• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Moestuinieren

Loreen

Last (wo)man standing
Het moestuinseizoen van dit jaar is ver op zijn einde, al had ik door de ontzettend zachte herfst pas geleden nog een paar kratten vol oogst (kolen, wortels, pastinaak, boerenkool, bleekselderij).
Ik ben benieuwd wie er allemaal een moestuin hebben, hoe veel grond, wat voor manier van telen, etc etc. En het lijkt me ook leuk vast een topic te hebben waar straks de moestuin-updates geplaatst kunnen worden.

Om van wal te steken:
Ik heb zelf een perceel bij een volkstuinvereniging. Ik was begonnen met 150m2, en heb daar sinds kort 100m2 bij. Planning was om daar dit najaar fruitbomen te plaatsen, door allerlei omstandigheden was dit er helaas niet van te komen. Desalniettemin kijk ik terug op een zeer geslaagd seizoen, en kijk ik al enorm uit naar het volgende.

Ik vind het vooral leuk om gewoon vanalles te proberen en op deze manier te leren door te doen. Ik laat super veel doorschieten, vaak expres, soms per ongeluk, en vind het gewoon leuk om te zien wat er dan gebeurt. Daarnaast hou ik het allemaal natuurlijk en bio, doe ik aan combinatieteelt maar vooral aan polycultuur. Dus geen rijtjes met groenten maar alles door elkaar, het lijkt willekeurig maar ik zoek eerst uit welke planten een gunstig effect op elkaar hebben. Heel leuk vind ik dat, en ik vind mijn tuin dan ook meestal vooral "gezellig" ipv "efficiënt".
 
Dit is nog een heel goede tijd om fruitbomen te planten.Ook het stekken van bessenstruiken kan je nu doen.
 
Thuis heb ik de zogenaamde m2 moestuintjes al zijn ze bij mij 3,5m2 verder word iedere vierkante dm gebruikt . Samen met een vriend heb ik nog een grotere moestuin van bijna 1000m2 .
Dit jaar kan ik nog pastinaak knolselderij spitskool rodekool prei oosten .
 
Verleden jaar een huisje gekocht, met heel wat tuin (ach laten we eerlijk zijn, we hebben het vooral gekocht voor de tuin).
De tuin is ongeveer 400-500 m2. Voorlopig is de helft van de tuin een stort en de andere helft een oerwoud. En voorlopig komt de tuin ook nog niet aan bod, eerst het huis verbouwen.
Maar kon me niet inhouden dit jaar, en er is toch wat verbouwd. Niet alles is even goed gelukt. Vooral de kruiden, tomaten en radijzen zijn goed gelukt :D De kolen waren goed gelukt voor de vogels :-\
Ooit komen er fruitbomen, kippen, een herb spiral, ... Het overgrote deel van de tuin zal voor productie gebruikt worden en er zal zo weinig mogelijk gras komen. Liever iets anders dat laag blijft.
 
In het verleden een grote moestuin gehad en veel lekkers uit gekweekt.
door verhuizing en de nieuwe afstand was het niet meer tedoen om dit naast mijn werk en een verbouwing nog goed bij te houden, dus gestopt hiermee.
Zo'n 2 weken geleden op een biologisch moestuin complex in Arnhem wezen kijken, waarbij je duidelijk een groot verschil ziet in aanleg en opbouw van de moestuinen daar t.o.v. reguliere moestuinen.
vanmiddag hebben we een rondje gedaan op een complex bij mij in de straat, erg leuk om te alle die verschillende tuintjes te bekijken met ieder zo zijn eigen aanpak, indeling en slimme oplossingen, altijd leerzaam.
iets wat mij altijd erg aanspreekt is de combinatie van vaste planten tuin en moestuin gedeelte, of dat op een complex gaat zijn is nog iets waarover ik eens goed ga nadenken.
ik heb best een redelijk grote tuin, die met een nieuwe indeling goed kan dienen als combinatie tuin.
het fijne is dat je zo vanuit huis je moestuin inloopt als je wat wilt doen of oogsten, ook zal je sneller problemen ontdekken en kunnen verhelpen.
een andere reden waarom ik het evt weer wil beginnen is dat het me ook erg leerzaam en leuk lijkt voor de kids om zelf iets te zaaien, het vervolgens zien groeien en uiteindelijk ook lekker op te eten.
 
