• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

CrossbowClan

Diehard Prepper
Zoals beloofd een korte impressie van wat ik heb gedaan tijdens het eerste weekend van de survival cursus.

Weekend 1.
Zaterdag om vijf uur mijn bed uit. De rugzak stond natuurlijk al klaar, dus rustig een bakkie doen en douchen. Om half acht in de auto op weg van Rotterdam naar Eibergen. Daar verzamelen we vanaf tien uur, en om elf uur begint het programma van die dag.
Om kwart over tien was ik er, handjes schudden, een eerste kennismaking en een bakkie doen. De groep bestaat uit 26 mensen, 22 mannen en 4 vrouwen.
Elf uur was het dan zover en werd er door de instructeur, Raoul, uitgelegd wat de cursus allemaal zou omvatten. Daar zitten veel onderwerpen in waar ik nog veel over kan en wil leren. Hierna werden we naar het gebied gebracht waar we onze tent of tarp mochten opzetten. We kregen een half uur de tijd daarvoor. Ik heb een tarp dus dat half uur had ik wel nodig en daar was ik niet de enige in.
Intussen was het twaalf uur geworden en was het tijd voor "Veilig werken met bijl en mes". De techniek voor de grote bijl konden we oefenen met een voorslaghamer en de buitenband van een vrahtwagen. Dat is een stuk veiliger oefenen dan met een scherpe bijl op een boomstam. Daarna moest er veel hout worden gehakt en dan gekloofd. Ik had er maandagochtend spierpijn van :fluit:.
Hierna werd door de tweede instructeur, Geert, uitgelegd hoe je een mes of bijl slijpt met een slijpsteen. Verschillende slijpstenen en korrelgrootte werden getoond en er zijn twee manieren van slijpen laten zien.
Toen moesten we dat zelf oefenen met een aantal botte messen. Tenslotte werd het stroppen behandelt.
Het was nu bijna drie uur, we kregen een half uur pauze, en daarna gingen we over op "Outdoor cooking".
Hiervoor waren er meerdere Dutch Ovens. Dit werd begeleid door de derde instructeur, Margot. Ze heeft eerst de werking van de Dutch oven uitgelegd, hoe je hem behandelt en reinigt (nooit met zeep dus). Na deze uitleg kregen we de boodschappen, werden we in acht groepjes verdeeld en moest het avondeten worden bereidt. We hebben gemaakt: speklappen (op een stokje uit het bos boven het kampvuur), gevulde pita-broodjes (daar was ik bij ingedeeld), pizza, stoofpot en als toetje banaan met chocolade en appeltaart :thumbsup:.
Echt geweldig wat je allemaal met één pan kunt koken, maar helaas een beetje te zwaar voor in de rugzak.
Rond zeven uur konden we eten. Het was heerlijk, maar veel te veel, genoeg voor 40 man.
De rest van de avond werd een gezellig samenzijn rond het kampvuur. Biertje of wijntje erbij en het werd heel gezellig. Om kwart voor twaalf hield ik het voor gezien en ben gaan slapen.

Zes uur ben ik weer opgestaan, na heerlijk te hebben geslapen. Het was op dat moment -2, dus lekker fris.
Ik hoorde dat het die nacht -5 was geweest, en dat bleek ook wel toen een medecursist dacht te beginnen met een paar boterhammen met choco-pasta... die was bevroren :D. Op één van de foto's zie je de pot naast het vuur staan om te ontdooien.
Om negen uur begon het programma van de tweede dag met een behandeling van het materiaal dat we nodig zullen hebben tijdens de cursus door Raoul. Dit duurde tot elf uur waarna door Geert uit de doeken werd gedaan hoe je een kampvuur bouwt (de verschillende fases) en dit aansteekt met een fire-steel. Ook dit moesten we allemaal zelf doen, dus het bos in en alles verzamelen wat je nodig hebt. De eerste vier fases voorbereiden en schrapen maar met die fire-steel. We kregen hiervoor tot één uur de tijd. Slechts enkelen hadden een vuur gekregen en ik was er niet eentje van :eek::mad:. Het hout was te vochtig.
Dit was het einde van het weekend. Nog wat nagepraat en toen mijn shelter opruimen. Kwart over twee zat ik weer in mijn autootje op weg naar huis.
Het was een erg leuk weekend, met een fijne groep mensen en ik verheug me erg op de volgende weekenden.
Het volgende weekend is op 24-25 november... ik heb er zin in :p.

