• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Wat zou je een grote groep te eten geven in een SHTF scenario?

Cardhu

Elementary prepper
We hebben een leuke buurt. Allemaal mannen en vrouwen van ongeveer dezelfde leeftijd. Gezond van lijf en leden en allemaal met een goed verstand.
Mocht er ooit wat gebeuren, dan denk ik dat we het met elkaar erg goed zullen kunnen rooien, zolang we maar samenwerken en niet tegen elkaar gaan werken.
In mijn buurt zijn wij de enige preppers. Geen van mijn mede buurvrouwen kan langer dan 2 weken koken uit haar voorraad.

Stel nu dat er de stront de ventilator raakt en ik mijn buurt van eten wil voorzien.
Wat zouden dan goede en vooral vullende maaltijden zijn, waarmee ik mijn buurmannen-, vrouwen, en kinderen kan voeden zodat we met elkaar blijven werken en niet tegen elkaar gaan werken.

Ik heb ruimte om voorraad op te slaan, maar geen onbeperkt budget. En ook geen onbeperkte gasvoorraad.

Ik ben daarom op zoek naar maaltijden voor grote groepen personen (15 tot 20 personen) die gemakkelijk te bereiden zijn, met zaken die je op voorraad kunt houden.
De voedingsmiddelen mogen niet te duur zijn en lang bewaard moeten kunnen worden.

(Dit scenario hoeft natuurlijk niet je buren te zijn, maar het kan ook je familie, preppersgroep of survivalclubje zijn.)

Ik zou erg graag tips ontvangen over hoe je goedkoop kunt koken voor grote groepen mensen met maaltijdcomponenten die je heel goed en vooral lang kunt bewaren.


Momenteel denk ik aan:
Soepen:
- Een basissoep van bouillonblokjes met (gedroogde) gekookte bonen en rijst (als vulmiddel). Misschien een blikje of twee (heel) klein gesneden knakworsten als vlees.
- Linzensoep met zelfgemaakt (plat)brood.
- Tomatensoep van gehakte tomaten en tomatenpuree uit blik, aangelengd met water en flink wat pasta als vulmiddel, (verse) kruiden als smaakmaker en eventueel wat zelfgebakken (plat)brood.
- Aardappelsoep met knakworst (of enig ander ingeblikt vlees) en eventueel wat ingeblikte groenten zoals groene bonen of mais.

Andere maaltijden:
- Simpele gekookte rijst met gekookte bonen. Als smaakmaker hierin wat gebakken uien.
- Pannenkoeken van meel, melkpoeder, eipoeder en water. Indien voorradig met wat jam, suiker of stroop.
- Pasta met tomatensaus (zonder vlees of met kleingesneden ingeblikte boterhamworst).

Verder laat mijn fantasie me echt in de steek.

Wat voor een ideeen hebben jullie voor goedkope, goed te bewaren, groepsmaaltijden die vullen en het moraal hoog houden?
 
In een echte SHTF...iedereen een blik bruine bonen en een eetlepel...eet maar uit blik, koud op.
Maar goed, dat is dus echte SHTF.
Linzensoep, Rumfordsoep, Erwtensoep,Bonensoep,Wortelsoep. Pompoensoep.(allemaal vegetarisch, dan kan iedereen mee-eten)...beetje de gaarkeukensoepen zeg maar. Vegetarische goulashsoep (staat hier)
Macaronisalade, dat is bv macaroni met champignonragout, of macaroni met olie,kruiden,zure uitjes, boontjes of doperwt.
Rijstsalade, rijst, kruiden, olie, boontjes,mais.
Aardappelsalade.
Nasi.
Pilaf.
Gado gado.
 
- Simpele gekookte rijst met gekookte bonen. Als smaakmaker hierin wat gebakken uien.
Ik zou hier wat mee gaan experimenteren. Kan zoveel lekkerder.
Rijst koken(hooikist)
Prutje maken van ui die je bakt, knoflook erbij, blik tomatenstukjes, kruiden zoals italiaanse keukenkruiden,koriander, laurierblad, wat harissa of pepertjes...dat even laten pruttelen, en over de rijst doen. Eventueel nog een blik/pot champignon in de saus, of wat kikkererwten.