Stuudje zei:
Dit is nog een heel goede tijd om fruitbomen te planten.


Helaas was ik ook vergeten die geldboom te planten ;)
Achja, komt goed, het is ook wel leuk om nog dingen op je lijstje te hebben staan toch?
Momenteel heb ik ook andere prioriteiten waar ik mee bezig ben :)
 
Ik woon op een hellinkje en heb hier afgelopen jaar 6 moestuinbedden ala terrassen op gemaakt, totaal rond de 100m2. Ik kweek voornamelijk tomaten, aubergines, pepers en paprika in grote hoeveelheden met daar dan weer vanalles tussen gezet. Dus tussen de tomaten staan basilicum en winterwortelen ( ow doet mij er aan denken dat die er nog steeds staan, even kijken morgen ;D ) tussen de pepers en aubergines veel bladgroente. Ik doe altijd maar wat, waar er plek is zet ik wat neer.

In de hekken om mijn land komen de bonen en pompoenen, elk jaar een stukje opgeschoven, hekwerk zat, ze klimmen daar en nemen dus weinig ruimte in.

Vlak bij huis heb ik een oud tinnen badkuip en daar staan mijn kruiden in, ook heb ik een lemen pizzaoven met daar om heen mijn pizzakruiden.


Verder heb ik nog een stuk begroeid land van 2800 m, daar heb ik afgelopen jaar een stuk van ontgonnen en aardappels en tomaten neergezet.

Komend jaar ga ik de varkenswei gebruiken als moestuin, hij is al lekker omgeploegd en bemest dus ik moet alleen nog maar een beetje levelen.

Het seizoen begint al bijna weer! Volgende maand gaan de pepers en paprikas en aubergines gezaaid worden, joepieeee! 8)
 
Lazarus heeft ook groene vingers.
Hier ca 400 meter moestuin achter het huis.


Biologisch en vooral met het doel euke gewassen verbouwen, experimenteren en leren.
Dit jaar bijvoorbeeld Spaanse snijbonen geplant en ze deden het in het begin geweldig!
Helaas bleven de bonen erg klein. :( Maar dat was natuurlijk ook weleen beetje te verwachten ;D
 
Op mijn werk ben ik de verantwoordelijke voor de tuin. We hebben een moestuin van 200 m2 bed. Een kleinfruit tuin, boomgaardje, kruidentuin en bloemenpluktuin.

We hebben nu nog bieten, peen, boerenkool, andijvie en prei in de tuin staan.
 
Sinds 2006 heb ik ook een stukje moestuin wat steeds groter werd en nu ongeveer 200m2 beslaat. Deze liggen op een volkstuincomplex waar ik ook een huisje heb met nóg meer tuin erbij. 8)
Ik loop chronisch achter op schema door opeenvolging van blessures en breuken.

Op de tuinvereniging doen wij aan dier- en natuurvriendelijk tuinieren dus het gebruik van gif is uit den boze.

We zitten op het veen en dus is de grond erg nat (hoef bijna geen water te geven in de zomer) 8) en behoeft voortdurend ophogen. :(
Ook is de onkruid- en slakkendruk heel erg (extreem) hoog bij ons. :mad:
Door het vocht kan ik dan ook vaak pas later in het seizoen beginnen. En is er nog lang kans op nachtvorst.
Dus de meeste groenten worden thuis voorgezaaid om de verloren tijd in te halen.

Mijn voorkeur qua groenten gaat, naast wat favorieten, uit naar aparte dingen, tomaten, paarse groenten en natuurlijk de Pepers!

Er staan nu ook steeds meer fruitstruiken en een aantal fruitbomen.
Komend jaar wil ik gaan beginnen met het zelf enten van fruitbomen.
De geschikte onderstammen zijn besteld.
Mijn ontdekkingstocht door Entland zal ik met jullie delen.

