• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

is het ooit 'genoeg'?

Mayo

Last (wo)man standing
iedereen heeft zijn/haar eigen ideeen over hoe dingen wellicht zullen gaan lopen igv SHTF en hoe hij/zij daar (hopelijk) op zal reageren.
En ook over 'de voedselvoorraad' die daarvoor nodig is verschillen de meningen.

Waar ik benieuwd naar ben of iemand al het stadium heeft bereikt van 'genoeg' voorraad.
Of ga je je grens van wat genoeg is steeds verleggen? Je begint met voorraad voor een week, je groeit naar een maand, want een week is toch wel wat karig.
Dan kom je op dit forum en dan mik/hoop je op toch wel een half jaar :p
En als je dat bereikt hebt, leg je dan de lat bij een jaar? Of 2? .. 3?
Is er écht een grens waarbij je zou stoppen, of ga je door zolang geld en ruimte het toelaten?
Met als reden bv, als je meer hebt je meer kunt ruilen, of omdat je dan toch iemand af en toe kunt helpen, of...?

Ik ben wel benieuwd of er iemand is die zijn/haar 'genoeg' bereikt heeft en of die zich daar dan ook aan houdt.
:D

(Merk dat ik er zelf namelijk nog wel moeite mee heb, met dat stoppen... :lol:)
 
Wat een leuke vraag weer, ik hou drvan.

Ik heb voor de huidige leefsituatie, omstandigheden, plan van aanpak een grens van 3 maanden voor ogen (vooral ook omdat sommige hoeveelheden anders echt demotiverend gaan worden om te bereiken als budgetprepper en met beperkte opslagruimte.), waarmee ik, zoontje en een eventuele +1 vrij royaal en gevarieerd kunnen eten, en inclusief een klein buffertje voor wat beperkte goodwill en ruil. Ik zal me, zolang die omstandigheden niet veranderen, ook wel aan die grens kunnen houden denk ik. Hoogstens speciale aanbiedingen van echt luxere producten komen er dan misschien nog bij, maar verder gewoon in stand houden met roulatie. Geldt eigenlijk voor veel non-food ook wel, al zit daar wat minder een vastgestelde limiet aan (deken meer of minder, 100 spijkers meer of minder...ach)
 
Ik zal me, zolang die omstandigheden niet veranderen, ook wel aan die grens kunnen houden denk ik.

:D succes!

Mijn probleem is een beetje dat het zo makkelijk is om voor een jaar rijst&pasta in huis te halen, maar dat groenten en vlees een stuk lastiger zijn.
En zolang mijn 'voedselgroepen' nog niet gelijk lopen, heb ik toch steeds de neiging om 'aan te vullen'....
Daarbij heb ik ook nog steeds ruimte over, dus dat helpt ook niet :fluit:
 
whahha, ik snap m. ja rijst en pasta e.d. zit je er al snel aan, maar ja, kaal eten is ook niet zo lekker he? :D Ik heb nu (dagelijkse voorraad niet meegerekend) 2 kg macaroni, 3x 2persoons spaghetti, zo'n 4 kg rijst (waaronder basmati en tover naast snelkook), 2 of 3 pakjes woknoodles (3-4 pers per pakje), glasmie (mihoen), kg bami, 500gr couscous, 500 gr gemengde linzen (ook nog nét onder te rekenen wat mij betreft) en 2 miniblikjes krielaardappel, dus wat die 'basis' betreft ben ik al een eindje....maar de toevoegingen..pffff
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo
Ik had ooit mijn limiet bereikt. En nu ben ik al jaren aan het afbouwen. Raar he.
Dus ik zal het eens uitleggen.
Mijn voorraad was 18 maand voor 8 pers.
En ik heeft je het op een briefje dat is een hoop . Food en non food.
Maar rouleren lukte de laatste jaren niet echt meer. Omdat we hier plots van 4 volwassenen naar 2 gekomen zijn.
Dus eerst heb ik een hele boel weg geschonken aan de voedselbank. Maar food dat over de datum is willen ze niet. Dus dat heb ik zelf weer moeten op eten waar door weer ander dreigde te vervallen.
Ook zelf ingemaakte en geweckte producten heb ik geminderd. Te is te.
Non food is ook zo iets . Wasmiddel en was verzachter gaat ook in kracht achteruit naar mate dat het ouder wordt.
Ook brandstof blijft niet eeuwig goed. En vooral voor een auto met een computer beveiligde motor.
Ik denk nu nog een voorraad te hebben van een maandje of 10 voor 9 pers.

