• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Slowcooking op een petroleumstel (Vlaamse stoverij)

martin

Mankinds only hope
Laatst bewerkt:
Ik heb ooit iemand beloofd om na mijn rendang experiment een post te maken over een 2e toepassing van mijn petroleumstel, namelijk stoverij.

Nu zijn er nogal wat recepten om stoverij te maken, en ik denk dat ik er al ruim een stuk of 30 heb geprobeerd. Zowat alle trucs toegepast zoals toevoegen van zuren om het vlees malser te krijgen, of tomaat, of kiwi. Maar zoals wel vaker is een van de eenvoudigste recepten voor mij het meest smakelijke, namelijk “Vlaamse stoverij” gebaseerd op een recept van Peter Goossens.

Het vlees
UAW_iWfdCc0sB1ngyiwTAwwsOKJIGyGUnO6dot8sczjGzPKn5hftmPdSyexA5GDEsQCm_DYGoA_BD32H9QRAaOTpKLlKScFwpS8rSWmyXm8yijbw8iZXANv9uDBouhDJYdehjAuX


De meest gemaakte fout is om te mager vlees te gebruiken voor stoverij. Hoewel mager vlees er wel wat “smakelijker” uitziet, is het vet wat “tussen” het vlees hoort te zitten essentieel voor de smaak.

Persoonlijk vind ik de sukadelap het meest geschikte vlees om te gebruiken voor stoofvlees. Het enige nadeel van sukadelap is dat midden in het vlees een pees zit (zeen) die in theorie zou moeten kunnen mee garen tijdens de bereiding, maar die ik er toch maar uit snij, wat een flinke klus is.

De ingrediënten: (voor 4 personen)
  • 1 kg runderstoofvlees (sukade in dit geval)
  • Boter (of olijfolie) om te bakken
  • 2 flinke uien
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 1 laurierblaadje (of 1/2 gedroogde)
  • 2 el mosterd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 sneetjes casino brood
  • 25 cl donker bier
  • paar takjes tijm
En nee, ik vergeet niet de runderbouillon, want doordat het vlees zeer langzaam wordt gegaard m.b.v. een petroleumstel kunnen de smaken zich voldoende ontwikkelen.

Dus daar gaan we dan met 1 kg vlees, en je ziet dat het er niet echt smakelijk uitziet

9xCmf2_qOLukefPWCeBS-Qj23Ctun6-nNw-zRABMhHljs3qngAtuelaX7at99g4ObfipyKsHl5gYaIWPDT7PI576VZphk5lgyds77bmoW_LvY_QtZo4DUCOcDsBDoOSMFLh5Vzfe


Wat je van het vlees moet verwijderen zou eigenlijk helemaal niks moeten zijn, maar dat krijg ik niet verkocht aan mijn partner, dus zijn het minimaal de vliezen en ik haal ook de zeen uit het middenstuk. Dat laatste is lastig, maar als je het vlees fileert zoals je een vis fileert kom je een heel eind. Tevens kan je het vlees “scheuren” i.p.v. snijden op de punten waar vlies of zeen aanwezig is. En hoewel de verleiding groot is om de volgende keer gesneden vlees aan te schaffen kan ik je aanraden om dit niet te doen, want dat is bijna 2 keer zo duur, en kan je alsnog heel veel gaan bijsnijden.

CDpoqAE60pzfeHUlC6ase70lfMkyUXJBp7SaWNZj7W1iO6aS74JcphSxhr3iUc2G5vyN1YrH_-uhN6MSPQrmf0EteC_5NcFoFE609zjS_Z8ucISOjBvKcsR5iCpYm9PSuT6yoJee


Wat ik doe is de harde vetrand (rechts) wegsnijden, en dan het mes naast de zeen plaatsen en het vlees halveren. Hierna het vlees omdraaien en het andere stuk ontdoen van de zeen.

