• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Water opslag - geimproviseerde methodes

AWOL

Prepper goeroe
Mocht het zover komen dat de voorzieningen dreigen uit te vallen of ander onheil dan kan het een goed idee zijn om op het laatste moment nog zoveel mogelijk water op te slaan.

Dit kan oa in:

-badkuip
-potten en pannen
-ziplock zakken
-lege flessen
-kinder speelbadje
-emmers
-opgespannen zeil
-plastic containers (kratjes)

Van @Wafels kreeg ik de onderstaande tip:

Neem 1 of beter 2 vuilniszakken, stop deze in een kartonnen doos en vul de zak met water.
Uitgebreide beschrijving hier: http://www.instructables.com/id/A-water-tank-for-emergencies-made-form-a-cardboard/
http://www.instructables.com/id/A-water-tank-for-emergencies-made-form-a-cardboard/

Het tuitje aan de onderzijde hoeft niet eens en lijkt mij een zwak punt, je kunt het water ook aan de boven kant er uit scheppen. Verstevig de doos eventueel met wat ducttape en houdt in gedachte dat hoe groter de doos hoe groter de waterdruk, beter een paar wat kleinere dozen gebruiken dan een grote, dan blijft het ook nog verplaatsbaar.

Mocht je regen water kunnen opvangen met behulp van bijvoorbeeld een zeiltje dan is de 'doos methode' ook handig om het water in op te slaan. Uiteraard voorkomen dat de doos nat wordt.

Nadeel van deze methode en een aantal van de bovenstaande is dat naar alle waarschijnlijkheid het water al snel naar plastic zal gaan smaken en slechte chemicaliën uit het plastic in het water zal lekken maar als je dit water óf als eerste gebruikt om je reguliere voorraad te sparen óf je je gebruikt het alleen voor hygiëne dan zul je daar weinig last van hebben.

Wie heeft nog andere tips voor geïmproviseerde water opslag binnens- of buitenshuis?
 
ik heb standaard oude frisdrank flessen gevuld met water in mijn kelder staan. ik ververs het af en toe.
maar zelfs water met plastic smaak kun je het ook nog goed gebruiken om meerdere producten te koken. en als weckwater

een tuinslang kun je ook vullen met water en als je die hangt heb je met warmer weer meteen verwarmd water voor hygiene ( kijk uit voor te heet water in zomer )
een droogmolen kun je ook makkelijk een trechter van maken voor opslag met vuilniszakken en ducktape
 
- Vijver tot de rand toe vullen.
- Waterdichte tassen vullen. We hebben van die tassen voor het kanoën.
- Zeil in het gat onder de trampoline.
 
  • Leuk
Waarderingen: AWOL
Oh ja, waterdichte tassen, daar heb ik er ook nog een aantal van, helemaal vergeten!
 
In stilstaand water ontwikkeld zich rapido legionella bij temperaturen boven de 20 graden. Een tuinslang in de zon en dan even lekker sproeien (waternevel) is vragen om problemen. Let op: is met name risico bij inademen, dus waterdamp, nevel (douche).
 
Wasbakken en bad vullen (maar dat moeten we dan wel eerst waterdicht kunnen krijgen, want we hebben het eens geprobeerd en na enkele uren was er al heel wat water verdwenen)
Emmers vullen
Alle tassen/mokken/kannen vullen
Ziplock zakken (goed idee)
 
@AWOL ik ben met u eens dat dit tuitje onderin een zwakke plek maakt , zeker als het karton in de omgeving waar het plastic
doorkomt erdoor nat zou worden (ik zelf zou het er ook niet inmaken ) als aanvulling wat opslag betreft bij de Welkoop/boerenbond winkels
verkopen ze 80 liter waterzakken die bedoelt zijn om water met je kruiwagen te kunnen vervoeren . plus die opvouw jerrycans
ook die nemen niet veel plek in .
@petroman U heeft gelijk wat betreft warm water in een tuinslang , maar voor opslag ,als je het water koel en in de donker bewaard
(dus donker afdekken ) en voor gebruik 3 druppels chloor per liter toevoeg (en de correcte tijd van ruim 20 minuten voor gebruik wacht )
(http://preppers.nl/forum/archive/index.php/t-3930.html )
dan denk ik dat het wel mee zal vallen . dit soort opslag is ook niet bedoelt voor langdurige opslag .
gr will
 
  • Leuk
Waarderingen: AWOL
Je zou ook kunnen denken aan een waterzak zoals ze die op boten wel gebruiken

bijvoorbeeld zoiets:
Bekijk bijlage 2354

http://link.marktplaats.nl/m1059783692

Ha, doet me denken aan mijn allereerste, ietwat onbezonnen prepactie jaren geleden.

Ik had van iemand zo'n waterzak uit een jacht gekregen, een hele grote! Ideaal dacht ik, hup de kruipruimte in en vol laten lopen met water.
Paar dagen later bleek het ding lek en had ik een behoorlijk meertje in m'n kruipruimte. :lol:
Gelukkig zit ik hier op het zand, dus een weekje later was alles weer verdwenen. :)

Last minute spul inslaan, water afvullen, ik hoef het gelukkig niet en kan me dan op andere zaken focussen. (Heb dan ook geen bad die ik nog effe kan laten vollopen)
250 liter in opslag, jaarlijks ververst en genoeg waterfilters om de lokale plas leeg te drinken. De leger waterjerrycans zijn ook nog eens erg handig dan om 20 of 40 liter vuil water in één wandeltrip te halen, als het echt chaos is buiten, blijf ik liever binnen.
 
