Hoi
@Ulixes
Aan wat voor tijdsbestek denk je dan.
De zeepbel staat al sinds de kredietcrisis van 2007/2008 op barsten.
Met behulp van "Quantitative Easing", het onbeschroomd en onverantwoord verruimen van de geldhoeveelheid, vooral ten behoeve van banken, hebben Centrale Banken tot dusver weten te voorkomen dat Banken failliet gingen en het hele financiële systeem crashte.
Het duurde nog een paar jaren, voordat het onvermijdelijke gevolg - prijsinflatie - de kop op stak. Er was meer "geld" in omloop, maar niet meer goederen of diensten, zodat die meer "geld" gingen kosten.
Die bikkelharde waarheid werd aanvankelijk afgedaan als een "voorbijgaand fenomeen", totdat het eenieder duidelijk werd, dat het "tijdelijke" blijvend was. Pas toen verhoogden de Centrale Banken de rentevoet, om de kredietverruiming te beperken.
De hogere kosten voor krediet bleek nadelig voor industrie en innovatie, wat de economische groei in krimp deed omslaan. Om een dreigende recessie of depressie tegen te gaan, zijn de Centrale Banken in het afgelopen jaar door de knieën gegaan en hebben de rentevoeten stapsgewijs wat verlaagd.
Intussen bleek dat sinds de Covid crisis, waarna veel kantoorwerkers zijn gaan thuis werken, dat veel kantoorgebouwen, die met geleend geld zijn betaald, leeg kwamen te staan en dus geen huuropbrengsten meer opleverden.
In 2025 moeten heel wat van die leningen afgelost worden, waarvoor de schuldenaren dan geen geld voor zullen hebben.
Dan blijven heel wat banken zitten met praktisch onverkoopbaar onderpand.
Soortgelijk verhaal met staatsobligaties, waaruit veel reserves bestaan, die banken verplicht zijn aan te houden.
Die staatsobligaties blijken nu helemaal niet zo risicovrij te zijn, als waarvoor ze in de financiële wereld gehouden werden. Landen die veel staatsobligaties van de VS gekocht hadden (dwz geld aan VS uitgeleend) willen die nu liever omzetten in goud, bewaard in eigen land, omdat ze niet het risico willen lopen dat de VS die tegoeden kan "bevriezen", zoals de VS dat met de Russische tegoeden heeft gedaan.
De reserves van banken in staatsobligaties en onroerend goed (vooral kantoorgebouwen) zijn dusdanig minder waard geworden, dat veel Banken, inclusief Centrale Banken, insolvabel zijn geworden en technisch gesproken failliet zijn. Dat geldt niet voor Centrale Banken, want die kunnen naar believen "geld bijdrukken".
In een poging een nieuwe kredietcrisis af te wenden, kunnen Centrale Banke alleen nog de technisch failliete Banken tegemoetkomen door ze opnieuw met hun "bijgedrukt geld" nog weer een poosje overeind te houden.
Opnieuw meer "geld" voor ongeveer dezelfde hoeveelheid goederen en diensten. Dat geeft onvermijdelijk meer prijsinflatie.
Die prijsinflatie leidt tot hogere looneisen, welke betaald moeten worden uit nog hogere prijzen: de zgn loon-prijsspiraal.
Dat is wat we in het komende jaar 2025 kunnen verwachten. Hogere inflatie die door Centrale Banken niet meer te stoppen is, omdat de trukendoos leeg is.
Overheden zullen daar vermoedelijk op reageren door het moeilijker te maken om je bezittingen en spaargelden in een land onder te brengen waar het minder risico loopt aan waarde te verliezen en/of minder belast worden.
De voorgestelde "exit tax" voor emigranten is daar een voorbeeld van. Ook de restricties op het betalen en (belastingvrij) bezitten van contant geld heeft daar denk ik meer mee te maken dan met criminele witwas maatregelen. De criminele gemeenschap heeft inmiddels zijn eigen "ondergrondse" bankencircuit.
Samengevat maakt 2025 een goede kans waarop een onvermijdelijke komende hyperinflatie gaat acceleren.
Aan de forse stijging van de goudprijs in 2024, met goud als echt geld en toetssteen voor koopkrachtwaarde van het "geld", is te zien dat je contanten en banktegoeden in 2024 zo'n 25 procent minder waard zijn geworden.
Dat is heel andere koek dan de inflatiecijfers die het CBS als inflatiecijfer produceert.
Preppig Nieuwjaar allemaal ! ...