• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

kurkdroge bonen door een zuurstofvretend spulletje - vocht en zuurstofvanger ineen?

Passen jullie ook iets soortgelijks toe, als vochtvreter en/ of zuurstofabsorber?

  • jawel, maar ik gebruik iets geheel anders, namelijk... (wat?)

    Stemmen: 1 20.0%
  • nee, ik eet altijd alles direct op en ben mijn eigen ton

    Stemmen: 0 0.0%
  • ja, ik gebruik vochtvreter-korrels al om vocht te onttrekken

    Stemmen: 0 0.0%
  • ja, maar ik gebruik commerciele zuurstofabsorbers om zuurstof te onttrekken

    Stemmen: 0 0.0%
  • ik heb deze combinatie CaCl2 en staalwol nog niet toegepast maar ga dat zeker proberen

    Stemmen: 2 40.0%
  • ik heb de calorieen uitgerekend en stop mijn partner erbij, voor zolang die voeding reikt...

    Stemmen: 1 20.0%
  • mij interesseert dit geen fluit! Ik eet alles, of nu beschimmeld of muf, wat maakt het uit?

    Stemmen: 0 0.0%
  • nee, ik heb alles en iedereen om mij heen al gevriesdroogd en begin nu juist aan mijzelf...

    Stemmen: 0 0.0%
  • ik heb een grrrrondige hekel aan polls en protesteer, ook al kost dit aanvinken overwinning...

    Stemmen: 1 20.0%
  • ik vind polls leuk, en het aanklikken geeft mij telkens een kick! Ik word gehoord, dus leef ik!

    Stemmen: 1 20.0%

  • Totaal aantal stemmers
    5
V

Verwijderd lid 423

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Beste mensen,

Af en toe in het jaar, slaat hier het prepvirus even toe.
Misschien is het ook omdat de lockdown zo lang aan houdt en de Engelse en Zuid-Afrikaanse mutaties van het Coronavirus op reis zijn gegaan. Het zijn geen ontwikkelingen die bevorderlijk zijn voor het economisch leven, en ik vraag mij af hoe rekbaar de economie en samenleving wel zijn. Een groot experiment lijkt het wel, waarvan de uitkomst nog onzeker is.

Enfin, het prepvirus sloeg hier toe dus heb ik een paar dagen geleden zo'n 50 kg aan bonen en erwten aangeschaft. Ik realiseerde mij namelijk dat ik wel het nodige aan suiker, rijst en macaroni e.d. (koolhydraten) in opslag heb, maar naar verhouding veel te weinig eiwithoudende zaken. En om straks geen bord met rijst te hoeven eten met in het midden een enkele boon, die ik dan bij elke hap ook nog eens weg moet trekken aan een touwtje...

Enfin, ik ben nu pas echt en overduidelijk "in de bonen", en wil het spul koel, droog en zuurstofarm gaan opslaan. Maar DE ACTION IS GESLOTEN! Dat is wel ramp nummer een... die al is ingetreden.

Ik ben van plan om de bonen in een paar voertonnen op te slaan die ik al heb.
En stop in ieder tonnetje het volgende, om als zuurstofvreter en vochtvreter te dienen:

Twee stevige (open) zakjes in elkaar (als extra zekerheid tegen doorlekken) met daarin in toiletpapier gewikkelde vochtvreter-korrels en stukken "staalwol". Zowel die vochtvreter-vulling als zo'n schuurspons heb ik nog wel liggen, en volgens mij is dit zo prima om het in ieder tonnetje kurkdroog te houden en zuurstof-arm te krijgen!

