• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Schakelaars en Sensoren in en om de Prep-hut

Helemaal ideaal zou het dan zijn om de wasmachine klaar te zetten, terwijl de app of vruchtenvlaai op basis van het actuele uurtarief het startmoment kiest.
Waarom zou je dat doen?
Je wil dus via smart dingus stroom gaan afnemen van een leverancier. Waarom dan dezelfde slimheid niet gebruiken om van je PV-installatie te genieten ? dan kost je stroom helemaal NIETS !
 
Waarom zou je dat doen?
Je wil dus via smart dingus stroom gaan afnemen van een leverancier. Waarom dan dezelfde slimheid niet gebruiken om van je PV-installatie te genieten ? dan kost je stroom helemaal NIETS !
@petroman , hier in de avond draait daar in de ochtend oom Huang's PV installatie op volle toeren. Hij wordt er zelfs een beetje knetter van want de zon doet het op z'n knar ook veel beter, daar zo dicht op de evenaar. De pest is alleen, dat ik m'n kabeltje maar niet door die aardkloot heen krijg, naar die andere kant...
Oftewel: welke PV installatie bedoel je anders? Ik heb er hier in Ruttanië maar eentje direct werkend en dat is het basic nood-paneeltje van 100 W van dezelfde oom.

Verder alles ingezet op m'n airco's, op een HR++ woonkamerraam en spouwmuurisolatie... en dus noodgedwongen (nog even) op stroom (en gas) van een ander...

Tussen 00:00 en 05:00 en tussen 10:00 en 15:00 kost de stroom van Nextenergy morgen niets, en om 14:00 levert het zelfs geld op (suggereert hun app...), om bijvoorbeeld met een enorme dompelaar de sloot te laten koken. Tja, de Russen hebben duidelijk meer hersenen dan wij hier en stoken ook met het raam open, dus waarom ik niet? ;)
 
Nov en dec krijg je al 190 euro terug op je energierekening. Waarom dan nog gaan speculeren? Er zijn nuttigere en leukere dingen om je tijd (en energie) aan te besteden.
 
Een collega zei enthousiast te zijn over Frankenergie, en is misschien een goede tip... Die werkt met dagtarieven, en kennelijk zelfs van uur tot uur.

Als je gaat nadenken over zonnepanelen zou ik deze zeker niet gaan kiezen.
Hoewel Frankenregie op zich een prima bedrijf zal zijn en met eerlijke prijzen zal werken, gaat het voor een gebruiker met zonnepanelen niet goed uitpakken.

Het probleem is dat zodra jij flink wat kan terugleveren (rond de middag) de kans op een negatieve prijs groot zal worden. (vooral in de komende jaren) Dus stel jij levert in de middag 10 kWh en de prijs zou -0,10 euro zijn dan kost het je 1 euro om het te leveren i.p.v. dat het iets oplevert. En als je in de avond 10 kWh nodig hebt dan kost het vermoedelijk rond de 0,60 euro en ben je netto 7 euro kwijt over je 24 uur terwijl je zonder die zonnepanelen op 6 euro zou zijn uitgekomen.

(het is fictief, maar het is zeker niet onmogelijk)

M.b.t. die software (firmware) heb ik een stap overgeslagen.
Wat je eigenlijk als eerst zou moeten (mogen) hebben is een stuk software wat alle losse zaken die er nu mogelijk in je huis zijn te koppelen aan 1 centraal systeem. Hier zijn diverse stukjes software voor te krijgen.
Ik zou nooit voor een commercieel programma gaan omdat je met dit soort software alles kan herleiden van een gebruiker.

Dus komen we uit op "open source" en kan je inderdaad gebruik maken van een raspberry Pi om een prima "always on" systeem te gebruiken met een minimaal stroomverbruik.
Als software zou ik kiezen voor domoticz of home assistant

Met deze software maak je een domotica systeem waardoor je alle losse zaken aan elkaar kunt koppelen.
Denk hierbij aan een bewegingssensor die je hierdoor kunt gebruiken voor meerdere condities.
Als er beweging is tijdens duister kun je bijvoorbeeld een buitenlamp aanzetten.
Als er beweging is tijdens daglicht dan kun je er een mail aan koppelen.
En als er beweging is tijdens het moment dat je de omgeving in "alarm mode" heb staan zou je een alarm kunnen afgeven.

