• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.
Nou, die lijkt toch enorm op de hele snelle groentesoep hierboven ...alleen is de kooktijd bij mijn snelle groentesoep wat korter. Soepgroenten zijn al kleingesneden en hoeven niet doorgekookt.

:oops: Overheen gelezen.
Sorry.
 
Ow, ja, daar letten veel mensen op...'mijn' bouillonblokjes zijn wel MSG-vrij/E621-vrij.

001561244_001_388185_708.jpg

Van de AH-website: gebruik de bouillon voor bereiding van diverse soorten soepen, sauzen, jus, ragouts, groenten en pasta 's. Dit product is MSG vrij.

Ik heb ze geprobeerd, ze zijn super.

Erg makkelijk voor in de voorraad kast, neem weinig ruimte in beslag en redelijk lang houdbaar
:thnx:
 
Ik heb ze geprobeerd, ze zijn super.

Erg makkelijk voor in de voorraad kast, neem weinig ruimte in beslag en redelijk lang houdbaar
:thnx:
Blijf op de ingrediënten letten hoor. Hoewel veel fabrikanten wel door beginnen te krijgen dat ze sommige ingrediënten beter weg kunnen laten omdat het beter voor de verkoop is, veranderen ze het nog regelmatig zonder dat er duidelijk op te zetten.
Ik heb voor in de winkel zelfs een creditcard formaat loepje om de kleine lettertjes te lezen :)
 
Ik ben gestop met commercieële bouillonblokjes.
Hoofdbestandeel is zout of een zout variant als ve tsin.

Nu maak ik ze zelf zonder een grammetje zout erin.
Zout voeg ik later toe naar smaak.

Ik heb een grote diepvries waar ik etensresten in bewaar.
Van aardappelschillen tot afgekloofde spare rib botjes.

Wanneer ik een mooie verzameling heb steek ik mijn keramische bbq aan.
Met 2kg aan houtskool kan ik de bbq 36 uur lang op 100 graden houden.
Alle etensresten gaan in een grote pot met water en die laat ik dan zolang mogelijk pruttelen.

Daarna het vocht zeven door een theedoek en verder inkoken.
Je krijgt dan een super geconcentreerde bouillon die ik dan in een ijsklontjes bak giet om mooie dobbelsteentjes te maken.

Dit smaakt beter dan die zoutbrokken met gist extracten.

Heb nu standaard groente-, kippen- en van alles wat bouillon blokjes in de diepvries liggen. :)
 
Juist de botten geven een goede smaak en textuur aan de bouillon.

Dit weekend weer een sessie gedaan.


Dit keer een combo van varkens en runder botten.
Na een hele nacht door pruttelen weer een pannetje met vloeibaar smaak genot.

efcf7ff130e0c5e4b13a75150ec0c285_zpsdb2355ba.jpg


Nu laten afkoelen zodat het vet makkelijk weg te halen is.

Waar kan je dit voor gebruiken?
- ragout maken
- mooie basis voor soep
- om vlees in te laten sudderen. (Bijvoorbeeld gehaktballen)
- lekkere vleesjus
- smaak aan risotto geven
- etc
 
Dat je dat maakt van restjes groenten en van botjes van sparrib daar kan ik nog van in komen. Maar van aardappel schillen. Dat snap ik niet.
 
Aardappelschillen zit veel zetmeel in.
Daardoor krijg je automatisch al een gebonden bouillon van.

Eerlijk gezegd gooi ik er vaak in wat omhanden is.
Als ik een vleesbouillon ga maken en ik zie wat cornedbeef tegen de houdbaarheidsdatum liggen dan gooi ik dat er ook gewoon bij.

Tot nu toe maar één keer gehad dat ik alles heb weggegooid en dat was met karkassen van wild konijn.
Daar kwam zo'n sterke wildgeur vanaf dat ik er echt niet blij van werd.
 
Als je een hele donkere bouillon wilt maken, kun je ook wat extra uienschillen erbij doen.
Als ik bouillon trek, is dat in een pan met deksel enige uren op een laag vuurtje, net niet kokend.
Om de bouillon te concentreren tot een fond wordt er wel ingekookt, na het zeven, zonder deksel op de pan vocht laten verdampen.
Hier wat meer over bouillon maken en verschillende recepten daarvoor.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo
In de lijst van fonds mis ik er nog een.
Bruine fond. Dit is eigenlijk de basis van alle bruine sauzen.
Even het recept uit mijn hoofd.
Runds botten en runds soepvlees.
wat spek
wortelen selder ui look.
tijm laurier en een kruinagel
blikje geconentreerde tomaten puree
wat olijfolie.
Men doet alles grof gesneden op een ovenbraadslede.
Men roert er de tomaten puree doorheen besprenkeld met olijfolie.
Met plaats dat 2a3uur in de oven op 120°
Daarna doet men alles in een pot. En overgiet het met water kippenbouillon of groenten bouillon.
Tot alles onder staat. Men brengt dat snel aan de kook. Daarna laat men dat sudderen op een zacht vuurtje.
Eerst met deksel dan zonder.
Men giet alles door een zeef. Ontvet het en laat het inkoken naar gewenste dikte of hoeveelheid.