De werking is als volgt: de witte vochtvreter korrels (CaCl2 = calciumchloride) trekken het water uit de lucht aan en worden zelf nat.
266px-Calcium_chloride_CaCl2.jpg

Vandaar wat wikkelingen toiletpapier daar omheen, om zo een natte prop in de plastic zak te vormen en geen plasje vloeistof. Nu is CaCl2 wel een van de meest roestbevorderende stofjes die ik ken. Leg maar eens iets van ijzer in een vochtvreter-bakje en je gaat schrikken!
Roesten van ijzer is het verbinden met zuurstof, en is een prima methode om de zuurstof uit de lucht te krijgen. Het staalwol bestaat uit dunne reepjes ijzer en heeft daarom een groot oppervlak, waardoor het snel zuurstof kan binden door te gaan roesten. En roesten doet het zeer zeker, in contact met CaCl2. Het moet dan natuurlijk wel in contact staan met de lucht en niet in vloeistof zijn ondergedompeld. Vandaar ook, het toiletpapier er omheen als natte (maar lucht-doordringbare) prop. Mooi toch? Weg vocht en weg zuurstof!
Overigens, CaCl2 is niet giftig. Zou het in contact komen met levensmiddelen dan is afwassen voldoende, las ik eens... zie ook de info hieronder.

Calciumchloride (CaCl2) is het calciumzout van zoutzuur.
Het lost goed op in water en is hygroscopisch. Bij kamertemperatuur is het een vaste stof. Het wordt gebruikt als vochtvreter. Het reageert met water(damp) uit de omgeving, tot een soort pekel. En als verstevigingsmiddel in voeding (E 509) als zuurteregelaar en metaalbinder; het wordt ook gebruikt als vervanger van keukenzout.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Calciumchloride

Ik ben van plan om de tonnetjes te vullen en er zo'n vocht/zuurstof-vreter zakje bij te stoppen. Vervolgens vergeet ik het gewoon voor jaaaaaren, en heb ik er hopenlijk iets aan zodra de nood aan de man zou zijn.

Graag hoor ik jullie gedachten over e.e.a....!

Het ga jullie goed en blijf gezond...
Groeten,
Andre

(terzijde: ik gaf al eens de tip dat warmtepleisters eigenlijk (ook) zuurstofabsorbers zijn. Stop er daarvan een bij levensmiddelen in een gesloten tonnetje o.i.d. en je bent ook de zuurstof kwijt (maar nog niet het vocht, want te klein volume)).

Wat ook iets is om rekening mee te houden: als je een niet geheel hermetisch afgesloten (starre) verpakking gebruikt, zoals een vaatje met een piepklein gaatje ergens in de afdichting, dan vindt er uitwisseling van lucht plaats. Het geheel "ademt", langzaam maar zeker. De continu veranderende luchtdruk is daarvoor de oorzaak. Dan, is de druk buiten weer iets lager dan in de ton (iets aan lucht stroomt er uit) en dan weer iets hoger (iets aan lucht stroomt er in). Ik vermoed dat zo'n onverhoopt klein lek geen grote ramp behoeft te zijn, zolang er in de ton maar voldoende vocht- en zuurstofvangend vermogen aanwezig is om dat op te vangen.


[MOD]quote ingekort en link geplaatst[MOD]
[RF] het essentiele in de ingekorte quote, voor het geval dat Wikipedia eens niet toegankelijk is [RF]
 
Nu nog lekkere recepten om de bonen op te maken.
Voor nu, om de voorraad te rouleren, en voor in tijden van nood.
Hoi Stuudje. Je hebt helemaal gelijk. Ik vertelde mijn vrouw van het voornemen (toestemming vragen ;-) en ontmoette weinig enthousiasme want om nu te zeggen dat ze van bonen houdt... Enfin, als de nood ooit aan de man is dan smaakt alles, en bonen smaken mij zeker niet slecht. En wat te denken van erwtensoep... Een paar eenvoudige en lekkere recepten zouden het zeker goed doen... Om het even nu met (of zonder) muis of rat, als vleesvervanger...
Jij verrast ons vast?
 
Jij verrast ons vast?
Deze site heeft vast wel recepten, zoek met de tag "bonen" en "recept"...en verder kan google je ook helpen.
Qua verrassing, maak zelf eens vleesvervangers, bonenburgers zeg maar. Goedkoper (dat zal de vrouw des huizes leuk vinden)dan de vleesvervangers(meuk) uit de winkel, prima in te vriezen, en lekker.
Annemiek eet geen vlees, maakt vegaburgertjes zelf, en met hele goede handleiding en foto's.
https://annemieksmijmeringen.blogspot.com/2016/10/mijmering-115-vegaburgers-recept-en.html
 
Interessant idee, twee vliegen in een klap met de calciumchloride en ijzerwol. Als het roest is het een reactie met zuurstof, de commerciële zuurstof absorbeerders werken ook met (poedervormig) ijzer.