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het koppelen. En omdat dit open source is, en de koppelingen intern zijn, zie ik het niet als een probleem m.b.t. privacy of afhankelijkheid.

Het is echt veel te uitgebreid om het in deze post verder uit te werken. Ik kan het in ieder geval iedereen die een beetje handig is met computers/hardware/software aanbevelen om er eens verder in te duiken zodat je zelf kunt kijken of het wel of niet handig kan zijn voor je situatie.
 
Nov en dec krijg je al 190 euro terug op je energierekening. Waarom dan nog gaan speculeren? Er zijn nuttigere en leukere dingen om je tijd (en energie) aan te besteden.
@drent , waarom? Tja waarom eigenlijk, want m'n Bentley draait sinds kort ook op elektriek.
Misschien vanwege de 701 Euro die er dan als voorschot nog overblijft, voor zowel november als december?
Ach, je hebt gelijk, ik gooi er gewoon een tuinman uit, en dan heeft de butler ook wat meer afwisseling.

Greenchoice, ik houd wel van die boys. Het "green" en hun trotse tarieven hebben wel iets weg van de golfbaan waar ik regelmaetig m'n balletjes sla, en het "choice" heeft wel iets van die rondborstige Joice, de ballendame daer.

1665093706659.png

Nu is mijn Bentley een klein japje uit de vorige eeuw, ben ik zelf de tuinman, de butler en de man met ballen, en komt midgetgolf meer in de richting, dus zo'n "schamel restje" zou er bij mij toch wel flink inhakken.
Van dat Greenchoice heb ik inmiddels per 1-11-2022 afscheid genomen, dat ging tamelijk snel, en ik kom nu op een veel verdraaglijker maandbedrag.

Maar feit blijft, dat het natuurlijk nooit gaat om wat je niet moet betalen maar altijd om wat wel!
En daar ... is altijd wel wat winst te behalen.;)
 
Laatst bewerkt:
Beste mensen, inmiddels heb ik behoorlijk wat ervaring met sensoren en schakelaars die via Wifi werken en via een app op de telefoon bereikbaar zijn, waar ook ter wereld. Mijn airco's kan ik bedienen, lampen, temperaturen in huis aflezen, van alles aan 230V spul schakelen, rookmelders en PIR bewegingsdetectoren uitlezen, noem maar op.

Echter, voor buiten heb ik idee in een nieuwe opzet. De deurcontacten en bewegingsmelders daar, hebben nogal eens last van een mindere Wifi ontvangst en de batterijen gaan minder lang mee dan ik zou willen.

Mij staat een draadloze perimeterbeveiliging voor ogen die met minimaal stroomverbruik ook in crisistijden werkt.

Zonder de vrouw op wacht te hoeven zetten bij het aardappelenveldje of de biervoorraad, is er dan prima te slapen, "met een oor op de alarmontvanger" natuurlijk😉

Denk daarbij aan Passief-Infra-Rood (PIR) bewegingssensoren, elk gevoed door twee AAA alkaline batterijtjes, die via het Zigbee protocol draadloos contact houden met een basisstation. Dat werkt prima op 5V USB, en is dus geschikt voor off-grid powerbanks en accu's.

Het grote voordeel van Zigbee is, dat het energiezuiniger is dan Wifi, dat het een netwerk vormt en dus niet snel zendbereikproblemen kent, en dat terugmelding standaard is. Je krijgt bijvoorbeeld bij een deurcontact dus niet alleen een melding bij openen, maar ziet ook of een deur open of dicht is.

Ik ga PIR sensoren op stokken proberen, die eenvoudig overal in de tuin te steken zijn. Simpele glasfiber plantsteun-stokken met daarop PIR sensoren zoals deze met een detectiebereik van 6m onder 128 graden, dus net even meer dan 1/3 van een cirkel.
Screenshot_20240416-013855.png
Ik heb er nu een stel besteld om uit te proberen. Om het waterdicht te krijgen kan ik er een kapje over maken, maar een simpel boterhamzakje en elastiek zou ook afdoende moeten zijn.

