• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Vlees op voorraad.

Dreutel

Prepper goeroe
Een van de lastigste items om te preppen vind ik vlees. Tonijn uit blik vind ik prima te eten, maar vlees uit blik vind ik vaak gewoon vies, al heb ik wel een en ander op voorraad voor het geval dat, maar normaal maak ik daar geen gebruik van, dus de voorraad rouleerd eigenlijk niet.

Wat heb ik zoal?

in blik:
gehaktballetjes in tomaten/pindasaus (eet ik soms)
luncheon meat,
corned beef,
shouderham,
knakworstjes, cocktailworstjes,
tonijn, sardientjes, haring, etc.

in pot:
knakworstjes (bah),
Frankfurters (wel te eten)
mosselen in het zuur

in de koelkast:
spek (best lang houdbaar)

verpakt:
rookworst (dat wordt regelmatig gegeten)
hamburgers, biefburgers, cheeseburgers (best vies)
billtong/beefjerky
bierworstjes (jammie)

Omdat ik het zonde (en onnodig) vind om voedsel weg te gooien, wordt het omstreeks (maar meestal na) de THT datum toch nog geconsumeerd.

Vandaag heb ik een blikje lucheon meat open gemaakt. Eerst het pure spul geproefd, maar wat is dat zout zeg! Een deel heb ik in dunne plakken gesneden en gebakken in een laagje olie. Dit heb ik ook geproefd en O wonder, dit smaakte een stuk minder zout! Op brood met wat sla en chilisaus smaakte het zelfs prima. Zo zal ik het wellicht vaker eten.

Heb je tips, opmerkingen, of vragen over houdbaar vlees, dan kun je die hieronder plaatsen.
 
Ik vind vlees ook lastig, ook omdat ik vind dat veel vlees in blik toevoegingen heeft die ik liever niet wil. Dus ik heb me wat meer verdiept in vleesloze maaltijden en vervangers. Verder hier wel vis uit blik, zure haring(vis in het zuur dus). Beef jerky en gedroogde worsten wil ik zelf leren maken.

Ik was wel heel blij met de link die @Vempain een tijd terug postte...over kip in blik, met erg weinig toevoegingen.
100% kipfilet in blik, ready-to-eat, geen E-nummers, toegevoegd water, vet of suiker. Vrij van gluten en allergenen.

target-tom.jpg

target-nat.jpg

http://musclemeat.nl/non-diepvries/kip-in-blik

Verder heb ik Grebbestoof en Grebbegoulash. Van de lokale schaapsherder. Heerlijk vlees. Deze lokale schaapsherder verkoopt ook gedroogde worsten.

Grebbestoof-goulash-in-pot.jpg
 
Ben je bekend met vlees uit blik van de slager?
Een goede slager doet dat, of weet een andere slager die dat doet.
Maar je kan op internet ook slagers vinden die zich hiermee bezig houden. Deze slager stuurt de blikken ook op. Twee jaar houdbaar, niet verkeerd.

In Frankrijk leerde ik "confit de canard" uit blik kennen. Stukken eend in eendenvet.
Hier ook op diverse plekken verkrijgbaar. Let op,het zijn grote blikken, 1300 gram ofzo.
Uitleg bereiding op de website die het ook verkoopt.

confit.jpg
 
Potten met stoofvlees zijn meestal lekker ook vol au vent vind ik lekker. Dit bestaat ook in blik maar soms is het meer saus dan vlees,
zelf wecken heb ik ook al gedaan . Ik heb hier wat potten stoofvlees staan zelf geweckt . Elk jaar doe ik er een open bij wijze van test. Het is nu geleden van eind maart en was best nog te eten.
 
Ik heb eens in Duitsland blikken bij de slager gekocht en daar stond op ,,koel bewaren,, daar schiet je eigenlijk ook niets mee op.
ik heb er hier staan in de voorraad kast moet nodig eens zo een blik open doen. Niet koel bewaard.
 