Oja bij mij gaat het niet per 100 spijkers maar per 5kg.
 
Ik had ooit mijn limiet bereikt. En nu ben ik al jaren aan het afbouwen. Raar he.

Nee, niet raar! Top juist, dat je het weet te onderkennen :thumbsup:

Mijn voorraad was 18 maand voor 8 pers.
En ik heeft je het op een briefje dat is een hoop . Food en non food.

Wow! Ja, ik kan me goed voorstellen dat dat heeeeeeeel veel is.. !

Maar rouleren lukte de laatste jaren niet echt meer..

Ja, dat is inderdaad iets om goed in de gaten te houden...
Ik doe dat nu al wel door dingen ik niet vaak eet / écht niet lang houdbaar zijn, dus ook minder in voorraad te hebben.
Voorbeeld is rookworst. Lekker, maar 3 maand over de THT écht niet meer te eten! :(

Ik hou alles bij in een Excell sheet: wat, hoeveel, aantal serv/eenheid, THT-datum etc.
Alles wat dit jaar 'verloopt' krijgt een kleurtje, alles wat de komende maand al verloopt een ander kleurtje, etc.
Op die manier probeer ik te voorkomen dat zaken (te ver) over de datum gaan en probeer ik in de gaten te houden waar ik vooropig niets of juist meer van kan opslaan.
(tsja, ambtenaar hè.. teveel vrije tijd.. :fluit: Of is dit gewoon OCD? :lol:)
 
Ik doe dat nu al wel door dingen ik niet vaak eet / écht niet lang houdbaar zijn, dus ook minder in voorraad te hebben.
Voorbeeld is rookworst. Lekker, maar 3 maand over de THT écht niet meer te eten!
Ja, daarom ben ik ook blij dat ik zoveel vleesloze gerechten ken en lekker vind. De Indiase keuken, sowieso de oosterse keukens, zijn veelal vleesloos. Rijst met een groentenprutje om het even zo te noemen. Die groentenprutjes kan je wecken. Geweckt is het heel lang houdbaar. Maar ook, in combinatie met een moestuin hoef je niet idiote hoeveelheden aan te houden. Eerder dat je teveel in je moestuin hebt staan, of dat er ineens heel veel andijvie tegelijk geoogst moet worden.

Ik heb op voorraad wat ik wil hebben...en rouleer. Dus aan de ene kant komt er wat bij, aan de andere kant gaat wat af.
 
Oei, inderdaad leuke vraagstelling.

Ik ben zelf begonnen voor een week, en merkte al (wat er gezegd werd) een week is wel erg kort. Ik heb nu een voorraad voor een maand.

Of ik dit nog ga uitbreiden moet ik nog even bekijken. Dit ivm de ruimte die ik heb.
 
Nee, niet raar! Top juist, dat je het weet te onderkennen :thumbsup:
Ik hou alles bij in een Excell sheet: wat, hoeveel, aantal serv/eenheid, THT-datum etc.
Alles wat dit jaar 'verloopt' krijgt een kleurtje, alles wat de komende maand al verloopt een ander kleurtje, etc.
Op die manier probeer ik te voorkomen dat zaken (te ver) over de datum gaan en probeer ik in de gaten te houden waar ik vooropig niets of juist meer van kan opslaan.
(tsja, ambtenaar hè.. teveel vrije tijd.. :fluit: Of is dit gewoon OCD? :lol:)

Zou ik daar toevallig een voorbeeldje van mogen zien? Ik ben nog aan het zoeken naar een makkelijk systeem om het bij te houden, buitenom spiegelen en regelmatig kijken.

Ja, daarom ben ik ook blij dat ik zoveel vleesloze gerechten ken en lekker vind. De Indiase keuken, sowieso de oosterse keukens, zijn veelal vleesloos. Rijst met een groentenprutje om het even zo te noemen. Die groentenprutjes kan je wecken. Geweckt is het heel lang houdbaar. Maar ook, in combinatie met een moestuin hoef je niet idiote hoeveelheden aan te houden. Eerder dat je teveel in je moestuin hebt staan, of dat er ineens heel veel andijvie tegelijk geoogst moet worden.

Ik heb op voorraad wat ik wil hebben...en rouleer. Dus aan de ene kant komt er wat bij, aan de andere kant gaat wat af.