Vraag me alleen af waarom je bonen op deze manier opslaat, deze zijn juist zonder al deze middelen reeds eindeloos te bewaren. Gewoon op een droge plek in papieren zak is al voldoende.

Naast lekken door gaatjes en spleetjes, is ook het materiaal van de opslagverpakking van belang. PE, zowel HDPE als LDPE laat nogal wat zuurstof door met de tijd en is zeker niet gasdicht. Ik merk dat o.a. bij mijn e-liquids heel duidelijk. PET doet het al een stuk beter, dat laat al 60 keer minder zuurstof door, glas of metaal laat niets door. Vandaar dat lang houdbaar spul ook vaak in mylar zakken verpakt wordt, dat is polyester met een metaallaagje.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Interessant idee, twee vliegen in een klap met de calciumchloride en ijzerwol. Als het roest is het een reactie met zuurstof, de commerciële zuurstof absorbeerders werken ook met (poedervormig) ijzer.

Vraag me alleen af waarom je bonen op deze manier opslaat, deze zijn juist zonder al deze middelen reeds eindeloos te bewaren. Gewoon op een droge plek in papieren zak is al voldoende.

Naast lekken door gaatjes en spleetjes, is ook het materiaal van de opslagverpakking van belang. PE, zowel HDPE als LDPE laat nogal wat zuurstof door met de tijd en is zeker niet gasdicht. Ik merk dat o.a. bij mijn e-liquids heel duidelijk. PET doet het al een stuk beter, dat laat al 60 keer minder zuurstof door, glas of metaal laat niets door. Vandaar dat lang houdbaar spul ook vaak in mylar zakken verpakt wordt, dat is polyester met een metaallaagje.
@Ray Ik zet de vaatjes in de kruipkelder en het is, kortom, de manier waarop ik gewend ben om ook rijst, paste e.d. op te slaan. In mylar zakken zou inderdaad kunnen, maar dan is er weer het risico van beschadiging op de ruwe vloer e.d. En, hoewel het bij mij eerder "een rotzooitje" is, is dat alles in vaatjes tegelijk mooi opgeruimd.
Had ik een ruimte met mooie stellingen dan zou ik het (deels) anders aanpakken.

Op een droge plek in een papieren zak?
Dat zal best vaak goed gaan, maar hoe is het als er een besmetting met kever- of motten-eitjes aanwezig is?
Hier en daar zie ik dat genoemd, en er is dan een risico dat e.e.a. wordt aangevreten.
https://www.primalsurvivor.net/how-to-store-beans/

Er wordt daar ook gesproken over het ranzig worden van peulvruchten door zuurstofinvloed, dus hermetisch verpakt en zonder zuurstof lijkt mij dan toch wel het beste, voor langeduur opslag...

Ook las ik, dat er met een zuurstofabsorber feitelijk alleen stikstof overblijft, en dat is ook logisch omdat er, naast circa 20% zuurstof, 80% van het luchtvolume bijna geheel uit stikstof (en wat edelgassen) bestaat.
En zo'n resterende stikstofatmosfeer is tegelijk weer het mooist als het gaat om conserveren; veel bederfelijke waar wordt immers ook onder stikstofatmosfeer verpakt.

