien en je hebt itt die link wel degelijk bruikbaar bont. 4 voedsters is dan al makkelijk een konijn/week en een beetje flinke pan maakt 4-5 porties eten. Dan nog 2-3 dagen vega en je bent de week rond.
Ik ga hier uit van mijn konijnen qua maat, die zijn uit de maat gegroeide dwergrexen, meestal kiest men grotere rassen voor vlees, maar dat is voor mij met een 1-persoonshuishouden gewoon niet practisch samen met het gewicht van zulke dieren wat ze voor mij minder hanteerbaar maakt. Ik wordt nl ook niet jonger en wil dit nog heel lang kunnen blijven doen. Daarnaast heb ik nooit begrepen dat als kwartels groot genoeg zijn om te eten, krielkippen en dwergkonijnen te klein zouden zijn. Groter is niet altijd beter, handiger of verstandig.

Het vlees van kwartels schijnt hoogwaardiger te zijn dan van kippen..
 
Het vlees van kwartels schijnt hoogwaardiger te zijn dan van kippen..

Kwartels broeden eigenlijk niet zelf (+ de nodige aantallen kuikens). Die kunnen dus niet zonder broedmachine, e.d. Kip vaak wel, konijn vrijwel zeker. Voor zowel milieubelasting/energievraag als nodige extra's en meer werk is kwartel niet interessant als prep dier. Dieren die goed voor hun eigen jongen zorgen nemen je veel werk uit handen. En hoewel kwartels ook al voor ons tijdperk met electriciteit, enz. gefokt werden was er toen een stuk meer mankracht voor in te zetten zodat een handje vol "belangrijken" ze konden eten. Voor je basis aan dagelijkse klusjes moet je zo min mogelijk tijd per dag kwijt zijn nu al, in noodgevallen (zelf ziek, crisis thuis, crisis in de maatschappij) kost dat al meer moeite en mogelijke hulp moet het simpel en snel kunnen zodat het ook gebeurt. Daarnaast moet je ook genoeg tijd overhouden voor allerlei andere zaken als onderhoud, aanpassingen, reparaties, enz. die je wil of moet doen.
 
Insecten voor consumptie... Ik moet er eigenlijk (nog) niet aan denken. Kriebelt en jeukt dat niet?

Nu kwam ik zojuist iets tegen in een zorgdossier van een bejaarde kennis die wij helpen, en met m'n rare kronkel zag ik natuurlijk ook de humor en het verband met- of eigenlijk (gezien dit draadje) de tekortkoming van de volgende classificatie die de zorginstelling gebruikt.
Ergens zou je daarin dan immers extra's verwachten, zoals "dat de voelsprietjes er stevig uitsteken of er waterig in drijven" of zoiets!
GADVERDAMME;)
1662205724145.png
Met de kennis ging het met een score 4 in ieder geval goed:thumbup:
 
Ik heb enige tijd geleden gefrituurde sprinkhanen gekocht om eens te proberen.
op mijn werk heb ik gevraagd wie er durfde te proeven.

1 iemand uit mijn team heeft samen met mij gefrituurde sprinkhaan gegeten.
een beetje zoutig, verder smaakte het nergens naar.
niet te eten die rommel.

ik zou voor konijnen gaan, heb je ook weinig aan te doen en die zorgen zelf wel voor veel jongen want ze wippen als de beste.
en konijn is in tegenstelling tot sprinkhanen zeer goed te eten.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Insecten voor consumptie... Ik moet er eigenlijk (nog) niet aan denken. Kriebelt en jeukt dat niet?

Nu kwam ik zojuist iets tegen in een zorgdossier van een bejaarde kennis die wij helpen, en met m'n rare kronkel zag ik natuurlijk ook de humor en het verband met- of eigenlijk (gezien dit draadje) de tekortkoming van de volgende classificatie die de zorginstelling gebruikt.
Ergens zou je daarin dan immers extra's verwachten, zoals "dat de voelsprietjes er stevig uitsteken of er waterig in drijven" of zoiets!
GADVERDAMME;)
Bekijk bijlage 22792
Met de kennis ging het met een score 4 in ieder geval goed:thumbup:

Is dit een nieuwe generatie ( Bèta versie ) Menukaart ? No 8 = ik blijf twijfelen
No 9 = toch nog maar liever niet .
De laatste voedingsstoffen er nog uit halen :fluit:
 
Laatst bewerkt:
Ik heb enige tijd geleden gefrituurde sprinkhanen gekocht om eens te proberen.
op mijn werk heb ik gevraagd wie er durfde te proeven.

1 iemand uit mijn team heeft samen met mij gefrituurde sprinkhaan gegeten.
een beetje zoutig, verder smaakte het nergens naar.
niet te eten die rommel.

ik zou voor konijnen gaan, heb je ook weinig aan te doen en die zorgen zelf wel voor veel jongen want ze wippen als de beste.
en konijn is in tegenstelling tot sprinkhanen zeer goed te eten.