Tja, leuk zo'n moestuin, maar ik hou er persoonlijk wel rekening mee dat die niet meer voorhanden is in zo'n situatie. Dan heb je wel voer daaruit al in je voorraad, maar die aanvulling zit er dan niet meer in. En dat zal maar nét gebeuren buiten het seizoen ofzo dat je voorraad verminderd is. Zoals in mijn buurt; die zal waarschijnlijk op dag 1 al geplunderd zijn, dus wil ik ook gewoon langdurig houdbaar blikvoer hebben staan voor nood.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo
maar de toevoegingen..pffff
Daarvoor heb ik oa een hoop tomatenpuree en kruiden. Tomaat is een van de voedingswaren die voor ons juist voedzamer wordt door het te bereiden ipv dat het daardoor voedingswaarde verliest. Je kan het ook echt overal voor gebruiken, met wat italiaanse kruiden heb je pastasaus, met mexicaanse kruiden maak je een bonenschotel, nou ja noem maar op.

Wat betreft de vraag "is het ooit genoeg", weet je, zolang je ruimte en budget het toelaat zou ik gewoon doorgaan. Om maar lekker doomerig te spreken: nu kan het nog :D
Eerst zorgen voor een goede basis, kan je later lekker gaan finetunen en aanvullen. Als je dan ook nog kamperen of bushcraften als hobby gaat beschouwen, kan je een hoop bugout spul aanschaffen en al lekker gebruiken zonder dat je hoeft te gaan zitten wachten op drama :thumbsup:
 
Daarvoor heb ik oa een hoop tomatenpuree en kruiden. Tomaat is een van de voedingswaren die voor ons juist voedzamer wordt door het te bereiden ipv dat het daardoor voedingswaarde verliest. Je kan het ook echt overal voor gebruiken, met wat italiaanse kruiden heb je pastasaus, met mexicaanse kruiden maak je een bonenschotel, nou ja noem maar op.
Goh, nooit geweten, maar tomaatprutjes en kruiden is inderdaad al vrij ruim aanwezig

Wat betreft de vraag "is het ooit genoeg", weet je, zolang je ruimte en budget het toelaat zou ik gewoon doorgaan. Om maar lekker doomerig te spreken: nu kan het nog :D
Eerst zorgen voor een goede basis, kan je later lekker gaan finetunen en aanvullen. Als je dan ook nog kamperen of bushcraften als hobby gaat beschouwen, kan je een hoop bugout spul aanschaffen en al lekker gebruiken zonder dat je hoeft te gaan zitten wachten op drama :thumbsup:
Zijn het hier op zich al, en qua materieel in opbouw. Kan natuurlijk niet voor @Mayo spreken, maar das wel een goeie aanpak, en minder zonde van al dat anders toch maar stofhappende spul :)
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo
Ik ben wel benieuwd of er iemand is die zijn/haar 'genoeg' bereikt heeft en of die zich daar dan ook aan houdt.

Ik ben nu meer dan 1 jaar bezig met een verhuizing en op zo'n moment is het wel even meer dan genoeg als je zowat een halve supermarkt aan voedsel aan het verplaatsen ben.
(Een kleine dorpssupermarkt bedoel ik dan)
Maar de nieuwe locatie is nog groter met nog meer kelderruimte dus nu lijkt die voorraad weer een stuk kleiner.

Ik weet nu al dat ik na mijn verhuizing weer vrolijk zal aanvullen.
Wat ik wel heel belangrijk vind is dat je niet domweg 100 kilo rijst ga opslaan terwijl er geen ervaring is met de bereiding hiervan.
Zoals ook al is aangegeven is het heel belangrijk om overige zaken zoals tomaten / kruiden / eiwitten (vlees/vis) in verhouding mee te laten groeien.
Het is wel verleidelijk om 100 kilo spaghetti in je kelder te plaatsen (het zal nooit bederven) maar daar ga je niet vrolijk van worden zonder extra ingrediënten.
En hoewel honger rauwe bonen zoet maakt, dan is dat alsnog geen reden om een beetje na te denken over de secundaire ingrediënten.
Wat ik ook probeer te doen is zo "puur" mogelijk te bevoorraden.
Dus geen blikjes tomaat met oregano maar gewoon blikken tomaat en de kruiden apart (jammer dat basilicum gedroogd niet echt lekker is)

Zolang het geen verspilling is zie ik geen reden om te stoppen.
Ik zie het meer als voorfinanciering en of we nu wel of niet ingesneeuwd raken (om maar iets te noemen) is het wel een fijn gevoel om "wat" op voorraad te hebben.
 
