Sommigen willen met een waterfilter zelfs de laatste 0,000000000000000000000000000001% van risico uitsluiten. Die gaan filteren, tabletten erbij gooien, extra actieve koolfilter en het liefst dan alsnog koken, waarmee het voordeel van een filter weer teniet wordt gedaan, brandstof besparing (en gekookt grof gefilterd water smaakt goor).
Was iedereen maar zo alert over wat er momenteel uit de kraan komt, maar daar vertrouwen we de instanties op hun blauwe ogen.
Virussen vormen geen probleem in onze noordelijke streken. Nu hoor ik sommigen al zeggen, ja maar, dat vogelgriep virus dan? Die doet het niet in het menselijk lichaam.
De reden waarom de wereld zo alert is omdat de mogelijkheid bestaat dat indien je al een griepvirus onder de leden hebt, deze kan muteren met een paar genen van het vogelgriep virus in een variant die wel besmettelijk is voor mensen. De kans is echter zeer klein.
Besmetting van mens op mens is zeer onwaarschijnlijk. Er zijn slechts een paar gevallen bekend waarbij mogelijk overdracht van mens op mens was.
https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/vogelgriep/item68887
@walrus, dode dieren die liggen te rotten in het water is geen probleem voor een deeltjes filter, omdat je het hier hebt over bacteriën (die zijn veel groter dan virussen en prima te filteren).
De eerste versie zakken waren problemen mee, de huidige zijn degelijker. Toch gaan ook die op den duur kapot. Hoelang dat duurt, geen idee, ik doe al twee jaar met dezelfde 2 liter zak en schat dat ik hiermee zo'n 4 a 500 liter hebt gefilterd en echt zuinig ben ik er niet mee. Mocht in een SHTF je zakken allemaal stuk zijn, denk ik dat een petfles vinden geen probleem is en die past er ook op.
Een actieve koolfilter die bij de meeste draagbare systemen zit, zal heel weinig chemicaliën filteren en feitelijk geen zware metalen. De doorstroomsnelheid is daarvoor VEEL te hoog. Wat actieve kool wel snel genoeg doet is het afvangen van aromaten, waardoor je water neutraal zal smaken. Ook moet je de actieve kool zeer regelmatig vervangen. Die max 150 of 200 liter die aangegeven wordt geldt alleen als je regenwater gebruikt, hang hem een paar keer in een vieze sloot en je hebt na een paar liter al weer een smaakje aan je water. Als je nu een petfles van 1,5 liter vol gooit met fijne actieve kool en je laat daar het water doorheen
druppelen, dan ga je echt chemicaliën en zware metalen filteren, maar zo groot is het actieve kool deel meestal niet. Tot nu toe heeft de Aqualine 12 de grootste actieve kool inhoud die ik ken. (
http://preppers.nl/forum/threads/8269-Review-Aqualine-12-Combinatie-Filter)
Katadyn was vroeger het onbetwiste merk op het gebied van draagbare filters, echter, met de komst van holle vezel techniek (waarmee ook je leidingwater wordt gefilterd in de meeste gevallen) is het keramische filter verouderd. Er zitten namelijk ook flink nadelen aan een keramisch filter. Door vallen en stoten kunnen er scheurtjes in komen die je niet kunt zien, maar hij filtert dan geen 0,2 micron meer. Ook moet je deze keramische filters regelmatig 'afschuren', ze verstoppen vrij snel, vooral door algen en plantenvezeltjes. De bewegende pompdelen en pakkingen kunnen falen.
Terugspoelen van een holle vezel filter is vele malen makkelijker en hun levensduur en degelijkheid superieur bij een lagere prijs.
@walrus Het is handig als je eerst jezelf wat inleest en dan gericht vragen stelt. En nu je toch dit topic hebt uitgeroepen tot jouw topic, voer dan ook wat toepasselijke tags in, ipv tag1, tag2. Pas dat nog maar even aan.