Of dit bv rijst, prutje en boontjes.
 
Meel blijft niet lang goed, graan blijft wel lang goed.
(dus graan inslaan, en een manier zoeken om het te malen)

Zelf heb ik flink wat spaghetti en rijst op voorraad.
En ik heb ook heel veel tonijn in blik.
Het maken van een voedzame maaltijd in voorjaar/zomer/najaar zal redelijk eenvoudig lukken.
In de winter zal het wat lastiger worden.
Je zou een flinke hoeveelheid aardperen kunnen gaan telen. (stop 6 aardperen in de grond, en over 5 jaar kan heel het dorp er van eten in de maanden november/december/januari/februari)

Probeer eens wat te koken met basisingrediënten. (paste/rijst/aardappel) en je komt al snel tot de ontdekking dat het je niet zal smaken.
Wat kruiden en bouillon blokjes zullen een enorm verschil maken.

Maar ik zou in ieder geval eens gaan oefenen zodat je een inschatting kan maken over je hoeveelheid gas versus de maaltijden die je denkt te kunnen bereiden.
(en de hoeveelheid kruiden/zout/peper die je kan gaan inslaan)
 
In een echte SHTF...iedereen een blik bruine bonen en een eetlepel...eet maar uit blik, koud op.
Maar goed, dat is dus echte SHTF.

Daar heb je een goed punt, maar dat betekend wel 15-20 blikken bruine bonen voor 1 maaltijd.
Als ik hier een bruine bonensoep van maak, met (bijvoorbeeld 200 gram ongekookte) rijst er in vermengd, kan ik met misschien 8 blikken ruim toe en heb ik genoeg voor nog een maaltijd :)

Mijn insteek hier is om van zo weinig mogelijk geld, zoveel mogelijk eten te genereren.

Je prutje met boontjes lijkt me echt heerlijk. Maar ik zou er dan inderdaad wel pasta of rijst bij koken om de boel meer te laten vullen. Anders heeft men binnen een uur al weer honger.

Het gaat dus om goed vullende maaltijden, voor weinig geld, die ook nog eens goed te bewaren zijn.
Niet altijd even gemakkelijk, dat snap ik ;)
 
Je zou een flinke hoeveelheid aardperen kunnen gaan telen. (stop 6 aardperen in de grond, en over 5 jaar kan heel het dorp er van eten in de maanden november/december/januari/februari)

Met aardperen heb ik helaas nog geen ervaring. Is dat net zoiets als topinamboer? Ik ken dat wel als gewas dat gebruikt wordt om wild aan te lokken...
Kleine knollen die de hazen graag eten.
Kun je die net zo eten als aardappelen?

Dank je verder voor je input Martin en Stuudje! Het inschatten van hoeveelheden is inderdaad niet zo gemakkelijk.
Gelukkig zijn pasta en rijst relatief goedkoop. Het moeilijkste is om (relatief goedkoop) een volwaardige maaltijd te maken van deze 'basic staples'.
 
Daar heb je een goed punt, maar dat betekend wel 15-20 blikken bruine bonen voor 1 maaltijd.
Als ik hier een bruine bonensoep van maak, met (bijvoorbeeld 200 gram ongekookte) rijst er in vermengd, kan ik met misschien 8 blikken ruim toe en heb ik genoeg voor nog een maaltijd
Het hoeft niet gekookt, is dus erg voordelig en je kan het inslaan :)
Rijst en pasta hoef je ook niet te koken in SHTF, gewoon lang weken.


Heb je je al eens verdiept in wecken? Alleen al vanwege de afwezigheid van veel blikken afval vind ik dat een goede optie (de vuilnisophaaldienst werkt niet in een echte doomsdaySHTF, tenminste, in Aleppo en omstreken niet)
Plus dat je in alle rust tevoren maaltijden kan voorbereiden waar je alleen nog rijst en pasta's aan toe hoeft te voegen.
 
Volkoren pasta, volkoren producten zijn heel belangrijk.
Dit zijn producten met lange suikers die dus veel energie afgeven over lange tijd.
Pasta kost tien keer niks....
 