In stilstaand water ontwikkeld zich rapido legionella bij temperaturen boven de 20 graden. Een tuinslang in de zon en dan even lekker sproeien (waternevel) is vragen om problemen. Let op: is met name risico bij inademen, dus waterdamp, nevel (douche).

net zoals met de solardouche alleen gebruiken met gezond verstand.
 
Voor wie een achtertuin heeft, is het misschien niet gek om eens een "buitenmodel regenton" te overwegen: Een IBC containeris niet mooi maar wel sterk en er er past 1000 liter in.

Er bestaan container-liner-zakken. Een(echt) schone afvalcontainer, met zo'n liner-zak of een laag plastic folie er in, zou ook als kleinere nood-wateropslag kunnen dienen vermoed ik.

Ik bedenk me echter, dat juist voor mensen zonder tuin, een oplossing minder eenvoudig zal zijn.
Water is relatief zwaar, dus let er altijd op dat de last niet te zwaar wordt voor de vloer. En een IBC op het balkon is geen goed idee denk ik, want weegt zomaar een ton.

Ik denk dat ik dan op zoek zou gaan naar een goede waterzak.
Maar ik zou ook aan het volgende denken: een stevig uitklapbaar frame, waarin ik een waterdichte folie zou kunnen plaatsen. Een inklapbare box zonder poten zoals die hieronder, zou wellicht kunnen. Als box, heeft die vast geen scherpe delen. En dan twee of drie lagen relatief dikke (bouw) folie in zo'n frame leggen tot rondom ruim over de rand, en dan vol water laten lopen. En ook halfvol zou het al een aardig volume zijn.
shopping

Het geheel neemt opgeslagen weinig plaats in beslag, en komt sowieso van pas voor wie nog eens opa of oma dreigt te worden.:confused:
En iedereen heeft wel eens van die zelfdragende zwembaden gezien, ik bedoel die ronde "waterzakken met een opblaasrand". Die blijven rechtop en gevuld, ook zonder luchtkamers rondom, omdat de waterdruk ze in vorm houdt. Wat in plaats van een frame daarom ook zou kunnen, is zo'n sterke puinzak met van die hijsogen op elke hoek. Span door die ogen een touw aan wat punten rondom zodat de zak mooi rechtop staat. Vervolgens weer wat lagen bouwfolie tot ruim over de rand en het geheel vullen met water. Wees er wel op bedacht dat de zak wat zal uitbollen, en waarschijnlijk ook iets zal zakken bij het vullen (dus zet het touw niet te strak of gebruik er elastiek bij).

Tot zover de theorie...
Als het werkt.... dan hoor ik het graag...:D
(het beste eerst uitproberen ... waar het geen kwaad kan...)

((Hmmm, maar alle water die verbruikt wordt moet ook ergens naartoe... (het blijft over water gaan) Als de watervoorziening onderbroken raakt, dan de riolering misschien ook? Bij een drukriolering blijft er vooral veel druk en weinig riolering over denk ik, als de pompen niet werken. Het zou dan niet slecht zijn om een porto-potti bij de hand te hebben lijkt me, en wellicht een opvouwbare jerrycan, voor wat doorgaans in het toilet verdwijnt. Het waswater ... is dan eerder voor het raam:rolleyes:))

Groeten,
Andre
 
Vraagje: ik wil water opslaan in lege gebruikte petflessen. Hoe reinig je die het best? En hoe lang is het houdbaar/drinkbaar? Een half jaar ongeveer?
 
Laatst bewerkt:
Vraagje: ik wil water opslaan in lege gebruikte petflessen. Hoe reinig je die het best? En hoe lang is het houdbaar/drinkbaar? Een half jaar ongeveer?

Volgens mij kan je beter kant en klare flessen water kopen bij bv de Lidl, Aldi, etc., is niet duur en zonder statiegeld.

Op Pet flessen zit statiegeld en het schoonmaken is niet echt handig.

Kleinere flessen zijn makkelijker te rouleren en mee te nemen, ik heb zelf halve liters en 2 jerrycans met 20 liter per stuk.

Als je de waterflesjes regelmatig rouleert dan heb je altijd vers water in huis.
 
Denk ook eens aan de (met dit weer over bekende) kinderbadjes...
Zijn klein op te ruimen, veel mensen hebben ze liggen..
Even opblazen en je kan weer aardig wat water (tijdelijk) opslaan.
 
Vraagje: ik wil water opslaan in lege gebruikte petflessen. Hoe reinig je die het best? En hoe lang is het houdbaar/drinkbaar? Een half jaar ongeveer?

Uitspoelen met wat dunne bleek in het water. Petflessen zijn dankzij hun statiegeld een relatief dure manier om water op te slaan. Ik heb het een tijdje gedaan, maar bij het jaarlijks opnieuw desinfecteren en vullen van de flessen bleek dit gruwelijk veel werk. Lang leve de jerrycan! :)
 
net zoals met de solardouche alleen gebruiken met gezond verstand.
Misschien ook een paar druppel dunne bleek gebruiken, en voor de geur hoef je het niet te laten, in een zwembad zit ook gloor, en daar poedelen we ook een lage tijd in.
 
Terug
Bovenaan