CrossbowClan
Diehard Prepper
Zoals beloofd een korte impressie van wat ik heb gedaan tijdens het eerste weekend van de survival cursus.
Weekend 1.
Zaterdag om vijf uur mijn bed uit. De rugzak stond natuurlijk al klaar, dus rustig een bakkie doen en douchen. Om half acht in de auto op weg van Rotterdam naar Eibergen. Daar verzamelen we vanaf tien uur, en om elf uur begint het programma van die dag.
Om kwart over tien was ik er, handjes schudden, een eerste kennismaking en een bakkie doen. De groep bestaat uit 26 mensen, 22 mannen en 4 vrouwen.
Elf uur was het dan zover en werd er door de instructeur, Raoul, uitgelegd wat de cursus allemaal zou omvatten. Daar zitten veel onderwerpen in waar ik nog veel over kan en wil leren. Hierna werden we naar het gebied gebracht waar we onze tent of tarp mochten opzetten. We kregen een half uur de tijd daarvoor. Ik heb een tarp dus dat half uur had ik wel nodig en daar was ik niet de enige in.
Intussen was het twaalf uur geworden en was het tijd voor "Veilig werken met bijl en mes". De techniek voor de grote bijl konden we oefenen met een voorslaghamer en de buitenband van een vrahtwagen. Dat is een stuk veiliger oefenen dan met een scherpe bijl op een boomstam. Daarna moest er veel hout worden gehakt en dan gekloofd. Ik had er maandagochtend spierpijn van .
Hierna werd door de tweede instructeur, Geert, uitgelegd hoe je een mes of bijl slijpt met een slijpsteen. Verschillende slijpstenen en korrelgrootte werden getoond en er zijn twee manieren van slijpen laten zien.
Toen moesten we dat zelf oefenen met een aantal botte messen. Tenslotte werd het stroppen behandelt.
Het was nu bijna drie uur, we kregen een half uur pauze, en daarna gingen we over op "Outdoor cooking".
Hiervoor waren er meerdere Dutch Ovens. Dit werd begeleid door de derde instructeur, Margot. Ze heeft eerst de werking van de Dutch oven uitgelegd, hoe je hem behandelt en reinigt (nooit met zeep dus). Na deze uitleg kregen we de boodschappen, werden we in acht groepjes verdeeld en moest het avondeten worden bereidt. We hebben gemaakt: speklappen (op een stokje uit het bos boven het kampvuur), gevulde pita-broodjes (daar was ik bij ingedeeld), pizza, stoofpot en als toetje banaan met chocolade en appeltaart :thumbsup:.
Echt geweldig wat je allemaal met één pan kunt koken, maar helaas een beetje te zwaar voor in de rugzak.
Rond zeven uur konden we eten. Het was heerlijk, maar veel te veel, genoeg voor 40 man.
De rest van de avond werd een gezellig samenzijn rond het kampvuur. Biertje of wijntje erbij en het werd heel gezellig. Om kwart voor twaalf hield ik het voor gezien en ben gaan slapen.
Zes uur ben ik weer opgestaan, na heerlijk te hebben geslapen. Het was op dat moment -2, dus lekker fris.
Ik hoorde dat het die nacht -5 was geweest, en dat bleek ook wel toen een medecursist dacht te beginnen met een paar boterhammen met choco-pasta... die was bevroren . Op één van de foto's zie je de pot naast het vuur staan om te ontdooien.
Om negen uur begon het programma van de tweede dag met een behandeling van het materiaal dat we nodig zullen hebben tijdens de cursus door Raoul. Dit duurde tot elf uur waarna door Geert uit de doeken werd gedaan hoe je een kampvuur bouwt (de verschillende fases) en dit aansteekt met een fire-steel. Ook dit moesten we allemaal zelf doen, dus het bos in en alles verzamelen wat je nodig hebt. De eerste vier fases voorbereiden en schrapen maar met die fire-steel. We kregen hiervoor tot één uur de tijd. Slechts enkelen hadden een vuur gekregen en ik was er niet eentje van . Het hout was te vochtig.
Dit was het einde van het weekend. Nog wat nagepraat en toen mijn shelter opruimen. Kwart over twee zat ik weer in mijn autootje op weg naar huis.
Het was een erg leuk weekend, met een fijne groep mensen en ik verheug me erg op de volgende weekenden.
Het volgende weekend is op 24-25 november... ik heb er zin in .
