Ray
SHTF Expert
Goede vraag idd @DO-it
Het lastigste vind ik een echt hartige smaak en de structuur. Ik kan wel een ratatouille maken zonder vlees, wokken zonder vlees, maar dat is zo verrekte karig qua smaak en structuur. Ik doe het dan wel eens met cashews, maar dat is duurder dan kip en minder lekker. Het gaat niet om de SHTF maar puur voor het eten van alledag nu. Ik heb al zoveel geld verkwist aan dure vleesvervangers die taai en smakeloos zijn. Het schijnt steeds te verbeteren, maar een mens kan moeilijk alles uitproberen.
En als ik dan kijk naar vegetarische gerechten of bij mensen eet die zo koken, dan is het gebruik van ingrediënten die ik niet blief nogal overdadig. Zoetigheden, als zoete aardappel, pompoen (yuk!), rozijnen door de maaltijd, avocado's of meteen smaken van een ander werelddeel, Aziatisch, Noord Afrikaans, Zuid Amerikaans etc, waar toch heel veel smaken tussen zitten die ik niet associeer met het diner.
Ik hou meer van de traditionele Belgisch/Franse/Italiaanse keuken, pasta of zilvervliesrijst erbij, af en toe gebakken krieltjes. Zo nu en dan wat creatieve eenpansgerechten als de centen op zijn. Niet te vaak als het kan, omdat dan meteen drie a vier dagen achter elkaar hetzelfde op tafel staat. Van invriezen wordt het eten niet bepaald smakelijker, veel ingrediënten worden dan een slappe bende. Er zijn maar weinig diners die ingevroren kunnen worden. Pasta en rijst wordt drap.
Qua vlees is het nu vooral kip, twee keer in de week rundvlees en geen varkensvlees. Vooral in de zomer niet vanwege eczeem klachten die dan de kop op kunnen steken. 's Winters gooi ik gewoon spekjes door de maaltijd, geen probleem dan.
Ik vind het wel lastig om alles te gaan vervangen door parmezaan, ricotta, mozzarella en andere dure kaassoorten. Af en toe eet ik wel eens maaltijd van vijf euro, voor zeven euro totaal zelf met een lekkere entrecote erbij, maar gemiddeld moet het rond de 2,50 uitkomen anders is het toch niet financieel te vol te houden, ontbijt en lunch, de koffie en 's avonds twee biertjes komt daar nog overheen. Frisdrank of sap koop ik nooit. Wel af en toe bananen en een mango, maar die eet ik dan los, niet bij m'n diner, zoetigheid moet ik altijd wegspoelen met heet water of koffie. Rietsuiker in de koffie en pure chocolade zijn de enige producten met suiker die ik gebruik, naast dat fruit.
Extra potjes ingrediënten als kokosmelk of andere producten die je niet in een keer op kan maken, zijn lastig, dan beland er veel in de kliko. Ik heb dat nu al met de pakjes slagroom die ik regelmatig gebruik een potje pesto moet ook achter elkaar op anders beschimmeld het. Bij kruiden is dat makkelijker, die kun je lang bewaren.
Het lastigste vind ik een echt hartige smaak en de structuur. Ik kan wel een ratatouille maken zonder vlees, wokken zonder vlees, maar dat is zo verrekte karig qua smaak en structuur. Ik doe het dan wel eens met cashews, maar dat is duurder dan kip en minder lekker. Het gaat niet om de SHTF maar puur voor het eten van alledag nu. Ik heb al zoveel geld verkwist aan dure vleesvervangers die taai en smakeloos zijn. Het schijnt steeds te verbeteren, maar een mens kan moeilijk alles uitproberen.
En als ik dan kijk naar vegetarische gerechten of bij mensen eet die zo koken, dan is het gebruik van ingrediënten die ik niet blief nogal overdadig. Zoetigheden, als zoete aardappel, pompoen (yuk!), rozijnen door de maaltijd, avocado's of meteen smaken van een ander werelddeel, Aziatisch, Noord Afrikaans, Zuid Amerikaans etc, waar toch heel veel smaken tussen zitten die ik niet associeer met het diner.
Ik hou meer van de traditionele Belgisch/Franse/Italiaanse keuken, pasta of zilvervliesrijst erbij, af en toe gebakken krieltjes. Zo nu en dan wat creatieve eenpansgerechten als de centen op zijn. Niet te vaak als het kan, omdat dan meteen drie a vier dagen achter elkaar hetzelfde op tafel staat. Van invriezen wordt het eten niet bepaald smakelijker, veel ingrediënten worden dan een slappe bende. Er zijn maar weinig diners die ingevroren kunnen worden. Pasta en rijst wordt drap.
Qua vlees is het nu vooral kip, twee keer in de week rundvlees en geen varkensvlees. Vooral in de zomer niet vanwege eczeem klachten die dan de kop op kunnen steken. 's Winters gooi ik gewoon spekjes door de maaltijd, geen probleem dan.
Ik vind het wel lastig om alles te gaan vervangen door parmezaan, ricotta, mozzarella en andere dure kaassoorten. Af en toe eet ik wel eens maaltijd van vijf euro, voor zeven euro totaal zelf met een lekkere entrecote erbij, maar gemiddeld moet het rond de 2,50 uitkomen anders is het toch niet financieel te vol te houden, ontbijt en lunch, de koffie en 's avonds twee biertjes komt daar nog overheen. Frisdrank of sap koop ik nooit. Wel af en toe bananen en een mango, maar die eet ik dan los, niet bij m'n diner, zoetigheid moet ik altijd wegspoelen met heet water of koffie. Rietsuiker in de koffie en pure chocolade zijn de enige producten met suiker die ik gebruik, naast dat fruit.
Extra potjes ingrediënten als kokosmelk of andere producten die je niet in een keer op kan maken, zijn lastig, dan beland er veel in de kliko. Ik heb dat nu al met de pakjes slagroom die ik regelmatig gebruik een potje pesto moet ook achter elkaar op anders beschimmeld het. Bij kruiden is dat makkelijker, die kun je lang bewaren.