Je kunt al een redelijke graanmolen aanschaffen onder de 100 euro. ( staat bij mij op de wishlist )

Maar ik wil je even een vraag stellen over je groep. weet jij of in je groep allergien of intoleranties voorkomen? eten wat de pot schaft is iets wat juist in een shtf situatie ongewenste gevolgen kan opleveren. In lichte gevallen kan iemand dan de rest van de dag uitgeschakeld zijn wegens krampen. en bij zwaardere reacties kan iemand al helemaal niet meeeten.
 
Laatst bewerkt:
In mijn buurt zijn wij de enige preppers. Geen van mijn mede buurvrouwen kan langer dan 2 weken koken uit haar voorraad.

.... ik mijn buurmannen-, vrouwen, en kinderen kan voeden zodat we met elkaar blijven werken en niet tegen elkaar gaan werken.


Hallo Cardhu :)

Heel goedmoedig, lief, nobel, sociaal.. en weetikveel wat voor liefdevolle woorden ik nog meer kan opnoemen, maar je bent blijkbaar bang als ik jouw motivatie zie, het is een angst reactie. Angst is vervormde liefde.

Zou het wijs zijn om voor hun te gaan preppen :confused:...of zou het beter zijn hen nu aan te blijven moedigen en hun bewustzijn te blijven prikkelen om dit ook te gaan doen? Dit is een betere en effectieve houding, en ook geen angst reactie. Een reactie vanuit angst heeft geen basis en is daarmee direct al mislukt. Zodra de crisis langer duurt dan jouw voorraad is, dan hebben ze nog steeds niks ingezien maar wel een volle verwende buik...o_O Ze hebben dan slechts hun handje op gehouden, zoals kleine jonge kinderen doen bij hun ouders.

En nu wil jij deze verantwoordelijkheid helemaal gaan overnemen van deze volwassen mensen? Je ontneemt hen een wijze les. En je overbelast jezelf er mee... Wees wijs en reageer wijs zou ik zeggen, daar is de toekomst mee gebaat. Overigens, ze hebben zich al voor 2 weken voorbereid... ;) daar kan je een mening over hebben, maar ze hebben zich voorbereid. Dit is een ingang! :thumbsup:

Die kinderen die je benoemd, daar maak je de meeste kans denk ik. Kinderen zijn meestal toegankelijker dan volwassenen. Als die kinderen nu vandaag zien dat jij met overtuiging en bevlogenheid jouzelf bewust voorbereid en zelfstandig maakt, dan zullen die kinderen het als eerste oppakken. Die kinderen zullen als eerste op jou voorbeeld reageren zodra de stroom uitvalt, of het gas plat ligt. Omdat ze dan ineens inzien wat je al die tijd wilde zeggen. Vervolgens zullen die kinderen hun ouders gaan bekritiseren over hun ontkennende of afwijzende houding, en zullen jou benoemen als voorbeeld.

Ja, dit is net zo'n hypothese als de jouwe over samen/tegen-werking... alleen vanuit een ander bewustzijn. Vanuit liefde, niet vanuit angst

Hopelijk kan je je geest voeden met de inzichten uit mijn betoog, en wens je een prettige stofwisseling toe! :wave:
 
@Highway
Mensen helpen tijdens een SHTF zie ik niet direct als een reactie uit angst. Ik bekijk het eerder zo; wanneer je mensen helpt in een moeilijke situatie zullen ze meer bereid zijn om jou weer te helpen met andere zaken.

@Cardhu
Ik zie een boel smakelijke gerechten voorbij komen en wanneer je voor langere tijd voor een hele straat wil koken vind ik het het een tikje overdreven om zoveel ingrediënten in te slaan.
Ik zou niet kijken naar de smaak maar naar de inhoud; koolhydraten, eiwitten en vetten. Gooi wat rijst, bruine bonen en een scheut olie door elkaar heen en je voorziet hierin.
Het is natuurlijk heel onsmakelijk maar Dreutel heeft wel een punt met zijn steensoep, er vanuit gaande dat de community echt zo betrokken is met elkaar. Als jij voor de basis zorgt zal buurvrouw 1 zich ineens bedenken dat ze nog wat tomatenpuree heeft, buurvrouw 2 een blikje mais en buurvrouw 3 corned beef, enzovoort. En zo krijg je al snel iets wat op Chili con carne gaat lijken.