Hier nog wat foto's voor jullie....

IMG-20181106-WA0004.jpg
IMG-20181106-WA0005.jpg
IMG-20181106-WA0006.jpg
IMG-20181106-WA0003.jpg
IMG-20181106-WA0007.jpg

Hieronder nog meer foto's...
 
Mooi man, leuk dat je zoveel nieuwe dingen leert en ook de ervaring hier deelt, ook leuk om die foto's te zien! :thumbsup:

Ik moet altijd erg lachen als er tijdens een "survival" cursus met Dutch Ovens gesleept wordt en met boodschappentassen vol voedsel en kratten bier en wijn. Het geeft inderdaad veel gezelligheid, maar heeft natuurlijk weinig te maken met het simuleren van een realistisch overlevingsscenario.

Goed dat je dat zei over die chocopasta, ik was namelijk eerst door de foto's gebladerd en vroeg me al af wat voor bijzondere techniek hier getoond werd die ik ook moest leren. :lol:

Ook nog een stukje over vuur maken in een nat bos: ja, het is lastig, maar ik raad je aan om (eventueel op eigen gelegenheid) daarop te blijven oefenen tot het lukt, dat is juist een zeer relevante vaardigheid als je ooit echt in een shitsituatie terecht komt. Denk ook aan slimme "hacks", zoals:
  • Materiaal zoeken wat beschut heeft gelegen van regen (bijv. stuk berkenbast van onderkant van omgevallen berk)
  • Stammetjes kloven om tot de droge kern te kunnnen komen om daar weer feathersticks van te snijden (m.n. uit staand dood hout).
  • Materiaal drogen op je eigen lichaamswarmte (met name voor het tondel gedeelte, gewoon een paar uur onder je kleding steken).
  • Eventueel kan je ook aan je nooduitrusting dingen toevoegen zoals een Esbit blokje (brand 7 minuten lang met behoorlijke kracht, genoeg om licht materiaal te sneldrogen en vervolgens te laten ontvlammen), en/of dingen zoals bolletjes watten in vaseline gedrenkt, of tampons met handenreiniger, etc. etc.
  • Als het je eenmaal gelukt is om een klein vuurtje gaande te krijgen, denk er dan ook aan om droogrekken rondom te hebben staan waar de wat grotere (nog vochtige) stammetjes al omheen staan om te drogen. Dit is ook een ideale gelegenheid om tondel te maken/drogen voor een eventuele volgende keer dat je vuur moet maken in een doorweekt bos.
En tenslotte: denk eraan dat het in een echte survivalsituatie niet gaat om of je precies alle esthetieken van de bushcraft volgt, alleen het resultaat telt. Succes met oefenen, op een keer zal het je lukken!
 
@De Bezorgde Burger dat vuur maken komt elk weekend terug, maar natuurlijk oefen ik thuis ook. Ik heb wel vaker een vuur gemaakt op die manier, maar deze keer lukte het gewoonweg niet. De tweede en derde fase waren te nat. Berkenbast en brandstoftabletten, vaseline en watten/w.c. papier, et cetera mochten we nu niet gebruiken. Naast de berk stonden er vooral de grove den en de eik. Daar moesten we het mee doen, en dat lukte de meesten niet :(.
Die uitgebreide kooksessie is alleen het eerste weekend. De overige weekenden moet iedereen zijn eigen eten meenemen en bereiden met zijn eigen spullen. Dus @mrsjones ik heb nog niet de vriesdroogmaaltijd kunnen proberen, maar dat gebeurt dan het volgende weekend :thumbsup:.
 