Normaal schijf ik nu smakelijk maar ik laat het even achterwege omdat te sterk is om van te eten.
 
Goed opgelet @Flos, alleen noemen ze dat kalfsfond of jus de veau.Zo staat het ook in die lijst.
Kalfsfond wordt in de Franse keuken veel gebruikt in sauzen. Als bouillon of soep wordt het niet geconsumeerd, kalfsfond is een ingrediënt in andere recepten.
Natuurlijk klopt jouw recept wel :)
 
Laatst bewerkt:
Ik vind dat soepzak idee van @Mrod echt een goed idee! :cool:
Ik ben gestop met commercieële bouillonblokjes.
Hoofdbestandeel is zout of een zout variant als ve tsin.

Nu maak ik ze zelf zonder een grammetje zout erin.
Zout voeg ik later toe naar smaak.

Ik heb een grote diepvries waar ik etensresten in bewaar.
Van aardappelschillen tot afgekloofde spare rib botjes.

Wanneer ik een mooie verzameling heb steek ik mijn keramische bbq aan.
Met 2kg aan houtskool kan ik de bbq 36 uur lang op 100 graden houden.
Alle etensresten gaan in een grote pot met water en die laat ik dan zolang mogelijk pruttelen.

Daarna het vocht zeven door een theedoek en verder inkoken.
Je krijgt dan een super geconcentreerde bouillon die ik dan in een ijsklontjes bak giet om mooie dobbelsteentjes te maken.

Dit smaakt beter dan die zoutbrokken met gist extracten.

Heb nu standaard groente-, kippen- en van alles wat bouillon blokjes in de diepvries liggen. :)

Kennis is beter dan gadgets.
Daarbij weegt het ook nog eens minder

Waarschijnlijk pas ik het in een iets kleinere vorm toe maar afgelopen jaar veel restjes en zogenaamd afval in de soepzak laten verdwijnen.
Ik stop de inhoud op een gegeven moment gewoon in een pan op het fornuis maar ook daar komt een fijn bouillonnetje van. En dat wordt weer een heerlijk soepje.
Goede tip. :thumbsup:
 
  • Leuk
Waarderingen: J.J
Deze morgen heb ik twee duiven geslacht.Het waren twee oude rakkers. Die gaan vanavond in een pan met water ui een winterwortel wat selder en wat kruiden dan heb ik morgen boulion van duif om een lekkere soep te maken.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo
Zout is het hoofdbestanddeel van een bouillonblokje.
Martijn Katan rekende uit hoeveel zout er in verschillende merken bouillonblokjes zit:
Maggi Minder Zout Rundvleesbouillontabletten leveren per liter bouillon (2 tabletten) 6.8 gram zout, dat is 4.1 gram minder dan Maggi Rundvlees bouillon (10.9 gram zout per liter) en 4.6 gram minder dan bouillon gemaakt met twee Albert Heijn Rundvlees bouillontabletten (11.4 gram zout per liter). Aanname is wel dat de cijfers op de verpakking kloppen. Bovendien wegen Minder Zout tabletten maar 9 gram , tegenover Albert Heijn 10 gram per stuk. Of Minder Zout en regulier even lekkere bouillon leveren heb ik niet getest. http://www.mkatan.nl/radio-en-tv/417-8-augustus-bouillonblokjes

Als je het zout in het recept veel vindt, kan je altijd minder zout toevoegen. Dat is juist een voordeel van recepten, je verbouwt recepten tot ze naar jouw smaak zijn.
Ik vind het prima bouillon.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo
Ook in corona tijden wordt er ten huize Flos soep gegeten. Om de 3a4 dagen staat een 10 liter soeppan te pruttelen.
Ook trek ik bijna altijd zelf mijn bouillon. En eigenlijk komt dit nu mooi uit om mijn diepvriezer te ontdoen wat er misschien al wat te lang inzit.
Zo werd er de 4 laatste keren bouillon getrokken van houtduiven . En om toch een beetje ogen op het vocht te krijgen heb ik er telkens een varkenspoot bij gedaan.
Het vlees van de duiven en de varkenspoot word netjes van de botten gehaald en gebruik ik als snoepjes voor hond en kat. Om op in voorraad zijde dierenvoer te sparen.
 
Terug
Bovenaan