Kruiden zal ik me helemaal geen zorgen over maken, iedereen heeft kruiden in huis, alle kruiden van de aanwezige huishoudens bij elkaar genomen zal meer dan genoeg zijn om een hele ruime tijd vooruit te komen.

Als laatste zou ik me verdiepen in het koken op biomassa (sprokkelhout). Al die mensen bij elkaar genomen moeten toch genoeg hout kunnen verzamelen om te kunnen koken.

In het kort genomen, zorg jij voor de basis, zorgt de rest voor de smaak. Samen sta je sterk!

@martin
Meel blijft best lang goed hoor, net even in m'n kast gekeken en ik gebruik nog steeds meel welke tht 2012 was. Voorwaarde is natuurlijk wel dat men het droog, donker, koel en vrij van beestjes bewaard.
 
@Highway
Mensen helpen tijdens een SHTF zie ik niet direct als een reactie uit angst. Ik bekijk het eerder zo; wanneer je mensen helpt in een moeilijke situatie zullen ze meer bereid zijn om jou weer te helpen met andere zaken.
Mensen helpen tijdens shif is niks mis mee, maar hier gaat iemand preppen voor anderen, dat is geheel iets anders dan helpen.
 
Mensen helpen tijdens shif is niks mis mee, maar hier gaat iemand preppen voor anderen, dat is geheel iets anders dan helpen.
Helemaal met je eens, daarom haal ik ook aan dat ik het wat overdreven vind zoveel ingrediënten in te slaan.
Persoonlijk verwacht ik ook wel enkele buren aan de deur. Daarom zorg ik dat ik net wat meer rijst in huis heb dan dat ik zelf nodig zou hebben, voor nog geen €5,- 4,5kg bij de Lidl kan dat er wel vanaf.
Voor korte duur (laten we zeggen een week) mogen ze dus best een kopje rijst komen halen, daarna redden ze zichzelf maar.
 
Meel blijft best lang goed hoor, net even in m'n kast gekeken en ik gebruik nog steeds meel welke tht 2012 was. Voorwaarde is natuurlijk wel dat men het droog, donker, koel en vrij van beestjes bewaard.
Bak je je eigen brood? Met volkoren of wit meel? Hoe is bij jou de rijs- en bakkwaliteit na 5 jaar?

"Tarwebloem kan ongeveer 1 jaar goed blijven. De bakkwaliteit van meel en bloem gaat tijdens het bewaren wel achteruit. Het rijst dan minder goed. Meel en bloem kunnen verzuren door melkzuurbacteriën als ze te vochtig worden bewaard. De smaak is dan ook echt zuur. Door vocht en warmte kunnen sneller insecten in meel en bloem komen. Volkoren tarweproducten en -meel kunnen onder invloed van licht en zuurstof ranzig worden, oftewel bederven. Dit komt doordat volkorenproducten vetter zijn." http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/tarwe_meel_bloem.aspx
 
  • Leuk
Waarderingen: A.N.
Bak je je eigen brood? Met volkoren of wit meel? Hoe is bij jou de rijs- en bakkwaliteit na 5 jaar?
Het gaat niet verder als pannenkoeken en paneren bij mij, het is tarwebloem en in ieder geval daarvoor nog prima geschikt.
Haalt niet weg dat je informatie zeker nuttig is en ik daar niet vanaf wist.
Het is ook een onderzoekje waard, nu baal ik dat ik geen gist in huis heb en de winkels vandaag gesloten zijn, anders was ik vandaag nog brood gaan bakken. Wellicht morgen. :)
 
Volkoren pasta, volkoren producten zijn heel belangrijk.
Dit zijn producten met lange suikers die dus veel energie afgeven over lange tijd.
Pasta kost tien keer niks....

