• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Langdurige stroomuitval kan ook in Nederland, en we zijn niet voorbereid

Het merk is Ezetil. Volgens opgave (en test) koelt hij tot 16 graden onder omgevingstemperatuur op vol vermogen. Het vermogen is alleen regelbaar wanneer uit netstroom gevoed. Op 12V alleen op vol vermogen mogelijk.
Bij minimum vermogen van 8 Watt is de koelcapaciteit veel minder, maar in de nacht is ook de omgevingstemperatuur een doorgaans een stuk lager.
Voorheen had ik een koelbox van het merk Quiqq, gekocht bij een aanbieding van Aldi, ook op 60 Watt 12V DC/230V AC, die daadwerkelijk tot 18 graden onder omgevingstemperatuur koelde. Helaas is die box bij een ongeval gesneuveld. Het deksel met de koel-unit werkte echter nog wel. Dat toen in de koffer mee naar de Filipijnen genomen en daar op een grote piepschuimbox geplaatst. Zodoende toch nog bruikbaar.
Overigens ben ik van plan met behulp van een 12 V systeem bedoeld voor waterkoeling van microprocessoren een koelboxje te bouwen waarmee naar ik hoop vriestemperaturen te bereiken zijn. Eventueel door de thermo-elektrische elementen gestapeld te gebruiken, waarbij de warme zijde van het 1e element gekoeld word door een 2e element en ipv koeling aan de lucht met aluminium koelvinnen, de koeling een boost te geven door verdamping van water.
Via Banggood.com heb ik daarvoor al wat spul in huis gehaald. Als je van experimenteren houdt en het risico van mislukking niet schuwt, kan je voor minder geld een betere box in elkaar sleutelen dan in de winkel te koop is.
Overigens heb ik voor beide boxen destijds elk 40 euro betaald.
Bekijk bijlage 16186
Bedankt! Mijn Campingaz koelt tot 20 graden onder de omgevingstemperatuur op 12 volt.

Maar samen met een 220 inverter is de eco stand dus wel te gebruiken?

Ben benieuwd of het werkt.






Grtz,

Zoom
 
Bedankt! Mijn Campingaz koelt tot 20 graden onder de omgevingstemperatuur op 12 volt.

Maar samen met een 220 inverter is de eco stand dus wel te gebruiken?

Ben benieuwd of het werkt.

Grtz,

Zoom

Klopt. Met een 12V CD naar 220V AC inverter kan de koelcapaciteit wel geregeld worden. Inderdaad zijn er betere koelboxen te koop, maar daar hangt wellicht een duurder prijskaartje aan. Het koelkastje in mijn caravan op gas/240 V/12V presteert in elk geval beter. Daar kan ik ook bij een buitentemperatuur van 30 graden nog ijsblokjes in maken. Misschien moest ik die maar uitbouwen en meenemen naar mijn Duitse huisje.
 
Bij rijkswaterstaat hebben d sluiscoklplexen waar de aansturen staat geen internet.
Noppes, nada. Dus daar komt cyberjantje niet ver.
Ik kan me haast niet voorstellen dat dat bij de netbeheerders ook niet zo is.

De echte banken hebben dat ook niet.
Alle pc's hebben geen aansluiting naar buiten of naar binnen.

Kleine nuance Petroman:

Ik weet dat b.v. de Maeslantkering een uitgebreide set met kasten vol met servers en PLCs e.d. heeft. Het automatische sluitsysteem moet de boel kunnen aansturen en er zijn externe connecties met meetstations e.d. Heel theoretisch is het mogelijk zijn daar iets in te prikken. Maar dan moet je er eerst bij kunnen komen en goed weten hoe het systeem in elkaar zit. EN er is altijd nog het manuele bedieningspaneel wat alles kan overrulen.
De gemiddelde sluis is inderdaad een systeem van aan/uit knoppen. Daar valt weinig aan te hacken. Toevallig pas nog met een van de junior-drones een demo van een sluiswachter gehad. Met een stuk of 10 knoppen/schakelaars en wat indicatorlampjes had je het bedieningspaneel wel gehad. Dat zijn inderdaad direct geschakelde pompen en schuiven enzo.

