Laatst bewerkt door een moderator:
Ik bak mijn eigen brood. Ik kan dat op vele manieren doen, zelf kneden en afbakken in de oven, in de broodbakmachine, in de Dutch Oven, in een wonderpan. Voor het gemak en omdat ik nu gewoon wel elektriciteit heb (want geen SHTF), doe ik het meestal in de broodbakmachine.
Simpeler kan het eigenlijk niet. Het allersimpelst is met broodbakmix. Je koopt een pak bakmix, doet dat in de machine, vult dat aan met aanbevolen hoeveelheid water en zet de machine aan. De machine doet alles.
Of je gebruikt meel, liefst van de molen, weegt hoeveelheid af en doet dat in de machine, water erbij, zout, suiker, gist en zet de machine aan.
De machine zorgt voor het kneden, en het rijzen en het bakken.
Maar welke machine moet je dan hebben?
Ik heb een machine gekocht die lang meegaat.
De Panasonic SD-2500 en de SD-2501 werden door mijn molenaar aanbevolen en zijn de beste machines in deze prijsklasse en als zodanig meerdere malen door de Consumentenbond bekroond.
Specificaties SD-2500WXE
Ik heb ook een broodbakmachine van de Aldi gehad, en ook daar kon ik prima brood mee bakken. Dus je hoeft echt niet voor de dure variant te gaan. Wel was die van de Aldi na twee jaar op...en deze Panasonic heb ik al vijf jaar.
De broodbakmachine van Panasonic kan ook alleen het deeg maken en laten rijzen doen, zodat ik er kleine bolletjes van kan maken voor in de oven.
Ik zie de SD2500WXE te koop voor 112 euro.
In een oude Aldifolder zie ik een broodbakmachine van rond de 50 euro.Als je net begint is dat een prima start...wordt het niks dan heb je geen kapitaal uitgegeven, blijf je consequent bakken dan ga je als de broodbakmachine op is, over op een beter merk.
Is het duur?
Tja, de aanschaf doet even pijn aan de portemonnee, maar ik bespaar wél op dagelijkse uitgaven. Een brood uit de winkel vind ik duur.
Hier staat een duidelijke berekening wat een brood kost als je het zelf maakt.
€1.02 voor een zelfgemaakt brood, zonder toevoegingen, lekker warm uit de broodbakmachine. Daar kan geen bakker tegenop. Per brood bespaar je zo'n 0,97 cent. Na 115 broden speel je al quite. Als je twee broden per week bakt is dat na 58 weken, iets meer dan een jaar, als je meer brood bakt al eerder.
Simpeler kan het eigenlijk niet. Het allersimpelst is met broodbakmix. Je koopt een pak bakmix, doet dat in de machine, vult dat aan met aanbevolen hoeveelheid water en zet de machine aan. De machine doet alles.
Of je gebruikt meel, liefst van de molen, weegt hoeveelheid af en doet dat in de machine, water erbij, zout, suiker, gist en zet de machine aan.
De machine zorgt voor het kneden, en het rijzen en het bakken.
Maar welke machine moet je dan hebben?
Ik heb een machine gekocht die lang meegaat.
De Panasonic SD-2500 en de SD-2501 werden door mijn molenaar aanbevolen en zijn de beste machines in deze prijsklasse en als zodanig meerdere malen door de Consumentenbond bekroond.
Specificaties SD-2500WXE
- 550 Watt vermogen
- Beveiliging bij stroomonderbreking
- Automatische herinitialisatie van de motor
- Pan met anti-aanbaklaag
- 9 programma’s
- Timerfunctie
- Regelbare korstkleur en broodgrootte (3 standen)
- Speciaal glutenvrij programma
Specificaties SD-2501WXE - Als vorige
- Dispenser voor automatisch toevoegen rozijnen en/of notenvulling
- 2 extra programma's (o.a. roggebrood)
Ik heb ook een broodbakmachine van de Aldi gehad, en ook daar kon ik prima brood mee bakken. Dus je hoeft echt niet voor de dure variant te gaan. Wel was die van de Aldi na twee jaar op...en deze Panasonic heb ik al vijf jaar.
De broodbakmachine van Panasonic kan ook alleen het deeg maken en laten rijzen doen, zodat ik er kleine bolletjes van kan maken voor in de oven.
Ik zie de SD2500WXE te koop voor 112 euro.
In een oude Aldifolder zie ik een broodbakmachine van rond de 50 euro.Als je net begint is dat een prima start...wordt het niks dan heb je geen kapitaal uitgegeven, blijf je consequent bakken dan ga je als de broodbakmachine op is, over op een beter merk.
Is het duur?
Tja, de aanschaf doet even pijn aan de portemonnee, maar ik bespaar wél op dagelijkse uitgaven. Een brood uit de winkel vind ik duur.
Hier staat een duidelijke berekening wat een brood kost als je het zelf maakt.
€1.02 voor een zelfgemaakt brood, zonder toevoegingen, lekker warm uit de broodbakmachine. Daar kan geen bakker tegenop. Per brood bespaar je zo'n 0,97 cent. Na 115 broden speel je al quite. Als je twee broden per week bakt is dat na 58 weken, iets meer dan een jaar, als je meer brood bakt al eerder.