Het vlees wat je overhoud bevat nog steeds vet, en ziet er “gemarmerd” uit, maar dat is prima.

b-82meRqWfIDoxtNNG0xsvqTP4F_gzwFL-rXKFR-nGa2iocJbty6g-mQjDX7A00HE0JR0zX-NAI4bI-qSmvYEJbbS9V5CCDc7HTaloxjcPVNZx7UGpoyPmgt_ITYZhs4_VzV3JTr


Het ging deze keer erg sloom en ik ben wel ruim 20 minuten bezig geweest om het vlees te snijden. Ik gebruik ook een schaar om lastige stukje vlies weg te knippen.

Ondertussen kan je een braadpan alvast opwarmen en kan je de ui en knoflook gaan aan/op bakken totdat het er wat glazig uitziet.

Sommige zweren erbij dat je eerst het vlees moet aanbraden en vervolgens pas de uit/knoflook erbij doen maar ik heb het nu een stuk of 6 keer gemaakt en volgens mij maakt het echt niets uit.

LcMhJz3nLPXLJbfAtIOw8mlPnIRscLj6ohHfm2MiEVK4iOVBu7e2_BirlARDvkFmRnVE3hlX-OsPj3lXfZrUEl2iK83hhRaXlF4PzR767YchM2chNvoU9PuUPVhW-rGssEsH5YFq


Ik heb er al een slok bier in gedaan, en hoewel de pan er op de foto vies uitziet is dit echt niet het geval.

V4Y2jPQivHBYnRrsO9OKFmRz9UrpEeozK_kxsES0tX4srCCx9yOs_iB6GAJfwRtC7S8X7RZj_9q-HFO7PqTfZ1bT9f4TcEdh8_V6O0X9-xBDnbNMbNssYKzojqXE-rGCFVJRcsjY


Wat ik nu niet mag vergeten is de mosterd, en de 2 boterhammen, en natuurlijk het bruine bier. Normaal gezien neem ik een Belgisch bruin bier, ( Westmalle bijvoorbeeld) maar ik heb alleen nog maar Heineken staan, en zoveel zal het merk/type van het bier niet uitmaken.

De boterhammen die smeer je flink dik met de mosterd, en leg je bovenop het vlees.
De samenstelling ziet er nu nog onsmakelijker uit, maar laat je niet ontmoedigen door dit aanblik.

p7lBpVGV8JlQgGAlG-a8CPoFqwqYLBn89M7PvOZKAXjGAoA6KcrgwErtJUppaCSwJHEcGLIfhJU4kDlgmUnD1X26VrK9CjGDths28Pm7mUEwHnCAG1bIHTvn8itvkf0hIXiMUhmj


Omdat ik in het verleden de kruiden nooit meer heb kunnen terugvinden in de pan heb ik mezelf aangeleerd om de kruiden in een theezakje te proppen, en deze als kruidenbuiltje in de pan te plaatsen. Na 15 minuten ziet het er nog ranziger uit.

wMCt_BtD-TGnpeEsjMToaLmJAwfl1ebezVI9KTgcIoMkfVVYKZ5osRpSRwhNq6FGREJZCFhKAhYeZbdZnylPV3wEchIDzjsn9jXrbbGOv8Cjk1zlIUPGOlnJ8xL5xAbJ4X8aIzDS


Ik doe er nu een eetlepel tomatenpuree bij voor zowel de smaak, als het beter oplossen van het vet.
Nu is het gewoon een paar uurtjes deksel op de pan, en je bezighouden met andere zaken.

Q2L6VAt0uNlTO1azXM7_jwBLGXsNr0A9TndUAoHOQfnrYFp6gZcUPNavlwiIOZZOXjgoDCZm2m3jQStjuekvrzN1BzdwVNk5TB-QaCxi1WWVvHho7Mn0u10tMGoYvIsykeof0R4o


Na een uurtje of 2 dan doe je het deksel van de pan, en roer je het geheel door elkaar. Het brood zal zorg dragen voor de binding van de saus, en zonder deksel zal het geheel gaan inkoken.

Het inkoken zal ervoor zorgen dat de smaken een stuk geconcentreerd zullen zijn, en dat is de reden dat ik geen extra bouillon gebruikt.