Nu lijkt een detectiebereik van 6 m klein, maar 10 m uit elkaar is dan nog zeker dekkend, en dichter bij elkaar maakt het mogelijk om foutmeldingen te voorkomen. Laat pas alarm geven zodra twee detectoren beweging melden bijvoorbeeld. Ook is er al zoiets ingebouwd. Naar keuze gaat er na een eerste detectie een timer lopen, en pas bij herhaling volgt er alarm. Ook zijn de detectoren natuurlijk simpel met plakband of "luifeltjes" deels af te schermen om valse meldingen te voorkomen. Ik ben benieuwd of dit systeem gaat werken... ik denk van wel... 😁

Een alarm gaat via bluetooth of Wifi vanuit het Zigbee basisstationnetje, direct naar de smartphone en/of naar toeters en bellen en Internet. Allerlei andere sensoren zijn er ook draadloos aan te koppelen, zoals alarmknoppen, deurcontacten en dergelijke zaken:
Screenshot_20240416-013832.png
Het idee ervoor kwam een beetje van die radarbeveiliging die indertijd door de Amerikanen op Titan II raketbases werd gebruikt. Meerdere sensoren op palen.

Volgens mij wordt er ergens anders ook aan een dergelijke perimeterdetectie gesleuteld, maar dan met echte radar... Niet door mij, en streng geheim natuurlijk...?😉

Wie denkt er ook over zoiets na?

2Q==(22).jpg

Ik zou bijna de alarmknop vergeten die ik meebestelde (ik betaalde €4,32). Vooralsnog is die even voor testdoeleinden maar ik kan mij voorstellen om er later van bij te kopen. Ze zijn ook voor muurmontage te krijgen, tegen vergelijkbaar lage prijsjes:
Screenshot_20240421-001344.png
 
Laatst bewerkt:
@RockyFlats Tasmota heb ik thuis ook draaien voor mijn verlichting. Maar je kunt er ook sensoren op aansluiten.
Het verhaal is dat je Tasmota op een ESP32 (of ouder de EPS8266) zet. Dat is een kleine processor dat o.a ook WIFI en bluetooth ondersteund.
Ik maak nu alleen gebruik van de ESP32 met tasmota32 om een paar relais aan te sturen met mijn mobiel. Dat werkt erg goed.
ESP32: https://nl.aliexpress.com/item/1005006699362972.html?spm=a2g0o.productlist.main.3.5c562b27W2tF94&algo_pvid=87c9a155-2cab-4eb1-8903-517721d1f739&algo_exp_id=87c9a155-2cab-4eb1-8903-517721d1f739-1&pdp_npi=4@dis!EUR!9.58!3.19!!!72.61!24.18!@2103890917151848772054085e1f94!12000038041371344!sea!NL!1879018442!&curPageLogUid=LKxTptNnDlOy&utparam-url=scene:search|query_from:
Tasmota: https://tasmota.github.io/docs/
Om tasmota op de ESP32 te krijgen heb je de Arduino IDE nodig (Er zijn meer mogelijkheden): https://www.arduino.cc/en/software

Edit:
Tasmota stuur ik vanaf mijn mobiel met een http string vanuit een app. Dat kan ook via je browser. En als je wil dus ook ook vanaf het internet. Kan ik dus 🤣
 
Laatst bewerkt:
@RockyFlats Tasmota heb ik thuis ook draaien voor mijn verlichting. Maar je kunt er ook sensoren op aansluiten.
Het verhaal is dat je Tasmota op een ESP32 (of ouder de EPS8266) zet. Dat is een kleine processor dat o.a ook WIFI en bluetooth ondersteund
@maupspam , bedankt voor de tips. ESP32 ken ik wel van de Lora32 modules voor Meshtastic, maar geprogrammeerd (anders dan iets gereeds erop flashen😉) heb ik nog nooit gedaan.
@RockyFlats En als je deze set sensors besteld dan heb je voorlopig zijn in 1, 2, 4 en 8 relais varianten te krijgen.
Ik vind ook dat een prima tip. Arduino Uno's en Nano's heb ik, en ook toegepast en de sensoren heb ik bijna allemaal. Om mee te experimenteren inderdaad. Toch is het daar de afgelopen jaren maar weinig van gekomen. Ruimtegebrek, maar ook veel (te veel) andere hobbies😉

Het aantrekkelijke van de Zigbee sensoren en modules vind ik dat die al "compleet en kant en klaar" zijn. Geen moeizaam koppelen van een PIR module aan een Arduino Nano en een 433 MHz zendmodule, en programmeren, maar gewoon voor €3,80 kant en klaar en veel voordeliger kopen.