Ik heb eens in Duitsland blikken bij de slager gekocht en daar stond op ,,koel bewaren,, daar schiet je eigenlijk ook niets mee op.
Nee,dat schiet niet op.
Uit de link van de slager die ik net doorgaf staat: "Alle producten zijn buiten de koeling tenminste 2 jaar houdbaar na productie"
 
Oja, in de voorraad zitten ook nog diverse soorten ragout, die zou je ook tot het vlees kunnen rekenen, al zit er volgens mij helemaal niet zoveel vlees in, zeker niet in de champignon-ragout. :)

De overgebleven luncheon meat uit het blikje waar ik eerder mee experimenteerde is overigens door de macaroni gegaan vanavond, dat was goed te nassen.
 
De Target kip in blik, zag ik bij de AHxl ook...duurder dan online 2,89 euro, maar toch wel fijn dat het zo dichtbij ook te koop is.

Edit: Ondertussen geproefd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet eerder vlees uit blik zo lekker vond. Dit gaat het helemaal worden wat betreft vlees op voorraad.
 
Bij veel ah's zullen de kip in blik nu met 35% korting worden verkocht. Dit omdat ze uit het assortiment gaan.

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk
 
Zoals wellicht bekend doe ik niet aan blik, maar wel aan vlees!

Ik heb daarvoor 3 hammen hangen in een kamer op het noorden. Gewoon varkenspoten, gepekeld en gerookt, eindeloos houdbaar. Ook hangen daar spekken in het zelfde hok. Deze komen van eigen varks maar je kan bij de slager ook poten bestellen en zelf drogen/roken en bewaren.

Verder is stoofvlees ( lekkerst van rund, ree of konijn) heel goed zelf in te maken. ( wecken) na openen wel zeker een kwartier of langer goed verhitten maar dat maakt stoofvlees alleen maar lekkerder.

Hier in Hongarije verkopen ze goulash in blik, die heb ik dus niet, maar hij schijnt erg goed te eten te zijn en goed betaalbaar.
 
Heeft iemand van jullie ook zoutvlees (aka sowtu metie aka Carnisa) in de voorraad?
Wordt heel veel gebruikt in o.a. de surinamse keuken en is ook lang houdbaar. Werd vroeger ook door schepen enzo meegenomen. En is ook nog eens erg lekker in b.v. BB&R (bruine bonen met rijst).

Nadeel: wel wat meer bereiding nodig dan een gemiddeld blik vlees, o.a. in water koken om het te ontzouten.

Hetzelfde gaat op voor Bakkeljouw (ok, is dan wel vis) maar ook lang goed en erg lekker.
 
Vandaag heb ik een blikje lucheon meat open gemaakt

even een stukje uit mijn persoonlijke lijst met diverse experimenten en ervaringen :

Prijs kan afwijken, is al even geleden gemaakt
en over het algemeen is het te verteren maar .......................
en separator vlees ben ik niet weg van, uitgeperste vellen en botten en hoeven ed .........................
https://nl.wikipedia.org/wiki/Separatorvlees

met uitzondering van een frikandel op zijn tijd, maar ja, daar zitten dan ook meer hersens in dan bij mij :)


Lunchmeat

Jumbo € 0,89 340 gr Salland
Deze heeft veel meer kip separator vlees (64% ) en maar 13% varkensvlees
225Kcal p 100gr

Jumbo € 1,85 340 gr Jumbo
Samenstelling is veel beter 47% varkensvlees 30% kip separator vlees
237Kcal p 100gr
Redelijk stevig, beetje als boterhamworst achtig, zou lekkerder zijn met iets?sousje

Spar € 340 gr Lupack luncheon meat (zwanenberg)
Samenstelling 25% varkensvlees, 15% varkens separator vlees, 17% kip separator vlees Varkensvet
283Kcal p 100gr
Stevig , Niet droog, geur ok, smaak ok , geen vloeistof in blik, de vetjes zijn zichtbaar in het vlees dus mogelijk bij verwarmen als vet uittreden ?