Nog even als verduidelijking de opmerking dat je dit soort gerechten 1 dag van te voren gaat klaarmaken, en niet op het moment dat je impulsief zin in stoofvlees heb.
Het totale bereidingsproces is tussen de 4 a 5 uur, maar als ik het snijden van het vlees niet meerekent ben ik maar 10 minuten bezig aan dit gerecht.

_vRaqVlkUr1Qd7zr0wfnoAZylQ_YXkGkN3bm6ObdywI0l2DlxJTcZUpYfDGNX_hLd6xERYXF_TCO42yXPQ3xzCF0tecc1webmYv-bVNBVHBm74xcmVUOxevqPmYMxoOCrj2o1a-9


Hier zijn we een uurtje of 4 na aanvang, dus het mag nog wel wat inkoken.
En hoewel het er niet zo smakelijk uitziet kan ik je verzekeren dat alleen werk met brandschone potten/pannen, maar een geëmailleerde stoofpan ziet er nou eenmaal zo uit als je hem gebruikt

Pannen zonder aanbaklaag moet je eigenlijk niet wassen met afwasmiddel en gewoon schoonwrijven met een keukenrol maar dat is weer een andere discussie

Na nog 1 uurtje zijn we dus 5 uur verder en ik gok dat ik maar iets van 35 centiliter petroleum heb gebruikt. Ik wil niet weten hoeveel energie ik had verbruikt met een elektrische slowcooker.

1FXZEsWcGAG7OTl5kDyZgCNLnk2t76DuR3iKuXUJujE0YYZChKB5qRAwEsPgBHmfMRA7RheEYhuX-9vMrFi-ABskrOPaCsBhk15cbgNNx1BZXUYtnueYCRx8hsNbQzYH1Spftsi8


Het is iets aan de natte kant, eigenlijk had ik met 20cl bier voldoende gehad (ipv de gebruikte 30 cl). En voor de mensen die zich afvragen waar de groente is, die zit apart op een saladebord.

Maar hoe smaakt het?
Het smaakt echt perfect. Het vlees is door de zeer langzame manier van bereiden getransformeerd van een taaie lap naar het bekende draadjesvlees.

De sucadelap heeft flink wat pezen, vliezen en zacht vet. Dat zachte vet dat smelt sowieso wel, maar de pezen en vliezen bestaan uit collageen, een eiwit dat zorgt voor de taaie structuur van het rauwe vlees. Collageen verandert bij een hele lange bereidingstijd in gelatine.

Het vlees kan je “uit elkaar trekken” met een vork, en je zal geen enkel stukje vet terugvinden in het vlees. Ook moet je niet bang zijn voor een hard stuk vet, of een taai stukje, het is botermals.

xxFp9KO5x5WqdarRiEIxanh5-jJjDBtNSudkWuLDCNQUWrpsnyuMqxduLfvoO4iC9ZHFLKaCduYAEMGt_jVNw6Dy9PpYZrKc1gmhoE54NNCImNxdJOnRo4gnYCp0o6G4LthiCUMi


Als Ik het vlees wat uit elkaar trek met een vork dan zie je de bekende draadjes structuur.
En ik heb de indruk dat de lepel tomatenpuree zowel een positief effect heeft op de smaak, als op het ontbinden van de collageen.

Verbeterpunten?
Ik ga toch eens proberen om het vlees te snijden zonder dat ik de zeen verwijderd.

Conclusie
Resumerend kan je alle andere recepten van stoofvlees bij deze vernietigen en je houden aan bovenstaand recept. En schrik nou niet van die 5 uur bereidingstijd, want je bent netto gezien iets van 15 minuten bezig met het snijden en aanbakken van het vlees, en hierna doet het petroleumstel de rest. Je kan ook prima om 19:00 starten, en om 23:00 stoppen, en de volgende dag 1 uur voor het eten de pan nog 1 uurtje opzetten.

Niet langer dan 1 dag want dan moet je het in de koelkast plaatsen, en langer dan 3 dagen dan kan je het uiteraard na 4 uur invriezen, maar dat vind ik niet slim omdat je hierdoor de structuur van het vlees om zeep zal helpen. (dan kan je het nog beter na 5 uur invriezen en dan opwarmen).
 
