RockyFlats
Ruttaan
Thuis drinken wij best wat koffie, en het leek mij niet gek om eens een draadje te openen over "koffie" en ander bruins dat er voor door zou kunnen gaan als de aanvoer ooit eens stokt...
Tips om elke gram koffie zo nodig "plat te slaan en zo optimaal mogelijk te rekken", tips over koffie-vervangers (zelf te maken wellicht?) en over voordelige aankoop en opslag (hoe, hoe lang?) en recepten rondom koffie...
Alles rondom koffie past hier wat mij betreft. Haha, ook thee in de koffie, de koffiemolen van tante Sjaan en de smaak van koffielikeur zijn wat mij betreft nog prima on-topic, bij wijze van spreken...
Ik trap dan af met een paar kleine dingen...
Ik denk dat de smaakstoffen het best uit koffie te trekken is met een zo fijn mogelijke maling. Er is dan immers een optimaal contact tussen de koffie en het water. Zodra koffie schaars wordt dan pas ik dat zeker toe.
Ook denk ik dan over te gaan op "Turkse koffie" (de koffie direct in het kopje, en kan dus langer trekken) en/of een percolator waarbij het water door de koffie wordt gedrukt. Ik denk dat dat optimaler werkt dan water door koffie in een koffiefilter (of de koffie bovenop dan wel goed "getrokken" wordt, dat betwijfel ik..?).
Zuinig omgaan met gezette koffie is natuurlijk ook iets. Ik merk dat wij hier nog wel eens te veel koffie zetten, en kleinere kopjes zetten is dan beter. Meer trek?, dan gewoon nog wat kopjes erbij.
Ik kocht een paar weken geleden een Nespresso machientje, de goedkoopste. Zo'n ding waarmee een kop te zetten is uit van die werkelijk idioot dure en milieuverpestende cupjes. Wat zal erin zitten, 2 g koffie, voor €0,45 per stuk?! Dat is dan een hele dikke €100 voor een pond koffie. Nu krijgen wij regelmatig cupjes van iemand die dagen per week in een hotel doorbrengt, dus dat is "gratis koffie" want bijgevuld wordt het... Geen haar op mijn hoofd overigens, die geld aan cupjes zal uitgeven...
En, ik moet zeggen dat het prima smaakt. Door meer of minder water te tappen is de sterkte ook prima te regelen. Met gratis cupjes en wat netspanning is het een prima en efficiënt koffie-uitlogende oplossing. Onze bonen-machine gebruiken wij evengoed nog, maar wel behoorlijk minder.
De grote gein is echter, dat ik met Zuid-Hollandse gierigheid zelfs @martin een keer in "Zeeuwse vrekkigheid" denk te hebben overtroffen!
... door mijn vrouw de luxe cupjes te gunnen en zelf hervulbare cupjes van Ali in te slaan! Die zijn werkelijk prima, en kosten €2,67 voor zes stuks.
Ik heb er al twee weken eentje van in gebruik die ik voor gebruik vul en na gebruik meteen schoon spoel. Een zo'n cupje gaat vast maanden mee, en ze zijn gemakkelijk te vullen en schoon te spoelen. Hieronder een paar foto's die vast voor zich spreken...
Leuk is, om er een eigen koffie of mengsel in te kunnen stoppen, en niet afhankelijk te zijn van de smaak van Nespresso cupjes of van no-name cupjes van toch nog dubbeltjes voor een magere 2 gram (vermoed ik) koffie.
Wat is er allemaal in te stoppen? Een combinatie met kruiden is wellicht lekker, of met "gebrande bruine bonen" of zo (even lukraak, wie weet...)???
En wie heeft er verdere tips, omtrent ons aller geliefde "bakkie"? Pleur die in dit draadje zou ik zeggen!?
(vrij, naar het Rotterdamse "bakkie pleur")
Tips om elke gram koffie zo nodig "plat te slaan en zo optimaal mogelijk te rekken", tips over koffie-vervangers (zelf te maken wellicht?) en over voordelige aankoop en opslag (hoe, hoe lang?) en recepten rondom koffie...
Alles rondom koffie past hier wat mij betreft. Haha, ook thee in de koffie, de koffiemolen van tante Sjaan en de smaak van koffielikeur zijn wat mij betreft nog prima on-topic, bij wijze van spreken...
Ik trap dan af met een paar kleine dingen...
Ik denk dat de smaakstoffen het best uit koffie te trekken is met een zo fijn mogelijke maling. Er is dan immers een optimaal contact tussen de koffie en het water. Zodra koffie schaars wordt dan pas ik dat zeker toe.
Ook denk ik dan over te gaan op "Turkse koffie" (de koffie direct in het kopje, en kan dus langer trekken) en/of een percolator waarbij het water door de koffie wordt gedrukt. Ik denk dat dat optimaler werkt dan water door koffie in een koffiefilter (of de koffie bovenop dan wel goed "getrokken" wordt, dat betwijfel ik..?).
Zuinig omgaan met gezette koffie is natuurlijk ook iets. Ik merk dat wij hier nog wel eens te veel koffie zetten, en kleinere kopjes zetten is dan beter. Meer trek?, dan gewoon nog wat kopjes erbij.
Ik kocht een paar weken geleden een Nespresso machientje, de goedkoopste. Zo'n ding waarmee een kop te zetten is uit van die werkelijk idioot dure en milieuverpestende cupjes. Wat zal erin zitten, 2 g koffie, voor €0,45 per stuk?! Dat is dan een hele dikke €100 voor een pond koffie. Nu krijgen wij regelmatig cupjes van iemand die dagen per week in een hotel doorbrengt, dus dat is "gratis koffie" want bijgevuld wordt het... Geen haar op mijn hoofd overigens, die geld aan cupjes zal uitgeven...
En, ik moet zeggen dat het prima smaakt. Door meer of minder water te tappen is de sterkte ook prima te regelen. Met gratis cupjes en wat netspanning is het een prima en efficiënt koffie-uitlogende oplossing. Onze bonen-machine gebruiken wij evengoed nog, maar wel behoorlijk minder.
De grote gein is echter, dat ik met Zuid-Hollandse gierigheid zelfs @martin een keer in "Zeeuwse vrekkigheid" denk te hebben overtroffen!
... door mijn vrouw de luxe cupjes te gunnen en zelf hervulbare cupjes van Ali in te slaan! Die zijn werkelijk prima, en kosten €2,67 voor zes stuks.
Ik heb er al twee weken eentje van in gebruik die ik voor gebruik vul en na gebruik meteen schoon spoel. Een zo'n cupje gaat vast maanden mee, en ze zijn gemakkelijk te vullen en schoon te spoelen. Hieronder een paar foto's die vast voor zich spreken...
Leuk is, om er een eigen koffie of mengsel in te kunnen stoppen, en niet afhankelijk te zijn van de smaak van Nespresso cupjes of van no-name cupjes van toch nog dubbeltjes voor een magere 2 gram (vermoed ik) koffie.
Wat is er allemaal in te stoppen? Een combinatie met kruiden is wellicht lekker, of met "gebrande bruine bonen" of zo (even lukraak, wie weet...)???
En wie heeft er verdere tips, omtrent ons aller geliefde "bakkie"? Pleur die in dit draadje zou ik zeggen!?
(vrij, naar het Rotterdamse "bakkie pleur")