AH € 0,89 340 gr AH Basic luncheon meat
64% kip separator vlees 13% varkensvlees varkensspek


Blik HAM :

Jumbo 1,49(3,28 kilo) 454 Salland
Redelijk, niet te zout, niet te vet. Geur redelijk Is niet van een stuk, houd zich redelijk in warme sous, goedkoop maar geen topper

Jumbo 2,09(6,43 kilo) 325gr Kips achterham
zeer goed, vocht prima, zout redelijk (2,5gr per 100gr) , geur prima , smaak prima77% varken vlees, ziet en voelt als ham Niet perfect. Kan beter is ook duurder

AH 1,49 (3.28 kilo) 454gr AH basic Ham
61% varken vlees , varkenszwoerd
Goed Niet te nat, wat aan de zachte kant, valt wat snel uit elkaar, zoutig maar lekker
Voor het doel als opslag prima maar geen culinair hoogstandje


corned beef

C1000 1,92 340gram Impala ( wat droog maar niet slecht)

Jumbo 1,88 340gram Impala

Dekamarkt 1,79 340 Lancaster Corned beef

AH 1,88 340 Lancaster Corned beef

340 Princes Corned beef


Makro 2,07 340 Herefort ( Brazilië )


Spar 2,49 340 Spar


Argentijns origineel rood blik ken ik nog van vroeger Exeter
al 50 jaar oud , wordt nu gemaakt in brazil
Jumbo 2,89 PAS OP IS NU VEEL DUURDER bij de jumbo
upload_2017-4-25_0-4-4.png
 
Sinds ik mijn nieuwe rook oven heb word er hier meer vlees gerookt. Spek ondeandere . Maar ik heb ook eende en ganze borst hangen. Ook een gedroogde ham hangt er hier aan de haak.
( Ik heb ook al vis gerookt )
 
Ik heb ook vlees in blik in de kelder hier, uit Duitsland, varken en rund, maar ik heb nooit 1 blik geopend.
Ik vind vlees uit blik echt een smerige gedachte, maar als ik met een of andere SHTF straks klaar ben met de blikgroente en gedroogde zooi, dan trek ik vast een blik open.
Betreft deze blikken:
1k0.jpg

Hen jij nog dat blik geprobeerd @Flos ?
 
@Flos, is vandaag dan een mooie dag om dat te doen? Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd, maar als je eigenlijk niet durft mag je het wel opsturen, dan doen wij het wel.
Je moet toch wat over hebben voor je mede-preppers niet dan...? :)
 
Trouwens, ook niet echt lekker, maar wel héél lang houdbaar, de kipburgers, hamburgers etc van Lupack, tegenwoordig Kips.
Je hebt iig een dosis hoogwaardige eiwitten en met wat groente en piepers kun je de 'smaak' wel wat camoufleren...;)
 
Heb van alles in de prepkast, van knakworst en vlees-saus dingen(ragout, hachee e.d.) tot verschillende vis.

Om er 1 aan te halen qua gebruik heb ik deze Jumbo kip in blik, valt makkelijk uit elkaar, maar als je het even in een pan aanbakt met wat kruiden is het wel ideaal om bijv. een smeerbare salade mee te maken of als extra vlees door de ragout te mengen oid.
 
@Flos, is vandaag dan een mooie dag om dat te doen? Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd, maar als je eigenlijk niet durft mag je het wel opsturen, dan doen wij het wel.
Je moet toch wat over hebben voor je mede-preppers niet dan...? :)
Bij mij gaat het niet over durven of niet. Hier wordt voor 99% vers gegeten en zeker wat vlees betreft.
Ik kan nu moeilijk een blik gaan opentrekken en mijn vers geschoten duiven aan de kat geven.
Dat zou pas verspilling zijn.
 
Terug
Bovenaan