Genoeg... tja.. ik denk van wel. We hebben een soort van basishoeveelheid aan spul als rijst en pasta en dat kan dan aangevuld worden met wat we verbouwen.
Gezien ons eetpatroon denk ik dat we het lang kunnen volhouden hier. Jaren.
Je hebt aan hoogwaardige eiwitten (vlees) aan 150 gram per week genoeg. Wetenschappelijk gezien dan, ik opteer voor ietsjes meer...:)
Aangezien wij in een shit- scenario ervan uitgaan dat we blijven zitten waar we zitten is het niet zo moeilijk om de zaken te verbouwen die de rijst en pasta nog wat opleuken...
Nou ja, de grote moestuin, de kippen e.d. zullen ons er dan wel doorheen helpen.
En we verkeren in de gelukkige omstandigheid op het platteland te wonen waar ook de buren inmiddels grote moestuinen hebben aangelegd en meer en meer zelfvoorzienend worden.
Het inmaken van voedsel wordt steeds belangrijker. Wecken, zouten, zuren, drogen, roken, het is veel minder werk dan je denkt als je maar de kennis hebt.
En de 'drive' om het te willen natuurlijk. Vergeet niet, je hebt tegen die tijd alle tijd om je daar volledig op te storten, je hebt immer toch geen baan meer waar je naar toe moet...
 
Ik heb mijn wens ook nog niet bereikt.
Ik vind dat ik ook eigen water moet hebben, en dat heb ik nog niet.
Ik bedoel zelf water oppompen uit de bodem, e koken / filteren voor gebruik.
Aankomende zomer komt de bron er. Zonder water kom ik helemaal nergens.
Bij een flikse SHTF verwacht ik geen water meer uit de kraan.

Voor de rest wil ik vooral nog veel gedroogde groenten enzo gaan preppen voor de voedingswaarde.

Och, ooit genoeg? Misschien, ik denk het wel, maar voorlopig kan het vind ik nog groeien.
 
Mijn dingetje is dat in worst case scenario een echte volledige ramp ik ga even uit van complete shutdown gebeurd op de laatste dag van de zomer.

Dat betekent dus dat ik in de herfst winter en lente mijzelf moet kunnen redden. Dit houd dus in genoeg eten maar ook juiste kleding en brandhout. Hierna kan ik met enkele aanpassingen natuurlijk over op moestuinieren daarom ook eind zomer als ergste punt want dan kun je geen tuin meer beginnen.

Als ik dat kan overbruggen ben ik blij, vanaf daar zal voorraden op een erg laag pitje gaan dan zal ik mij meer richten op de switch richting zelfvoorzienend zijn.

Wij zijn net verhuisd van een buitenwijk naar het echte platteland dus moet nog veel gebeuren maar 2 winters brandhout ligt er al wel makkelijk. Het werk voor de grote moestuin is ookal begonnen en het kippenhok staat er al.
 
Mijn doel is twee jaar voorraad voor 11 personen minimaal. Dat is dus mijn doel maar zoals @Flos al aangaf zul je wat moeten rouleren. Ik heb destijds grote horecablikken vlees gekocht en die zijn wat lastiger te rouleren omdat er zoveel in zit. Dus af en toe op een zondagmiddag lunch met grienden maak ik zo'n blik open. Stel jezelf dus een doel om de voorraad onder controle te houden.

Aantal personen x aantal maanden.

@Mayo ik denk dat je goed op weg bent met je voorraad en prep zaken, je denkt er in ieder geval goed over na.

De verdere fout die ik eerder maakte is dat ik vooral naar de voorraad keek en niet naar variëteit en smaak. Momenteel prep ik alleen zaken die ik ook erg lekker vind. Proef dus eerst een potje of blikje en als deze bevalt, koop je er meer van.
 
De verdere fout die ik eerder maakte is dat ik vooral naar de voorraad keek en niet naar variëteit en smaak. Momenteel prep ik alleen zaken die ik ook erg lekker vind. Proef dus eerst een potje of blikje en als deze bevalt, koop je er meer van.
Je ziet het vaker. Eerst vooral veel willen inslaan, daarna beter doordacht en ook lekkerder inslaan. Omdat er dan al een basis is, kan je je specialiseren. De een koopt de wat duurdere zaken, een ander gaat wecken zouten zuren roken en drogen leren en toepassen.

Voor wie geld overheeft voor een cursusje, Meneerwateetons, de schrijver van diverse boeken (Over Worst, Over rook, Over rot(fermenteren) de Worstbijbel) geeft regelmatig workshops over roken, fermenteren en worst of paté maken. Leuk en leerzaam.
 
Terug
Bovenaan