Potverdorie dit doet mij denken aan mijn oma, die maakte ook altijd stoofvlees op een petroleum stel, en dan ook nog stoofpeertjes. Ik kan mij niet herinneren beide ooit nog eens zo lekker te hebben gegeten. Mijn vader, geen slechte kok, probeerde het ook wel maar toch kwam het nooit echt in de buurt. Damn wat maakte oma dat altijd lekker klaar!
 
@martin
De door u getoonde toebereiding doet mij waarlijk watertanden!
Misschien, zou uw gerecht ook in een bekleede hooikist uitstekend garen, en U zoo nog meer olie sparen?
2.jpg

Haha, sorry, ik wilde zojuist even bij het taalgebruik van toen blijven.
Leuk, jouw recept:thumbsup: en vraagt om navolging... ga ik eens proberen...
Misschien is een kookkist/hooikist voor het garen een idee?
Ik heb er hier al een, van het Zwitserse leger, maar de gamel daarvan is 25 liter en het bijbehorende recept begint met 20 kg vlees...:eek:
Een klein kistje met een oud dekbedje of zo er in, zou toch ook moeten werken...
... het negatief advies van Firma F.L. Hofman maar even in de wind geslagen:confused:

Bon Appetit!
 
Mooi verslag @martin!
Nu wil het toeval dat de vorige bewoners van ons huis een petroliumstel hebben achter gelaten.

Kan je wat meer vertellen over de brander zelf? Hoe hoog zet je de vlam voor een sessie van 4 a 5 uur?
 
Een tip voor jullie allen. Koop vlees liefst pink of os een die niet ouder is dan 3 jaar in ieder geval en geheel gras gevoerd beter vlees is er niet verkrijgbaar. Dan kun je het zelfs in 60 min super zacht en gaar krijgen. Meestal braad ik het vlees de ene dag aan en verwarm het de 2de dag dan komt de lekker smaak ook beter vrij. en na het aanbranden even een paar uur in de hooi kist. http://www.natuurboeren.nl/producten/ er zijn natuurlijk veel meer organisaties die dit soort vlees verkopen. Maar de meeste van deze boeren fokken ossen op natuurgrond.
 
Ha @martin

Mooie uitleg!
Je hebt haast dezelfde werkwijze al ik. Ik snij vaak 3-4 uien en bak deze eerst in olijf olie bruin/glazig. Hierna haal ik de uien uit de pan en gooi wat roomboter met olijf olie erin. Dan het vlees goed aanbakken en zodra alles enigzins gekleurd is de reeds eerder aangebakken uien erbij. Dan gooi ik er een eetlepel mosterd en 2 eetlepels appelstroop bij. Hierna nog wat speculaas/koek kruiden (niet teveel!). Beetje bruin bier erbij en laten stoven. Oja, ik gooi er vaak nog wel een runder bouillonblokje bij en nog wat hele kruitnagels (stuk of 6-8) omdat de kids dat zo lekker vinden.... :)
Ook ik heb gemerkt dat de volgorde van aanbakken niets uitmaakt mbt smaak.
Ik laat de sucade lappen heel of snijd ze in grove stukken. De zeen is na goed stoven bij mij vaak voldoende zacht geworden. Een schaar voor vlees snijden is handig, maar ik vind het persoonlijk niet kunnen (gevoelsmatig).
Ik bak alles de avond ervoor alles aan en laat het even 20min pruttelen. De dag erna gaat het nog voor een uurtje of 4 zachtjes op het petroleumstel of op de hete briketten (in de tuin).
 
Oh, dat las weer heerlijk weg @martin :D (waar blijft toch die Kwijl emoticon? @phtvs )... Moet er toch eens aan denken om sucadelappen te kopen, de rest heb ik altijd wel in huis.

En een petroleumstel heb ik ook. En wel die waar mijn moeder al die jaren de schenkel voor de bouillon op liet trekken, de rabarber zachtjes liet gaarkoken, de stoofpeertjes heerlijk gaar liet sudderen en inderdaad ook het rundvlees op een heel zacht pitje moddergaar liet worden. :cool: En een nieuwe lont ligt klaar.

