Enkele jaren geleden heb ik me op bescheiden schaal wel eens met beleggen bezig gehouden via de "zelf-beleggen" rekening van ING. Maar alleen met geld waarvan ik zeker wist niet op korte termijn nodig te hebben. Dat leek me leuker dan lotjes kopen bij de Staatsloterij, waar je statistisch gezien zeker bent van je verlies.
Toen ING geld ging vragen voor het in depot houden van de aandelen ben ik er mee gestopt. Ook omdat ik niet voortdurend kon beschikken over een voldoende betrouwbare internetverbinding, zodat ik op tijd kon in- en verkopen. Gemiddeld wel een beter rendement gehaald dan met een spaarrekening, rekening houdend met de transactiekosten, die bij kleine aandelenposities relatief groot zijn. Maar je moet er dus wel voortdurend "boven op" zitten om je kansen niet te missen.
Op dit moment zou ik zeer huiverig zijn om in aandelen te stappen omdat de koersen historisch erg hoog staan, Een oude beleggersregel is, dat wat hoog staat ook weer naar beneden moet komen.
Verder zijn beleggingen in aandelen of obligaties erg kwetsbaar in een serieuze SHTF-situatie (denk aan financiële crises). Je kan op slag geen toegang meer hebben tot je bank/beleggings rekeningen of je aandelen kunnen plots hun waarde verliezen.
Als je met de huidige rentestanden nog een stevige spaarrekening aanhoudt, ben je een dief van je eigen portemonnaie. Behalve dat de inflatie een aanslag op de waarde van je spaargeld pleegt, en het aanhouden van een bankrekening geld kost (bij de vroegere Postbank nog gratis!) kaapt de Nederlandse Belastingdienst ook jaarlijks 1 % weg, mocht je boven de box-3 grens voor onbelast vermogen uit komen.
Met een beetje pech boet je er per jaar toch 3 à 4% in waarde in op je spaarcentjes.
En als het ècht mis gaat met de waarde van de euro, dan denk ik dat ik de overheidsgarantie op spaargelden ook wel op mijn buik kan schrijven. Nog afgezien van het feit dat bankrekeningen in zo'n situatie van overheidswege geblokkeerd zullen worden, zo niet geconfiskeerd. Daarvoor bestemde noodwetten liggen al jarenlang klaar en kunnen in 1 dag tijd van kracht worden. Dat laatste geldt overigens ook voor baren edelemetaal, die je eventueel in een bankkluis hebt liggen.
Thans zit het het merendeel van m'n "vermogen" vast in grond en steen in verschillende landen. Hoewel op lange termijn meer waardevast dan aandelen, zitten overigens ook daar nadelen aan.
Bij een financële crisis of oorlogssituatie is het een probleem de waarde te gelde te maken, omdat de vraag wegvalt als mensen hun inkomen hoofdzakelijk aan eerste levensbehoeften kwijt zijn.
Of armlastige overheden bedenken weer een wetje waardoor je meer belasting over je OG moet betalen.
En je moet je onroerend goed ook onderhouden. Als je dat niet (meer) met eigen huisvlijt kan doen, kan het inhuren van arbeidskracht een kostbare kwestie worden.
Maar het lijkt me toch wat minder riskant dan aandelen of obligaties. Bovendien kan ik er zelf in wonen en in sommige gevallen kan het door verhuur wat inkomen genereren.
Mijn streven is om de beheerskosten van het OG zo laag mogelijk houden. Ik heb in Nederland 3 aandelen windmolen gekocht die jaarlijks c.a. 1500 KWh opleveren. Die investering levert meer op dan spaarrente bij de bank.
Op buitenlandse locaties heb ik een setje zonnepanelen (600 Wattpiek) geïnstalleerd, waarvan ik de opbrengst met een buur deel, waarvoor ik via een lijntje wat stroom kan afnemen zodra mijn zonnepanelen in het donker zitten, of iets meer nodig heb dan de panelen leveren b.v. voor het starten van de koelkast of gebruik van waterkoker, magnetron en warmwatervoorziening.
Zodoende betaal ik geen vastrecht meer aan een energieleverancier en is enige stroomvoorziening gegarandeerd bij net-onderbrekingen. Door 12 Volt LED-verlichting te gebruiken is 20 Watt voldoende om het hele huis te verlichten met een back-up accu.
Behalve in prepvoorraden (o.a. voedsel, gereedschap, zelfverdediging) kan je van een eventueel resterend overschot een muntenverzameling aanleggen (zilver, liever dan goud, omdat de grotere waarde van goud lastiger hanteert bij ruilhandel). Vergelijk je de historische koersen van zilver en goud met de koersen van valuta, dan blijken edelmetalen afgezien van soms grillige koersbewegingen (o.a. door marktmanipulatie) toch verbazend resistent tegen inflatie.
Daarom lijkt me een goed beginsel om niet alles op één paard te wedden maar het vermogen te spreiden over verschillende sectoren. Preppen in een redelijke voedselvoorraad heeft dan wat mij betreft de 1e prioriteit. In de meeste soorten van SHTF is een Bug-in het veiligst en voedselvoorraad kan in beroerde omstandigheden ook als ruilmiddel dienen.