Wat nog wel belangrijk is, om te melden dat je nooit zuustofabsorbers moet stoppen bij levensmiddelen die meer dan 10% water bevatten, omdat dat weer botulisme kan bevorderen omdat die (anaerobe) bacterien het best in een zuurstofarm milieu gedijen.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwib2Iuz68buAhUN6qQKHbCkC9AQFjAAegQIARAC&url=https://publications.tno.nl/publication/34619999/tZ9jRM/huldy-1967-rubbers.pdf&usg=AOvVaw2N9gVdLxoJhsieTcDBkSDd
upload_2021-1-31_19-52-53.png
Hmmm, of die "60 x minder zuurstof door laten" bij mylar wel klopt...?
In dit oude maar nog steeds actuele rapport zie ik de permeativiteit van Mylar (PETP) als 0,21-0,36 en die van hoge dichtheid polyetheen als 6,7-9,2 genoemd voor zuurstof.
PE-HD is dan zo'n 28 x doorlatender voor zuurstof dan mylar, bij gelijke dikte.

Nu is die mylar zak-folie natuurlijk wel beduidend dunner dan de PE-HD wand van een voertonnetje. Een mylar zak-folie is vaak zo'n 100 micron dik (o,1 mm) tegenover zo'n 2 mm (schatting!) van een voerton.
Hieruit volgt volgens mij, dat de wand van een voertonnetje (0,1/2) x 28 = zo'n 1,4 x meer aan zuurstof door laat per gelijk wandoppervlak dan zo'n mylar folie, en dat stelt e.e.a. toch wel in een ander perspectief...

Door de mylar zak en door de dikkere PE-HD diffundeert er natuurlijk maar weinig zuurstof in-de-tijd, waarbij die factor 1,4 m.i. geen aanmerkelijk verschil meer uitmaakt. Is de wand van een PE-HD tonnetje 2,8 mm dik dan is de zuurstofdiffusie overigens gelijk. En zeker bij gelijktijdig gebruik van een zuurstofabsorber vind ik mylar (in mijn situatie) eerder nadelig, door (vooral) minder gebruiksgemak en minder weerstand tegen beschadiging (tegen doorboren en doorknagen).

Ik vond nog een informatief boekje "Vraag en antwoord over verpakkingen in relatie tot houdbaarheid en duurzaamheid": https://edepot.wur.nl/521191
 
Ook las ik, dat er met een zuurstofabsorber feitelijk alleen stikstof overblijft, en dat is ook logisch omdat er, naast circa 20% zuurstof, 80% van het luchtvolume bijna geheel uit stikstof (en wat edelgassen) bestaat.
En zo'n resterende stikstofatmosfeer is tegelijk weer het mooist als het gaat om conserveren; veel bederfelijke waar wordt immers ook onder stikstofatmosfeer verpakt.
Dan zou je ook over kunnen gaan tot het onder stikstof verpakken. Eerst helemaal vacuum trekken en daarna weer atmosferisch maken met stikstof.
Stikstof in gasvorm kost niet zo heel erg veel (paar tientjes per m3) maar de cilinders zijn wel vrij prijzig.
 
Weet niet of je bonen behandeld zijn tegen de bonenkever? Anders zou dat het checken wel even waard zijn teneinde straks geen ton met dooie kevers te hebben.
Nooit van gehoord maar inmiddels heb ik aardig bij gelezen met zoeken op dit beestje.

Ik heb bruine bonen en kapucijners in blik en glas op voorraad. Houdbaarheid daarvan is een paar jaar.
Gedroogd zou het misschiennog langer kunnen zijn maar dat vind ik niet terug, vaak wordt een houdbaarheid van gedroogde bonen van een jaar genoemd.
 