Qua banken ben ik het toch echt met je oneens: alle PC’s hebben gewoon een internet aansluiting… Voor mijn werk kom ik heel regelmatig binnen bij grote banken (niet op de filialen in de winkelstraat maar de kantoren waar de IT-systemen worden ontwikkeld en beheerd). En daar is echt elke pc verbonden. Sterker nog, bij mijn huidige klant heeft elke medewerker een laptop en kan overal werken waar hij een internet verbinding heeft. De boel is wel erg sterk beveiligd uiteraard maar de verbinding is er.
Ook het handelsverkeer (aandelen, derivaten, kredieten, garantstellingen etc etc) hangt aan elkaar via internet. En als je ziet hoe de banken daarmee van elkaar afhankelijk zijn..

Overigens: elke bank heeft tegenwoordig een vorm van internetbankieren/mobielbankieren etc. Dus de verbindingen van buiten naar de banksystemen zijn er sowieso.

Zelfs het stroomnetwerk hangt aan elkaar via internet. Het is niet meer dat 1 centrale 1 stad/regio van stroom voorziet, het is 1 landelijk en zelfs Europees netwerk. En het luistert erg nauw qua afstemming van vraag en aanbod. Voor de voorspelling van de vraag naar stroom, je wil niet weten waar ze rekening mee houden. In de UK bijvoorbeeld wordt gekeken hoe laat East-enders is afgelopen, want dan loop Engeland massaal naar de keuken om de waterkoker aan te zetten om thee te maken. De centrales schakelen dan vast op. Met de groei van het aantal zonnepanelen wordt die voorspelling steeds gecompliceerder. Zo kan een zonsverduistering dan een probleem gaan worden.
Ik heb een project gedaan waarin ik heb mogen zien hoe stroom wordt verhandeld op de EPEX (zo’n 60% van de elektriciteit wordt per dag ingekocht en verkocht). Een en ander uiteraard via internet en met zo’n razende snelheid. Ook de stroomvoorziening hang aan elkaar via internetverbindingen.
 
Laatst bewerkt:
We hadden het over van buiten naar binnen via internet. Niet het scenario van @Niels waarin hij een kastje kan plaatsen maar vergeet dat hij van te voren is aangemeld en gescreend is.

Alles is mogelijk als je met een overval commando naar binnen dringt, dan een kastje gaat plaatsen en vervolgens de sluizen gaat bedienen.
Maar dat lijkt mij voor een aanslag of hack erg ver gezocht want dan zijn er snellere methoden om de sluizen te ontzetten.
Vraag maar aan die schipper en dat andere sluizen complex.

Toen ik er een rondleiding kreeg waren we met drie mensen, begeleid door twee mensen van RWS.
Één voor en één achter de groep.
Dus weinig ruimte om een kastje waar dan ook te plaatsen of de handbediening te ontgrendelen en te bedienen.
En dan heb ik het nog niet over alle andere RWS collega's die via de camera's meekijken.
 
Maar nu even terug on-topic:

"Na een periode van 8 uur stoppen de plannen. Op stroomuitval die langer duurt, zoals in Zuid-Amerika vorige week, is ons land niet voorbereid. Bij het Nationaal Crisiscentrum wordt bovendien gezegd dat er na een landelijke storing van 4 uur al flink geïmproviseerd moet worden. "Dan doen we een beroep op het gezonde boerenverstand."
Ik vind het best wel een kwalijke zaak dat de responsplannen van de overheid gewoon niet verder gaan dan die 4 tot 8 uur... Lijkt mij dat als er wel een keer iets gebeurd wat langer duurt dan dat, dat we dan vrij snel zullen afglijden in chaos.

Overigens heeft dit artikeltje mij ook hernieuwd aan het denken gezet: hoe kan je je als prepper voorbereiden op als dit zou gebeuren terwijl je in een lift staat? Is er een doe-het-zelf manier om jezelf te bevrijden uit een stroomloze lift, eventueel met dingetjes uit je EDC? Of moet je uit principe gewoon liften mijden en altijd de trap nemen?
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
Het COT (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement) heeft oproep gedaan om de ervaringen rond de 112 storing te evalueren. Met daarbij extra aandacht om de initiatieven die spontaan ontstonden te bundelen en te delen.

"Onderzoek naar oorzaak/handelen is belangrijk. Maar vergeet de goede ervaringen niet: hoe hebben instellingen, overheden en bedrijven gereageerd? Welke slimme oplossingen zijn er bedacht om toch bereikbaar te zijn? Hoe hebben organisaties met elkaar gecommuniceerd? We willen gemeenten, hulpdiensten, ziekenhuizen, bedrijven en andere organisaties vragen mee te doen." uit de oproep

Daarnaast heeft elke Veiligheidsregio zijn eigen crisisplan, met mogelijkheid militairen in te zetten, Rode Kruis, wateruitdeelpunten te organiseren en nog vele andere crisigerelateerde zaken. Lees die plannen eens door, erg informatief. Als na 8 uur de crisis echt toeslaat vallen ze daarop terug.Veel ad hoc, omdat er veel problemen tegelijk spelen, maar helemaal zonder plan is het ook niet.
 