Haha, OK, maar hoe was het uiteindelijk resultaat nu getalsmatig te klassificeren @Herm anus b ? 😝
8 "duidelijk geen konijn, maar wel een kriebelende sensatie"?;)
 
Tijdens een van de SC's bracht @Jasje wat gefrituurde sprinkhanen mee, die in chocolade gedipt waren. Daar heb ik er een paar van geproefd. De smaak viel me mee. Een beetje nootachtige smaak.
Bovendien zag je door de chocolade omhulling alle uitsteeksels niet zo goed.
Tja, het oog wil ook wat. 😁
 
Zo gauw als jeje hoofd en de daaruit voortkomende visualisatie kunt uitzetten dan kun je plots heel veel eten waarvan nooit gedacht dat je het kon..durfde.
Maar alles moet wel met inachtneming van " is het veilig te eten ".
Denken uit . En zo stellen eigenlijk de meeste insecten ( high proteïne insects oa) niets voor .

Zie linkje uit eigen velen op www
https://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-4850314/How-insects-TWICE-protein.html
 
Het probleem wat ik ermee heb, is dat ik erg kan genieten van eten bereiden en het opeten. Ik vind lekker eten erg belangrijk. Daarom verbaas ik me erover dat hele volksstammen blijkbaar geen ruk geven over hoe je voedsel eruit ziet en smaakt. Dan heb ik het uiteraard niet over extreme situaties zoals wanneer SHTF.

Dus zolang de stront de ventilator niet raakt en mijn bord vol spettert, geniet ik graag van mijn medium rare gebakken biefstukje, een heerlijk gegrild kippetje of een Hollandse bal gehakt met een klodder franse mosterd.
 
Ik kweek inmiddels enige tijd succesvol insecten en ik ben er zeer tevreden over. Ik begrijp dat het niet het meest aantrekkelijke eten is, dit ervaar ik zelf ook maar toch vind ik het jammer dat juist op dit forum er niet wat meer enthousiasme voor is want de voordelen zijn gewoon een stuk groter dan de nadelen.

Het is een manier om binnenshuis met wat havermout en groenteresten hoogwaardige eiwitten te kweken. Eiwitten die relatief ongevoelig zijn voor menselijke ziektes en door hun grote aantallen en korte levenscyclus kun je ze ook zeer eenvoudig vermeerderen. In een paar maanden tijd kun je een veelvoud aan vlees krijgen door simpelweg meer volwassen exemplaren te laten verpoppen. Daarnaast lenen veel insecten zich ook voor het maken van olie door het hoge vetgehalte.

Ook het klaarmaken van de insecten voor consumptie is zeer eenvoudig. Even kortstondig invriezen in een 12v vries box, afspoelen en even koken en ze zijn geschikt voor consumptie. Eventueel kun je ze ook fijnstampen en het poeder gebruiken in bijvoorbeeld een burger of een puree, dan heb je niet eens door dat je insecten eet. Het is verreweg de meest goedkope, efficiënte, duurzame en diervriendelijke manier om dierlijke eiwitten te kweken en het hele proces is ook nog eens bijzonder geschikt om op te schalen tijdens een periode van voedseltekorten. Bijna een vereiste dus voor elke serieuze prepper.
 
Hoe gezond zijn ze?
Insecten passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, (onverzadigd) vet, ijzer en vitamine B. Je kunt alleen beter niet meer dan 45 gram per keer eten. Dat advies komt van de NVWA. Het is gebaseerd op onderzoek van de EFSA. Insecten bevatten namelijk chitine in hun poten en skelet, en dat kan in grotere hoeveelheden klachten veroorzaken.
https://www.voedingscentrum.nl/nl/s...-en-voedingsstoffen/kun-je-insecten-eten.aspx

Ik zie inderdaad wel mogelijkheden voor ons preppers. Liever insecten dan eten dan geen eten.
 
Volgens mij hebben ze af en toe een sprinkhanenplaag daar. Dus zou eigenlijk geen issue moeten zijn. tenzij men daar geen sprinkhanen eet.
 
Haha ja zou kunnen. Maar geef mijn crickie maar aan fikkie.
Ik ben wel benieuwd welk plan jij dan hebt om te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt als er langdurig voedseltekorten ontstaan wat niet ondenkbaar is de komende jaren.
 
Onder welke omstandigheden heb je enorme voedseltekorten, maar op magische wijze wel plotseling opeens ruim voldoende sprinkhanenvlees?
 
Voedseltekorten kunnen ontstaan doordat enorme zwermen sprinkhanen alles opeten. Dus niet alleen wat iemand verbouwd maar ook het gras op het land waardoor vee ook verdwijnt.
 
De bijbel ging je voor.

Maar gewoon frituren met knoflooksaus is alles te eten... maar vergelijk een sprinkhaan eens met een garnaal, ie lijken op elkaar niet?
 
Terug
Bovenaan