Voor mij geld: hoe meer vet aan het suddervlees hoe beter... :D

Maar één vraagje... in wat voor soort theezakje prop jij die kruiden? Mis de foto. ;)
 
Leuk van alle leuks, (is dat een woord?)

Kan je wat meer vertellen over de brander zelf? Hoe hoog zet je de vlam voor een sessie van 4 a 5 uur?

Ik gebruik een 1 pitter, en dat is ruim voldoende om de temperatuur op 100 graden te houden. Het aanbakken doe ik uiteraard niet op het petroleumstel, want dan heb je denk ik wel een 3 of 4 pitter nodig.
De vlam zet ik zo laag mogelijk, want zoals bekend zal water nooit warmer kunnen worden dan 100 graden, dus het heeft geen nut om de vlam hoger te zetten zodra je merkt dat het gaat bubbelen.

Als je het lont aansteek dan zal je merken dat na een minuut of 5 hij te hoog brand (en gaat walmen), en dan zet je hem iets lager
Stel je gaat beginnen met koken dan doe je het deksel op de pan zodat je veel sneller zal uitkomen op 100 graden. Hierna zet je de pit op zijn laagste stand (op gevoel) en aangezien je na 2 uur moet gaan inkoken is het een beetje rommelen met de lonthoogte, maar na een keer of 3 heb je dat wel onder de knie. De vlam is in ieder geval minimaal

Een tip voor jullie allen. Koop vlees liefst pink of os een die niet ouder is dan 3 jaar in ieder geval en geheel gras gevoerd beter vlees is er niet verkrijgbaar. Dan kun je het zelfs in 60 min super zacht en gaar krijgen. Meestal braad ik het vlees de ene dag aan en verwarm het de 2de dag dan komt de lekker smaak ook beter vrij. en na het aanbranden even een paar uur in de hooi kist. http://www.natuurboeren.nl/producten/ er zijn natuurlijk veel meer organisaties die dit soort vlees verkopen. Maar de meeste van deze boeren fokken ossen op natuurgrond.

Hoewel ik je gelijk geef voor een goed stuk vlees, is het idee van stoofvlees dat het niet veel uitmaakt of het nu een rund is van 10 jaar oud of van 3 jaar oud. Je kan een kogelbiefstuk ook stoven maar dat is zonde omdat het ten eerste een stuk minder lekker zal smaken door het gebrek aan vet, en het is in verhouding te duur voor deze toepassing.

Een schaar voor vlees snijden is handig, maar ik vind het persoonlijk niet kunnen
Ik gebruik de schaar ook stiekem, zonder dat iemand het ziet :)
(vandaar ook dat je hem op de foto's niet ziet)

Maar één vraagje... in wat voor soort theezakje prop jij die kruiden? Mis de foto


stHrVLFX6otPfRywARTH6RoyyTFGFvOJpkwJFpEV2R8lsFrJEqb41aLQgrQmGxreBCHlCrPLU7mQtuLL0-g_bI8X814ABAQJ2Ue5jF8IyUSL-N0B3Zs51X8F-VDeog5uynptvDdU


Geen idee waar ik zo ooit heb gehaald, maar dat zal (volgens google) bij AH geweest zijn.
Het lepeltje zit er in zodat je ziet dat het een filterzakje is.
Als je alleen maar laurier gebruikt dan is dit niet echt handig, maar als je bijvoorbeeld tijm/rozemarijn/kruidnagel gebruikt dan prop je alles in het theezakje en kan je het in 1 keer uit de pan vissen.
(het is eigenlijk gewoon een kruidenbuiltje voor luie mensen)
 
......................................
stHrVLFX6otPfRywARTH6RoyyTFGFvOJpkwJFpEV2R8lsFrJEqb41aLQgrQmGxreBCHlCrPLU7mQtuLL0-g_bI8X814ABAQJ2Ue5jF8IyUSL-N0B3Zs51X8F-VDeog5uynptvDdU


