Ik hoop een hoop dingen roepen, een deel klopt, een deel niet, en een deel verschillen we van mening.
Wat
@petroman zegt over het niet rendabel zijn wan een warmtepomp in een gemiddeld huis op dit moment in de situaties die in de huizen zitten sta ik echt achter.
Men wil nog wel eens dat in zo'n installatie in bedrijf ga stellen in een woning.
Het punt is vaak een beetje dat zo'n installatie in een woning nooit echt optimaal draait. Ze komen niet aan de cijfers die opgegeven worden door de fabrikanten enz.
Meestal zijn de omstandigheden daar ook niet naar.
Vaak zie je dat er een (heel)klein buffervat geselecteerd is, want hey, die was goedkoper! en de woning heeft vervolgens zeer weinig warmtevraag.
Op het moment dat de woning weinig warmtevraag heeft (voor en na seizoen) werkt de warmtepomp op z'n best.
Die warmtepomp heeft binnen no-time het buffervat geladen en gaat weer uit, de installatie trekt het vat weer leeg (qua warmte dan he) en de warmtepomp gaat weer aan.
Probleem hierbij is dat het aan en uitschakelen van een warmtepomp lijd tot snellere slijtagen, maar waar het hier over gaat tot slechte efficientie.
Als een warmtepomp lange perioden achter elkaar door kan draaien, dan werkt het lekker efficient, en ook met de bijbehorende watertemperaturen.
Je zou dus eigenlijk een regelsysteempje moeten hebben wat probeert de ideale omstandigheden te creeren, enz. enz. per situatie verschillend.
Dit wil ik hier dus wel gaan doen omdat ik mijn complete regeling zelf bouw. In de warmtepomp zijn nu een mini PLC van Siemens, een logo.
Vrij simpel ding, word meestal gebruikt voor alleen digitaal (aan of uit dingen), maar kan ook analoog (variabele waarden).
In huis heb ik ook een logo zitten, die worden gekoppeld straks, dus alles word gemeten, overal komen berekeningen achter zodat alles perfect (zou gaan) moeten werken.
Hobby projectje
. Als iemand nog een 1000 liter buffervat heeft met de aansluitingen op de juiste plaats, ik hoor het graag
.
Wat
@zonnebrood zegt is vind ik persoonlijk, ook al is het op lucht wel een redelijk mooie oplossing.
Eigenlijk is het gewoon een airco die kan verwarmen echt kort door de bocht, al kan het er soms anders uit zien.
Er zit geen water in, het is gewoon koelgas tot in het binnendeel.
Ik vind dit mooi omdat het goedkoop is, en je hebt wel een warmtepomp, of misschien meerdere in huis...
Deze installaties zijn doorgaans ook met een inverter uitgerust... zo zeggen ze dat, dus deze kan meer en minder gas geven zeg maar...
Buffervat niet nodig... Maar echt heel optimaal... Ook hier geld eigenlijk meestal dat de opgegeven COP waarden meestal niet gehaald worden,
maar toch is hier vind ik dan het voordeel dat je niet afhankelijk bent, of rekening mee houden moet met de installatie, omdat die er niet is...
Opwekking en afgifte is 1 systeem wat helemaal op elkaar is afgestemd.
Qua kosten, en wat je er voor krijgt vind ik dit best een "oke" systeem. Enige bij dit systeem is wel weer... hoe kouder het word hoe minder goed het werkt,
en hoe slechter het rendement. En... hoe Noordelijker je komt hoe kouder het word
.
@Candyman , een perfect systeem, tja... ik denk het niet, al vind ik een CV ketel best een perfect ding nagenoeg.
Een CV ketel kost weinig, is behoorlijk betrouwbaar, kan in tijden van gas storing op propaan aangesloten worden mits juiste ketel en anders afstellen...
Onderhoud 1 keer per 2 jaar bij de meeste toestellen...
Gewoon een goedkope kopen, en het idee loslaten dat een ketel 20 jaar mee gaat. Mijne schrijf ik economisch af na 12 jaar.
Na 12 jaar gewoon niet zeuren, ding in de prullebak, en nieuwe er aan klappen. Zo gaat het hier althans.
Enige nadeel met de CV ketel is dat onze (r)overheid die dingen er uit probeert te krijgen, en ja, moet ik daar wat van vinden?!?!
Ik vind daar niet zo veel van, maar het is wel werkelijkheid, en ik houd er ook rekening mee dat langzaam aan het ontmoedigingsbeleid qua gas in gang gezet word.
