• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Vuur maken

phtvs

Sysop
Admin
Kampvuur aansteken

Branddriehoek
Om een vuurtje te kunnen maken heb je drie belangrijke dingen nodig:

- Zuurstof
- Brandstof
- Ontbrandingstemperatuur

De zuurstof en de brandstof zijn het voedsel van het vuur en de ontbrandingstemperatuur is de warmte die nodig is om een brandstof te laten branden. Deze drie dingen samen worden ook wel de "branddriehoek" genoemd en zijn belangrijk als je een vuurtje wilt maken.

Vuur opbouwen

Voordat je een vuur gaat opbouwen zoek je een veilige plaats voor het vuur uit. Zorg er voor dat:

- De grond in een straal van 1 meter om het vuur brandvrij is (ook als je in een stookton een vuur maakt).
- Je niet in de buurt van (licht) ontvlambare zaken stookt zoals b.v. een berg hooi, een tent, overhangende takken e.d.
- Je altijd blusmaterialen bij de hand hebt. Water en zand kunnen hier allebei goed voor gebruikt worden.

Vervolgens verzamel je verschillende soorten brandstof die droog genoeg zijn om het vuur aan te maken.

Tondel


Leg in het midden van je vuur een bedje van tondel neer. Een tondel is licht ontvlambaar materiaal dat snel brandt. De witte watten die in iedere EHBO trommel zitten kunnen heel goed als tondel gebruikt worden, maar ook in de natuur kun je stoffen vinden die goed als tondel te gebruiken zijn zoals b.v. verpulverde dennenappels, droge houtkrullen, donsveertjes uit een vogelnest enzovoort In plaats van een tondel kun je ook gebruik maken van (zelfgemaakte) aanmaakblokjes of van proppen papier. Bij erg slecht weer, nat hout, kun je ook een kaars of waxinelichtje gebruiken. Neem altijd een beetje tondel van huis mee. je kan zelfs de pluisjes uit de wasdroger gebruiken. Verkoolt katoen ook wel Charcloth genoemd heeft maar een heel klein vonkje nodig en het gaat branden.

Aanmaakhout

Rondom het bed van tondel maak je een kleine piramide van aanmaakhout. Het aanmaakhout zijn kleine en dunne droge takken en twijgjes die snel vlam vatten. Laat aan de kant waar de wind vandaan komt een opening over om het vuur later aan te steken. Als je met een scherp mes inkepingen maakt in de kleine takken, zullen ze sneller vlam vatten (eventueel zou je tussen deze inkepingen ook nog stukjes tondel kunnen stoppen). Aanmaakhout met inkepingen worden ook wel aanmaakstokjes genoemd. Verzamel veel aanmaakhout, want dit verbrandt snel en je kunt er veel van nodig hebben.

Brandhout

Rondom de kleine piramide van aanmaakhout maak je een grotere piramide van brandhout. Het brandhout zijn grotere dikke takken die niet zo snel vlam vatten, maar wel lang branden als ze eenmaal branden. Laat ook hierbij in de richting van de wind een opening open.

Zorg ervoor dat je een grote hoeveelheid brandhout hebt liggen voor je vuur, want als een vuur eenmaal aan is, wil je dit graag aanhouden.

Aansteken van het vuur

Lucifer

De meest simpele manier om een vuur aan te maken is door gebruik te maken van een lucifer. Gebruik de lucifer om je bed van tondel op verschillende plaatsen aan te steken. Om te vermijden dat je lucifers nat worden, kun je de koppen van je lucifers in het gesmolten kaarsvet stoppen. Pas wel op dat je de kop niet beschadigt, op het moment dat de lucifer wilt gebruiken en je het kaarsvet eraf haalt.

Vuursteen / magnesiumstick

Ook zonder lucifers kun je een vuur aanmaken, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een vuursteen of magnesiumstick. Als je met een staal hard tegen een vuursteen aan slaat of met een mes over een speciale magnesiumstick schraapt, zullen er hete vonken vanaf springen. Met deze hete vonken kun je een droge tondel aan steken.

Vuurboog

Vroeger had men nog geen lucifers of magnesiumsticks en moesten ze vuur maken met behulp van een vuurboog. Met behulp van een vuurboog wordt een hard houten (eik, essenhout of beuk) staaf rondgedraaid op een zacht houten (balsa, vurenhout of bamboe) stukje hout. Door de wrijving van de hard houten staaf maak je fijne (zachte) houtstof die zal gaan gloeien. Het gloeiende houtstof kun je gebruiken om een stukje tondel aan te steken. Deze brandende tondel kun je vervolgens weer gebruiken om je vuur aan te maken.

Vuur aan houden

Als het tondel eenmaal brandt, zal het aanmaakhout snel volgen, en dat zal vervolgens je stookhout weer laten branden. Als het tondel of de aanmaak alleen nog maar gloeit, kun je deze weer laten branden door zachtjes op de gloeiende stukjes te blazen (net alsof je aan het fluiten bent). Hierdoor geef je extra zuurstof aan het vuur waardoor het beter zal branden.

Als je vuur goed brandt, kun je er steeds dikkere takken en stammen brandhout op leggen. Let er wel op dat je er niet teveel hout op legt. Hierdoor kan er niet genoeg lucht bij het vuur komen waardoor het vuur verstikt. Denk hierbij dus weer even terug aan die branddriehoek die in de inleiding genoemd is!
 
Even een aanvulling.
Bij het aansteken van een vuur buiten. Zorg dat je de wind in jou rug hebt . De wind gaat er voorzorgen dat de vlammen naar jouw aanmaak hout waaien en zo start jou vuur sneller op . Doe je dat niet waaien de vlammen van het aanmaak hout weg .
 