Geen idee waar ik zo ooit heb gehaald, maar dat zal (volgens google) bij AH geweest zijn.
Het lepeltje zit er in zodat je ziet dat het een filterzakje is.
Als je alleen maar laurier gebruikt dan is dit niet echt handig, maar als je bijvoorbeeld tijm/rozemarijn/kruidnagel gebruikt dan prop je alles in het theezakje en kan je het in 1 keer uit de pan vissen.
(het is eigenlijk gewoon een kruidenbuiltje voor luie mensen)

Je kunt een thee ei van RVS gebruiken, die heb je in allerlei maten, zelfs ter grote van een kleine meloen (iets van 14 centimeter hoog). Die is dan ook niet voor de thee, maar speciaal voor het trekken van soep/bouillon. Ooit de mazzel gehad er eentje in de kringloop te scoren.
 
Nou, zo doen wij het ook, ongeveer... maar dan op het houtfornuis... iets lekkers heeft tijd nodig om smaak op te bouwen....:)
 
@martin u spreekt over inkoken , maar ik dacht dat bij dit soort dingen maken het juist niet kookt , maar
dat het vlees of vis op plm 80 a 90 graden werd gehouden .Mijn vraag dus kookt u echt of wordt het
tegen kookpunt aan verwarmt ???
Overigens het ziet er smakelijk uit ,petje af :cool:
gr will
 
@martin u spreekt over inkoken , maar ik dacht dat bij dit soort dingen maken het juist niet kookt , maar
dat het vlees of vis op plm 80 a 90 graden werd gehouden .Mijn vraag dus kookt u echt of wordt het
tegen kookpunt aan verwarmt ???
Overigens het ziet er smakelijk uit ,petje af :cool:
gr will

Dat is een hele goede vraag/opmerking.

Inkoken wil gewoon zeggen dat het vocht zal vervliegen, en daar hoef je geen 100 graden voor te hebben, want water verdampt al bij een temperatuur > 0 graden
Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het zal verdampen.

In theorie zou je niet boven de 90 graden mogen verwarmen (stoven) staat zowat in alle boeken geschreven, maar volgens mij is dat complete onzin.

Ik ga er blindelings van uit dat zodra je aan het stoven bent in vocht (dus water) je echt op 100 graden bezig bent.
En de theorie zegt dat rond de 65 graden het smeltpunt van collageen is bereikt. Boven de 90 graden zou de vorming van gelatine niet meer optimaal zijn.

Maar nu maakt je wel aan het twijfelen wat de temperatuur is tijdens het "bubbelen".

Het lijkt mij in ieder geval een onmogelijke zaak om de temperatuur te kunnen temperen tot 90 graden indien je op een vlam verwarmd
(met een thermostaat oven zal het uiteraard te doen zijn)

Ik zal de volgende keer de temperatuur opmeten, zodat ik het zeker weet of het 100 graden zal zijn.

Ik zal een update maken zodra ik dit heb uitgevoerd (zal over een week of 3 zijn)
 
@martin dank je voor je commentaar . U heeft gelijk zodra je water verwarmt zal het gaan verdampen
afhankelijk van de temperatuur ( en luchtvochtigheidsgraad ) .Of iets kookt is moeilijk te zien denk ik
want water kookt bij 100 C ,maar zodra je vetten/olien en zouten ed aan water toe gaat voegen stijgt de
temperatuur waarop het water zal gaan koken
Ik vond het wel knap dat u op de éénpitter deze pan vlees aan de kook kreeg , want zover als mij bekend was
,werd een éénpitter gebruikt als ''warm houd pitje '' dus weer wat geleerd en ik zal het zelf ook eens moeten gaan proberen:fluit:
gr will
 
Ik denk dat rundvlees echt moet koken om het gaar te krijgen. Als ik rundvlees braad en dan zachtjes laat koken raakt het soms van de kook af op het kleine gaspitje. wordt dan niet gaar. (Geld voor alle vlees).
 
