• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Wild kamperen bij Staatsbosbeheer

Ik juich het toe dat er meer mogelijkheden komen om te kunnen kamperen in het bos, nu moet het vaak illegaal, want paalkamperen moet hier in Drenthe nog uitgevonden worden.

Mobiel internet bereik lijkt me erg lastig, dat is er vaak niet. SMS werkt meestal nog wel.

@Hamster, ik denk niet dat SBB AIVD technieken gaat toepassen om hun kampeerders te tracken.
 
Dit draadje is ook om te polsen of er nog geniale ideeën zijn die nog niet bedacht waren. Daarom is het goed te brainstormen en gekke ideeën ook te noemen.
 
Idee van @petroman met brievenbus is ook niet gek. Bij de national parks in Amerika teken je ook in op een lijst met wanneer je erin gaat en verwacht terug te komen en ook wanneer je weer vertrekt. Zo weten ze ook wanneer iemand te lang weg blijft en er een zoekactie op touw gezet moet worden.

Registratie is ook wel weer een bureaucratisch geneuzel. In NL raak je niet snel zoek denk ik en afval blijft een persoonlijke verantwoordelijkheid. Want stel dat er nadat ik ergens heb gestaan en de boel netjes achterlaat een ander komt die zich niet registreert en een enorme drol met wc papier achterlaat - moet ik dan bewijzen dat die drol niet van mij was?
Ze zouden ook het Allemansrecht in bepaalde gebieden kunnen doorvoeren, eventueel met een kleine aanpassing.
 
In vlaanderen is het wild camperen verboden geworden door de afval dat de wildkamperders achterlaten. Ik vond dat opzich geen slecht idee . Ook het bermpiknikken is zo verdwenen.
Vroeger ging men op zaterdag middig een eind rijden met de auto smeet een groot tafellaken in de graskant en ete een boterham en dronk koffie . Dat is uit de hand beginnen lopen door het toenemen van de auto. Men late overal afval achter .
Nu heeft men het verstand om op zaterdag middag zijn auto te wassen zelf of naar de carwas te gaan .
In nederland is het niet anders . Daar worden paalkampeer plaatsen gesloten door klachten over afval dat achter gelaten wordt.
Ik hoop voor jullie nederlanders dat het project slaagt en dat de afval mee naar huis worden genomen
 
wat een fijn plan!! uitvoering lijkt me wel weer lastiger.

Met name omdat je soms niet van te voren precies weet waar je gaat zitten, soms is de plek die op een kaart leuk lijkt in de praktijk minder, kom je in je tocht minder ver etc. etc.

Misschien een goede optie om bij de ingangen van de gebieden (daar is mobiel bereik) een bordje te maken met de regels (laat geen afval achter, uitwerpselen begraven, geen open vuur etc.) en een mobiel nummer van de boswachter (of een betaalde sms-dienst) waar naartoe je een SMS stuurt met de gevraagde gegevens (naam, telefoonnummer(waarmee sms verstuurd is en waarop je bereikbaar bent in geval van calamiteit in het gebied (bosbrand ofzo)) gebied (met bijvoorbeeld een code bij de ingang (ZK3 /Zuid Kennemerland ingang 3 ) verwachtte verblijfsduur in nachten, aantal personen en eventueel nog kenteken van voertuig op de P-plaats

dus bijvoorbeeld : gekke Henkie 06-12345678 ZK3 N2 P2 K pr-3p-3r

kosten voor de sms dienst is meteen de betaling voor de overnachtingsadministratie. Heb je dit gedaan en een boswachter komt je controleren gewoon op je mobiel laten zien dat je een sms hebt gestuurd. Houdt je je verder aan de regels, niets aan de hand.

Heb je dit niet gedaan of houdt je je niet aan de regels , ben je dus gewoon in overtreding en kan je op de bon geslingerd worden.

GreetZ,
Pjotr78
 
Ik moest even denken maar die app is geniaal: jij meld zelf dat je op bewuste coördinaten bent (geweest) vind men daar later afval of anders dan krijg jij de rekening.
Terecht overigens.

Dat was ook mijn eerste gedachte. Dit is echter niet helemaal waterdicht en daardoor niet haalbaar. Straks krijg je de rekening van de vorige bezoeker.

De app spreekt me wel aan in ieder geval. Palencamping MkII. Daarmee ben je niet gebonden aan de palen. Tuurlijk heb je dan ook geen vuurplaats en geen water, maar daar kan je ook zelf voor zorgen natuurlijk.

Overigens vindt ik wel dat de locaties waar mensen kamperen niet voor iedereen in de app te zien moeten zijn. Dit om te voorkomen dat je zonder je gear wakker wordt zeg maar.

Maar, mooi idee. Zodra het kan volg ik het graag op de voet.
 
wat mij dan vooral aanspreekt,
dat je op de app ook kan kijken of er niet al te dichtbij volk zit, want als ik ga wildkamperen probeer ik wel plekjes te vinden waar ik ver weg van iedereen ben :)
of er een vuilbak in de buurt is...

vuurtje maken zal niet mogen zeker, doe ik meestal wel, maar het kan ook zonder, maar toch niets zo gezellig :)
 
wat mij dan vooral aanspreekt,
dat je op de app ook kan kijken of er niet al te dichtbij volk zit, want als ik ga wildkamperen probeer ik wel plekjes te vinden waar ik ver weg van iedereen ben :)
of er een vuilbak in de buurt is...

vuurtje maken zal niet mogen zeker, doe ik meestal wel, maar het kan ook zonder, maar toch niets zo gezellig :)
Het lijkt me geen goed idee of je kan zien of er ergens al iemand aan het kamperen is. Ik denk dat de app dan snel gebruikt zal worden als middel om te zien waar er een leuke buit te halen is.
 
