Ray
SHTF Expert
Dus die waterpomp om koelwater rond te pompen loopt op houtskool ?
Alle elektriciteit weg dus ook geen power van accu's of generator, toch ?
Je hebt het dan over een giga, giga, giga EMP, die alleen door onze zon veroorzaakt kan worden en bij zo'n enorme zonnestorm stuurt deze nog wel wat meer onze kant op en worden we eerst geroosterd voordat je je daar zorgen over hoeft te maken. Ook zal dit nooit de hele aarde treffen, maar slechts een deel, we leven op een bolletje, maximaal de helft krijgt een directe treffer.
De grootste EMP die de aarde getroffen heeft (in geschiedenis waarbij we al iets van elektra gebruikten) is het Carrington event in 1859. Die legde het telegraaf netwerk in Amerika deels plat.
Des te kleiner de elektronica, des te gevoeliger die is voor een EMP. Chips in computers zijn veel gevoeliger dan een elektro motor die gemaakt is voor krachtige stromen, want dat is wat een EMP doet, plots worden er stromen opgewekt en kunnen geleiders doorbranden. Echt rottig als je afhankelijk bent van een pacemaker. Tuurlijk branden een hoop regelmechanismes door, waardoor e.e.a. er niet makkelijker op wordt. Bij de ramp in Fukushima is een tweede reactor 'gered', door improvisorisch 9km aan kabel aan te leggen om die reactor nog van koeling te kunnen voorzien.
Tegenwoordig wordt de activiteit van de zon gemonitord en zijn maatregelen mogelijk (het preventief stil leggen van bv de kerncentrales). Het duurt zo'n 17 uur voordat een EMP of zonnevlam de aarde bereikt en zelfs lang daarvoor zien ze aan de activiteit van de zon deze aankomen.
Een veel kleinere EMP dan het Carrington event in 1859 kan echter onze smartphones, computers bij supermarkten, pinautomaten, etc, behoorlijk lam leggen. De meeste belangrijke datacenters zijn er wel tegen beveiligd (bv. KPN zit in een atoombunker, bancaire datacenters zijn vaak afgeschermd), maar vergeet het maar dat je kan pinnen, dat er stroom uit het stopcontact komt of waterleidingbedrijven nog werken. Tegenwoordig zijn ook vele databases verspreid over de planeet, juist om dit soort massale rampen het hoofd te kunnen bieden. Met onze toenemende afhankelijkheid van elektronica wordt de impact wel groter.
Theoretisch kan alles, zelfs iets wat groter en sterker is als het Carrington event, maar de kans is kleiner dan dat je, terwijl je dit leest, ongelukkig ten val komt en je nek breekt. Helaas is het leven vol risico's.
Risico = Kans x impact (als de kans dus heel klein is, is het risico dat het jou overkomt toch gering, ondanks de grote impact)
Je zorgen maken over zaken die eens in de tig miljoen jaar voorkomen is weinig nuttig. Het stuk ruimte puin wat de dinosauriërs waarschijnlijk uitroeide zou ook knap lullig zijn. Je kunt simpelweg niet voor alles preppen en het heeft veel meer zin om te preppen voor meer waarschijnlijke verstoringen van de dagelijkse gang van zaken. Een kleine of middelgrote EMP is waarschijnlijker dan een catastrofale en geeft precies dezelfde ellende als andere redenen die onze nutsvoorzieningen kunnen verstoren en waarvoor we wel kunnen preppen.
Na deze geruststellende woorden, want denk je van onze chemische industrie?