Ik denk dat rundvlees echt moet koken om het gaar te krijgen. Als ik rundvlees braad en dan zachtjes laat koken raakt het soms van de kook af op het kleine gaspitje. wordt dan niet gaar. (Geld voor alle vlees).

Nee, dat hoeft niet, het garen van vlees kan op veel lagere temperaturen. 100 graden is puur een getalletje waarbij toevallig water kookt. De eiwitten in vlees die dienen te veranderen van rauw naar wat we 'gekookt' noemen, gebeurt bij veel lagere temperaturen dan 100 graden.

Slow cooking is een kooktechniek waarbij je de tijd neemt om een goed gerecht te maken. Dat betekent bereidingstemperaturen tot maximaal 99 °C, maar meestal zelfs hooguit 80 °C.
https://www.vlees.nl/in-de-keuken/slow-cooking/

Een veel betere manier om groot vlees te bereiden is slow cooking. Je braadt het vlees ook aan, maar zet het vervolgens in een oven met een veel lagere temperatuur. De laagste temperatuur die je kunt kiezen is 10-15 graden hoger dan de gewenste kerntemperatuur. Bijvoorbeeld: als de gewenste kerntemperatuur 50 graden is, dan zet je de oven op 60-65 graden.
http://www.beerensslagerijentraiteur.nl/groot-vlees

Hier een overzicht van kerntemperaturen van diverse soorten vlees en vis. Grof gezegd, vanaf zo'n 70 graden wordt alle vlees door en door gaar: https://www.meerdanvlees.nl/page/20/kerntemperaturen

Bij hogere temperaturen wordt het vlees weer minder mals en dan heeft het vlees nog een lange tijd nodig om weer mals te worden, dat is waarschijnlijk wat je ervaart Tom.
 
n.a.v. @Wafels zijn opmerking ben ik in een flinke discussie (met andere gebruikers op een ander forum) terecht gekomen over het stoven van vlees.
Ik denk (nog steeds) dat die "max 90 graden" een foutje is die hardnekkig tot waarheid is gepromoveerd.

Betere smaaksensatie dan mijn huidig recept is voor mij ondenkbaar (klinkt een beetje arrogant, maar ik meen het wel)

Stel dat je bij 100 graden het proces van collageen->gelatine zou verstoren dan zou het betekenen dat de temperatuur van de inhoud in de pan dus lager moet uitvallen dan ik denk
En stel dat het wel 100 graden is, dan klopt de stelling "max 90 graden" niet.

Onder het mom "meten is weten" ga ik het nameten bij mijn volgende poging
Ik denk dat ik geen 3 weken ga wachten, ik moet me inhouden om niet langs de slager te gaan :)

@Tom
Een goed stuk rundvlees (ossenhaas bijvoorbeeld) kan je prima rauw eten.
Gaar is eigenlijk een lastige omschrijving, want wanneer is iets "gaar" ?

Wel een heel belangrijke tip voor het bakken/braden van rundvlees is het volgende

Haal rundvlees minimaal 30 maar liever 60 minuten uit de koeling voordat je het ga bakken.
Er zijn zoveel mensen die geen benul meer hebben van deze basisregel.

Koop 2 stuks biefstuk bij een goede slager, doe het vlees 3 dagen in de koelkast en doe de volgende test:

Biefstuk 1 haal je 1 uur vooraf uit de koelkast en bak je in de pan
Biefstuk 2 doe je gelijk uit de koelkast in de pan.

Na deze test vergeet je nooit meer om (rund)vlees 1 uur vooraf uit de koeling te halen.

Ik ga de partner maar alvast voorzichtig polsen of we eens stifado kunnen maken op het petroleumstel.
(uit een stuk, en zonder dat ik de zeen ga verwijderen)
Dan heb ik een goede reden om een deel 3 te posten op dit forum.
 
@martin mijn excuus als ik de veroorzaker ben van discussies :rolleyes: dit was niet mijn bedoeling
:confused: maar mijn petje af dat je het serieus neemt en de nodige testen wilt doen ;)
@Ray dank voor je info over die temperaturen .
gr will
 
Terug
Bovenaan