Als ik zo'n post lees dan voel ik me echt trots dat het me een keertje gelukt is om een vuurtje te maken met de fire starter.
Ik deed dit met de light my fire scout 2.0.
En kwam er snel achter dat het touwtje tussen de fire steel en het strijk ding veel te kort en onhandig was om een echt vuurtje te maken.
Dus deze had ik er uiteindelijk afgehaald.


Zoals @Flow en [member=21]JamHard[/member] tegen mij zeiden: Het gaat allemaal om de voorbereiding.
Zorg dat je een stapeltje klein houtjes, Minder kleine houtjes, "normale" grootte houtjes en hele grootte houtjes.
En dat je je vuur gelijk kan verplaatsen naar je platform (als je deze gebruikt dan...).
Dit heeft mij erg geholpen. En ik hoop dat het nog iemand helpt om eindelijk dat kl*te vuur aan te krijgen :p
 
Gisteren lekker met de honden het bos in, een mooi moment om weer eens vuurtje-maken-oefenen, met firesteel, ZONDER HULP VAN BERKENBAST. Met berkenbast lukt het bijna altijd wel.

Ik kreeg het niet voor elkaar...
Had wat droog, oud, gras gezocht als tondel en kleine droge takjes van naaldbomen voor de tweede fase.
Gras fijn gehakt, maar ik denk dat het toch noch vochtig was...

De vraag, in een vochtig bos, hoe maken jullie snel vuur, zonder hulp van berkenbast??
 
Ik heb altijd wat fatwood bij me, zelfs een mes gemaakt met fatwood handvat, anders altijd stukje fietsband om mijn zippo en firesteel zitten.
Kan ook kijken voor een naaldboom in het bos, deze brand altijd bij nat en vochtig weer.
 
Gisteren lekker met de honden het bos in, een mooi moment om weer eens vuurtje-maken-oefenen, met firesteel, ZONDER HULP VAN BERKENBAST. Met berkenbast lukt het bijna altijd wel.

Ik kreeg het niet voor elkaar...
Had wat droog, oud, gras gezocht als tondel en kleine droge takjes van naaldbomen voor de tweede fase.
Gras fijn gehakt, maar ik denk dat het toch noch vochtig was...

De vraag, in een vochtig bos, hoe maken jullie snel vuur, zonder hulp van berkenbast??

Als ik in een vochtig tot zeik nat bos ben en onderweg geen geschikt aanmaak matteriaal hebkunnen vinden, gebruik ik zelf dood hout dat niet op de grond heeft gelegen.
Dit splijt in vier, waardoor je bij de kern komt. Deze is meestal nog droog en hier ga je krullen van snijden en schaafsel van trekken tot je genoeg hebt voor een fatsoenlijke tinder bundle. Het schaafsel bewaar je voor in het midden van je nestje en dit kun je aansteken met een kooltje en/of vonk(en).
 
Als ik in een vochtig tot zeik nat bos ben en onderweg geen geschikt aanmaak matteriaal hebkunnen vinden, gebruik ik zelf dood hout dat niet op de grond heeft gelegen.
Dit splijt in vier, waardoor je bij de kern komt. Deze is meestal nog droog en hier ga je krullen van snijden en schaafsel van trekken tot je genoeg hebt voor een fatsoenlijke tinder bundle. Het schaafsel bewaar je voor in het midden van je nestje en dit kun je aansteken met een kooltje en/of vonk(en).
Zo doe ik dat ook en meestal schraap ik eerst voorzichtig nog wat van m'n magnesiumstick af op het bundeltje voor ik vonken maken ga. Verder heb ik altijd een ouderwets fotorol doosje in mijn tas en jas met daarin een wattenschijfje (tampon werkt ook) en wat zelf gemaakt charcloth
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
Zelf heb ik altijd katoen dat ik gelegd heb in wasbenzine.
Zeer makkelijk aan te steken met firesteel en verdwijnd niet in enkele seconden.
Met dit spul heb ik altijd een goed kampvuur, bij 1% luchtvochtigdheid of 99%
20 graden Celsius of -20 graden Celsius.
 
Laatst bewerkt:
Het is trouwens niet perse nodig om met een harde boor in zacht hout te draaien om een kooltje te maken. Sterker nog, het werkt makkelijker met zachtere houtsoorten. Wanneer er teveel verschil zit in hardheid, vreet de een de ander te snel op.
 
Een leuke tip om vuur te maken is een potloodslijper.
b837f6753b1b77952bf2cca181a85855.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: jobs
Dat is echt bushcraften met uitsluitend materialen die je in de natuur treft en waar ik de vaardigheden van @JamHard en @Vempain benijd.
Touw maken is eén van de cruciale skills die ik niet bezit, ok , theoretisch en 30 jaar terug wel eens wat vezels in elkaar gedraaid, kuch. :lol:
 
@phtvs Klopt, hij is echt goed, hij is echt terug naar basic. Petje af voor hem. Ik denk dat ik hem niet snel na doe m
 
Psssttt, ........watte bol - vaseline er doorheen kneden - in metalen kokertje aan sleutelbos ( of elders )
als nodig, beetje open trekken, vonkje van je steel, en hoppa
brand ook veel langer dan je benzine :)

Is ook mijn favoriete tinder, maar ik ben ook fan van wetfire tinder dat werkt zelfs als het nat is
 
watte bol ook hoor
door de vaseline is die behoorlijk water resist :)
wel effe uitschudden voor gebruik

maar vooral het prijs verschil
wetfire +/- € 10.-- 8 stuks, en toch beperkt houdbaar

watte bol zak 1.-- (kruidvat ) denk 100 stuks
vaseline grote pot ook kruidvat eigen merk 500gr € 2,29
plastic container voor veel bollen € 1.--
onbeperkt houdbaar :)
 
Terug
Bovenaan