Met de pepers begin ook ik straks alweer, onder lampjes en op warmtematjes, voor mij wordt het begin februari en dan volgens de kosmoskalender:
Biologisch- dynamische zaai- plant- oogstkalender:
http://www.koninklijkevolkstuinenkluisbergen.centerall.com/contact.php
Dit lukt me alleen aan het begin van het seizoen trouwens... ;)

Ben ook actief op het Moestuinforum waar ik heel erg veel wijzer geworden ben en ook via ruilacties aan veel zaden en planten (én vrienden) ben gekomen. :)

Op de tuin kan ik nu nog de laat uitgezaaide worteltjes oogsten en ook de Oca zit nog in de grond.
Verder ziet het er behoorlijk troosteloos uit zo aan het eind van het jaar.



En verder vind het heerlijk om met mn camera door de tuin te sluipen en allerlei bloempjes en beestjes proberen vast te leggen.
 

Bijlagen

  • IMG_7860_800x450.JPG
    IMG_7860_800x450.JPG
    56.3 KB · Weergaven: 12
  • IMG_7921_800x450.JPG
    IMG_7921_800x450.JPG
    29.8 KB · Weergaven: 11
  • IMG_7900_337x600.JPG
    IMG_7900_337x600.JPG
    45.1 KB · Weergaven: 13
  • IMG_7907_337x600.JPG
    IMG_7907_337x600.JPG
    44.8 KB · Weergaven: 13
Vandaag heb ik 2 lookbollen teentjes in de grond gestopt . Een beetje aan de late kant maar het vriest hier nog niet s'nachts dus ze zullen wel kiemen
 
Sinds kort wonen we in dit "stulpje" het grasveld hebben we in "bruikleen" (2500m2) nu heb ik niet van die groene vingers, maar het lijkt me wel een mooie uitdaging.
Vorig jaar een tomaten, paprika plant, wortelen, aardbeien en nog wat dingen gezaaid en ik mocht ook nog oogsten.
Dit jaar wil ik nog wat dingen proberen op het grote veld.
Mocht je nog tips en trucs hebben dan hoor ik het graag.
 

Bijlagen

  • ImageUploadedByTapatalk1450131846.083718.jpg
    ImageUploadedByTapatalk1450131846.083718.jpg
    33.5 KB · Weergaven: 19
Nu zoveel mogelijk karton met mulchlaag erop op het gras leggen om zodoende het gras dood te maken en je dan in het voorjaar gelijk dingen kunt planten. 8)
Mooi groot stuk hoor!
En klein beginnen en vandaar verder werken om teleurstellingen te voorkomen.
 
Sinds kort in de achtertuin begonnen. Ofja, niet daadwerkelijk iets kunnen planten maar al wel de kisten/bakken getimmerd om in het voorjaar vol aan de slag te kunnen.
Aangezien het nu nog te koud is (zou moeten zijn in elk geval :p ) ben ik nu binnen bezig met verschillende planten in potten. Eerst opkweken in een kasje van de IKEA en daarna in potten voor het raam.
Momenteel: Paprika's, tomaten, bonen en sla aan het kweken.


Doe dit vooral omdat ik het leuk vind en kennis wil hebben over het proces van kweken, oogsten en zaaien voor het geval dat...
 
3 januari, normaal rond deze tijd kan je schaatsen of sneeuwballen gooien....nu kan je onkruid gaan wieden in je tuino_O:confused:

Vorig jaar, was de winter zo goed als vorstvrij bij ons in Zeeland.
Hier is het over het algemeen toch warmer, dan in het noorden en oosten van het land,door de invloed van de noordzee.
 
Wij hebben een moestuin van ongeveer 500 m2 en daar komt dit jaar nog een stukje van 150 m2 bij omdat mijn vrouw iets wil proberen met graan verbouwen.
Het achterland is ongeveer 1 ha en daar staan zoete kersen, mispels, kweeperen, heel veel bessenstruiken, wijnbessen, frambozen, bramen, stoofperen, etc.
Verder noten in de vorm van hazelaars, okkernoten, tamme kastanjes. Een deel is voor ons en een deel voor de beessies....
Oh ja, en nog een paar oude hoogstam appels, Winschoter Zoete en een Canada reinette.
En nog een kas voor de druif en wat je maar meer in een kas kwijt kunt.
 
ik moestuinier in bakken in de achtertuin. Afgelopen jaar had ik tomaten, een poging tot courgette, mais, chinese boontjes, radijzen, wortels, aardappel, aardpeer, bieten, uien, en één pruim en één appel! De perenboom deed niks helaas.