Gisteren onwijs noodweer gehad rond het meer van Annecy. Bij de buren zijn tenten en luifels kapot gewaaid. Stroom was uitgevallen. 'Leuk' om te zien hoe er dan paniek ontstaat omdat er geen licht meer is.

47b6eed10876df775aaf188447bf6f6f.jpg
b8de3c95405d70d06e3e94b3dd5e38bd.jpg


Grtz,

Zoom
 
Hoezo winkels sluiten hun deuren..? Ja, de enige dan met een aggregaat.... ;)
Bij anderen loop je zo binnen...
Leuk gebracht overigens....
Nu maar hopen dat er anderen, van buiten dit forum, zich er ook maar iets aan gelegen laten liggen...
Ik vrees echter....
 
@Jannes kaarsen maken vind ik ook een winters aangelegenheid. Omdat afval zoals vuil dat ik uit kaars vet haal gelijk mijn houtkachel ingaat om die op te stoken.
En als je weet dat ik tot 30 kaarsen per dag kan maak tussen mijn gewone activiteiten en dit soms weken zelfs maanden aan een stuk kan je uit rekenen hoeveel kaarsen ik hier staan heb.
Maak je ook kaarsen van bijenwax? of natuurlijke wax?
 
Een vernietigend rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de toestand van regionale meldkamers waar telefoontjes naar 112 binnenkomen.
Vroeger was er een noodnet.
Verschillende locaties met telefooncentrales in state of the art bunkers.
Maar dat was niet meer nodig. De wereld was in vrede en rust etc.
 
Vroeger was er een noodnet.
Verschillende locaties met telefooncentrales in state of the art bunkers.
Maar dat was niet meer nodig. De wereld was in vrede en rust etc.
Dares bestaat nog, en zij sprongen bij toen er 112 storing was.
https://www.dares.nl/index.php/news/223-kort-verslag-112-storing-en-inzet-dares


DARES staat voor Dutch Amateur Radio Emergency Service. DARES bestaat uit een groep deelnemers (meestal zendamateurs) die inzetbaar zijn als er problemen zijn met de reguliere communicatie voorzieningen van de hulpdiensten voor Openbare Orde en Veiligheid.
DARES is erkend door de Nederlandse Overheid.
Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken is aan de veiligheidsregio’s geadviseerd om de dienstverlening van DARES op te nemen in de rampenplannen.
DARES heeft convenanten afgesloten met verschillende veiligheidsregio’s.Meer info op hun website www.dares.nl
 
Andere landen zijn al jaren met voorbereidingen bezig. Deze maand was er bijna een blackout in Europa geweest(een risico in de winter). In Nederland ken ik maar één veiligheidsregio die erin geïnteresseerd is.
Wie wil kan kosteloos meekijken bij een webinar in Oostenrijk.
Medienseminar: Nach dem Lockdown ein Blackout?
Dienstag, 26. Jänner 2021, um 18.30 Uhr auf Zoom
https://www.ots.at/presseaussendung...-medienseminar-nach-dem-lockdown-ein-blackout
 
@Stuudje ''blackouts'' kunnen overal voorkomen ,maar wat Nederland betreft we zijn zo leuk bezig met windmolen parken op zee (en op land) alsook al die zonnepanelen dat maakt ons energie netwerk er niet veiliger op want fluctuaties in energie levering worden er dus wel groter op en niet overzichtelijker met alle gevolgen van dien Hier heeft is al een keer in het nieuws geweest dat we op zijn minst al een keer een bijna blackout hebben gehad door overbelasting van het netwerk tgv de windenergie die hier aan land komt Alternatieve energie is mooi maar je moet wel een buffer systeem hebben .
gr will
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Je moet niet overal wat achter zoeken maar het is wel heel opvallend hoe luchtig de europese en nederlandse netbheerders doen over het voorval op 8 januari.
Tennet zwijgt in alle talen en de ENTSO-E beweert zonder blikken of blozen dat de netstabiliteit niet in gevaar is geweest.
De niet officiele deskundigen daarentegen melden echter dat we langs het randje van een europese blackout gegaan zijn. Zie ook https://www.hoogspanningsnet.com/
 
Terug
Bovenaan