Laatst bewerkt:
Ok, sorry, ik kende deze beperkingen niet op het vuur maken, ik wilde je vaardigheden niet geringschatten. In het geval van de beperkingen die je nu noemt, zou ik dan inderdaad gaan voor een lekker stuk (zo droog mogelijk) fatwood van de den, die dan klieven met de bijl (om tot de hopelijk nog drogere kern te komen) en daar dan splinters af te slaan voor fase 2 en 3, en fijne krulletjes snijden als tondel. Maar natuurlijk is zelfs dan ook succes niet gegarandeerd natuurlijk.

Klinkt trouwens wel als een heel uitgebreide cursus die je nu doet dan, ik herinner me nu ineens dat je ergens in een draadje van mij had genoemd dat het in totaal 8 weekenden zullen zijn? Ik verheug me op alle nog komende verslagen dan!

Edit
PS. Ik heb de website gevonden van de cursus die je nu volgt, dat lijkt mij machtig mooi om te doen, misschien sta ik daar volgend jaar ook.
 
Sorry voor de late reactie. Was heel druk gisteren, maar ben benieuwd naar het vervolg van de cursus en of jullie dan ook echt door de mangel gehaald gaan worden :)
 
@De Bezorgde Burger Naast de berk stonden er vooral de grove den en de eik. Daar moesten we het mee doen, en dat lukte de meesten niet :(.
.

Bij naaldhout kan je vaak voor het begin ook de zogenaamde harsmannetjes gebruiken, eventueel te verzamelen in de mooie berkenbast. Ook zijn vaak de onderste takken dood en droog (als ze niet door alle voorgangers al zijn gebruikt.) als ze goed "knappen" bij breken is het prima droog.

Klinkt leuk, waar doe je deze cursussen?
Succes,
GreetZ,
Pjotr78
 
Klinkt leuk, waar doe je deze cursussen?
De meeste weekenden zijn in Eibergen bij Voshaar Outdoor Opleidingen, daarnaast één weekend in Duitsland en drie dagen in de Jura.

Wat betreft het verzamelen van droge takken... volgens mij hoe hoger hoe droger want het water in de boom zakt naar beneden :). Maar misschien geldt dit alleen bij dode bomen :rolleyes:.
 
  • Leuk
Waarderingen: Roel
De meeste weekenden zijn in Eibergen bij Voshaar Outdoor Opleidingen, daarnaast één weekend in Duitsland en drie dagen in de Jura.

Wat betreft het verzamelen van droge takken... volgens mij hoe hoger hoe droger want het water in de boom zakt naar beneden :). Maar misschien geldt dit alleen bij dode bomen :rolleyes:.
Leuk, Ik ga eens kijken :) maar juist bij naaldbomen sterven de onderste takken af door gebrek aan licht waardoor ze goed droog worden. goed te testen door te breken.
GreetZ,
Pjotr78
 
Klinkt erg leuk allemaal en ben ook zeer benieuwd naar het vervolg. Hou ons op de hoogte en geniet ervan.

Kijk of je volgende keer harsmannetjes kan vinden in die dennen, mooi tondel materiaal.
 
Laatst bewerkt:
Verslag Weekend 2.

Vroeg opgestaan en om kwart voor zeven gaan rijden, om tien over negen zou ik er zijn volgens MiepMiep. Prima, want het programma start om tien uur.
Maar toen ging het mis... de A15 was afgesloten :mad: en na vele omzwervingen en omwegen was ik uiteindelijk om tien over half elf op de locatie. Te laat dus :fluit:.
Er werd met geen woord over gerept dat ik niet op tijd was, ik kon gewoon aanschuiven en de les verder volgen. Werken met kaart, kompas en kaarthoekmeter werden behandelt door een nieuwe instructeur, Alexander. Hij zal ook met ons gaan oefenen in de Jura, daar gaan we volgens hem zes tot acht uur per dag lopen :eek:.
Gelukkig heb ik me de laatste weken goed verdiept in deze materie, dus alle coördinaten die we op een kaart moesten vinden had ik allemaal snel gevonden. Vele anderen hadden daar moeite mee en een enkeling begreep er niks van. Om half één waren we klaar, 's avonds zouden we gaan oefenen in de buurt van de locatie.
Tot één uur liet Raoul ons zien hoe je een Siberisch kampvuur bouwt. Dat is een kampvuur waarbij je fase twee tot en met zes van een vuur van tevoren opbouwt, zodat je alleen nog maar de brandende tondel eronder hoeft te leggen en verder hoef je niks meer te doen. Behalve bijvoeren natuurlijk :p.