Het is dan niet zozeer het freubelen dat mij tegen staat, maar naast al het andere dat aandacht vraagt is er m.i. alleen op die manier iets werkbaars voor elkaar te boksen.

Ik heb zo bijvoorbeeld 6 Zigbee PIR modules bij elkaar gescharreld voor €22,80 en een Zigbee hub voor €9, en ... het functioneert al behoorlijk. Het enige is nog even, om alarmering in een situatie zonder 230V netspanning voor elkaar te krijgen en om het bereik te testen. Staan er PIR modules verder weg dan kan er nog een netwerk-relais nodig zijn (niet op batterijen werkende Zigbee modules, maar 5V USB gevoed, die dan ook als router werken).

Met alarmering bedoel ik, dat beweging buiten ook als signaal binnen moet doorkomen. Een Zigbee 5V USB schakelaar en USB ledlampje heb ik besteld en zijn nog onderweg. Simpel, maar doeltreffend (hoop ik). Die module kan in een 5V powerbank, en schakelt bij onraad de lamp.
 
De reden dat ik met de ESP32 ben begonnen te stoeien is dat ik geen software als Tuya binnen mijn netwerk wil hebben. Je zet je netwerk dan volledig open.
En dat gezegd hebbende weet ik ook dat mijn Nest en andere hardware zoals mijn mobiel en Home assistant dat al doen.
 
En dat gezegd hebbende weet ik ook dat mijn Nest en andere hardware zoals mijn mobiel en Home assistant dat al doen.

Ik heb dan ook een 2e netwerk voor dit soort spullen.
Dus een 2e SSID met een eigen V-lan
Wat ook kan is dat je een 2e wan op je lan aansluit als je geen v-lan zou kunnen maken.
Dan weet je in ieder geval zeker dat het technisch onmogelijk is om vanuit het ene netwerk bij het andere te kunnen. En zelf kun je dan alsnog vanaf "de buitenkant" bij de devices. Het is even werk om het op te zetten, maar het is in mijn ogen wel verstandig als je met dat soort spullen werkt.
 
Ik heb dan ook een 2e netwerk voor dit soort spullen.
Dus een 2e SSID met een eigen V-lan
Wat ook kan is dat je een 2e wan op je lan aansluit als je geen v-lan zou kunnen maken.
Dan weet je in ieder geval zeker dat het technisch onmogelijk is om vanuit het ene netwerk bij het andere te kunnen. En zelf kun je dan alsnog vanaf "de buitenkant" bij de devices. Het is even werk om het op te zetten, maar het is in mijn ogen wel verstandig als je met dat soort spullen werkt.

Had ik inderdaad al bedacht. Maar nog niet gedaan. Reden: Lui. :rolleyes:
 
Misschien kan je, als je ooit tijd hebt, daar een "Hoe dan" over schrijven?
Voor bv mij als leek ;-)

Dat is niet mogelijk, zoveel merken en interfaces, dat je gewoon zelf moet kijken in je aparatuur / handleiding, ook niet alles wors altijd ondersteund voor dat gene wat je wilt.

Tip: meeste / sommige accespoints ondersteunen gast-netwerken, gebruik je die toch voor de ios spulletjes.

@martin een 2de wan op je lan... je bedoelt denk ik een 2de lan op je wan.
 
Misschien kan je, als je ooit tijd hebt, daar een "Hoe dan" over schrijven?
Voor bv mij als leek ;-)

Dat is niet voor een leek ;) Je hebt ook speciale apparatuur nodig, de meeste huisrouters hebben geen verschillende vlans.

Een leek gebruikt inderdaad gewoon de gastfunctie van een router, of van KPN/Ziggo/FON etc als die dat nog hebben (het was populair, maar volgens mij ook weer minder, in Belgie is het in ieder geval allemaal weer aan het verdwijnen omdat tegenwoordig iedereen toch mobiele data heeft).
 
@joepmeloen en @marzman ,
Sorry ik wist niet dat jullie ook Martin heten.
Verder snap ik jullie berichten niet. Er is hier ook een topic over meshtastic. Dus zelf een node netwerk opzetten. Waarschijnlijk heb daar iets gemist en kan dit met huis-, tuin- en keukenapparatuur.