Hier nog wat foto's voor jullie....
Hieronder nog meer foto's...
Weekend 1.
Zaterdag om vijf uur mijn bed uit. De rugzak stond natuurlijk al klaar, dus rustig een bakkie doen en douchen. Om half acht in de auto op weg van Rotterdam naar Eibergen. Daar verzamelen we vanaf tien uur, en om elf uur begint het programma van die dag.
Om kwart over tien was ik er, handjes schudden, een eerste kennismaking en een bakkie doen. De groep bestaat uit 26 mensen, 22 mannen en 4 vrouwen.
Elf uur was het dan zover en werd er door de instructeur, Raoul, uitgelegd wat de cursus allemaal zou omvatten. Daar zitten veel onderwerpen in waar ik nog veel over kan en wil leren. Hierna werden we naar het gebied gebracht waar we onze tent of tarp mochten opzetten. We kregen een half uur de tijd daarvoor. Ik heb een tarp dus dat half uur had ik wel nodig en daar was ik niet de enige in.
Intussen was het twaalf uur geworden en was het tijd voor "Veilig werken met bijl en mes". De techniek voor de grote bijl konden we oefenen met een voorslaghamer en de buitenband van een vrahtwagen. Dat is een stuk veiliger oefenen dan met een scherpe bijl op een boomstam. Daarna moest er veel hout worden gehakt en dan gekloofd. Ik had er maandagochtend spierpijn van .
Hierna werd door de tweede instructeur, Geert, uitgelegd hoe je een mes of bijl slijpt met een slijpsteen. Verschillende slijpstenen en korrelgrootte werden getoond en er zijn twee manieren van slijpen laten zien.
Toen moesten we dat zelf oefenen met een aantal botte messen. Tenslotte werd het stroppen behandelt.
Het was nu bijna drie uur, we kregen een half uur pauze, en daarna gingen we over op "Outdoor cooking".
Hiervoor waren er meerdere Dutch Ovens. Dit werd begeleid door de derde instructeur, Margot. Ze heeft eerst de werking van de Dutch oven uitgelegd, hoe je hem behandelt en reinigt (nooit met zeep dus). Na deze uitleg kregen we de boodschappen, werden we in acht groepjes verdeeld en moest het avondeten worden bereidt. We hebben gemaakt: speklappen (op een stokje uit het bos boven het kampvuur), gevulde pita-broodjes (daar was ik bij ingedeeld), pizza, stoofpot en als toetje banaan met chocolade en appeltaart :thumbsup:.
Echt geweldig wat je allemaal met één pan kunt koken, maar helaas een beetje te zwaar voor in de rugzak.
Rond zeven uur konden we eten. Het was heerlijk, maar veel te veel, genoeg voor 40 man.
De rest van de avond werd een gezellig samenzijn rond het kampvuur. Biertje of wijntje erbij en het werd heel gezellig. Om kwart voor twaalf hield ik het voor gezien en ben gaan slapen.
Zes uur ben ik weer opgestaan, na heerlijk te hebben geslapen. Het was op dat moment -2, dus lekker fris.
Ik hoorde dat het die nacht -5 was geweest, en dat bleek ook wel toen een medecursist dacht te beginnen met een paar boterhammen met choco-pasta... die was bevroren . Op één van de foto's zie je de pot naast het vuur staan om te ontdooien.
Om negen uur begon het programma van de tweede dag met een behandeling van het materiaal dat we nodig zullen hebben tijdens de cursus door Raoul. Dit duurde tot elf uur waarna door Geert uit de doeken werd gedaan hoe je een kampvuur bouwt (de verschillende fases) en dit aansteekt met een fire-steel. Ook dit moesten we allemaal zelf doen, dus het bos in en alles verzamelen wat je nodig hebt. De eerste vier fases voorbereiden en schrapen maar met die fire-steel. We kregen hiervoor tot één uur de tijd. Slechts enkelen hadden een vuur gekregen en ik was er niet eentje van . Het hout was te vochtig.
Dit was het einde van het weekend. Nog wat nagepraat en toen mijn shelter opruimen. Kwart over twee zat ik weer in mijn autootje op weg naar huis.
Het was een erg leuk weekend, met een fijne groep mensen en ik verheug me erg op de volgende weekenden.
Het volgende weekend is op 24-25 november... ik heb er zin in .
Hier nog wat foto's voor jullie....
Hieronder nog meer foto's...