Na een half uurtje pauze moesten we met onze uitrusting naar een nabijgelegen bosperceel alwaar we onze shelter moesten bouwen. Een tent mocht niet worden gebruikt.
Ik had mijn poncho meegenomen en die hing al snel in een schuin aflopende A-vorm. Na een half uur was mijn shelter klaar, maar dat moet sneller kunnen ;).
Rond half drie werden we in drie groepen verdeelt. Mijn groep ging eerst naar Raoul die ons liet zien hoe je een kip slacht, ontvelt en schoonmaakt. Voor hen die nog nooit van dichtbij zoiets hebben gezien was dit ongetwijfeld een indrukwekkende ervaring. Vijf minuten na zijn dood kon je het hart nog voelen kloppen o_O.
Daarna verder naar Alexander die ons heeft geleerd hoe je een vorksjorring en een kruissjorring maakt. De eerste kun je gebruiken voor het maken van een driepoot, Tipi of vlot, de tweede is om een balk horizontaal te bevestigen aan één of twee andere balken/bomen voor bijvoorbeeld een lean-to shelter.
Na dit allemaal een keer of twee te hebben gedaan mochten we doorschuiven naar Geert die ons de knopen heeft uitgelegd die je kunt gebruiken als je een lijn strak wilt spannen, zelfs over een lengte van vijftig meter. Met een karabijner en de juiste knopen (steken of worpen) trok hij die lijn echt superstrak, als een snaar op een gitaar :cool:. Ook dat moesten we natuurlijk zelf doen en dat viel niet mee, want de toegepaste knopen waren behoorlijk lastig. Slechts één persoon, Joris, had hier geen moeite mee, maar hij werkt dan ook op een klimschool :p. Deze techniek is heel belangrijk bij een rivercrossing, dus ik moet dat nog flink oefenen. Geert heeft nog uitgelegd hoe je veilig een snelstromende rivier kunt oversteken. Toen ik daarop zei dat ik dacht dat we dat echt zouden gaan doen, dat ik een extra set kleding had meegenomen zei hij (terecht) dat je dan al je kleding uit moet doen zodat je die droog hebt aan de overkant en ze wilden ons niet allemaal in ons ondergoed zien :lol:. Maar daarom had ik ook een extra set kleding meegenomen.

Inmiddels was het half zes geworden. Om twee uur was het gaan regenen. Zoals beloofd mochten we nu aan de slag met de info die we 's ochtends hadden gekregen omtrent navigatie. Verdeelt in groepjes van drie kregen we een A-4tje met daarop 14 coördinaten. Bij elk coördinaat stond een vraag die beantwoord moest worden.
We moesten alles buiten doen, in de regen en het donker. Dat was lastig, de kaart was geplastificeerd dus ik wilde de punten intekenen met een watervaste,permanente stift maar volgens Susan, in mijn groepje, mocht dat niet. Het gevolg was dat de gezette kruisjes door de regen weer werden weggespoeld :D. Ze vond het ook geen goed plan om eerst alle punten in te tekenen zodat we dan de beste route konden bepalen :(, maar omdat de kruisjes toch weer verdwenen hebben we er maar drie ingetekend, die zijn we gaan zoeken en hebben we ook gevonden. Later bleek dat je juist met een watervaste, permanente stift moest intekenen :rolleyes:.
Vooraf was gezegd dat de deadline belangrijker was dan de opdracht. De deadline was half acht, wij waren om kwart over zeven weer binnen en uiteindelijk was er maar één groepje dat alle veertien antwoorden had. Het gemiddelde was vier antwoorden. Dus ook dat zal nog heel vaak geoefend worden, maar ik ben blij dat ik dat tijdens het examen alleen moet (mag!) doen.