Er zullen vast leden hier zijn die A) wel anoniem willen smurfen, B) onzichtbaar willen zijn voor allerlei slimme apparatuur en C) kennis willen opdoen dus iets leren van wat blijkbaar enorm lastig, ingewikkeld en speciaal is.

Je of jullie zouden ook kunnen beginnen om aan de leek uit te leggen hoe je correct een gast account gebruikt van de ziggo, KPN, pietje puk, huis router.
Dat lijkt mij zinvol.
Een mes goed slijpen is ook niet eenvoudig en omvat ook speciaal gereedschap.
 
Misschien kan je, als je ooit tijd hebt, daar een "Hoe dan" over schrijven?
Voor bv mij als leek ;-)

Dat is niet mogelijk, zoveel merken, dat je gewoon zelf moet kijken in je aparatuur, ook niet alles wors altijd ondersteund voor dat gene wat je wilt.

Tip: meeste / sommige accespoints ondersteunen gast-netwerken, gebruik je die voor de ios spulletjes.

@martin een 2de wan op je lan... je bedoelt denk ik een 2de lan op je wan.
@joepmeloen en @marzman ,
Sorry ik wist niet dat jullie ook Martin heten.
Verder snap ik jullie berichten niet. Er is hier ook een topic over meshtastic. Dus zelf een node netwerk opzetten. Waarschijnlijk heb daar iets gemist en kan dit met huis-, tuin- en keukenapparatuur.

Er zullen vast leden hier zijn die A) wel anoniem willen smurfen, B) onzichtbaar willen zijn voor allerlei slimme apparatuur en C) kennis willen opdoen dus iets leren van wat blijkbaar enorm lastig, ingewikkeld en speciaal is.

Je of jullie zouden ook kunnen beginnen om aan de leek uit te leggen hoe je correct een gast account gebruikt van de ziggo, KPN, pietje puk, huis router.
Dat lijkt mij zinvol.
Een mes goed slijpen is ook niet eenvoudig en omvat ook speciaal gereedschap.

Meshtastic kan je iets voor schrijver omdat iedereen met dezelfde hardware, software en firmware werkt.

Niet iedereen heeft dezelfde router... dus vandaar, zoals ik al zei, kijk in de webinterfsce van je router, daar staat vaak al de benodigde uitleg bij, anders in de manual van je router om te zien of deze gast-netwerken of vlans ondersteund.

Thermen zijn soms ook anders tussen de merken, isolated network, virtual lan, separated lan of een combinatie
 
@martin een 2de wan op je lan... je bedoelt denk ik een 2de lan op je wan.

Eigenlijk bedoel ik het allebei.

Iedereen heeft wel ergens een oude router liggen. Bijvoorbeeld een fritzbox, of een draytek, of een ... (maak niets uit). En bij de meeste routers heb je een WAN poort en meestal iets van 4 lan poorten.

Als je bij deze router de WAN poort zou aansluiten op je bestaande LAN en je zorgt ervoor dat je op die router een ander IP nummer gebruikt dan op je andere LAN, dan ben je eigenlijk al klaar.
Maar het is heel lastig om dit uit te werken in een simpele howto. Teveel verschillen in het instellen. En te lastig om het kort en bondig te houden.

Als je bestaande router een "guest wifi" heeft is dat de simpelste optie.
Als dat niet zo is, dan is een oude router met WAN interface in mijn ogen de simpelste optie, (maar dan moet je al een beetje handig zijn om IT)
En als je weet hoe je een VLAN moet instellen, dan heb je geen instructie nodig hoe je dit moet instellen, en is de kennis reeds aanwezig.
 
De mini USB ledlampjes kwamen binnen, en het Wifi USB schakelcontact. Hier, in een powerbankje gestoken, werkt het.
De gedachte is, om de melding van Zigbee PIR bewegingsmelders (2*AAA) buiten, via de Zigbee (multimode) controller-ontvanger (5V USB) draadloos naar het Wifi USB schakelcontact (5V USB) te sturen. Kruipt er dan een snoodaard door de tuin dan gaat er bij mij een lampje branden😁
Het geheel moet zonder netspanning kunnen functioneren, en dat wordt wel even uitknobbelen.
IMG_20240513_220355.jpg
 
Terug
Bovenaan