Helaas zijn volkoren pasta's en producten en ook zilvervliesrijst minder lang houdbaar dan hun gewone variant.
Dit komt doordat er in de vliesjes vetten zitten die ranzig over tijd worden door de inwerking van zuurstof.

Een gewoon pak pasta kun je rustig tien jaar (droog) in de kast leggen, volkoren zou je moeten verpakken met zuurstofabsorbeerders als je een dergelijke lange bewaartermijn voor ogen hebt.

Als je je voorraad rouleert, dan hoef je niets extra's te doen, bv. zilvervliesrijst van twee jaar oud gaat prima.
Als die buren van @Cardhu nu eens overgehaald konden worden om een extra treetje rijst, pasta, etc in de voorraadkast te stoppen....
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Als ik mij zou willen toeleggen op het voeden van grote groepen in nood, dan zou ik alleen elementaire voeding inslaan die zo compact mogelijk is en zo lang mogelijk houdbaar is, en die ook relatief goedkoop is (immers meer voor hetzelfde geld).

Echt geen fratsen of frutsels, maar alles onder het motto, van: "wie het niet eten wil die heeft het niet nodig", basta.
En zoals A.N. aangeeft, kunnen we voor de extra's best wat eigen inbreng verwachten, uit eigen voorraad. En is er niets extra, dan nog geen ramp want we houden iedereen wel een tijdje in leven.

Concreet, gevoelsmatig, zou ik daarvoor een behoorlijke berg koolhydraten (pasta) kopen denk ik, en keukenzout, en voor de smaak wat kippenbouillon-poeder (in blik). Daarnaast nog een voorraad suiker, en dat was het dan wel.
Hoe het dan moet met proteïnes vind ik een lastig probleem, maar het gaat nu even om een noodsituatie en dan is brandstof (koolhydraten) wel het belangrijkste vermoed ik. Daarnaast zou ik nog wat basic en lang houdbare zaken op voorraad nemen, zoals vitamine-C en zo.

Voor de eigen familie, plan ik zelf wel wat gevarieerder natuurlijk, en niet voor de gehele buurt, maar het gaat immers even om de vraag van het draadje.
 
Dit is een topic op mijn lijf gescheven. Waarom ik er zelf niet mee gestart ben? Omdat ik op een of andere manier ben uit gelachen.
Velen onder jullie kennen mijn karretje. Daar zitten kookpannen in van 30 liter braadpannen met een doorsnede van 40 cm en meer. Ik prep al heel lang voor een grote groep . Ik ben ook niet van plan na of in een grote shtf situatie minder of anders te gaan eten. Maar langer dan een jaar uit voorraad eten is praktisch onmogelijk. Daarom moet je gaan moestuinen wecken inmaken inkuilen roken eigen dieren kweken kippen konijnen duiven ik heb nu ook een schaapslam. Ook jagen moet je gaan doen en vissen. Ook deze buit moet je leren bewerken en bewaren.
 
Allereerst denk ik dat het niet slim is om duidelijk te maken dat je voor iedereen eten en drinken hebt.
Maar dat het slimmer is om elke woning apart zichzelf te laten voorzien.
Dit omdat jij dan niet het risico loopt om door de buurt beroofd wordt indien er iets nodig is. ;)
Want misschien kunnen jullie nu wel goed samen met elkaar overweg, maar als het om hun eigen overleven gaat.. ;)

Maar, als je toch wilt preppen voor een grote groep, die je van meerdere maaltijden per dag wilt kunnen voorzien, dan zou ik voor rijst en pasta als basis kiezen.
Bijvoorbeeld Noodles zijn ook goed te gebruiken.
Echter, voor een langere termijn is er maar 1 goede en blijvende optie.
Een grote moestuin en eventueel (pluim)vee..

Als je die nu al aanlegt en goed draaiend hebt, kan je je buren nu ook al voorzien van groenten en bijvoorbeeld een eitje.
Juist zoiets maakt je dan onmisbaar, aangezien jij dan degene bent die weet hoe die de voedselvoorziening draaiende kan houden.
Terwijl een voorraad af te pakken is en dan zonder problemen zelf te gebruiken is.
 
Terug
Bovenaan