• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Zelf kaaspoeder maken

Ik zat te zoeken op het internet naar cheddar kaas en kwam cheddar kaaspoeder tegen:

https://www.bol.com/nl/nl/p/easy-yummy-cheddar-kaaspoeder/9300000184444240/

Interessant. Minimaal 1 jaar houdbaar, maar dat moet goedkoper kunnen toch.

In dit draadje hebben ze het over een dehydrator and dan invriezen en een andere manier is maltodextrine. Heeft hier iemand ervaring mee? Het uiteindelijke doel is kaaspoeder voor een omelet.
@Lasagnacat , zelf kaaspoeder maken? Kaaspoeder is nieuw voor mij, behalve gemalen Parmezaanse kaas voor de spaghetti. Cheddar-kaaspoeder zal dan ook best smaken, maar €23 voor 300 g, wow. Dan is cheddar raspen wel voordeliger.

Zelf maken van een smakelijk kaas-iets dat lijkt mij ook wel geinig. Kaas is immers lekker, en waarom zou het zelfgemaakt dan niet ook smaken?

"Kaas [melk], zout, emulgerend zout: natriumfosfaten, kleurstof: paprika-extract." lees ik. Echte kaas (kennelijk) met wat smeltzout en kleurstof. Zonder smeltzout en kleurstof moet toch ook kunnen?

Bij zelf maken denk ik in eerste instantie aan iets van wheypoeder of zo. Of wellicht zoiets als dit via een verkoper waar @Mayo op attendeerde: https://www.backstars.de/milchpulver-co/frischkaesepulver_30167_3309

Caseïnaat lijkt mij niet slecht als uitgangspunt, en vervolgens water erbij, wat zout erbij en m.i. een beetje echte wrongel ("enten"), en dan in een vorm enz. Dus ergens halverwege dit stappenplan insteken: https://www.fermenterenleren.nl/stappenplannen/zelf-kaas-maken/

Tot zover dan mijn mijmeren, zonder verdere kennis op dit gebied😉
Ergens, gaat het vast naar smaken!👍
 
Cheddar kaas kost €12 per kilo. Als je graag poeder er van hebt ga dan experimenteren. Bv plakjes aan de lucht laten drogen en malen.
@Tanfana , daarin moet ik jou gelijk geven, dat lijkt mij ook het beste, tenminste wat €€ en smaak betreft😉

De smeltkaas-variant is zo'n €12/kg en de normale cheddar zo'n €20/kg voor zover ik kan zien. Gevoelsmatig, zou ik de smeltkaas-variant niet nemen, maar de normale cheddar.

Ik vermoed dat de producent van het kaaspoeder bij lage temperaturen maalt, wellicht zelfs met stikstofkoeling. Bij zelf malen in een molen kan ik mij voorstellen dat de kaas snel gaat smeren door de wrijvingswarmte.
Gewone cheddar (en molen) direct uit het vriesvak zou ik dan proberen, wellicht lukt dat. Of desnoods alleen raspen.
 
Kuipjes smeerkaas is jaren de datum houdbaar, als je het donker droog koel bewaard zoals in een kelderkast.

Voor andere kaasen zou je eens inspiratie op kunnen doen uit kerstpakketten, edammer of zo, vaak nog wel jaar paar jaar houdbaar. Neem je er 6 op voorraad ie je rouleert of over de datum laat gaan is ook niet zo'n ramp.
 
Terug
Bovenaan