Dat was het einde van dag 1, we mochten gaan eten en ontspannen. Ik lustte wel wat en heb de Mountainhouse maaltijd, gekregen van @mrsjones :thumbsup:, naar binnen gewerkt. Héérlijk was dat en makkelijk om klaar te maken, zeker met gebruik van een waterkoker :D. Om acht uur zat ik bij het kampvuur, met een drankje en dat was weer heel gezellig. Om half één ben ik mijn slaapzak ingedoken en heb voortreffelijk geslapen tot acht (!!!) uur. Dat lukt me thuis nooit.

Om negen uur begon het programma van dag twee met woodcarving. We kregen een stencil met daarop een stokje dat op diverse manieren bewerkt was. Als je die namaakt en oefent dan weet je de meeste technieken die je nodig hebt bij het bewerken van hout met een mes. Dus we moesten in het bos een geschikte stok zoeken en aan de slag. Ik stond altijd redelijk sceptisch tegenover woodcarving... waarom zou ik een lepel en vork maken terwijl ik twee handen heb... maar ik vond het erg leuk om te doen en ik weet nu dat je ook nuttige zaken kunt maken, zoals een houten schanierverbinding.
Tien uur gingen we weer naar Alexander voor nog meer uitleg omtrent kaart&kompas en wederom het oefenen van het vinden van coördinaten en nu ook de afstand ertussen opmeten... of andersom. Dus, je krijgt een coördinaat en de vraag: wat ligt er op 12 km afstand onder een hoek van 72 graden? Erg leuk om te doen.
Hierna, om half twaalf, mochten we weer naar Geert voor nog meer knopen, steken en worpen. Zo'n vijftien knopen werden voorgedaan en hebben we nagedaan. Gelukkig kende ik de meeste al, dus dat ging prima. Om één uur waren we klaar. Toen kwam Raoul nog de leermappen voor de Medic First Aid uitdelen. Daarin staat alles wat je moet weten om te slagen voor het theorie examen, maar volgens Raoul hoef je echt niet die hele map uit je hoofd te leren :cool:. Deze cursus krijgen we volgend weekend, 15 en 16 december.

En zo waren we weer aan het einde van een, voor mij superleuk, weekend gekomen. Het weer was goed, 10-12 graden overdag en 2-4 's nachts, wel een beetje regen maar dat drukt mijn pret niet, en geen harde wind. Veel geleerd en genoeg om thuis te blijven oefenen. Er heerste weer een gemoedelijke sfeer, er is nog een groeps-app gestart, dus langzaam worden we een soort team met allen dezelfde skills en leren we herkennen waar iemands zwaktes en sterktes liggen. In de Jura zullen we elkaar zeker nodig hebben, vermoed ik zo :fluit:.
Ik heb niet veel foto's gemaakt, maar die ik wel heb gemaakt krijg ik niet op mijn laptop want Dropbox kan ze niet vinden :(:mad::confused:. Zodra ik dat probleem heb opgelost komen de foto's ook nog :).
Over drie weken volgt het verslag van Weekend 3.
 
Leuk verslagje weer! Ik denk dat Susan de mol is. :fluit:

Overigens, kan het zijn dat je met het kerfstok onderdeel een Mors Kochanski Try Stick moest maken (zoals bijvoorbeeld te zien in deze link)? Of was het iets anders...
Ja inderdaad, die stok is het. Daar ga ik aan werken, en is nog niet zo makkelijk. Maar oefening baart kunst :). De bovenste drie heb ik gedaan :D, nu de rest nog.
 
Het wordt met het weekend leuker en spannender! :)
Ja, er zit zeker een bepaalde opbouw in. Het programma was vrij strak, nauwelijks tijd gehad voor een paffie :lol:.
Maar dat is goed natuurlijk, ik kom er om te leren en dat lukt zeker. Tot nu toe een aanrader voor iedereen die aan bushcraft/survival doet, ook als je denkt al veel te weten en te kunnen. Zij kunnen je altijd nog meer leren, zeer goede instructeurs met veel kennis en veel ervaring :thumbsup:.
 
Terug
Bovenaan