Ik heb ook als eens een voorzichtig ruw rekensommetje gemaakt of het niet haalbaar zou zijn om volledig op propaan te stoken op flessen.
Ik weet de uitkomst niet precies meer, misschien interessant om nog eens na te rekenen... Maar de meneer van het gasvulstation hier lokaal die zegt
dat er mensen zijn die het doen, dat hij die klanten heeft, en dat het best te doen is.
Als ik zoveel flessengas afneem is er denk ik ook wel korting te bedingen. Maar dan ben je wel van de aardgas aansluiting af...
Voor de rest... ik denk dat je vooral ook iets moet kiezen waar JIJ je prettig bij voelt.
Ik zou niet een lokaal installateurtje die weinig ervaring heeft met warmtepompen, en al helemaal met bodemwisselaar kiezen om en warmtepompinstallatie aan te laten leggen.
Eigenlijk... is dat haast letterlijk vragen om problemen.
Wat ik absoluut wel zou doen is als jij je afgiftesysteem vervangt, dus het geen wat de warmte afgeeft in jou huis, bijvoorbeeld radiatoren, convectoren, vloerverwarming, enz... is een lage temperatuurs verwarming kiezen. Dan ben je op de toekomst voorbereid, en kan je altijd naar een warmtepomp.
Ook je CV ketel werkt veel efficienter op lage temperatuur dan hoge temperatuur.
Als een HR CV-ketel 80 graden CV water maakt is er weinig HR (Hoog Rendement) meer aan hoor
.
@Lai, die verhalen hoor je inderdaad maar al te vaak. Echt bedroevend die gevallen...
Ik ken deze installaties ook waar i.v.m. lawaai snachts de warmtepomp maar uit moet anders kan men niet slapen, en vervolgens krijgt men het huis niet warm...
Je wil niet weten hoe dat opgelost is... Met een enorm warmte-element in het buffervat op elektra...
.
De klant wou per-se geen gas aansluiting en het moest een all-lectrice oplossing zijn. Nou prima, hier heeft u een waterkoker
.
Ik heb trouwens een test gedaan met flessengas een paar jaar terug in de tijd dat ik dat topic gemaakt heb over het omstellen van de CV ketel,
en op 11,5 kg (of wat zijn die flessen? 10,5?) propaan heb ik echt best lang kunnen stoken! En dus ook douchen, en ik douche vaak lang!
Wellicht leuk om nog weer eens te testen, moet de ketel toch nog onderhoud geven.
@Harry Nack , jij haalt ook een vind ik dan belangrijk punt aan. Als een warmtepomp kapot is, hoe snel word het gerepareerd?
Een CV ketel is meestal binnen 1 dag gerepareerd als je een gangbaar model hebt, en als die helemaal dood is vervangen binnen 2 dagen wanneer echt nodig (-10).
Een warmtepomp is vaak veel meer gedoe... moeten er onderdelen van verder weg komen, enz enz... voordat je alleen de juiste mensen er al eens bij hebt...
Eens, goed punt om te benoemen!
@Stuudje , dat is d.m.v. een WTW box. WTW staat voor warmteterugwinning. Balansventilatie noemen wij eigenlijk meestal systemen waar alleen afgezogen word o.b.v. luchtkwaliteit (CO2) en de toevoerlucht via roosters boven de ramen naar binnen komt.
Een WTW is niet meer weg te denken uit de moderne woning, zonder is niet meer mogelijk in een kierdichter woning.
Nog mooier en zuiniger is om elke ruimte (waarin verbleven kan worden) o.b.v. CO2 te regelen.
@zonnebrood , verschilt... In zoningen enzo gebruik je gesloten bronnen. Gewoon een thyleenslang in de grond zeg maar waar koelvloeistof doorheen hepompt word.
Je doet niet zo veel aan koude en warmte opslag in principe, maar de grote open bronsystemen waar ik meer mee te maken heb zijn dus bronnen die echt grondwater van de ene naar de andere bron pompen en waar warmte uit gehaald word middels een wamtepomp. Daar is de ligging en de stromingen van het water in de aardlagen van groot belang!
Hier word ook warmte en koude (of eigenlijk bestaat koude niet) opgeslagen in de bodem.
Maar ik kan me voorstellen dat als je met je gesloten bron in steenachtig gebied zit het ook niet echt gaat werken. Ik heb alleen Nederland als referentie.