• Helaas zit er een fout in de forumsoftware waardoor je de forumregels moet accepteren voor je deze kunt lezen. Onze excuses hiervoor. Mocht je na het lezen alsnog niet akkoord zijn, stuur dan even een PM aan phtvs
  • Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Brood bakken m.b.v. zonne-energie.

PBear

Mankinds only hope
Tja, dat was natuurlijk een makkie.

De fout van het uitvallen na 10 minuten zat achteraf in een slechte kabel. Want nu ging dat ding weer binnen no time uit. De aansluiting tussen de omvormer en de accuklem was niet goed, dus dat raadsel was gelijk opgelost.

Kleine aanpassing m.b.t. de ingrediënten: (iets meer ascorbinezuur)

330 ml. water
9 gram zout
10 gram boter
250 gram volkorenmeel
250 gram bloem
7 gram droge gist
2 theelepel suiker
3 theelepel ascorbinezuur.

En gekozen voor programma 1

Bekijk bijlage 26605

Bekijk bijlage 26606

Dus 3 uur i.p.v. 3:40 is prima te doen.
Het zou nog wel een fractie luchter mogen maar als ik eerlijk ben dan is een wat steviger brood eigenlijk net zo smakelijk, als het niet smakelijker is. (zoals ook al opgemerkt door anderen)

Tja, dan kan ik nu weer iets proberen waarvan de kans op mislukking wat groter is.
Die cake was in ieder geval echt een dikke onvoldoende, en ik denk dat ik daar de fout heb gemaakt om onvoldoende met een zuur te werken zodat die baking soda vrijwel geen reactie kon maken om luchtbelletjes te maken in het beslag. Omdat azijn wel een prima zuur is ,maar de smaak niet echt ten goed zal komen kan ik beter kiezen voor wat citroensap.
Maar dat kan nog wel even duren voordat ik die poging ga wagen.

Ik denk dat je brood luchtiger kan w
maken - als je daar behoefte aan zou hebben - als je minder zout in het recept doet en meer suiker. Het zout vermindert de werking van de droge gist, suiker stimuleert het.
In mijn broodrecept gebruikte ik voorheen 1 dessertlepel zout op 5 à 6 dessertlepels suiker en geen ascorbinezuur. Dan rees het brood vrijwel het bakblik uit bij dezelfde baktijd.
 

maupspam

Senior Prepper
Als ik het bekijk vanuit de techniek dan was het een succes aangezien die accu het heeft uitgehouden en het complete programma van 3,2 uur was afgerond toen ik terugkwam.

Het resultaat van het brood is echter wel redelijk teleurstellend.

Bekijk bijlage 26381
Dat had dubbel zo hoog moeten zijn qua gisting dus het brood zal veel te compact zijn.

Bekijk bijlage 26382
Het zal alsnog wel eetbaar zijn, maar het is me niet helemaal duidelijk waarom het niet voldoende is gerezen.

Nu herinner ik me dat ik dit effect al een stuk of 3 keer eerder heb gehad in Spanje. Zou het hier in verhouding "te warm" zijn en moet ik minder gist gebruiken?
Of juist meer gist?
Of meer water?



Ik heb mijn solar cooker deze keer niet meegenomen. Maar dat is niet echt een slow cooker. Ik heb geen haast als ik hier ben, dus de tijd maakt me niet veel uit. Maar een beetje krokante kost vind ik wel een must als het gaat om brood.

Met een solar cooker is het niet echt een uitdaging.

Bekijk bijlage 26383

En rijst was ook niet echt een probleem
Bekijk bijlage 26384

En het zag er niet perfect uit, maar het was wel prima gaar.

Bekijk bijlage 26385

Maar alles wat in een keer lukt is eigenlijk ook niet leuk.

Ik heb nog wel steeds spiegel folie wat ik ooit zou willen testen om met een parabool te koken.

Als er nog tips zijn hoe ik dat brood wat beter/luchtiger kan laten rijzen dan hoor ik het graag.
(en geen google tips, maar praktijkervaring)

Ik heb veel brood gebakken. In het begin ook met een brood machine. Het ging pas echt goed toen ik een tweede gisting invoerde. Daardoor kon ik de broodmachine alleen nog gebruiken als meng machine. Als de eerste gisting is afgelopen dan moet je met je vuisten alle lucht en co2 er uit duwen. En dan een paar keer vouwen. Het vouwen versterkt het glutennetwerk van het deeg en geeft het uiteindelijke brood een gelijkmatige structuur. Anders gezegd: Het stort niet meer in en blijft een bol. Anders zakt het wel in.
 

maupspam

Senior Prepper
Ik zou het denk ik op een bbq proberen

Ik zou denk ik een bbq gebruiken, mijn bolletje is gewoon een oven zolang het deksel er op ligt en ik niks recht boven de kolen leg. Maar misschien mag dat niet in Spanje? Het ziet er vrij droog uit op die foto.



Misschien als volgende test een appeltaart bakken? (of iets wat je vrouw erg lekker vind ;) )
Je kunt een stene snijplank op of boven de kolen leggen. Dat verdeelt de warmte ook goed.
 
Bovenaan