Jammer dat die twee plekken op de Utrechtse Heuvelrug dichtgaan, maar ik begrijp het wel gegeven de huidige situatie. De verhalen die ik nu hoor van kampeerkennissen over hoe (sommige?) zomerse weekenden eraan toegaan... Valt me nog mee van SBB dat ze de boel pas per 1 januari gaan sluiten i.p.v. per direct.

Stiekem hoop ik (als stilte- en natuurliefhebbende bushcrafter) dat er een systeem voor terugkomt waarbij de partytent-boombox-bierstapelaars totaal geweerd kunnen worden van deze plekken. Misschien met een verplicht kampeerbewijs, wat je alleen kan halen na aantoonbare geschiktheid, en wat ingenomen kan worden bij gebleken wangedrag. Kamperen zonder bewijs direct belonen met hoge boetes. Ik weet niet precies hoe SBB dit zou kunnen handhaven, maar ik ben prima bereid om mee te betalen aan de kosten hiervan, bijvoorbeeld in de vorm van een jaarlijks lidmaatschap. Zelfs (of eigenlijk: juist) als het hierdoor gemiddeld even duur wordt als naar een "echte" camping gaan.

Noem mij maar kinderachtig, maar ik voel me dan ook als een kleuter wiens favoriete speeltje is afgepakt door een egocentrische bullebak (waarbij ik met bullebak dus niet SBB bedoel).
 
Dank voor de tip @Tanfana! Daar moet ik zeker eens een kijkje gaan nemen dan.

Alhoewel het wel behoorlijk "camping" overkomt, en ik persoonlijk eigenlijk juist op zoek ben naar wildernis, afgelegen, totaal gebrek aan faciliteiten, zou dit NTKC misschien juist precies de geschikte plaatsen bieden om eindelijk eens met mijn huisgekluisterde gezinnetje te gaan kamperen.
 
Laatst bewerkt:
Vooraleerst worden apps zeer zwaar overschat.

Voor mij zou de app alle charme van het paalkamperen wegnemen mocht het een verplichte aanmelding inhouden. Wij als gezin maken gebruik van de paalkampeerplaatsen om juist even los te komen. Om even iets van het gevoel van vrijheid en ruimte te beleven, van rust. Dat is rond veel palen al erg moeilijk omdat ze simpelweg op een te goed ontsloten ligging zijn geplaatst. Ook de reden denk ik dat de jeugd er makkelijk aan kan, en terugdenkend aan mijn tijd zou het de ideale spot zijn om gezellig buiten te hangen met maten, dus kan er wel inkomen.
De paalhangjongeren zijn met een zeer grote kans altijd dezelfde op de zelfde plek. Het zijn niet groepen jongeren uit verschillende delen van een dorp of stad die met elkaar gaan buurten, ver van hun eigen spot. Ik denk dat een BOA of wijkagent heel goed weet wie er voor de 'overlast' zorgt. Ze zouden beter op hun noden inspelen en ze direct aanspreken.
Laat ze lekker hangen in het bos. De meerderheid van die gasten zullen op oudere leeftijd meer respect voor het bos overhouden dan zij die op een bankje in de stad of thuis achter een scherm hun vrije tijd doorbrengen. Ik vindt het al lovend dat ze de moeite en voorbereiding nemen om samen naar buiten te trekken. Lekker tribaal gedrag dat je juist moet aanwakkeren om samenhorigheid te stimuleren ipv tegen de instincten in ze te deporteren naar een betonnen omgeving. Het zijn straks wel de ouders van onze (achter)kleinkinderen. Maar goed dat heeft niets met wilkamperen te maken...

Ik zou SBB adviseren:
- het idee van een app binnen de huidige opzet van het paalkamperen los te laten. M.i. verloren energie, niet rijmend met de huidige visie op het concept paalkamperen, moeilijk te handhaven.

- na te denken over een andere opzet van paalkamperen (event. enkel in drukkere delen van NL of op plaatsen dicht tegen een bewoonde kern). Past hier een app bij, leuk. Past die er niet bij, ook goed. Het is een tool, geen doel.

- de 'probleempalen' in voorzieningen uit te breiden of ze een nieuwe functie te geven in het voordeel van de feestvierders in overleg met de gemeente, je moet tocht ergens je ei kwijt kunnen.
 
Mmmh, dat is wel balen, hopelijk heeft de stichting Wildkamperen succes met het vinden van alternatieven anders wordt het weer ouderwets wildkamperen. Nu was dat sowieso in het Noorden al het devies, aangezien pas ergens bij de grens met Overijssels de eerste paalkampeerplek te vinden was.
 
He jammer dat ze gesloten worden. Vele malen mogen staan op de plekken.
Maar ja, af en toe zag je ook dat de regels niet gevolgd werden. Hopelijk komt er een alternatief voor de mensen die het wel kunnen.
 
Terug
Bovenaan