@RockyFlats Zoals je wellicht weet brouw ik m'n eigen e-liquids en daarbij is goed het verschil tussen PET en HDPE te zien omdat door oxidatie de kleur veranderd. Van heel licht geel naar koffiebruin duurt nog geen jaar. Ook zie je het effect van gas doorlaatbaarheid goed bij gekochte flessen dunne bleek, na twee jaar zijn de flessen flink ingedeukt. Door het gebruik van een zuurstof absorbeerder vang je uiteraard het binnen gesijpelde zuurstof weer af, je kunt er met de dosering rekening mee houden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dan zou je ook over kunnen gaan tot het onder stikstof verpakken. Eerst helemaal vacuum trekken en daarna weer atmosferisch maken met stikstof.
Stikstof in gasvorm kost niet zo heel erg veel (paar tientjes per m3) maar de cilinders zijn wel vrij prijzig.
@buzz Daarin heb je wel gelijk denk ik, alleen bereik je daarmee niet meer dan wat een ieder met een "zuurstofabsorber" en droogmiddel al bereikt. Is de zuurstof eenmaal chemisch gebonden aan zo'n absorber dan blijft er immers nagenoeg alleen stikstof over. En een zuurstof- en water-absorber is gewoon een kwestie van "erbij stoppen, en klaar". Bij "vacuum verpakken" wordt niet alle lucht verwijderd, simpelweg omdat daarvoor anders geavanceerde (moleculaire) vacuumpompen en lang pompen nodig zou zijn. :eek:
upload_2021-2-2_20-47-56.png

Daarentegen is een zuurstofabsorber een simpel dingetje met geduld, die de zuurstof wel uit de resterende lucht krijgt zonder poespas.

"Lucht is niets anders dan een mengsel van allerlei gassen. Het bestaat voor 78% uit stikstof en voor 20% uit zuurstof, dat mensen nodig hebben om te kunnen blijven leven. Het hele kleine deel dat nog overblijft (1%) bestaat uit CO2 (koolstofdioixde), waterdamp en hele kleine hoeveelheden argon, neon etcetera".
[MOD] de link waar deze quote vandaan komt: https://www.lenntech.nl/lucht-faq-lucht-chemie-fysica.htm[MOD]

"Het venijn" bij het verpakken onder stikstofatmosfeer zoals je noemt, zit hem in de permeatie van zuurstof door een kunststof verpakking, waardoor er in-de-tijd toch zuurstof toetreedt. Metaal (blik) en glas is nagenoeg niet permeabel (behoudens zeer gering over eventuele kunststof afdichtingen). Een zuurstofabsorber (mits voldoende toegevoegd) blijft voortdurend zuurstof binden zolang niet verzadigd, en "bevecht" dus duurzaam die permeatie van zuurstof.
 
@RockyFlats Zoals je wellicht weet brouw ik m'n eigen e-liquids en daarbij is goed het verschil tussen PET en HDPE te zien omdat door oxidatie de kleur veranderd. Van heel licht geel naar koffiebruin duurt nog geen jaar. Ook zie je het effect van gas doorlaatbaarheid goed bij gekochte flessen dunne bleek, na twee jaar zijn de flessen flink ingedeukt. Door het gebruik van een zuurstof absorbeerder vang je uiteraard het binnen gesijpelde zuurstof weer af, je kunt er met de dosering rekening mee houden.
@Ray Als mede-vaper heb ik al eens overwogen om pure nicotine te kopen (in China, where else...) en las ook dat de nicotine maar beperkt houdbaar is, tenzij koel en zuurstofvrij opgeslagen. Een verkleuring werd ook toen aangegeven, als teken van degradatie. Ik heb nooit pure nicotine gekocht overigens, ook omdat er wordt aangegeven dat een enkele druppel op de huid al fataal kan zijn.... Wat zou kunnen (weet ik niet, maar is een vermoeden) is dat het kleine beetje zuurstof in de lucht boven de vloeistof al funest is, en al voldoende is om het geheel te oxideren. Als je zelf mixt en vape-vloeistof op voorraad houdt, dan is het misschien een oplossing om flesjes volledig te vullen, maar dan ook echt tot de rand. En (idee) misschien scheelt het als je koolzuurgas toevoegt (simpel te halen uit een CO2 bandenpomp-cilindertje) in voorraadflessen waarin de aanwezigheid van een hoeveelheid gas niet te voorkomen is?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Weet niet of je bonen behandeld zijn tegen de bonenkever? Anders zou dat het checken wel even waard zijn teneinde straks geen ton met dooie kevers te hebben.
@Erny, inderdaad, dat gevaar kwam ik ook tegen in Engelstalige teksten. Er werd daar gesproken over snuitkevers en motten (wheevils and moths). https://www2.ipm.ucanr.edu/agriculture/dry-beans/Weevils/
Ik vraag mij wel af hoe effectief een behandeling van bonen is tegen dergelijk ongedierte. Commercieel wordt er misschien behandeld om het gedurende een normale gebruiksperiode te beschermen, maar spreken we over 5 of 10 jaar of langer bewaren" dan vinden de twee of drie overgebleven kevers of eitjes elkaar misschien wel en starten een "happy family"?
Een zuurstofabsorber in een hermetisch gesloten verpakking rekent wel af met zulk mini-vee, en wie dat niet gebruikt die helpt het bij het bestieren van zijn/haar mini-farm...:hug::hug::hug:
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
Laatst bewerkt door een moderator:
Bonen 72 uur, met emmer en al, in de vriezer en kevers zijn niet langer een issue.
Vochtvreter erbij , en het blijft tot in de eeuwigheid (+ 25 jaar) goed.
En wat betreft extra eiwitten, 50 meelwormen, oude kranten, en een schep havermout,
en binnen de kortste keren heb je genoeg eiwitten om te roosteren.
Kan ook zonder roosteren, heb je geen touwtje nodig.
Reukloos, oké zo goed als, en je kunt , als dit te gortig is,
ze in een schaaltje van een (vogel)vangkooi plaatsen.
Merels en spreeuwen zijn er dol op.
AANVULLING: Vochtvreter voor tijdelijk invriezen gebruiken,
anders bij openen, koud/warm, extra condensvorming.
 