Dit jaar wil ik minder energie stoppen in aardappel en een pompoen proberen. De enige aardappel die ik wil is zo'n paars-zwarte (vond ik vorig jaar erg lekker) @Erny kun jij mij daar aan helpen (al was het maar aan een naam)
Ik ga ook maar 1 tomaat uitzaaien en maar 1 courgetteplant een kans geven. Ik zag door het tomaten/courgette oerwoud niet meer waar ik moest dieven en waar ik kon bestuiven.
Ook wil ik meer bonen en minder bieten en laat die uien maar zitten.

Het leek me een goed idee om oude grond bij de kippen te gooien zodat zij het konden bemesten, maar die arme beesten staan nu o ver in de modder dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om de grond er weer weg te scheppen. Dan maar weer investeren in zakken nieuwe grond...
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
@KWA Kijk eens bij Van Der Wal (Hoogeveen) op de site bij pootaardappelen. Daar hebben ze een aantal mooie paarse aardappels. Sommigen blijven ook paars ná koken. Helemaal onderaan de lijst zijn de Biologisch geteelde bijzondere soorten met een aantal leuke paarse.

Onder hun kopje Webformulieren vindt je een lijst:
Raseigenschappen pootaardappelen. Daarin kun je kijken of de soort ook geschikt is voor jouw grond etc. (mits de aparte soort daar ook bij staat).
https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/site/webformulieren

De Vitelotte Noir heeft mijn buurman vorig jaar verbouwd, heb ik geproefd en erg lekker bevonden. Oogstopbrengst is wel wat minder met de bijzondere soorten.

Ik had zelf ook ooit een mooi paars aardappeltje gepoot maar alleen paarse smuts teruggevonden omdat het toen een extreem nat jaar was en ze verrot waren. :(
Nu zweer ik bij de Sarpo Mira die erg Phytophthora resistent blijkt te zijn (en dat is ook wel nodig bij ons). Maar die is dus niet paars.

Ik heb zelf nu ff geen tijd om mee te kijken want ga zo 3 dagen hard aan het werk op Eurosonic/Noorderslag (14 u.p.d.).
We hebben er wel beroerd weer bij zeg! :rolleyes:

PS, ik heb wel wat leuke paarse bonensoorten voor je. :cool:
PS2, let komend jaar eens op of de perenboom ook last van perenroest heeft misschien?
 
ik moesthttp://www.levenvanhetland.nl/aardappel.htmttp://www.levenvanhetland.nl/aardappel.htminier in bakken in de achtertuin. Afgelopen jaar had ik tomaten, een poging tot courgette, mais, chinese boontjes, radijzen, wortels, aardappel, aardpeer, bieten, uien, en één pruim en één appel! De perenboom deed niks helaas.

Dit jaar wil ik minder energie stoppen in aardappel en een pompoen proberen. De enige aardappel die ik wil is zo'n paars-zwarte (vond ik vorig jaar erg lekker) @Erny kun jij mij daar aan helpen (al was het maar aan een naam)
Ik ga ook maar 1 tomaat uitzaaien en maar 1 courgetteplant een kans geven. Ik zag door het tomaten/courgette oerwoud niet meer waar ik moest dieven en waar ik kon bestuiven.
Ook wil ik meer bonen en minder bieten en laat die uien maar zitten.

Het leek me een goed idee om oude grond bij de kippen te gooien zodat zij het konden bemesten, maar die arme beesten staan nu o ver in de modder dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om de grond er weer weg te scheppen. Dan maar weer investeren in zakken nieuwe grond...

Hier kun je ook paars-zwarte aardappelen kopen http://www.levenvanhetland.nl/aardappel.htm
Een heel fijn adres om pootgoed e.d. te kopen. Antonie is een top kerel.
 
Terug
Bovenaan