Hoe zou jij het systeem dan opzetten?
Ik zou als antwoord verwachten "een munt gebaseerd op de goudstandaard" en dat antwoord keur ik goed

Maar....
Door het loslaten van deze standaard hebben we een enorme sprong kunnen maken in welvaart. En dat is niet alleen voor de elite maar voor iedereen.
Het loslaten van de goudstandaard/Bretton Woods wordt inderdaad altijd verdedigd met het argument dat daardoor de enorme welvaartstijging mogelijk werd gemaakt.
Niets is minder waar!
Tussen 1950 en 1977(onder Bretton Woods, wat feitelijk een goudstandaard is) steeg de wereldproductie met gemmiddeld 4.9% per jaar, een cijfer wat daarna niet meer gehaald is.
Het enige wat daardoor mogelijk werd gemaakt was monetaire inflatie, en dan vooral als tool voor Amerika. Het hebben van schulden was ineens veel slimmer dan het hebben van spaargeld, immers de inflatie kon ineens gestuurd worden door de overheid.
En voor alle duidelijkheid, inflatie is sindsdien niets meer of minder dan een indirecte belasting op spaargeld.
Wat dit loslaten wel mogelijk heeft gemaakt is het consumentisme, immers je werd feitelijk aangemoedigd om je geld uit te geven want morgen was alles duurder.
Een mooi voorbeeld hiervan zijn de huizenprijzen. waarbij tot 1960-70( gezien vanaf 1870) huizenprijzen redelijk stabiel waren en een huis dus niet als belegging werd gezien gingen de huizenprijzen na het loslaten van de goudstandaard snel omhoog. Tussen 1970 en 1978 met bijna 50%, wat ongezien was en waar de babyboomers hun basis voor rijkdom hebben gelegd. De huizenprijzen zijn bijvoorbeeld tussen 1910 en 1970 vrijwel gelijk gebleven en tussen 1970 en 2020 verviervoudigd.(
https://www.mejudice.nl/artikelen/detail/huizenprijzen-sinds-1870-de-hockeystick)
Dit is maar een voorbeeld, zo zijn er vele.
Dat dit argument vandaag de dag nog altijd gebruikt wordt is een goed voorbeeld van de Amerikaanse propaganda. Tussen 1970 en 2010 is eigenlijk alleen Amerika beter geworden van het loslaten van de goudstandaard, en dat kwam omdat effectief de amerikaanse dollarbiljetten de rol van het goud overnamen. Amerika heeft effectief een hele hoge belasting opgelegd aan de rest van de wereld op deze manier. Meer dan 50% van alle productiviteitstijgingen zijn verdwenen in die Amerikaanse belasting.
Dat mensen het tegenwoordig veel beter hebben heeft te maken met de vooruitgang van de wetenschap( stijging van productiviteit) en de gestegen arbeidsparticipatie.
De koopkracht is tussen 1977 en 2020 met 60% gestegen (
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/41/koopkracht-sinds-1977-met-bijna-60-procent-gestegen).
De netto arbeidsparticipatie is in diezelfde periode gestegen met bijna 25% en de productiviteit met 110%. De landbouwproductie( per m2) is zelfs met 800% gestegen in die periode. Toch vreemd dat daar dan maar 60% stijging in koopkracht van is overgebleven.
Onder de goudstandaard zouden de prijzen van landbouwproducten in dat geval gedaald zijn, en in werkelijkheid zijn ze gestegen. De motivatie om milieu verpestende intensieve landbouw en veeteelt te gaan bedrijven zouden onder de goudstandaard dus niet aanwezig geweest zijn. Men had de productie slechts uitgebreid met de vraagstijging in plaats van de export te laten groeien voor hogere winsten.
Ik durf te stellen dat het loslaten van de goudstandaard niet verantwoordelijk is voor onze hedendaagse welvaart, maar wel voor de hedendaagse milieuproblemen. Immers het loslaten van de goudstandaard heeft ons geleerd dat het beter is om de rekening van ons leven naar de toekomst te verschuiven!
Dat het huidige systeem niet bestand zou zijn tegen het opnieuw invoegen van een goudstandaard zonder enorm zware afkickverschijnselen is veelzeggend. Immers een drugsverslaafde heeft ook altijd maar meer en meer nodig en raakt in paniek wanneer de toevoer wordt afgesneden.
Kortom, de huidige economie is verslaafd aan gratis geld en inflatie.