Wij oogsten al jaren (droog)bonen en bewaren ze in grote blikken en van die ouderwetse blauwe zuurkooltonnetjes.
Drogen, vierentwintig uur in de vrieskist, in de ton en klaar. Dit geldt voor droogbonen met peul.
Voor zover ik weet is dat een meer noordelijke bezigheid. De erwten/bruine-witte bonnen e.d. gaan ook in de vriezer en vervolgens in grote glazen potten.
Waarna ze in een donkere kast gaan in een redelijk koele ruimte.
De noodzaak van heel lang bewaren is ook niet zo heel erg aan de orde gezien het feit dat er elk jaar weer een nieuwe oogst is.
Toch hebben we nieuwjaarsdag (traditie) droogbonen met spek en verse worst gegeten. Die kwamen uit de ton met bonen van vijf jaar oud.
De worst en spek waren meer recent.... ;) Mmmmjummie...:)
 
@Ray Als mede-vaper heb ik al eens overwogen om pure nicotine te kopen (in China, where else...) en las ook dat de nicotine maar beperkt houdbaar is, tenzij koel en zuurstofvrij opgeslagen. Een verkleuring werd ook toen aangegeven, als teken van degradatie. Ik heb nooit pure nicotine gekocht overigens, ook omdat er wordt aangegeven dat een enkele druppel op de huid al fataal kan zijn.... Wat zou kunnen (weet ik niet, maar is een vermoeden) is dat het kleine beetje zuurstof in de lucht boven de vloeistof al funest is, en al voldoende is om het geheel te oxideren. Als je zelf mixt en vape-vloeistof op voorraad houdt, dan is het misschien een oplossing om flesjes volledig te vullen, maar dan ook echt tot de rand. En (idee) misschien scheelt het als je koolzuurgas toevoegt (simpel te halen uit een CO2 bandenpomp-cilindertje) in voorraadflessen waarin de aanwezigheid van een hoeveelheid gas niet te voorkomen is?
Offtopic: Pure nicotine bewaart slecht, beter is een 100 of 200 mgr/ml in de PG. Zelf heb ik glazen liter flessen in de diepvries, met mylar inlay in de dop en heb genoeg voor de komende 150 jaar. Gemixte e-liquid bewaar ik in glas (de hele liters) en in 100ml PET flesjes voor direct gebruik. Heb ze ook van HDPE gehad, maar dan verkleurt het binnen weken/maanden. Ervaringen van andere dampers op het dampforum zijn hetzelfde. Alles wat je langer dan een paar maand wil bewaren, stop je in glas of PET.
 
Terug
Bovenaan